Vil du vite mer om stikkontakter i benkeplater? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva det er, hvorfor det kan være nyttig, hva det pleier å koste, og mye mer. Visste du at du kan få montert stikkontakter med USB-kontakt i benkeplater? Og er du klar over hva som er kravene til stikkontakter på kjøkkenet? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Er det noe vi nærmest aldri får nok av i norske hjem, så er det stikkontakter eller vegguttak, og en velplassert stikkontakt kan virkelig øke komforten i hjemmet ditt. Kjøkkenet er også et av de stedene der vi ofte har flest elektriske apparater per kvadratmeter. Dersom stikkontakten bygges inn i benkeplaten eller i overskapet, vil du kunne få et stilrent og diskré uttrykk, uten at det går på bekostning av strømforsyningen.
På kjøkkenet skal det være et dobbelt uttak per to meter kjøkkenbenk, og man burde ha en egen 16A-kurs til kjøkkenet. Det skal også monteres minimum ett uttak for hvert elektriske apparat av typen kjøleskap, fryser, stekeovn og komfyrtopp. Det skal også monteres fire uttak i forbindelse med spiseplass. Alt dette er regulert i NEK 400, eller bolignormen. Bakgrunnen for dette er nettopp det at vi gjerne har en del apparater på kjøkkenet, og de trekker som regel mye effekt. Dette gjelder for eksempel vannkokere, kaffetraktere og mikrobølgeovner. Du kan lese mer om bolignormen på Elsikkerhetsportalen.
Husk også at det finnes egne krav til stikkontakter på våtrom eller i våtromssoner, som du sannsynligvis også må ta hensyn til, spesielt med tanke på oppvaskmaskiner og vaskemaskiner, eller stikkontakt under vask. Dette innebærer for eksempel at stikkontakten må være sprutsikker (av typen IP44) eller spylesikker (IP45).
Merk at bolignormen ikke har tilbakevirkende kraft, så det er altså ikke ulovlig å ha et utdatert kjøkken. Som vi skal vise i denne artikkelen, er det imidlertid mange gode grunner til at du burde vurdere å få installert flere stikkontakter på kjøkkenet.
Det finnes flere ulike løsninger for å gjemme stikkontakten i benkeplaten, enten du vil ha den lettere synlig eller du vil at den bare skal være synlig når du trenger den. Noen kjente produsenter av stikkontakter som kan plasseres i benkeplater, er blant annet Evoline, Epoq, Namron og Nordic Products, for å nevne noen eksempler.
Eksempel på vanlige løsninger:
Enkel eller dobbel stikkontakt med lokk er den enkleste og rimeligste varianten av innfelt stikkontakt i benkeplate. Lokket beskytter uttaket mot fukt, matsøl og støv.
Nedfellbare stikkontakter fås i flere ulike varianter. Såkalte pop-up-strømsøyler fås kjøpt flere steder og er enkle både å montere og bruke. Det samme gjelder stikkontakter du vipper opp fra benken horisontalt. Nedfellbare stikkontakter kan også monteres som en nedtrekksløsning fra kjøkkenskapet. Når de ikke er i bruk, fremstår de dermed som en integrert del av kjøkkenet.
Trådløs opplading og USB er ideelt for deg som skal lade smarttelefonen, iPad-en, Kindle-en eller andre smarte dingser på kjøkkenet. Det kommer også stadig mer kjøkkenutstyr med USB-uttak og wifi-tilkobling.
Det blir stadig mer vanlig å lade ulike elektriske duppeditter med USB, enten det er snakk om mobilen, treningsklokken eller små høyttalere til å ta med på stranden. Det medfører også at mange av oss har en haug med ladere, adaptere og et salig ledningsrot.
Dersom du installerer USB-porter i benkeplaten på kjøkkenet, kan du lade direkte i porten uten adapter, noe som er både tryggere og mer effektivt. Kanskje har du en elektrisk vinåpner eller en elektrisk koppholder for å holde kaffen varm, som bruker USB? Liker du å se på serier mens du lager mat, kan du også enkelt koble til nettbrettet slik at du ikke går tom for batteri underveis. Og kanskje viktigst av alt: det gir deg anledning til å lade og koble til nettbrett og Kindle slik at du kan sjekke matoppskrifter og oppskriftsbøker mens du holder på!
Det kan være relativt store variasjoner i pris fra by til by, og mellom ulike tilbydere, når det gjelder installasjon av strømuttak og montering av stikkontakter i benkeplater (og andre steder). Arbeidets natur gjør at det er vanskelig å oppgi noen faste priser, all den tid totalprisen er avhengig av tidsbruk, hvor mye og hvor dyre materialer som brukes og hvor komplisert jobben er, for å nevne noe. Det vil også forekomme variasjoner mellom de ulike prismodellene. Disse vil bero, blant annet, på hvorvidt elektrikeren tar betalt per time, for hele prosjektet samlet, eller via såkalt punktpris. De fleste elektrikere tar i tillegg en oppstartspris. Her går vi gjennom noen priseksempler:
Oppstartsprisen ligger som regel på mellom 400 og 2.000 kroner. Denne skal dekke både reisen, sluttarbeidet og sluttdokumentasjonen.
Timeprisen varierer vanligvis mellom 700 og 1.000 kroner per time. Det er imidlertid helt vanlig med høyere timepris enn dette. Er den mye lavere, er det også grunn til å være litt mistenksom.
Påslag på materiell ligger ofte på hele 300 - 500 prosent. Det vil si at du risikerer å betale fem ganger mer for materialene enn det de kostet i innkjøp.
Punktprisen ligger vanligvis på 100 - 600 kroner per punkt. Et punkt, eller el-punkt, er for eksempel en stikkontakt, en lysbryter eller et tv-uttak. Altså alle former for elektriske koblingspunkter. Dette brukes mest på større prosjekter, for eksempel dersom hele kjøkkenet skal pusses opp og få nye stikkontakter og spotter, for ikke å si hele huset.
Selve materialene til en nedfellbar stikkontakt koster som regel fra 1.000 kroner og oppover, dersom det er snakk om for eksempel en strømsøyle med flere uttak, kjøpt hos en forhandler som Clas Ohlson eller Elkjøp. Enkelt varianter koster imidlertid ikke mer enn rundt 500 kroner, ofte mindre. Prisen er veldig avhengig av hva slags design og modell du er ute etter, i tillegg til at enkelte merker er dyrere enn andre.
Du kan vurdere å kjøpe inn materialer selv fremfor å kjøpe det via elektrikerfirmaet, men vær våken når det kommer til pris. Det er ikke uvanlig at elektrikere tar ekstra betalt for å installere utstyr som kunden har kjøpt selv, all den tid de i så fall ikke tjener noe på å selge deg materialene. Det er heller ikke helt garantert at det er billigere for deg å kjøpe inn materialene selv, så sjekk prisen hos elektrikeren først for sikkerhets skyld.
Det er en del forskrifter og sikkerhetstiltak som må følges når nye stikkontakter blir installert, og derfor anbefaler vi helt klart at du overlater jobben til kompetente fagfolk. Enkelte småting har du lov til å gjøre selv, men hovedregelen er at alt av elektriske installasjoner som inngår i et fast, elektrisk anlegg, bare kan installeres av en registrert elektrovirksomhet. Altså en virksomhet som er registrert i Elvirksomhetsregisteret, som i sin tur driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Det du kan gjøre, er å tilrettelegge for elektrikeren. Det er ingen grunn til at elektrikeren skal bruke dyrekjøpte arbeidstimer på å rive opp benkeplater, bore hull i veggene eller trekke kabler dersom du kan gjøre dette selv, men inviter gjerne elektrikeren på befaring først, slik at du ikke ender opp med å gjøre noen store feil.
Hvis du er ute etter å spare penger, er det først og fremst god planlegging du burde fokusere på, altså at du bestemmer så mye som mulig før det praktiske arbeidet tar til. Det inkluderer å planlegge hvor stikkontaktene skal sitte, hvor de skal få strøm fra, og ikke minst hvor mange du trenger.
Du kan også bruke tid på å planlegge hvilket design du ønsker på dine nye stikkontakter, og hvor du kan finne det du er ute etter til en god pris. Ofte kan det da være billigere for deg å kjøpe materialene selv, spesielt om du er ute etter et veldig spesifikt design.
For å installere stikkontakt i benkeplaten må du bruke en sertifisert elektriker, og det er flere ting som er viktig å huske på når du ser etter de riktige fagfolkene til jobben. Her finner du våre beste tips, samlet i en enkel sjekkliste:
Dra nytte av nettverket ditt. De fleste som eier bolig eller har bodd i egen leilighet en stund, har på et eller annet tidspunkt hatt med en elektriker å gjøre, så spør familie, venner og bekjente om de har noen de kan anbefale.
Sjekk referanser fra andre kunder. Her kan du for eksempel gjøre et enkelt nettsøk på firmaet for å se om de dukker opp i noen diskusjoner på nett, eller sjekke Facebooksiden deres for å se om de har fått noen tilbakemeldinger eller kommentarer fra kunder.
Bruk en anbudstjeneste for å innhente flere tilbud. Du burde hente inn 3 eller 4 ulike tilbud for å danne deg et inntrykk av det lokale markedet. Du kan også registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, hvorpå du får hjelp til å komme i kontakt med sertifiserte elektrikere i nærområdet ditt.
Sjekk om firmaet er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Som oppdragsgiver er du forpliktet til å påse at de du leier inn til å arbeide på boligen din, har de nødvendige sertifiseringene i orden. For en elektriker eller et elektrikerfirma innebærer det å være registrert i elvirksomhetsregisteret.
Spør om prisoverslag før jobben starter. Dette burde du få skriftlig. Når du har fått et prisoverslag, kan ikke fakturaen bli mer en 15 prosent dyrere. Dersom det blir åpenbart for elektrikeren at arbeidet kommer til å koste mer, skal arbeidet stanses frem til du har gitt klarsignal.
Skriv kontrakt før jobben starter. Den skal inkludere kostnadsoverslaget, i tillegg til en oversikt over forventet tidsbruk.
Be alltid om samsvarserklæring når jobben er gjort. Dette er et verdipapir som dokumenterer overfor for eksempel forsikringsselskapet ditt at det elektriske arbeidet har blitt gjort av fagfolk. I tillegg er dette din garanti for at komponentene som ble installert, fungerer slik de skal.
Det skal godt gjøres å få for mange stikkontakter på kjøkkenet, da det alltid er et eller annet der som trenger strøm. Problemet er at det fort kan se i overkant “industrielt” og rotete ut med mange stikkontakter plassert relativt vilkårlig omkring. Dersom du i tillegg ser deg nødt til å bruke forgrenere og skjøteledninger, vil det ikke bare se rotete ut, det vil også kunne være brannfarlig.
Skjøteledninger er lett å få tak i og lett å bruke, derfor er det mange som ikke tenker over at de innebærer en potensiell brannfare. Det er egentlig ikke meningen av skjøteledninger skal brukes fast, og heller ikke uten tilsyn. Skjøteledninger som ligger og samler støv bak tv-benken, under sofaen eller innerst bak kontorpulten er slettes ikke et uvanlig syn i norske hjem.
Det er også mange som bruker skjøteledninger på kjøkkenet, noe som faktisk kan være enda verre enn å bruke det i stuen, siden kjøkkenet ofte er preget av fukt og matsøl.I tillegg er det mange faste apparater på kjøkkenet som aldri burde kobles til en skjøteledning, for eksempel fryser, kjøleskap eller komfyr.
Selv om stikkontakter i benkeplaten høres fantastisk ut, vil det også kunne medføre noen praktiske utfordringer knyttet til bruk. Hva skjer for eksempel om du søler under matlagingen? Kan noe så enkelt som melstøv eller vanndråper føre til kortslutning?
Tenk over hvordan du bruker kjøkkenet, hvor du pleier å lage mat, og hvor det vanligvis pleier å holde seg tørt og rent. Generelt vil vi anbefale at den plasseres et stykke unna vasken, og helst i bakkanten av kjøkkenbenken. Andre alternativer er å lage et nedtrekk fra kjøkkenskapet, eller skjule en strømsøyle som en skuff. Uansett hva slags kjøkken du har, finnes det sannsynligvis en god løsning som fungerer for akkurat deg.
Gjør smarte boligvalg