Vil du vite mer om innfelte stikkontakter? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hvordan du skal gå frem for å få innfelte stikkontakter i hjemmet ditt, hva du må regne med å betale for dette, og hva du bør tenke på underveis. Vurderer du kanskje å gjøre jobben selv, og lurer du på om dette overhodet er lov? I så fall bør du definitivt lese videre! Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
God tilgang på strømuttak er viktig for komforten og hverdagslivet i boligen. Særlig i dag hvor vi omgir oss med stadig flere elektriske apparater og duppeditter. Mangler du stikkontakter, betyr det sannsynligvis at du bruker skjøteledninger eller grenuttak, en løsning som ikke er ideell, verken med tanke på det estetiske eller brannsikkerheten.
Enten du skal pusse opp eller bygge ny bolig, er antallet stikkontakter og plasseringen av disse noe du bør tenke over. Og sannsynligvis vil du ha behov for flere enn du tror. Hvis du kun tar utgangspunkt i ditt behov akkurat her og nå, er sjansen stor for at du innen kort tid oppdager at du skulle hatt en eller to stikkontakter til. Spesielt på veggen der du har TV og musikkanlegg - med tilhørende TV-boks, forsterker, lydplanke og TV-spill. For ikke å glemme hjemmekontoret: Her vil du sannsynligvis være tjent med å installere en 4-veis eller 6-veis jordet stikkontakt.
De aller fleste som pusser opp eller bygger ny bolig i dag, velger et skjult elektrisk anlegg, og innfelte stikkontakter er en del av en slik løsning. Mange får også installert innfelte USB-kontakter som gjør lading av mobiler og lignende praktisk. Da slipper man rot og “ledningssalat”, i tillegg til at det er sikrere siden du kan lade uten adapter.
Det finnes omtrent 30.000 elektrikere i Norge. Nesten uansett hvor i landet du bor, vil du altså kunne finne noen som kan påta seg elektrikerarbeid. Selve jobben med å montere en innfelt stikkontakt er en helt enkel oppgave for en kvalifisert elektriker. Skal du få installert et skjult elektrisk anlegg i et eller flere rom, er dette imidlertid en større oppgave som stiller tilsvarende krav til elektrikerens erfaring og kompetanse. Det er også en langt mer tidkrevende oppgave som krever mer planlegging, både fra din og fra elektrikerens side.
Med så mange aktører i markedet, alt fra enkeltpersonsforetak med én ansatt til store elektrikertjeder, samt elektrikere knyttet til leverandører av interiørløsninger, kan det være vanskelig å velge. Hvis du skal i gang med et større bygge- eller oppussingsprosjekt og ønsker innfelte kontakter i forbindelse med dette, kan det tenkes at du vil være tjent med å benytte en elektriker som er vant til å samarbeide med de andre fagpersonene du benytter. Skal du for eksempel få satt inn et nytt kjøkken, har gjerne kjøkkenleverandøren samarbeidsavtaler med faste elektrikere og rørleggere.
Alle foretak som utfører eller tilbyr arbeid på elektriske anlegg, skal for øvrig være registrert i Elvirksomhetsregisteret. Hvis elektrikeren du vurderer ikke finnes i dette registeret, driver de ulovlig. Du kan sjekke registeret her.
De fleste elektrikere tar en bestemt timepris. Hvor høy denne er, kommer an på en rekke faktorer, som hvor i landet du bor og konkurransen på stedet. Vanlige timepriser varierer ofte fra 650 til 1.000 kroner, eller mer. Noen tar så mye som 1.500 til 2.000 kroner timen. Moms kommer i tillegg.
Timeprisen kan også variere ut fra når på dagen jobben skal gjøres. Hvis den eneste muligheten er på kveldstid eller i en helg, må du regne med et påslag i prisen.
Mange elektrikere kan også tilby en fastpris på jobben som avtales på forhånd. Fordelen med dette er at du slipper ubehagelige overraskelser, og skulle jobben ta lengre tid enn elektrikeren har estimert, slipper du å betale for den ekstra arbeidstiden.
Vær oppmerksom på at utgifter til materialer kommer i tillegg. Du må også regne med å betale for reisetid og/eller en fast oppstartsavgift. Noen vil også ta betalt for dokumentasjon av jobben og eventuelle utlegg til parkering eller bompenger. Enkelte elektrikere har en eller flere av disse postene bakt inn i oppstartsavgiften. I alle tilfeller er timeprisen som utgjør den største utgiften for deg.
En dobbel innfelt jordet stikkontakt fra Elko koster som regel 100 - 200 kroner i en nettbutikk eller hos en elektronikkforhandler. En tilsvarende ujordet kontakt koster omtrent halvparten. Vi snakker her om standardvariantene. Går du for kontakter med et mer spesielt design eller flere kontakter, vil prisen bli tilsvarende høyere. Kjøper du kontaktene via elektrikeren, må du regne med et prispåslag, men du kan også regne med å få en variant elektrikeren er kjent med og vil anbefale.
Med mindre du selv er utdannet elektriker, er det strengt tatt ikke så mye du har lov til å gjøre med boligens elektriske anlegg. Selv små og enkle oppgaver som å bytte en veggbryter eller en stikkontakt skal overlates til en kvalifisert fagperson - selv om du har både verktøy og kunnskap til å gjøre det selv. En hovedregel er at alt arbeid på elektrisk utstyr som er fastmontert, kun kan utføres av elektriker.
Når det gjelder strøm, kan selv små feil føre til ulykker og varmegang, og i ytterste konsekvens: at det oppstår brann. Hvis dette skulle ramme deg og det i etterkant kommer frem at brannen startet i det elektriske anlegget - der du selv har prøvd deg som elektriker, uten å ha de tilstrekkelige forkunnskaper og kvalifikasjoner - er sjansen stor for at forsikringsselskapet vil avkorte erstatningen.
Men selv om du i utgangspunktet ikke kan røre selve strømanlegget, kan det godt hende du kan gjøre andre ting. Hvis du selv står for oppussingen eller byggingen, kan du legge til rette for elektrikerens jobb ved å gjøre plass til ledninger og gjøre klart stedet der stikkontakten skal innfelles. Det beste er å gjøre dette i samråd med elektrikeren. Gjør du det kun etter eget hode, kan du risikere å gå for materialer, løsninger og plasseringer som elektrikeren ikke godkjenner eller som ikke er optimale.
Hvis det er snakk om våtrom, bør du være ekstra påpasselig. Kombinasjonen av vann og strøm er potensielt svært farlig og det finne derfor en rekke regler for hvor og hvordan det elektriske anlegget skal installeres. Et bad deles for eksempel inn i fire sone-typer, og det er kun en elektriker som kan analysere hvilke av disse sonene som vil være trygge med tanke på å installere en stikkontakt. Elektrikeren vurderer da muligheten for vannsprut, jordingsforhold, avstand fra gulv med mere. Stikkontakter i våtrom skal som regel ha deksel.
Enten du skal få stikkontakt innfelt i forbindelse med oppussing, renovering eller nybygg, er god kommunikasjon avgjørende for et vellykket resultat. Med så mange variabler er det mange ting som potensielt kan skape misforståelser og forvanske og fordyre prosessen.
Elektrikere vet av erfaring hvilke løsninger folk synes er praktiske og kan komme med gode tips. Kanskje er det smart med en stikkontakt med timer på kjøkkenet? Eller kanskje du ønsker deg kontakter med deksel som glir mer sømløst inn i interiøret? De fleste stikkontakter er fortsatt hvite, men på en mørk vegg vil det kanskje passe bedre med en i sort eller kanskje aluminium? Det er også mulig å spraylakkere stikkontakter slik at du kan få samme farge som på veggen eller ton-i-ton. Så nei, den må ikke være hvit.
Gjør litt research på forhånd og skaff deg oversikt over hvilke produkter som finnes. Om ikke elektrikeren selv fører en bestemt type stikkontakt, kan du selv kjøpe den inn. Forutsatt at elektrikeren går god for valget.
Stadig flere velger også å henge tv-en på veggen. Problemet da er gjerne skjemmende ledninger som henger ned under tv-en. Da kan innfelte stikkontakter på veggen bak tv-en være en smart løsning. Ledninger mellom tv og tv-boks, høyttalere og lignende kan skjules på samme måte. Spør elektrikeren hvilke løsninger som er mulig.
Om en kontakt skal være jordet eller ikke, og hva jording faktisk innebærer, kan være litt mystisk for mange.
Alle boliger som er oppført etter 1998, skal i utgangspunktet kun ha stikkontakter med jording. Bor du i en eldre bolig, er sjansen store for at du har både jordete og ujordete stikkontakter. Et elektrisk anlegg som er jordet, er generelt sikrere enn et ujordet anlegg. Prinsippet bak jording er at strøm alltid vil søke raskeste vei mot bakken, og jordingen legger til rette for nettopp dette. Hvis du tar på et elektrisk apparat som har en feil, vil altså strømmen finne veien til jorden fremfor gjennom kroppen din.
Det er ellers ikke lov å ha ujordede og jordede stikkontakter i samme rom. Hvis du skal pusse opp et rom og ønsker å installere innfelte stikkontakter med jording, må du sørge for at samtlige stikkontakter i rommet får jording. Ellers er det fullt mulig å få kjøpt innfelte stikkontakter uten jording.
Gjør smarte boligvalg