Vil du vite mer om å koble stikkontakter? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om kobling av stikkontakter, samt jording, tekniske krav, praktiske tips, priser og mye mer. Har du forresten oversikt over hva du har lov til å gjøre selv og hva du må overlate til elektrikeren? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
De færreste som ikke selv er elektrikere, tenker noe særlig på strøm, kanskje med unntak av strømprisene. Elektrisiteten er bare noe som er der, og som du har ubegrenset tilgang til, på lik linje med vann. Eller det er i alle fall slik det burde være.
For saken er at med dagens høye standarder til komfort i hjemmet, er det mange som oppdager at de mangler tilgang til strøm. Det være seg at kursene inn til boligen er for svake, med det resultat at sikringene ofte går, eller at det er for få stikkontakter i boligen, at de er plassert på upraktiske steder eller at det er for langt mellom dem.
Resultatet er gjerne at man benytter seg av skjøteledninger, en løsning som er lite tilfredsstillende, både rent estetisk og med tanke på brannsikkerhet. Skal du pusse opp, er en oppgradering av strømanlegget med flere kontakter derfor noe du bør vurdere.
Også på boligens uteområder er behovet for enkel og trygg tilgang på strøm stadig viktigere med tanke på elektriske hageredskaper, robotklippere, terrassevarmere, elektriske griller, juletrebelysning, høytrykkspylere og så videre.
For ordens skyld: I dagligtale slurver vi gjerne litt med begreper. En stikkontakt er strømuttaket som sitter montert på veggen. Støpselet er pluggen som sitter på en bevegelig ledning som plugges i stikkontakten.
For en elektriker er det å koble stikkontakter et av de enkleste arbeidsoppdragene. Det er i utgangspunktet heller ikke noe som tar lang tid. I dag finnes det om lag 30.000 autoriserte elektrikere i Norge, alt fra små enkeltpersonforetak til større kjeder. Det betyr at nesten uansett hvor du bor, vil det finnes én eller flere tilbydere du kan henvende deg til.
Hvis du skal få koblet stikkontakter i forbindelse med et større oppussingsprosjekt, kan det være smart å kontakte elektriker på et tidlig tidspunkt. Elektrikeren kan komme med gode råd om plassering av stikkontaktene, basert på sin erfaring. Hvis du skal koble opp flere nye stikkontakter og øke den totale strømbelastningen i et rom, kan det også tenkes at elektrikeren vil fordele kursene på en annen måte eller anbefale å få lagt opp en ny eller kraftigere kurs.
Alle elektrikere og andre fagpersoner som utfører arbeid på elektriske anlegg, skal stå oppført i Elvirksomhetsregisteret. Er du usikker på om elektrikeren du vurdere å bruke, er registrert der, kan du sjekke registeret selv.
Prisene på elektrikerarbeid kan variere en god del mellom de ulike aktørene og ut fra konkurransesituasjonen i området der du bor. Du må også regne med at det blir dyrere hvis elektrikeren har lang reisevei.
Som regel tar elektrikerne en avtalt timepris. Denne varierer typisk mellom 650 og 1.000 kroner. Du kan også finne elektrikere som er dyrere. Prisene oppgis som oftest uten merverdiavgiften som kommer i tillegg. Alternativt er det ofte mulig å avtale en fast pris på forhånd. Skulle jobben vise seg å være mer tidkrevende enn forutsatt, slipper du med andre ord å få uventede ekstrautgifter.
Elektrikerens arbeidstid er den største posten på regningen, men ikke den eneste. I tillegg til arbeidstimene, er det vanlig å betale en oppstartsavgift samt reisekompensasjon og utgift til dokumentasjon på arbeidet. Har elektrikeren ytterligere utgifter til parkering, bompassering eller ferge, kan dette også komme på toppen.
Selve stikkontakten må du også betale for. En dobbel stikkontakt koster som oftest mellom 100 og 200 kroner hvis du kjøper den selv i en elektrisk forretning. Kjøper du den fra elektrikeren, må du regne med at den blir noe dyrere, siden elektrikeren tar et prispåslag.
I dag velger mange innfelte stikkontakter. Disse kobles på samme måte som ordinære stikkontakter som er montert utenpå veggen. Prisene på disse skiller seg ikke vesentlig fra vanlige stikkontakter, med uttak av modeller som har en spesiell farge eller finish. Men siden disse er en del av et skjult elektrisk anlegg med ledninger som er ført gjennom veggen, kan elektrikerarbeidet samlet sett være mer komplisert og følgelig dyrere.
En stikkontakt regnes som en fast elektrisk installasjon, og koblingen skal derfor overlates til autoriserte elektrikere. Som ikke-faglært har man kun lov til å utføre såkalte “mindre arbeider” på boligens elektriske anlegg og utstyr som ikke regnes som fastmontert.
Hva som ligger i begrepet “mindre arbeider”, er imidlertid ikke helt selvforklarende, men generelt vil det bety at du kan gjøre følgende:
Årsaken til at disse reglene finnes, er ganske enkelt brannsikkerhet. Hvis en stikkontakt kobles feil, kan det i verste fall oppstå varmgang som utvikler seg til brann. Selv om du mener du kan klare jobben selv, bør du altså avstå fra å gjøre det. Hvis det skulle oppstå en brann i det faste elektriske anlegget og du har utført arbeid på dette på egen hånd, kan du risikere at forsikringsselskapet avkorter erstatningssummen.
Du lese mer om hva du har lov til og ikke lov til å gjøre når det gjelder elektrisk arbeid i forskriften om elektroforetak og kvalifikasjonskrav.
Det er altså en forutsetning at du benytter en registrert el-virksomhet til å koble stikkontakter og utføre annet arbeid på det elektriske anlegget i boligen - med noen unntak som listet opp over.
Arbeidet dokumenteres med en såkalt samsvarserklæring som kun el-virksomheten har mulighet til å skrive ut. Samsvarserklæringen er en sikkerhet for deg som eier eller bor i boligen eller fritidsboligen. Skulle det oppstå problemer eller skader i etterkant av at arbeidet er utført, gir dette dokumentet deg juridisk og økonomisk sikkerhet.
Og når den dagen kommer da du skal selge boligen, er det en stor fordel at alt arbeid på det elektriske anlegget er dokumentert. Hvis ikke kan det skape tvil om kvaliteten og sikkerheten - faktorer som kan telle negativt med tanke på prisvurderingen.
Vennetjenester er en populær måte å spare penger på. Men selv om vennen din er autorisert elektriker, og altså kompetent nok til å kunne gjøre jobben, er det neppe noen god idé. For at arbeidet skal regnes som lovlig, må det både utføres og dokumenteres av en registrert elvirksomhet. Selv om elektrikeren du kjenner, er ansatt i en elbedrift, må det altså være denne virksomheten som formelt tar på seg oppdraget. Om vedkommende derimot har sin egen elektriker-virksomhet, vil ikke dette være noe problem, men husk det kan gå utover vennskapet hvis vedkommende gjør en elendig jobb!
Husk også at arbeidet ikke bare skal gjøres, men også dokumenteres med en samsvarserklæring på ordinært vis. Du bør også sette deg inn i hvilke skatteregler som gjelder. Er arbeidet over et bestemt omfang (økonomisk verdi) vil det være skattepliktig.
Hvis du selv har fagbrev som elektriker og tre års praksis, har du lov til å utføre elektrikerarbeid i din egen bolig eller på din fritidseiendom. Det er da viktig å huske at kravet til dokumentasjon av jobben fortsatt gjelder. Du må signere dokumentasjonen med ditt eget navn og la dokumentasjonen følge boligen.
Som nevnt over, er det ingen vei utenom elektriker, hvis du vil ha koblet en stikkontakt på en forsvarlig og lovlig måte.
Hvis du trenger å få koblet stikkontakter i forbindelse med nybygg eller oppussing, er det smart å kontakte elektriker i god tid før jobben må gjøres. Særlig hvis elektrikerens arbeid må koordineres med andre håndverkere, som ofte er aktuelt hvis du skal ha et skjult elektrisk anlegg.
Er det snakk om legge opp strøm til et helt rom, vil elektrikeren sannsynligvis også sjekke tilstanden til det elektriske anlegget generelt: Sikringsskap, kurser, jordingen i boligen og andre ting som vedrører sikkerhet.
Har du kontaktet en elektriker og fått et pristilbud du synes virker dyrt? I så fall er det ingen grunn til at du ikke skulle innhente tilbud fra en konkurrent eller tre. Desto større jobben er, desto mer kan du potensielt spare på å sjekke prisene hos flere.
Hvis du bor en eldre bolig har du gjerne både stikkontakter med og uten jording. For eksempel jording på kjøkkenet og vaskerommet, men ikke på soverommet eller i stua og andre oppholdsrom. En ujordet stikkontakt gjenkjenner du ved at den kun har to kontakt-hull, mens en jordet stikkontakt i tillegg har to spor av metall i sokkelen.
I alle boliger bygget etter 1998 er jording standard i alle rom. Årsaken er at jording gir vesentlig høyere sikkerhet. Skulle det oppstå en feil i for eksempel en ovn eller et annet elektrisk apparat og du er i kontakt med dette, blir strømmen ført mot bakken og ikke gjennom kroppen din.
Selv om jordede stikkontakter er standard i dag, er det fortsatt fullt lovlig med jordede stikkontakter, forutsatt at man ikke blander jordede og ujordede i det samme rommet.
Typen rom og bruksmåter er ikke uten betydning når du skal montere stikkontakter. Det stilles nemlig ulike tekniske krav som det er greit å kjenne til når du skal planlegge. Under nevner vi noen eksempel:
Kjøkkenet er et av de rommene der vi bruker mest strøm og har størst behov for stikkontakter. Både vannkoker, mikrobølgeovn og kaffemaskiner trekker mye strøm når de går for full effekt. På kjøkkenet er det derfor et krav at man har en dobbel stikkontakt per to meter kjøkkenbenk. Det er en generell anbefaling at man har en egen strømkurs til kjøkkenet på minst 16 A.
Ellers er det i dag en rekke valgmuligheter når det gjelder stikkontakter til kjøkken. Har du en kjøkkenøy, vil du gjerne ha stikkontakter i benkeplaten. Mange setter også pris på stikkontakter med USB-port for å kunne lade mobiltelefoner og nettbrett.
Det finnes også stikkontakter med innebygget timer som kutter strømmen automatisk etter en bestemt tid. Disse har som oftest også kortslutnings- og overbelastningsvern. Slike løsninger er spesielt hensiktsmessig i kombinasjon med mindre elektriske apparater som utvikler mye varme med tilhørende fare, for eksempel kaffetraktere, strykejern, toastjern og lignende.
For stikkontakter på baderom gjelder det egne regler for å ta vare på sikkerheten. Stikkontaktene som er nærmere enn 60 cm fra vask, badekar eller dusj, må være utstyrt med lokk for å beskytte med vannsprut. Disse har en såkalt IP-grad 44.
For stikkontakter som er plassert lenger unna vannpunktene, er det tilstrekkelig med IP-grad 20.
Skal du pusse opp bad, er det smart å involvere elektrikeren tidlig i prosessen for å gjøre de beste valgene med tanke på plassering av stikkontakter og koordinere arbeidet med andre håndverkere.
Stikkontakter utendørs
Stikkontakter utendørs vil bli utsatt for vær og vind - og ikke minst fukt - og derfor gjelder det egne sikkerhetsregler. Kontaktene må minst ha IP-grad 44 og være beskyttet mot ytre påkjenninger med lokk. De bør også være montert et godt stykke opp fra bakken, helst 1,5 meter. Bor du et sted der det er fare for at snøen legger seg opp mot husveggen, er dette noe som må tas med i vurderingen.
Både rekkehus og eneboliger har flere utesoner der det er praktisk med tilgang på elektrisitet, for eksempel hage, terrasse, balkong og parkeringsområde. Hvis du først kontakter elektriker for å få koblet stikkontakter ute, kan det være lurt få montert stikkontakter flere steder samtidig. Selv om det finnes skjøteledninger som er beregnet for bruk utendørs, er det generelt noe som bør unngås, siden det innebærer en viss fare for varmgang og kan utgjøre brannfare.
Gjør smarte boligvalg