Vil du vite mer om stikkontakter på kjøkkenet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvilke typer som finnes, hva de koster, hvilke hensyn du burde ta, og mye mer. Visste du at det er krav om antall stikkontakter på kjøkkenet? Og er du klar over at du kan få stikkontakter som kan skjules i kjøkkenskapet når de ikke er i bruk? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Stikkontakter er en av de tingene vi omtrent aldri kan få nok av i norske hjem, og det blir fort både upraktisk og brannfarlig om man ikke har nok vegguttak. Tilsvarende kan en velplassert stikkontakt øke komforten i hjemmet ditt betraktelig, og gjøre det både lettere og tryggere å benytte elektriske apparater.
På kjøkkenet får vi bare flere og flere apparater som krever strøm, og det er kanskje det rommet i boligen der vi har flest elektroniske apparater per kvadratmeter. Alt fra store apparater som kjøleskap, stekeovn, fryser og oppvaskmaskin, til mindre apparater som mikrobølgeovn, kaffetrakter og kjøkkenmaskin.
Det er NEK 400, også kalt bolignormen, som regulerer kravene til (og om) stikkontakter på kjøkkenet. Ifølge bolignormen er det krav om et dobbelt uttak per to meter kjøkkenbenk, inkludert kjøkkenøy, i tillegg til at man skal ha minst ett uttak for hvert stykk fast elektrisk utstyr, derunder kjøleskap, fryseboks, stekeovn, platetopp og ventilator. I tillegg skal det være minst fire uttak i tilknytning til kjøkkenets spiseplass, og ikke mindre enn to uttak for hver annen meter med fri vegg. Det er også anbefalt å ha en egen 16A-kurs til kjøkkenet, da mange av apparatene vi bruker der, trekker mye effekt.
Fast elektrisk utstyr i denne sammenhengen inkluderer imidlertid ikke bare de store apparatene, men i bunn og grunn alt som har en fast plass på kjøkkenet, som for eksempel kaffemaskinen eller mikrobølgeovnen. Du kan lese mer om bolignormen på Elsikkerhetsportalen.
Det er verdt å merke seg at bolignormen ikke har tilbakevirkende kraft. Det vil si at det ikke er ulovlig å ha et utdatert kjøkken, men som vi skal vise i denne artikkelen kan det være flere andre gode grunner til å installere flere stikkontakter på kjøkkenet.
Flere stikkontakter på kjøkkenet høres flott ut, men kan også medføre noen utfordringer. Hva skjer med stikkontakten i benkeplaten dersom du velter et glass med vann over den? Kan matsøl føre til kortslutning? Hva med melstøv fra brødbakingen?
Du burde ta deg tid til å tenke litt over hvor du pleier å lage mat, hvor det er mest risiko for søl, og hvor det vanligvis pleier å holde seg tørt. På generelt grunnlag burde stikkontakten aldri plasseres altfor nær vasken, og det er bedre å ha den i bakkant av kjøkkenbenken enn i forkant. En svært vanlig løsning er å ha stikkontakten i lysarmaturet over kjøkkenbenken. Andre alternativer er å plassere stikkontaktene i overskapet, slik at du kan trekke dem ut som en søyle ved behov, eller nedfelt i benkeplaten. Hvilken løsning som er mest ideell for deg, avhenger både av kjøkkenet ditt og hvordan du bruker det. I neste seksjon skal vi gå litt nærmere inn på hvilke alternativer som finnes.
Det finnes mange ulike løsninger for stikkontakter på kjøkkenet slik at du kan velge både funksjoner, farger og materialer som passer perfekt inn på kjøkkenet ditt, for en fleksibel tilkobling av elektriske apparater.
Pop-up-stikkontakt er en stikkontakt som er nedfelt i benkeplaten når den ikke er i bruk, og som da spretter opp automatisk når du trykker på den. Disse kommer i mange ulike utførelser, og kan plasseres nesten hvor som helst. Du kan for eksempel gå for en vertikal strømsøyle med flere uttak på hver side. Denne kan også bygges inn i overskapet med samme funksjon.
Nedfellbar stikkontakt med flipp er også nedfelt i benkeplaten, men horisontalt, og tar dermed litt større plass på benken enn strømsøylen. Disse kan imidlertid også plasseres på veggen. Fordelen er at de tar svært liten plass i høyden, og kan dermed plasseres over for eksempel skuffer.
USB-port har blitt standard på flere av de nye stikkontaktene, og det er ikke uten grunn. Med USB-port kan du lade alt fra nettbrett og smarttelefoner, til treningsklokker og høyttalere.
Stikkontakt i lysarmatur er svært utbredt, og kan være praktisk dersom du har liten plass til rådighet. Tendensen de siste årene har imidlertid helt klart vært at vi ønsker å gjøre mest mulig trådløst, og når dette ikke er mulig, vil vi skjule kablene så godt vi kan. Kjøkkenet er ikke noe unntak, og da er ikke stikkontakt i armaturet nødvendigvis den beste løsningen, da dette vil føre til ledninger som henger over kjøkkenbenken når apparatet er koblet til.
Tradisjonelle stikkontakter på veggen over benken er fortsatt den foretrukne løsningen for mange. Stikkontakten vil være synlig, men det finnes flere farger og design du kan velge i slik at det kan ende opp med å bli et dekorativt element. I tillegg er stikkontaktene plassert slik at den unngår det verste sølet.
Vanlige faste apparater og plassering av stikkontakt i henhold til disse:
Komfyr og kjøkkenvifte kan med fordel ha tilhørende stikkontakten plassert i overskapet. Det samme gjelder mikrobølgeovn. Det er veldig greit å ha stikkontakten plassert på et sted som er lett tilgjengelig dersom du blir nødt til å trekke ut støpselet.
Oppvaskmaskinen har gjerne tilhørende stikkontakt i naboskapet. Dette er ofte det samme skapet som har en benk med vask, og rørene plassert inne i skapet, så her burde du ha en stikkontakt som er såkalt IP-44, altså sprutsikker.
Kjøleskapet og fryseren kan har stikkontakten rett bak dersom det er et frittstående apparater. Er det snakk om integrerte hvitevarer kan stikkontakten plasseres i naboskapet. Husk at det er viktig at støpselet til slike apparater er lett tilgjengelig slik at du raskt kan kutte strømmen ved behov.
Det finnes ikke et prisoverslag som vil passe alle, da det er mange ulike faktorer som påvirker den endelige prisen. Tidsbruk, hvor mye og hvor avanserte materialer som trengs, hvor komplisert jobben er og hvor mange el-punkter det er snakk om, er noen av de viktigste.
Elektrikere tar vanligvis betalt enten per time, per punkt eller samlet fastpris for et helt prosjekt. Oppstartsprisen kommer som regel i tillegg. Her følger en liten prisoversikt:
Oppstartspris fra 400 til 2.000 kroner. Dekker reise til og fra, på opptil 40 til 50 kilometer, samt sluttarbeid og dokumentasjon.
Timepris på mellom 700 og 1.000 kroner per time. Her kan det være store variasjoner fra tilbyder til tilbyder, men det vil være uvanlig med en timepris som er vesentlig lavere enn dette.
Påslag på materiell, fra 300 til 500 prosent. Materialer og utstyr er dyrt, og du betaler gjerne fem ganger innkjøpsprisen dersom du kjøper via elektrikeren.
Punktpris, som ligger på 100 til 600 kroner per el-punkt. Et el-punkt er enkelt forklart alle former for elektriske koblingspunkter. Én stikkontakt vil si ett koblingspunkt.
Mange tenker at de kan spare penger på å kjøpe materialene til jobben selv, men stemmer ikke alltid. Selv om du kan få tak i delene du trenger, relativt billig, er det ikke sikkert du egentlig sparer så mye totalt sett. Flere elektrikeren tar mer betalt for å installere ting som kunden har kjøpt selv, siden de da ikke vil tjene noe på å selge kunden delene.
Det kan også være at du vil få en bedre pris på delene dersom du kjøper dem direkte fra elektrikeren, så undersøk dette før du går til innkjøp av noe i butikk.
Det finnes enkelte småting du kan gjøre selv, men hva angår stikkontakter kan du bare bytte deksel om dette eventuelt er ønskelig samt bytte støpsler. Koblingene må du overlate til fagfolk. Hovedregelen er at når elektriske installasjoner inngår i et fast, elektrisk anlegg, er det bare en registrert elektrovirksomhet som kan utføre installasjoner og vedlikehold. Det vil si at virksomheten må være registrert i Elvirksomhetsregisteret, som driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Det du kan vurdere å gjøre, er å tilrettelegge mest mulig før elektrikeren kommer for å jobbe, slik at vedkommende ikke bruker dyrebar tid på arbeidsoppgaver du strengt tatt kan gjøre selv. Det kan for eksempel være trekking av kabler hit og dit, eller at du må rive opp en benkeplate. Vi anbefaler imidlertid at du får elektrikeren innom på befaring først, slik at du kan få litt veiledning når det gjelder hva som trengs å gjøres og hvordan sluttresultatet kan bli.
Du må altså benytte deg av en sertifisert, faglært elektriker når du skal installere stikkontakter på kjøkkenet. For å finne de rette fagfolkene i jungelen av elektrikere har vi samlet våre beste tips til deg i en enkel sjekkliste!
Planlegg godt i forkant. Uansett hvilken løsning du ender opp med, er det viktig å planlegge godt i forkant, slik at du ikke ender opp med dobbeltarbeid og uforutsette kostnader. Mange elektrikere tilbyr å komme på gratis befaring dersom det er snakk om større prosjekter, og dette kan være veldig nyttig for deg i planleggingsfasen.
Bruk nettverket ditt. Enten det er snakk om bekjente, venner eller familie, så kjenner du nok opptil flere som nylig har hatt bruk for en elektriker. Spør om de har noen å anbefale, eller om de vet om noen du absolutt burde styre unna.
Sjekk referanser. Mange elektrikerfirmaer publiserer referanser på hjemmesidene sine, men husk at dette bare er de fordelaktige. Et enkelt nettsøk kan være et godt alternativ. Kanskje firmaet dukker opp i diskusjoner på nett eller i et kommentarfelt på Facebook.
Legg oppdraget ditt ut på anbud. For å få en grei oversikt over markedet burde du innhente 3 til 4 tilbud. Du kan også med fordel registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, slik at du får hjelp til å komme i kontakt med sertifiserte elektrikere i nærområdet ditt og slipper å lete selv.
Forsikre deg om at firmaet er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Det er faktisk ditt ansvar som oppdragsgiver å forsikre seg om at virksomheten du benytter deg av, har tillatelsene sine i orden. Når vi snakker om elektrikere eller et elektrikerfirma, vil det si at de må være registrert i dette registeret.
Krev prisoverslag før arbeidet starter. Selv om du ikke kan få en helt nøyaktig kostnadsplan, skal elektrikeren kunne gi deg et anslag. Dette er ikke en garanti for at det ikke kan bli dyrere, men da kan du i alle fall ikke faktureres for mer enn 15 prosent over prisoverslaget. Dersom elektrikeren ser at prosjektet blir vesentlig dyrere enn antatt, må det altså klareres med deg før arbeidet fortsetter.
Pass på at dere skriver kontrakt. Den burde inneholde alle momenter ved prosjektet, inkludert forventet tidsbruk og kostnader. På den måten unngår dere en situasjon der det blir ord mot ord, og du vil stå sterkere dersom dere havner i en konflikt.
Be om dokumentasjon fra elektrikeren når jobben er gjort. Dette for å dokumentere at arbeidet har blitt gjort av fagfolk, noe som kan være nyttig i forbindelse med tegning av forsikring eller boligsalg. I tillegg til at det fungerer som en garanti dersom du skulle trenge å rette en reklamasjon mot firmaet i etterkant.
Det er alltid et eller annet som står og durer på kjøkkenet, så det skal godt gjøres å få for mange stikkontakter der. Det kan imidlertid fort se litt rotete og “industrielt” ut med altfor mange stikkontakter plassert mer eller mindre tilfeldig omkring på kjøkkenet. Mange av oss supplerer også dette med forgrenere og skjøteledninger for å få mange nok uttak, og dette er på toppen av det hele brannfarlig.
Siden skjøteledninger er lett å få tak i og lett å bruke, er det mange som ikke tenker over at de egentlig ikke er ment til å skulle brukes fast. Det skal bare være en midlertidig løsning, og de skal alltid være under oppsyn. Dette er egentlig enda viktigere på kjøkkenet, da stikkontaktene her, i større grad enn for eksempel i stuen, utsettes for fukt og matsøl. Enkelte kjøkkenapparater skal heller aldri brukes med skjøteledning, selv ikke i korte perioder. Dette gjelder for eksempel kjøleskap, fryser og komfyr.
Hvorvidt det er lønnsomt eller nødvendig med flere stikkontakter på kjøkkenet ditt, er det bare du som kan avgjøre, men husk at den tidligere nevnte bolignormen er et krav, ikke et forslag. I alle tilfeller finnes det, som du ser her, mange grunner til å koste på seg flere stikkontakter på kjøkkenet!
Gjør smarte boligvalg