Skal du montere støpsel til komfyr, men er ikke helt sikker på hvordan du bør gå frem? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om montering av komfyrstøpsel, derunder det rent praktiske som inngår i dette, og hvilke kostnader som er involvert. Du får også svar på hva du har lov til å gjøre selv og hva du bør overlate til elektrikeren. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Å bytte ut en gammel komfyr med en ny burde i utgangspunktet være helt ukomplisert: Du fjerner den gamle, dytter den nye på plass, stikker komfyrstøpselet i stikkontakten - og kan begynne på middagen.
Men dessverre oppdager mange at den blanke nye komfyren er alt annet enn “plug and play”. Ikke minst får mange seg en overraskelse når komfyren de har bestilt på nettet, blir levert uten støpsel.
Blant de mange elektriske apparatene du har i hjemmet ditt stiller nemlig komfyren i en egen klasse: Den trekker mye strøm, og har derfor både en egen type strømkobling og som regel også egen kurs med tilhørende sikring i sikringsskapet. I dagligtalen slurver vi gjerne litt med ord og begreper, og “støpsel” og “kontakt” brukes ofte om hverandre. Så for ordens skyld: Støpsel er betegnelsen på pluggen eller kontakten som stikkes inn i stikkontakten - som altså sitter fastmontert på veggen.
Når du skal kjøpe ny komfyr, må du huske å sjekke om den leveres med støpsel eller om du må kjøpe dette i tillegg. Hvis støpsel ikke er inkludert, er dette som regel oppgitt som “leveres uten stikk” eller tilsvarende. Noen nettbutikker er flinke til å opplyse om dette, mens andre har “gjemt” denne informasjon sammen med de øvrige tekniske produktopplysningene.
Er du ikke utdannet elektriker, bør du i utgangspunktet overlate montering av komfyrstøpsel til en som er formelt kvalifisert. Komfyrer er nemlig på “versting-toppen” når det gjelder brannårsaker. Faktisk skyldes halvparten av brannutrykningene komfyrer. Og selv om de fleste av av disse tilfellene skyldes tørrkoking og andre uhell som skjer i forbindelse med matlaging, er det viktig å huske på at komfyren trekker mye strøm. Et støpsel som er feilkoblet, skadet eller av feil type, vil derfor kunne øke brannfaren betydelig.
Montering av komfyrstøpsel er en rutinemessig jobb for en autorisert elektriker, og selve jobben kan gjerne gjøres på én arbeidstime. Trenger du hjelp av en elektriker til å montere komfyrstøpselet, så kan det være en fordel å bestille dette samtidig som du bestiller din nye komfyr - hvis forhandleren tilbyr dette.
Vær oppmerksom på at mange nettbutikker som selger hvitevarer, markedsfører seg med at de hjelper til med montering og installasjon mot et tilleggsbeløp. Det er imidlertid ingen automatikk i at personalet som leverer din nye komfyr og tar med seg den gamle, har el-faglig kompetanse. Det vil si at de kan plugge komfyren inn i den eksisterende stikkontakten, men ikke påtar seg noen form for monteringsarbeid. Du bør derfor på forhånd sjekke hva som gjelder for den butikken du vurderer. Er det tjue år siden sist du byttet komfyr, kan det tenkes at du uansett trenger hjelp av en elektriker. Det samme gjelder hvis du bytter ut en komfyr med integrerte plater med en todelt løsning der platetopp og stekeovn er to separate enheter. Ofte er det tilrådelig at platetopp og stekeovn får hver sin separate kurs. Ikke minst hvis det dreier seg om en induksjonstopp. Disse krever også som regel minimum en 25A-kurs. Dette er vurderinger som elektrikeren gjør ut i fra kapasiteten og tilstanden til det elektriske anlegget i boligen din.
Alle virksomheter som tilbyr elektrikertjenester, skal være registrert i Elvirksomshetsregisteret, som er en del av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Som boligeier er det ditt ansvar å sørge for at det elektriske anlegget i boligen er i orden - samt å sjekke at elektrikervirksomheten du engasjerer, er oppført i registeret. Hvis du er i tvil, kan du sjekke her. Elvirksomhetsregisteret har også kontaktinformasjon til ulike elektrikertjenester og elektrikere.
Prisen på elektrikertjenester kan variere en god del ut i fra konkurransesituasjonen i markedet og hvor du bor. De fleste opererer med timepriser fra 650 til 1.000 kroner. Moms kommer i tillegg.
Ofte må du også betale for transport/reisevei, bompenger, parkering og diverse materiell som elektrikeren bruker. Det er også vanlig med en egen oppmøteavgift, og denne ligger som regel på noen hundre kroner. Du må i tillegg regne med å betale for dokumentasjon av arbeidet som er utført, som ofte kommer på mellom 300 og 600 kroner. Disse kostnadene kombineres gjerne i en generell “oppstartspris”.
Kjøper du selv inn støpselet i stedet for å kjøpe det av elektrikeren, kan du spare litt penger siden du slipper å betale for påslaget elektrikeren legger på materiellet. Du bør imidlertid være sikker på at det er rett type støpsel og av god kvalitet. Hvis elektrikeren mener at støpselet ikke er av godkjent type eller av tilfredsstillende kvalitet, kan det hende at vedkommende forlanger at du først dekker kostnadene til et nytt støpsel - eller ikke vil gjøre jobben overhodet.
Hvis elektrikeren oppdager feil eller mangler, eller at det er nødvendig å oppgradere det elektriske anlegget før ny komfyr kan installeres, vil dette medføre ytterligere kostnader.
I Norge selges elektrisk utstyr og materiell i en rekke fysiske butikker og på nettet. Avanserte koblingsbokser, innmat til sikringskap og andre avanserte el-artikler ligger gjerne side om side med lyspærer og enkle brytere. Og siden forhandlerne heller ikke alltid er så nøye med merking og advarsler, kan det derfor være lett å få inntrykk av at dette er utstyr som hvem som helst kan koble opp. Det er ikke tilfellet. Selv om hvem som helst kan kjøpe utstyret, er ikke det ensbetydende med at alle har lov til å montere det - selv om man har kunnskapen og i teorien er i stand til å gjøre jobben korrekt.
En generell regel er at fastmonterte elektriske installasjoner kun kan monteres av autoriserte elektrikere. Løse elektriske artikler som lampebrytere og støpsler, kan man koble selv. Og i prinsippet kan du derfor montere komfyrstøpsel selv. Det er imidlertid en viktig forutsetning: Kursen til komfyren må være maksimalt 25 Ampere. Så, sjekk sikringsskapet!
Om det er tilrådelig å montere komfyrstøpsel selv, er et annet spørsmål. Om du er usikker og ikke har gjort annet “elektrikerarbeid” før enn å bytte lyspærer, bør du definitivt la være. Generelt bør man som ufaglært være ekstra aktsom når man skal utføre arbeider i boligen som har med strøm og vann å gjøre, siden skadepotensialet er stort hvis man skulle gjøre feil.
Arbeid som ikke er forskriftsmessig og kompetent utført, kan for eksempel føre til varmgang, som i sin tur kan føre til brann. Hvis forsikringsselskapet kan påvise at arbeidet ikke er utført av faglærte, kan det bety at erstatningen avkortes og du selv må dekke skadene. Og skjer det, er pengene du sparte på å droppe elektriker, bare lommerusk.
Her er en generell oversikt over el-arbeider som du som ikke-faglært har lov til å utføre i hjemmet ditt. Vi snakker om det som ofte refereres til som “enklere arbeid”, eller sagt mer generelt - arbeid på en del ikke-fastmontert elektronikk:
Du har lov til å:
Hvis du har behov for å få utført elektrisk arbeid eller oppgaver som involverer strøm, utover dette, skal jobben overlates til en elktrofagarbeider eller el-installatør.
Skal du montere støpselet til komfyren selv, må du forsikre seg om at typen støpsel du har valgt, faktisk egner seg for komfyren din, og at det passer til stikkontakten. Det kan virke åpenbart, men her er det mulig å gjøre feil, særlig hvis du kjøper komfyr og komfyrstøpsel hver for seg eller komfyren som skal byttes ut, er en eldre modell.
Ellers er det viktig at du følger koblingsskjemaet som hører til støpselet og instruksene i komfyrens manual. Og ikke minst må du forsikre deg om at kursen til din nye komfyr er tilstrekkelig kraftig - men altså ikke over 25A, siden du da ikke har lov til å montere støpselet selv.
Du må også være sikker på at jordingen fungerer som den skal, særlig hvis du bor i en bolig som er bygget før femtitallet eller det er lenge siden boligens elektriske anlegg ble byttet eller kontrollert. Jording er imidlertid et komplisert tema og i praksis nærmest umulig å vurdere for ikke-faglærte.
Har den nye komfyren din separat platetopp, er det en egen ledning og tilkobling til denne, og du må nok derfor uansett overlate jobben til en faglært elektriker.
Komfyren er kjøkkenets hjerte. Fungerer den dårlig, går det utover gleden ved å lage mat, og dagliglivet blir unødvendig tungvint. En gammel komfyr bruker dessuten mer strøm enn en ny og moderne type. Det har i løpet av de siste ti - femten årene blitt stadig mer fokus på strømforbruk, både med tanke på strømregningen og ut fra et miljøperspektiv.
Skal du kjøpe ny komfyr i dag, er derfor energimerkingen et viktig punkt å ta med i vurderingen. Merkingen, som er en del av EUs standardisering, går fra A (grønt) til G (rødt), alt etter hvor energieffektiv komfyren er. Det vil si hvor mange kWh du kan forvente at komfyren bruker i løpet av ett år.
Selv om moderne komfyrer generelt er mer energieffektive enn eldre, så vær oppmerksom på at ovner med induksjonstopp belaster strømanlegget mer enn ordinære keramiske topper. Har du et eldre elektrisk anlegg, bør du ta en sjekk i sikringsskapet før du går til innkjøp av induksjonstopp. Du bør minst ha en 20 ampere-kurs, og sannsynligvis er det nødvendig eller tilrådelig med 25 ampere. Hvis ikke risikerer du å overbelaste strømanlegget, og at sikringen går hver gang du skal lage mat. Det er jo kjedelig å stå der med en ny komfyr du ikke får brukt - og i tillegg måtte betale for at en elektriker skal legge ny kurs.
Og det siste kan bli en kostbar operasjon: Prisen på å få lagt opp en ny kurs kan variere temmelig mye, men ligger gjerne på mellom 5.000 og 15.000 kroner. I mindre og eldre leiligheter er det også vanlig med små, trange sikringsskap som rett og slett ikke har plass til flere strømkurser. I så fall må hele sikringsskapet erstattes, noe som også medfører en betydelig kostnad.
Bor du for eksempel i en eldre leiegård, kan det også bety at elektrikeren må søke om tillatelse fra det lokale eltilsynet for å kunne legge opp en ny og kraftigere kurs. Eller det kan være andre kompliserende - og fordyrende - forhold.
Kort sagt: Før du bestemmer deg for ny komfyr, bør du gjøre deg kjent med det elektriske anlegget, og da særlig strømtilførselen til kjøkkenet - og velge komfyr ut i fra dette. Med mindre du uansett er klar for en større oppgradering. Dra ut din nåværende komfyr og sjekk typen stikkontakt - og at denne er i god stand. Er det sprekker i dekselet eller det sitter løst, er dette noe som bør utbedres før ny komfyr kommer på plass. Trenger du elektriker for å montere komfyrstøpselet og/eller utføre annet arbeid, sørg for å ringe og gjøre en avtale i god tid.
Undersøk også tilgjengelighet og priser hos flere elektrikere slik at du får et sammenligningsgrunnlag. Enkelte elektrikere tilbyr pakkepriser og fastpriser på bestemte tjenester. Sørg i alle tilfeller for å avtale prisen på forhånd. Selv om elektrikeren kanskje ikke kan garantere en fast pris, kan du få et estimat og slipper å få sjokk når du får den endelige regningen.
Gjør smarte boligvalg