Vil du vite mer om hvordan man kobler stikkontakter i serie? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om seriekobling av stikkontakter og lamper. Du får også vite forskjellen på parallellkoblinger og seriekoblinger - og vi forteller deg hva som er risikoene ved dette, og hvilke rom seriekobling er egnet for. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Når du skal koble til stikkontakter, er det viktig å ha en plan for hvordan dette skal gjøres. Det gjelder plassering, om de skal være jordet eller ujordet, om de skal være enkle eller doble, og om de skal være innfelt eller sitte utenpå veggen.
Du må også ta et valg for hvordan stikkontaktene skal kobles sammen med det øvrige strømnettet i boligen. Da bør du - eller elektrikeren - ha oversikt over hvordan kursene er lagt opp og vurdere hva som er ditt strømbehov. Ditt strømbehov i dag er heller ikke nødvendigvis det samme som i fremtiden.
De fleste hjem fylles med stadig flere elektriske apparater, noen trekker små mengder strøm (for eksempel lading av mobiltelefon), andre trekker forholdsvis mye når de er i bruk, som for eksempel kraftige kjøkkenmaskiner.
Hvis du ser for deg at et rom endrer bruksområde i fremtiden, for eksempel i forbindelse med oppussing, er dette også noe du bør ta høyde for, i den grad du kan.
Når det gjelder stikkontakter kan disse kobles sammen med hverandre (og andre kretselementer) på tre ulike måter: De kan seriekobles, parallellkobles eller de kan kobles sammen med en blandet forbindelse.
Seriekobling er kort fortalt en måte å koble sammen elektriske komponenter (som stikkontakter eller lamper) slik at strømmen ikke føres ut i forskjellige strømbaner, men går gjennom alle de elektriske komponentene. Prinsippet er det samme uansett om vi snakker om lamper, stikkontakter eller andre elektriske installasjoner.
Seriekobling kalles av og til tusenfrydkjede fordi koblingen ofte kan ligne på blomsterstanden på en tusenfryd eller prestekrave.
Det fungerer slik:
Når du seriekobler elektriske elementer, kobler du den negative polen på det første elementet til den positive polen på det neste elementet - og slik fortsetter du. Med andre ord: Minus på pluss. Når vi snakker om å koble stikkontakter i serie, er jording et krav.
Det kan være lett å forveksle seriekobling med parallellkobling, men dette er ikke det samme.
Når man parallellkobler, blir de elektriske komponentene koblet sånn at den elektriske spenningen i parallellkoblingen er lik den spenningen som går til hver av de elektriske komponentene.
Her er prinsippet at plusspolen på det ene elementet kobles på plusspolen på det neste elementet. Og tilsvarende kobles minuspolen på det ene elementet til minuspolen på det neste. Parallellkobling omtales av og til som stjernekobling.
Hver metode har sine fordeler og ulemper som må vurderes faglig. Hvilken type krets som bør brukes på stikkontaktene, kommer an på en rekke faktorer som hvilket rom det gjelder og bruksmønster. Men det avhenger aller mest av hvilken kabel som trengs og antall stikkontakter. Det er altså ikke slik at den ene typen strømkrets automatisk er bedre enn den andre.
Når det er sagt, så er kobling av stikkontakter i serie en metode som fortrinnsvis brukes på stikkontakter som benyttes til elektriske apparater med lav til moderat strømbelastning. Årsaken er at i en seriekobling øker spenningen fra kontakt til kontakt. Det er derfor en vanligere metode å parallellkoble stikkontakter. Generelt anser man parallellkobling som en metode som gir noe høyere sikkerhet og lavere fare for varmgang, overbelastning og brann.
Kobling av stikkontakt i serie er derfor noe som kan egne seg i en gang eller et soverom, der strømuttaket er lite. I et kjøkken, vaskerom eller andre rom der det benyttes apparater med høyt strømforbruk, vil parallellkobling generelt være å foretrekke. I slike rom vil man gjerne også ha dedikerte ledninger til enkelte apparater som kjøleskap og stekeovn.
Kobling av stikkontakter, enten det dreier seg om seriekobling eller parallellkobling, er i utgangspunktet en ukomplisert arbeidsoppgave for en erfaren elektriker, og det er derfor i praksis et oppdrag så godt som alle elektrikere kan ta på seg. Det er i dag omtrent 30.000 registrerte elektrikere i Norge. Noen driver for seg selv eller i småbedrifter med noen få ansatte, andre er tilknyttet større elektrikerkjeder. Nærmest uansett hvor du bor i Norge, vil du kunne finne en elektriker i rimelig nærhet som kan påta seg jobben.
Hvis du skal i gang med et nybygg eller større oppussingarbeid, er det et godt råd å kontakte elektriker så tidlig som mulig i prosessen, både for å booke tid, men også for å nyte godt av gode råd. I tillegg til å skulle gjøre jobben teknisk korrekt og innenfor regelverket, kan elektrikere også gi deg tips rundt en del praktiske forhold. Særlig når det gjelder plassering av stikkontakter og hvor mange stikkontakter som er hensiktsmessig. Elektrikeren vil se dette i sammenheng med det øvrige strømanlegget i bygget, og vil samtidig vurdere om det er behov for å gjøre andre oppgraderinger eller endringer. Hvis du for eksempel tenker å legge opp langt flere stikkontakter i et rom enn det som var fra før, kan det være du blir rådet til å organisere kursene i boligen på en annen måte eller få lagt inn en ekstra kurs som er i samsvar med den økte belastningen på strømanlegget.
I Norge er alle fagpersoner som gjør arbeid på elektriske anlegg, registrert i Elvirksomhetsregisteret. Hvis du har funnet en elektriker, men ikke er sikker på om vedkommende praktiserer lovlig, kan du selv sjekke om de er oppført der.
Som for de fleste andre håndverkertjenester, vil prisene kunne variere en del mellom de ulike tilbyderne. Konkurransesituasjonen på stedet du bor, vil også kunne påvirke det generelle prisnivået. Ha også i bakhodet at det kan være smart å velge en elektriker som ikke har lang reisevei - for tiden elektrikeren bruker i bilen på vei til deg er ikke gratis.
Det er ofte mulig å avtale en fast pris for et bestemt arbeid, for eksempel seriekobling av en visst antall stikkontakter i et rom. Men det vil gjerne forutsette at elektrikeren først bruker tid på å dra på befaring. Om fastpris er gunstigere enn å betale timepris generelt, er det vanskelig å gi noen fasit på. Fordelen er uansett at du med en forhåndsavtalt fast pris slipper ubehagelige overraskelser hvis elektrikeren bruker lengre tid på jobben en estimert.
Går du for timepris, ligger denne som regel mellom 650 kr og 1.000 kr. Mva kommer på toppen. I tillegg til å betale for elektrikerens arbeidstimer, må du regne med å betale for materialer og dokumentasjon for arbeidet som er utført. Har elektrikeren utgifter til bompenger, ferge eller parkering, kan du forvente at dette også føres på regningen. De fleste tar også en oppstartsavgift, som av og til kalles administrasjonsgebyr eller lignende.
Hvis du har ønske om å få koblet til et større antall stikkontakter og øke det totale strømforbruket i ett eller flere rom i en bolig, kan det potensielt bety at elektrikeren vil anbefale at det også gjøres andre oppgraderinger av det elektriske anlegget. Hvis det da for eksempel er snakk om å legge opp en ny kurs, bytte sikringsboks eller lignende, kan dette bli vesentlig dyrere enn det som var den opprinnelige jobben.
Hvis du ikke har fagbrev eller er utdannet elektriker, er det korte svaret: Nei. Du har ikke lov til å koble stikkontakter, uansett om de er seriekoblet eller koblet på annen måte. Reglene rundt dette er nemlig helt klare: Det er kun autoriserte elektrikere som kan utføre arbeid på det som regnes som faste elektriske installasjoner - som stikkontakter. Hvorvidt du selv skulle mene at du er i stand til å gjøre jobben, er i denne sammenhengen ikke relevant.
Siden strøm har stort skadepotensial, både med tanke på personskader og brann, er det ganske strenge regler som bestemmer hva “vanlige folk” har lov til å gjøre. At du kan skifte lyspærer, lysrør og sikringer, er vel noe de fleste tar for en selvfølge. Går man i en elektrisk forretning, kan det imidlertid være lett å få inntrykk av at man har lov til å gjøre mer enn det man faktisk har. Men det at hvem som helst kan kjøpe for eksempel stikkontakter, er altså ikke det samme som at ikke-elektrikere har lov til å koble dem opp. Så kjøp gjerne de elektroniske artiklene, men overlat jobben til elektrikeren.
Selv om du ikke kan koble stikkontakter, har du lov til å koble brytere, støpsler, lamper og annet elektrisk utstyr i hjemmet som ikke regnes som fastmontert utstyr. I den sammenhengen brukes gjerne begrepet “mindre arbeider”.
Det betyr i praksis at du har lov til å for eksempel:
Hvis du skal koble bevegelige ledninger, må du være nøyaktig og påse at ikke lederne blir skadd når du fjerner isolasjonen. Du må heller ikke fjerne mer isolasjon enn det som er nødvendig. Sjekk at ledningen sitter langt nok inn i tilkoblingsklemmen og at kontakten er god. Husk også at bevegelige ledninger ofte blir utsatt for ytre belastning og at ledningene derfor må strekkavlastes. Skal du koble til utstyr som krever jording, må du bruke en ledning med jordleder.
Er du usikker på hva du har lov til eller på om du kobler ledningene riktig, bør du heller la være og overlate jobben til en elektriker.
Trenger du mer detaljert informasjon om hva du har lov til å gjøre selv, kan du finne dette i forskriften om elektroforetak og kvalifikasjonskrav.
Seriekobling av stikkontakter betyr arbeid på en fast elektrisk installasjon - som betyr at det ikke er noen vei utenom å engasjere en elektriker.
Populære elektrikere kan ha ganske fulle ordrebøker, så det lønner seg å være ute i god tid. Et råd som ofte gis i forbindelse med elektrikere, er å hente inn pristilbud fra flere samtidig. Hvis du for eksempel kontakter tre - fire elektrikere i ditt område, vil du kunne få et bra sammenligningsgrunnlag. Det forutsetter imidlertid at du har jobben klart definert på forhånd.
Når elektrikeren vurderer om det er hensiktsmessig å koble stikkontakter i serie i din bolig, vil ett av kriteriene være hvilke ledninger som er benyttet i boligen din fra før av. Hvis det er sannsynlig at en ny stikkontakt vil ha høyt strømuttak, kan det tenkes at elektrikeren vil trekke en ny strømkabel fra sentralbordet til stikkontakten og heller foreslå parallellkobling.
Har du noen gang opplevd å ha for mange stikkontakter? Når du først engasjerer elektriker til å installere nye stikkontakter kan det være smart å få installert flere enn det du i utgangspunktet ser for deg at du trenger. Vi snakker da både om antall kontaktpunkter i rommet og antall stikkontakter per uttak. Da kan du unngå “ledningssalat” bak tv-bordet eller under pulten på hjemmekontoret og slippe å bruke skjøteledninger og grenuttak. Det er en fordel både fra et praktisk og et estetisk perspektiv, men det viktigste er at slike ad-hoc-løsninger bidrar til å øke brannfaren og derfor aldri bør brukes permanent.
Gjør smarte boligvalg