Vil du vite mer om skjulte elektrisk anlegg? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om forskjellene på et skjult og et åpent elektrisk anlegg, hvilken løsning du bør velge, hva kostnadene ligger på for de ulike, og mye mer. Du får også tips om hvordan du enklest kan gå fra åpent til skjult anlegg samt svar på spørsmål som: Er det sant at skjulte elektrisk anlegg øker brannfaren, eller er det en myte? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Hvis du bor i en eldre bolig, er sannsynligheten stor for at du har et åpent elektrisk anlegg. Det vil ganske enkelt si at el-materiell som kontakter og brytere sitter utenpå veggen, og at ledningene går langs listene.
Flytter du inn i en ny bolig i dag, eller selv skal bygge ny bolig, er det nærmest for en selvfølge å regne at det elektriske anlegget er skjult. Det vil si at så mye av el-materiellet som mulig er bygget inn i vegger og tak. Det betyr at alle stikkontakter og brytere er innfelt i boligens flater. De stikker altså ikke ut fra vegger og tak, slik som i et tradisjonelt åpent el-anlegg.
Men hva er egentlig poenget med å ha et skjult anlegg? Vel, svaret er enkelt: Et skjult elektrisk anlegg regnes som en bedre løsning rent visuelt og gir boligen et mer moderne og stilrent uttrykk. Mens en tradisjonell stikkontakt stikker ut fra veggen som en “hvit vorte” (opptil 4 cm), vil en tilsvarende innfelt stikkontakt kun stikke noen få millimeter ut.
Om det er verdt å betale ekstra for, blir til syvende og sist et spørsmål om hvor opptatt man er av interiør og design. Men skal du selge boligen din, vil et skjult elektrisk anlegg utvilsomt være et pluss. Kanskje særlig for oss i Norden, hvor det er mange som er opptatt av rene flater og minimalistiske løsninger. Et åpent elektrisk anlegg kan derfor fremstå som både rotete og gammeldags, og altså være et minus i potensielle boligkjøperes øyne.
Skal du bygge ny bolig, er det liten tvil om at et skjult elektrisk anlegg er den løsningen som er mest tidsriktig. Om du derimot skal selge en bolig som har et åpent elektrisk anlegg, er det nok mye som taler for at det er lite hensiktsmessig rent økonomisk å bytte fra åpent til skjult el-anlegg. Grunnen er det er en omfattende og følgelig kostbar prosess, og at det ikke er noen garanti for at du oppnår en tilsvarende høyere pris for boligen.
Skal du uansett pusse opp et eller flere rom med tanke på salg, kan vurderingen - og totalregnestykket - bli noe annerledes.
Å installere et elektrisk anlegg i en bolig er en jobb for autoriserte fagfolk, det vil si registrerte elektrikere. Mens et åpent elektrisk anlegg i utgangspunktet er oversiktlig og lite komplisert, er det å legge opp et skjult el-anlegg en langt mer omfattende jobb.
Du bør altså ikke ringe første og beste elektriker - og heller ikke automatisk gå for den som fremstår som billigst - men bruke litt tid på valget. Forklar hva du skal ha utført og forhør deg om elektrikeren har erfaring med slike oppdrag. Her er det viktig at elektrikeren har den nødvendige - og riktige - kompetansen.
Skal du legge et skjult elektrisk anlegg i boligen din, er det sannsynligvis i forbindelse med et større oppussingsprosjekt eller i forbindelse med at du bygger ny bolig. Mange gjør imidlertid den tabben at de tenker på det elektriske arbeidet som noe som kommer til slutt - noe som gjerne er avledet nettopp av tanken på åpne elektriske anlegg som det mest vanlige; vi er jo vant til å se ledninger og stikkontakter utenpå veggen. Men når vi snakker om skjulte elektriske anlegg, er disse integrert i boligens struktur, og hvilke valg som tas med tanke på design og materialer, vil ha mye å si for det elektriske anlegget. Hvis du tenker på elektriker først etter at veggene er satt opp, er du strengt tatt for sent ute. I verste fall kan det bety dobbeltarbeid, eller at gulv og vegger må åpnes opp på nytt.
Så: ønsker du deg et skjult elektrisk anlegg, kontakt en elektriker som har erfaring med dette så tidlig som mulig i prosessen.
Ideelt sett bør du være i dialog med elektriker allerede før du river ned det nåværende interiøret i boligen. Det vil bidra til å gjøre arbeidet til elektrikeren mer effektivt - og sannsynligvis rimeligere for deg. Elektrikeren kan ta en grundig titt på dine planer og komme med råd som gjør at du kan legge bedre til rette for kontaktpunkter, brytere og baner for ledningene. Aller helst bør arbeidet legges opp slik at elektrikeren kan gjennomføre mest mulig av jobben samtidig i stedet for stykkevis og delt.
Det kan også være hensiktsmessig å få elektrikeren på befaring i en tidlig fase. Dere kan da gå gjennom plassering av brytere og stikkontakter, plassering av lamper og lysløsninger og eventuelt andre ting som gulvvarme og smart-løsninger for styring av lys/varme via app. Dreier det seg om et kjøkken, vil du kanskje ha stikkontakter dedikert til elektriske apparater, enten i veggene eller i benkeplater. En praktisk ladestasjon for mobil, nettbrett og lignende er også noe som kan gjøre hverdagen et lite hakk mer praktisk for mange. Ønsker du spesielle løsninger for belysning, vil du kanskje velge en elektriker som har erfaring med dette og som kanskje samarbeider med eller er en del av en virksomhet som tilbyr denne typen produkter.
Skal du få lagt opp et skjult elektrisk anlegg i en hel bolig, er dette en omfattende og kostbar jobb. Elektrikere tar enten betalt per time eller dere kan bli enige om en “pakkepris” for prosjektet. Hvor mye regningen ender på til slutt, kommer selvsagt an på mange ulike faktorer, men den totale tidsbruken er det mest avgjørende. Elektrikeren vil som regel kunne gi deg et prisestimat etter å ha vært på befaring. Ellers varierer timeprisen for elektrikere gjerne fra 650 til 1.000 kroner + mva.
Renoverer du en mindre leilighet, vil et skjult elektrisk anlegg gjerne koste fra 75.000 til 100.000 kroner + mva. Snittprisen for en leilighet på 100 kvadratmeter ligger på omtrent 130.000 kroner + mva. For en leilighet på 200 kvadratmeter må du kanskje betale 200.000 kroner + mva. Du kan altså regne med en viss “areal-rabatt”.
For en enebolig kan prisen fort komme opp i 350.000 kroner eller mer. Vi snakker her om å bytte ut et åpent elektrisk anlegg med et skjult elektrisk anlegg, med alle nødvendige materialer, brytere, sikringsskap, lyspunkter og så videre. Hvilke tekniske løsninger du velger, vil også ha en del å si for totalkostnaden, derunder smart-løsninger og interiørdesign. Skal du legge varmekabler, vil dette komme i tillegg.
Det vil uansett være potensielt mye å spare på innhente tilbud fra flere elektrikere og sammenligne disse, slik at du danner deg et inntrykk både av hva snittprisene ligger på, men også hva de ulike inkluderer i sine prisoverslag. Kanskje var ikke den høye fastprisen så høy likevel?
Med mindre du er utdannet elektriker, er det i praksis ikke så mange ting du har lov til å gjøre når det gjelder det elektriske anlegget i boligen. En helt generell regel sier at alt som angår fastmonterte elektriske installasjoner, må overlates til autoriserte elektrikere. Det gjelder også hvis du selv måtte mene at du vil kunne gjøre jobben korrekt eller hvis du tidligere har jobbet som elektriker. Du må være tilknyttet en virksomhet (eller et ENK) som er registrert i Elvirksomhetsregisteret for å kunne utføre lovlige elektriske arbeider.
Et skjult elektrisk anlegg er derfor nærmest per definisjon noe du som ufaglært ikke har lov til å befatte deg med. Årsaken er at strøm, i likhet med vann, har stort skadepotensial. Feil utført arbeid kan i verste fall føre til brann. Så skal du spare penger i forbindelse med oppussing, bør du altså se på andre områder. Det du derimot kan - og bør - gjøre, er å sørge for å legge til rette for at elektrikerens jobb går så raskt som mulig. Sørg for at det er ryddig og noenlunde rent der de skal utføre arbeidet, og at det er lett å parkere der du bor, og så videre.
Om du kan kan få et skjult elektrisk anlegg i din bolig, kommer an på mange faktorer. Bygger du en helt ny bolig, er svaret ganske enkelt ja. Om du totalrenoverer en bolig, vil du sannsynligvis også kunne få et skjult elektrisk anlegg. Selv om boligens struktur kan innebære begrensninger.
For eksempel kan bærende vegger eller vegger av mur eller betong være en begrensning med tanke på innfelling av kontakter og ledninger. Dette kan imidlertid ofte løses ved å bygge en vegg utenpå. Ulempen med en slik løsning er selvsagt at det stjeler areal. Så da blir det til syvende og sist en prioritering av hva som er viktigst: gulvareal eller rene veggflater.
Bor du i en eldre bygård, for eksempel, vil det også kunne dukke opp andre problemstillinger. Mange som foretar såpass store inngrep i sitt nye hjem som å bytte til skjult elektrisk anlegg, gjennomfører gjerne en oppgradering av kjøkken og/eller bad samtidig. Da oppdager mange at de trenger å få lagt opp en eller flere større strømkurser til leiligheten som kan håndtere induksjonskomfyr og varmekabler. Hvis du er i en slik situasjon, bør du rådføre deg med elektriker på forhånd. Ofte kan det medføre en søknadsprosess og/eller at du må være i dialog med styret i borettslaget. Elektrikeren kan bistå deg med dette.
Så snart du har oversikt over omfanget av bygge- eller oppussingsprosjektet ditt - inkludert budsjettet - er neste steg å kontakte elektriker. Innhenter du prisoverslag fra flere, for eksempel tre elektrikere på ditt bosted som har erfaring med denne typen oppdrag, vil du ha et rimelig godt sammenligningsgrunnlag.
Den viktigste grunnen til å velge et åpent fremfor et skjult elektrisk anlegg i dag er for å spare penger. Det er enklere og rimeligere å legge opp et åpent anlegg enn å trekke kabler gjennom vegger og tak og felle kontakter og brytere inn i veggen. Det vil også være enklere og billigere å gjøre endringer, for eksempler i forbindelse med ombygging, hvis det elektriske anlegget er åpent. Noe annet som taler til fordel for et “gammeldags” åpent strømanlegg er at det er fleksibelt og oversiktlig.
Har du ikke et skjult anlegg fra før, så vær klar over at det kan medføre en stor jobb. Vegger (og evt tak eller gulv) må åpnes for å trekke rør og ledninger. Sporene etter det gamle åpne anlegget må også fjernes.
Du bør altså gjøre en vurdering av hvor viktig det er for deg med et skjult anlegg fremfor et åpent. Tenker du på å rive eller sette opp en vegg i nærmeste fremtid, eller flytte tv-en til den andre siden av stua? I så fall er du kanskje tjent med å vente.
Det er heller ikke noe enten-eller-spørsmål. Skal du for eksempel kun pusse opp ett rom eller en etasje, er det fullt mulig å gå for et skjult anlegg i kun disse rommene og heller ta resten av boligen senere.
Du bør i alle tilfeller tenke fremtidsrettet. Det kan være smart å få elektrikeren til å legge opp til flere ledningsrør og koblingsbokser slik at du senere har mulighet til å enkelt få koblet til ekstra brytere og stikkontakter. For estetikkens del hjelper det lite med diskrete innebygde løsninger hvis du likevel må frem med skjøteledninger for å koble opp apparatene dine.
Ofte kan det være lønnsomt å få utført flere elektrikeroppgaver samtidig. Mange som velger skjult elektrisk anlegg får samtidig lagt opp elektrisk varme i gulvene. For eksempel på soverommet, i entreen eller i gang mellom soverom og baderom. Gulvvarme gjør at du kan klare deg uten panelovner eller frittstående ovner og dermed få en enda ryddigere bolig.
Omtrent halvparten av alle branner skyldes elektrisitet, enten feil på det elektriske anlegget - eller feil bruk av (eller feil på) elektriske apparater. Det er imidlertid ikke selve det elektriske anlegget som utgjør størst risiko for brann, men manglende vedlikehold og kontroll.
Moderne elektriske anlegg - som er riktig installert - vil som regel være tryggere enn gamle anlegg. Skal du bytte fra et eldre åpent elektrisk anlegg til et nytt skjult anlegg, vil det sannsynligvis bety en betydelig oppgradering av brannsikkerheten i boligen din. Særlig hvis du samtidig bytter ut et gammelt sikringsskap. En absolutt forutsetning er selvsagt at installasjonen er korrekt utført av en faglært elektriker.
Alle godkjente elektrikere i Norge skal som nevnt være registrert i Elvirksomhetsregsiteret. Hvis du vurderer en elektriker som ikke er registrert her, bør du velge noen andre.
Gjør smarte boligvalg