Vil du vite mer om sikringsskap utendørs? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om forskjellen på innendørs og utendørs sikringsskap, hvorfor det siste kan være lurt å gå til anskaffelse av, hvor mye det koster og mye mer. Visste du at borettslag er nødt til å ha utendørs sikringsskap? Og hva er egentlig NEK 399? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Du er nok allerede kjent med hva et sikringsskap er; det finnes tross alt i alle bygninger med strøm. Sikringsskap utendørs, eller tilknytningspunkt/tilknytningsskap som det også kalles, bygger på det samme som sikringsskap som monteres inne i huset og benyttes i praksis til de samme formålene. De inneholder sikringer og jordfeilbrytere som sikrer trygg strømføring, leder strømmen dit det trengs, passer på at alt av elektroniske apparater fungerer som det skal, og gir mulighet til å kutte strømmen i hele bygget ved behov. Forskjellene ligger i at utendørs sikringsskap ofte benyttes som tilknytningspunkt for en eller flere innendørs sikringsskap. Derfor finnes det egne regelverk for installering av utendørs sikringsskap.
NEK 399, utformet av Norsk Elektroteknisk Komite, omhandler tilknytning av forskjellige el-anlegg og ekomnett til et allment nett via ett standardisert tilknytningspunkt, gjerne i form av en type sikringsskap som kalles inntaksskap. Når det gjelder tilknytningsskap utendørs, tilsier den at bygninger som går under kategorien næringsbygg og boligblokk, må ha et felles utendørs tilknytningspunkt for alle sikringsbokser i bygningen. Dette er for at elektrikere og andre relevante fagpersoner skal få lett tilgang til de elektriske anleggene i bygningen ved behov. Helst skal slike sikringsskap være montert utendørs. Det vil ikke si at skapet kan stå et sted der hvem som helst kan nå det, men det kan monteres på et beskyttet sted, under tak og bak inngjerdinger som boligblokken eller næringsbygget allerede har på eiendommen sin.
Det er også vanlig å installere slike tilknytningspunkt utendørs på hytter og i private boliger, for lettere tilgang. Men i motsetning til næringsbygg og borettslag er det ikke krav om tilknytningspunkt i hytter og vanlige bolighus.
Elektrikere utfører for det meste det samme arbeidet på utendørs sikringsskap som de gjør på de som installeres innomhus. En av de få forskjellene gjelder installasjon av utendørs sikringsskap på hytta, der selve sikringene oftest befinner seg i sikringsskapet som monteres innendørs, mens for eksempel strømmåleren er vanlig å ha i det utendørs sikringsskapet. Her gjelder også egne regler for hvor i hytta sikringsskap og tilknytningsskap bør installeres, blant annet med tanke på temperaturskiftninger og fukt på bad.
Selv om du kanskje allerede vet litt om hva som inngår i et alminnelig sikringsskap, skal vi her se på noen faktorer som kan være relevante når det gjelder utendørs sikringsskap:
For å kunne oppnå kobling mellom sikringsskapet utendørs og sikringsskapene som er inne, trenger man kurser som fører strømmen. Kursene per rom samles i sikringsskapet innendørs, og derfra vil det gå kurser til sikringsskapet som står utendørs. Ofte vil en utendørs sikringsboks kun trenge like mange kurser som det er innendørs sikringsskap. Har du derimot bare utendørs sikringsskap, for eksempel på hytta, vil alle kursene per rom være i det sikringsskapet.
Sikringene skal hindre overbelastning og kortslutninger. I dag er hovedvekten av sikringene såkalte automatsikringer. Det er viktig at kvaliteten på sikringene overholdes og sjekkes med jevne mellomrom, spesielt når det gjelder sikringsskap som benyttes som tilknytningspunkt. Det er mer vanlig at hoveddelen av sikringene er i innendørs sikringsskap, men det er ikke uvanlig at det også finnes sikringer i utendørs sikringsskap.
I likhet med innendørs sikringsskap må et utendørs sikringsskap ha jordfeilbrytere. Dette er påbudt i henhold til norsk lov. Jordfeilbrytere forhindrer, som navnet tilsier, jordfeil, som kan oppstå hvis det er feil på jordingen eller hvis det lekker strøm. De sørger for at strømmen ledes ned i jorden heller enn gjennom mennesker, slik at man unngå potensielt livsfarlige støt. Alle kurser som leder inn i sikringsskapet, bør ha én jordfeilbryter hver, for å minimere sjansene for støt og strømbrudd.
Det er blitt mer og mer vanlig å ha strømmåleren i sikringsskapet som står utendørs, spesielt i boliger man ikke bor i fast gjennom hele året - for eksempel hytter og andre fritidsboliger. Det er ikke dermed sagt at det er påbudt å installere strømmåleren i det utendørs sikringsskapet. Du kan selv velge om strømmåleren skal være ute eller inne.
Utendørs sikringsskap er spesielt viktig for store borettslag, hvor en elektriker kan trenge lett tilgang til bygningens sikringer. I følge NEK 399 er det også påbudt for borettslag (og næringsbygg), siden det store antallet sikringsbokser i et stort bygg, trenger et tilknytningspunkt.
Elektrikere tilbyr regelmessige sjekker av utendørs sikringsskap på lik linje med innendørs sikringsskap. Det er spesielt viktig for de som bruker utendørs sikringsskap som et tilknytningspunkt for store næringsbygg og borettslag. Godt vedlikehold og regelmessige besøk av elektrikere vil kunne bidra til forebygging av blant annet brudd i sikringene og brann.
Utendørs sikringsskap kan koste mellom 10.000 og 30.000 kroner. Prisen kan stige basert på hvor mange innendørs sikringsskap som skal kobles til boksen, samt plasseringen. Den endelige prisen kommer også an på hvor mye som faktisk må gjøres. Om du bare skal oppgradere et utendørs sikringsskap og bytte ut innmaten, trenger du sannsynligvis ikke å bruke like mye penger som hvis du skal installere et helt nytt skap.
Ekstra beskyttelse for utendørs sikringsskap kan koste mer, siden disse er mer eksponert for dårlig vær og slitasje. Selve skapet koster også mer enn vanlige sikringsskap, siden det må være ekstra godt rustet mot for eksempel vann og støv. Det kan hende at du må installere det utendørs sikringsskapet på et sted som ikke allerede er overbygget, slik at det skal være enkelt å koble til bygningens andre sikringsskap. På grunn av sikkerhetsrisikoen et ubeskyttet sikringsskap utgjør, må du regne med å måtte sette opp beskyttelsestak (og eventuelt en eller to vegger) rundt boksen. Dette er en ekstra utgift som kommer i tillegg til arbeidet til elektrikeren, men som kan være nødvendig for å minske sjansene for slitasje.
For å få et mer nøyaktig prisanslag må du kontakte den aktuelle elektrikeren direkte. Flere tilbyr fastpris på installering av sikringsskap, siden det vanligvis er veldig forutsigbart arbeid. Fastprisen kan gjelde for eksempel nye kurser og jordfeilbrytere. Om du er interessert i å sette opp årlige sjekker, tilbys dette også ofte til fastpris.
Du kan ikke installere utendørs sikringsskap på egen hånd. Å jobbe med utendørs sikringsskap innebærer mange av de samme faremomentene som er forbundet med montering av innendørs sikringsskap. Dette gjelder for eksempel installering av jordfeilbrytere og overspenningsvern, eller at man legger opp nye kurser. Arbeidet krever at man jobber tett med elektrisitet, hvor selv små feil kan gi skadelige støt eller starte en brann.
Eventuelle boligforsikringer og innboforsikringer som er tegnet for boligen, vil ikke nødvendigvis gjelde om bygningen eller eiendeler blir skadet som følge av dårlig utført elektrikerarbeid, med mindre installasjonen er utført av en profesjonell. For å bli godkjent elektriker må du blant annet ha fagbrev fra videregående utdanning eller tilsvarende samt erfaring fra en bedrift. Du må være i stand til å dokumentere godkjennelsen på forespørsel, og forsikringsselskapene vil be om slik dokumentasjon om noe skulle skje.
Dersom du har en venn som er utdannet elektriker, men som ikke er ansatt hos et elektrikerfirma, anbefales det ikke å hyre vedkommende. Utdanning er ikke i seg selv nok til at en elektriker vil være godkjent. Man må jobbe hos en godkjent elvirksomhet. Om en elvirksomhet er godkjent eller ikke, finner man raskt ut ved å søke etter firmaet i Elvirksomhetsregisteret. De har oversikten over alle elvirksomheter i Norge.
Om du ikke oppfyller begge disse kravene, bør du for din egen og andres sikkerhet overlate jobben til proffene!
Vi vet nå at det hverken er trygt eller lurt å installere et utendørs sikringsskap på egen hånd. Risikoen for at noe kan gå galt, er så høy at det beste vil være å la en profesjonell aktør ta seg av det. Men hvordan går man egentlig frem for å finne en godkjent elektriker? Vi skal nå gå gjennom noen enkle steg som hjelper deg i søket etter en dyktig elektriker samt se på hvordan selve elektrikerbesøket kan forløpe:
Det første steget sier nok seg selv: du må finne en elektriker nær deg. Det er imidlertid lettere sagt enn gjort, spesielt om du ikke har full oversikt over hvilke elektrikere som finnes i ditt nærområde, som også er rimelige og pålitelige. I tillegg er det omtrent like mange elektrikere som det er tettsteder i Norge, så det er stor variasjon når det gjelder hvilke elektrikere som er best.
Om du er svært usikker på hvor du skal begynne, kan det være lurt å se på store elektrikerkjeder som El-Proffen og Elektrikertjenesten AS. Større kjeder har elektrikere over hele landet, både i store byer og på mindre tettsteder. Men det er ikke gitt at de største er best. Vi nevner også mindre, stedsspesifikke aktører som Elektrotema og Elektriker´n Majorstua AS, som har kunnskap på dette feltet. Ellers kan det også være en god idé å gjøre et enkelt søk på lokale aktører via søkemotorer som Google. Bor du på et lite tettsted eller i et avsidesliggende område, får du i så fall gjerne opp elektrikere som befinner seg lenger unna også. I så fall er det viktig å huske på at elektrikere kan ta seg mer betalt om de må transportere monteringsutstyr over lengre distanser og/eller kjøre langt for å gjennomføre monteringen. Ofte vil det derfor være rimeligere å velge en elektriker i nærheten.
Husk at det kan være lurt å innhente flere pristilbud fra ulike aktører før du bestemmer deg. Når du har funnet frem til et par aktuelle elektrikere, er det også lurt å se på anmeldelser av disse, for eksempel på Facebook eller Google. Mange elektrikere har også nøytrale anmeldelser på hjemmesidene sine, men vær oppmerksom på at disse kan være subjektivt utvalgt. Det er også en fordel om de kan vise til tidligere prosjekter de har lyktes med. Om det skulle være noe som gjør at du blir usikker på at bedriften har lov til å gjøre den jobben de gjør, eller du synes de virker useriøse, kan du søke dem opp hos Elvirksomhetsregisteret.
Når du har fått tak i en elektriker og hyret vedkommende til å installere eller utbedre ditt utendørs sikringsskap, lurer du kanskje på hva som kommer til å skje videre? Mest av alt bekymrer du deg kanskje for hvorvidt elektrikerens arbeid kommer i veien for hjemmekontor eller en rolig ettermiddag hjemme?
Selve installeringen tar ikke altfor lang tid. Om elektrikeren bare skal oppgradere et par ting i skapet, trenger det ikke ta mer enn et par timer. Må elektrikeren derimot installere et helt nytt sikringsskap utendørs, kan det fort ta opptil seks timer. Strømmen må være avslått mens elektrikeren jobber, så det kan være vanskelig for deg å jobbe hjemmefra mens elektrikeren er der. Arbeidet kan også medføre en del bråk, men siden det pågår på utsiden av huset, kommer det nok ikke til å være veldig forstyrrende.
Alle elektrikere er pliktige å gi deg en samsvarserklæring og annen dokumentasjon på arbeidet de skal utføre. Samsvarserklæringen er et viktig dokument som beviser at den elektriske installasjonen blir utført på riktig måte, i henhold til forskriftene som gjelder akkurat den installasjonen. Det er bare registrerte el-virksomheter som kan utstede et slikt dokument. Om el-virksomheten ikke vil utstede et slikt dokument, betyr det sannsynligvis at de ikke er registrert i Elvirksomhetsregisteret, og dermed ikke har tillatelse til å jobbe med elektriske installasjoner.
Utendørs sikringsskap krever at man tar ekstra godt hensyn til sikkerhet. Alt ettersom hvor du velger å plassere sikringsskapet, kan det være lettere utsatt for hærverk, spesielt på offentlige bygninger. Før du går i gang med å installere sikringsskap utendørs, er det veldig viktig at du velger en trygg plassering. Om der ikke er noen områder du umiddelbart anser som trygge, er det viktig at du sikrer skapet for eksempel ved å sette opp gjerder eller sikkerhetskameraer på forhånd.
Været er også noe man må ta hensyn til når man installerer utendørs sikringsskap. Selve sikringsskapet skal være vanntett og støvtett, men det er ikke dermed sagt at det tåler å stå uten ly over lengre tid. Elektrisitet og vann er en veldig dårlig kombinasjon, så det tryggeste er at man setter opp et tak. Om skapet skal monteres på et sted som har mye vind og dårlig vær, kan det også være en god idé å sette opp én eller to beskyttelsesvegger for å gi le.
Utendørs sikringsskap kan være en god investering både for private hjem og offentlige bygg. For store boligkomplekser er det spesielt viktig, siden man får et tilknytningspunkt for alle sikringsskapene i bygget. I tilfelle det noe skulle skje med strømmen og sikringene i et større boligkompleks, vil det være til god hjelp for elektrikerne å ha lett tilgang til alle sikringene i boligen.
Gjør smarte boligvalg