Vil du vite mer om varmepumper fra Panasonic? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om Panasonic som produsent og leverandør av varmepumper, populære modeller fra Panasonic, hvor mye de koster og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene når du skal kjøpe varmepumpe.
Panasonic er et japansk selskap som produserer en rekke produkter hovedsakelig innen elektronikk. Selskapet ble opprettet i 1918 og har siden vokst til å bli en av Japans største elektronikkprodusenter sammen med Sony, Toshiba, Hitachi og flere. Panasonic er verdensledende innen innovasjon, noe som reflekteres i at selskapet har over 90.000 registrerte patenter. Panasonic har produsert mer enn 200 millioner kompressorer og de har rundt 300 fabrikker rundt om i verden hvor det produseres varmepumper. Dette gjør Panasonic til en av de største aktørene på markedet, og selskapet leverer varmepumper og klimaløsninger til private hjem, kontorer, restauranter, mellomstore og store bygninger. I tillegg er Panasonic kjent for å tilby effektive og miljøvennlige varmepumper av høy kvalitet.
Panasonics varmepumper passer bra for bruk i Norge, da varmepumpene som selges her er spesielt tilpasset nordisk klima. Selskapet har et bredt utvalg av varmepumper til bruk i alle typer boliger, slik at sjansen er stor for at du finner en pumpe som passer i behovene i ditt hjem, enten du ønsker en veggmontert eller gulvstående varmepumpe, eller hvis du har behov for flere innedeler så kan du se på Panasonics utvalg av multisplitenheter. Ved kjøp av multisplitenheter, er det muligheter for tilkobling for opptil 5 rom.
Panasonic tilbyr ulike type varmepumper; både varmepumper som bruker luft-til-luft teknologi og varmepumper som bruker luft-til-vann teknologi. Luft-til-luft modeller henter varme i luften utenfor og leverer varme i form av luft inne i boligen. Dette er den vanligste typen varmepumper i Norge, og Panasonics veggmonterte luft-til-luft varmepumper er både miljøvennlige og gir god effekt i temperaturen helt ned mot 35 minusgrader.
Hvis du allerede har et system for vannbåren varme i hjemmet ditt, vil det være mer aktuelt med en varmepumpe som bruker luft-til-vann teknologi. Disse varmepumpene henter også varme fra luften utenfor, men leverer varmen i form av vann gjennom et system for vannbåren varme, enten i gulv eller gjennom radiatorer. Bruken av disse varmepumpene er ikke like utbredt i Norge og de koster mer enn varmepumper som bruker luft-til-luft teknologi. Likevel er de særdeles energieffektive og det er muligheter til å senke utgifter til oppvarming betraktelig ved å gå til innkjøp av en luft-til-vann varmepumpe. Men det forutsetter altså at du har på plass et system for vannbåren varme, eller har planer om å bygge et.
Panasonics luft-til-vann varmepumper bruker et innovativt lavenergisystem som sørger for god temperatur i hjemmet og som samtidig leverer varmt vann, selv når det er veldig kaldt ute. Denne typen varmepumper er dessuten både renere, sikrere og mer miljøvennlig å bruke sammenlignet med bruk av elektrisitet, gass og olje. Utedelene kan kobles til solcellepaneler og til et eksisterende sentralt varmesystem, dersom du ønsker å redusere kostnadene for installering. Luft-til-vann varmepumper er blant de mest innovative alternativene for oppvarming av hjemmet.
Panasonic er kjent for å levere pålitelige og holdbare varmepumper som kan gi varme til hjemmet problemfritt over mange år. Dette sikres ved at varmepumpene deres gjennomgår en rekke ulike tester som skal sikre høy kvalitet på produktet, solid støtsikkerhet for å unngå skader under transport, samt langvarige simuleringer som kontrollerer varmepumpenes holdbarhet.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Panasonic har modeller som passer til variert bruk. Nedenfor skal vi se nærmere på noen av Panasonics mest populære modeller.
Panasonic HZ Flagship er Panasonics bestselgere blant HZ-modellene. Du kan her velge mellom blant annet HZ25-UKE og HZ35-UKE, samt noen nyere modeller som har kommet i 2021, for eksempel HZ25WKE. De førstnevnte modellene har en varmekapasitet på hele 3,4 kW ved 25 minusgrader og en SCOP-verdi på henholdsvis 5,2 og 5,1. Det er således snakk om svært effektive varmepumper. I tillegg er de utstyrt med Nanoe X teknologi som renser luften for partikler i nanostørrelse. Dette fører til at du får ren luft i rommet og at visse virus og bakterier blir hemmet. Dessuten kommer modellene med nyttige funksjoner som innebygd wifi, R32 kjølemedium, mulighet for kraftig luftstrøm dersom du ønsker rask oppvarming og et super-stillemodus som kan slås på hvis du ønsker å senke lyden fra varmepumpen.
Panasonics varmepumper i NZ-serien er gode valg for deg som ønsker en varmepumpe til noe lavere pris. Selv om disse varmepumpene er rimeligere, holder de likevel god kvalitet. Varmepumpene har en SCOP-verdi på 4,6 og de er effektive med en garantert drift i temperaturer helt ned mot 35 minusgrader. Varmepumper i NZ-serien er også utstyrt med Nanoe-G luftrensingssystem som vil ta hånd om de fleste luftbårne virus og bakterier. I tillegg har den et flott design, super-stillemodus, R32 kjølemedium, samt hot start-modus for deg som ønsker raskere oppvarming av hjemmet.
Dersom du ønsker bedre plasseringsmuligheter, bør du vurdere Panasonics gulvmodell i stedet. Selv om den kalles gulvmodell, skal den likevel monteres på veggen, men den skal henge lavt, bare 10 til 20 cm over gulvet. På den måten ser Panasonics gulvmodell ut som en varmeovn og rent estetisk skiller den seg i stor grad fra Panasonics øvrige modeller. Gulvmodeller sørger for en jevnere spredning av varme i rommet fordi utblåsningen ligger på et lavere nivå. Dette forutsetter imidlertid at varmepumpen har nokså fri luftvei slik og at luftstrømmen ikke blir blokkert av store møbler. Panasonics gulvmodell kommer med doble luftrettere som sørger for at luftstrømmen kan styres oppover eller nedover avhengig av behov. Dette er et godt valg for deg som ønsker varmepumpe i rom som er lett møblerte.
Hvis du har et system for vannbåren varme, bør du vurdere Aquarea luft-til-vann varmepumper. Disse varmepumpene gir en god innetemperatur og varmt tappevann i hjemmet uansett temperatur. Aquarea-serien er en av de største på markedet og det finnes modeller til ethvert behov, enten du trenger luft-til-vann varmepumpe til egen bolig, eller til større bygninger. Aquareas varmepumpeserie kommer med en kapasitet som varierer fra 3 kW til hele 16 kW. Disse modellene kommer dessuten med et styringspanel i LCD-skjerm og med en egen tjeneste som heter Aquarea Smart Cloud, og som lar deg fjernstyre varme- og varmtvannsfunksjoner på en avansert måte.
Har du behov for flere innedeler, kan du med varmepumper fra Panasonic dekke opptil 5 forskjellige rom med kun én utedel. På den måten kan du spare plass og velge plassering og sammensetning selv. Du kan velge mellom flere ulike typer innedeler og hvert enkelt innedel kan styres med en fjernkontroll.
Er det store prisforskjeller på de ulike typene?
Panasonic selger varmepumper i flere prisklasser. Når du skal kjøpe varmepumpe er det imidlertid viktig å se prisen i sammenheng med mulig besparelse. Overgang til varmepumpe vil bidra til å senke utgifter til oppvarming betraktelig og det kan fort lønne seg å investere litt mer i en varmepumpe dersom denne sørger for bedre besparelse sammenlignet med en rimeligere varmepumpe. Luft-til-luft varmepumper kan variere i pris mellom alt fra 10.000 kroner til over 30.000 kroner. Skal du derimot ha en luft-til-vann varmepumpe, vil prisen bli betydelig høyere da disse varmepumpene også varmer opp varmtvann i huset, samtidig som de gir gulvvarme. I tillegg kan installasjonen bli nokså kostbar hvis du ikke allerede har et system for vannbåren varme. Skal du ha en luft-til-vann varmepumpe i mellomklassen, må du regne med å betale rundt 100.000 til 150.000 kroner, inkludert standard installering. Til gjengjeld vil denne typen varmepumper senke utgifter til oppvarming av huset og varmtvann betraktelig.
Merk at prisene nevnt over bare er omtrentlige. For å få en nøyaktig pris, må du se på de ulike modellene på hjemmesiden til Panasonic og få en nøyaktig pris på installering fra montøren.
Hvilke faktorer påvirker prisen på varmepumpe?
En viktig faktor som er med på å avgjøre pris, er varmepumpens spesifikasjoner. Her er det viktig at du ser på hvilke behov du har. Bor du i særdeles kaldt klima, hvis du har stor bolig, eller mange beboere i huset, vil det lønne seg å betale litt mer for en varmepumpe med høy varmeeffekt og god energieffektivitet.
Som regel inkluderer ikke prisene installasjon av varmepumpen, så du må derfor ta denne kostnaden med i betraktning. Vanligvis koster installasjon 5000 til 6000 kroner, men prisen kan bli høyere dersom du har behov for mer enn en standardinstallasjon. Det kan være hvis du har behov for ekstra deler eller hvis det er lang distanse mellom deg og forhandler, som innebærer lang kjørevei.
En annen viktig prisfaktor er støynivået. Produsentene av varmepumper jobber på spreng for å utvikle varmepumper med stadig lavere støynivå, og for å få en av de aller mest stillegående, må du som regel betale litt ekstra. De fleste varmepumper lager imidlertid ikke mye lyd nå til dags, og flere av dem er utstyrt med spesielle funksjoner som tar sikte på å senke støynivå når du selv har behov for det. Hvis varmepumpen skal plasseres et sted hvor mennesker ikke oppholder seg særlig ofte, så trenger du ikke nødvendigvis betale mer for en ekstra stillegående pumpe.
I tillegg vil varmepumpens ulike funksjoner være med på å avgjøre prisen. Nyere teknologi fører til stadig mer sofistikerte funksjoner. Mange varmepumper kan i dag kobles til wifi og styres fra telefonen slik at du kan varme opp hytta før du ankommer. Andre funksjoner er designet til å oppdage om det er mennesker i rommet og justere varmenivå deretter, eller til å rense luften i hjemmet ditt. Slike funksjoner kan bidra til at prisen på varmepumpen går opp.
For å finne varmepumpen som passer best for deg, må du kartlegge behovene dine og undersøke markedet godt. I likhet med de fleste andre forhandlere, tilbyr Panasonic gratis befaring, slik at du kan få gode råd og tips om hvilken varmepumpe som passer best i ditt hjem.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Før du bestemmer deg for om du vil kjøpe varmepumpe fra Panasonic eller fra en annen produsent, må du først kartlegge behovene dine. Du må blant annet ta i betraktning om du bor i et kaldt eller varmt klima, da dette har betydning for hva slags spesifikasjoner du bør se etter. For å finne årsmiddeltemperaturen der du bor, kan du sjekke forbrukerrådets oversikt her. Videre må du tenke på hva slags modell du ønsker. Vil du ha en varmepumpe som henger på veggen, en som står på gulvet eller en varmepumpe som kan monteres i taket? Sett deg inn i fordelene og ulempene ved de ulike alternativene. Har du en stor bolig med mange rom som trenger oppvarming, bør du vurdere å gå for en multisplit som lar deg koble flere innedeler til en utedel. I tillegg må du vurdere hvor viktig støynivået er for deg og hvilke ekstra funksjoner du har behov for.
Når du har fått kartlagt behovene dine, kan du begynne å se på ulike merkevarer og hva de tilbyr. Panasonic har et bredt utvalg og du vil ha god sjanse for å finne en varmepumpe fra Panasonic som passer for deg uansett hvilke behov du måtte ha. Det er imidlertid flere ting som gjør Panasonics produkter særegne. Panasonic bruker blant annet en ny type kjølemiddelgass som kalles R32. Som følge av et EU-direktiv (CE 517/2014), ble det obligatorisk å skifte ut fluoriserte gasser av miljøhensyn, med en overgangsperiode frem til 2030. Kjølemiddelgassen R32 har 75% mindre påvirkning på global oppvarming og ingen innvirkning på ozonlaget. Dette innebærer at varmepumpene fra Panasonic som bruker den nye kjølemiddelgassen er særdeles miljøvennlige og energieffektive da de bruker enda mindre energi ved ekstremt lave temperaturer. På den måten kombinerer Panasonic komfort i hjemmet med miljøvennlighet. Panasonic vil derfor være et godt valg for deg som ønsker å gjøre ditt for et bedre miljø.
Hvis du er opptatt av ren luft i hjemmet, vil også Panasonic være et fornuftig valg for deg. Mange av Panasonics varmepumper benytter seg av Nanoe luftrensteknologi, som effektivt bidrar til å hemme bakterier og virus, og fjerne lukt. Nanoe er atomiserte elektrostatiske vannpartikler i nanostørrelse som kan penetrere ned i fibre og kan fjerne lukter til de nesten ikke merkes lengre. I tillegg er teknologien effektiv for å hemme en rekke typer pollen gjennom hele året.
Panasonics varmepumper tillater også avansert styring via smarttelefon med Panasonic Comfort Cloud. Med denne appen kan du styre luft-til-luft varmepumper og alle tilgjengelig funksjoner når og hvor det måtte passe deg. Disse funksjonene inkluderer for eksempel nanoe luftrenser, hastighet, modus, retning på luftstrømmen og Econavi-sensorer. I tillegg kan appen gi deg nyttig informasjon ved å overvåke og føre statistikk over energiforbruket fra alle enhetene du bruker. På den måten får du bedre oversikt og det vil være enklere å senke energiforbruket ditt hvis du vet hva som bruker mest energi.
Hvis du ikke finner en varmepumpe som passer for deg blant Panasonics utvalg, finnes det en rekke andre produsenter som selger gode varmepumper. Nedenfor gir vi deg informasjon om varmepumper fra noen av de mest kjente merkene.
Mitsubishi er et annet japansk selskap som har solgt varmepumper til norske hjem i flere tiår. Mitsubishi har over 400 autoriserte forhandlere i Norge og selskapet tilbyr gratis og uforpliktende befaring for deg som er interessert i å kjøpe varmepumpe.
Blant de mest populære modellene hos Mitsubishi finner du Kaiteki modellene. Disse er kjent for å ha et flott estetisk uttrykk kombinert med god varmeeffekt og energieffektivitet. I tillegg er modellene nokså stillegående med en innedel som produserer et lydnivå ned mot 19 desibel. Modellene fås i fire forskjellige farger og har tidligere vunnet en japansk designpris. Om du er særlig opptatt av det estetiske, bør du derfor sjekke ut Mitsubishis Kaiteki modeller.
Mitsubishis mest solgte varmepumpe er modellen Kirigamine Hara. Denne modellen egner seg særlig godt i hjem med flere etasjer, da modellen kommer med doble luftspjeld slik at den kan fordele luft i to ulike retninger. Derfor er det vanlig å installere disse modellene i en trappeoppgang slik at en kan varme opp begge etasjene samtidig.
Skulle du være mer interessert i en gulvmodell, kan du vurdere Mitsubishis Kirigamine Furo. Denne gulvmodellen har god varmekapasitet, lavt støynivå og fungerer godt i temperaturer helt ned mot 25 minusgrader. Det finnes to ulike utgaver av Kirigamine Furo.
Daikin er verdens største produsent av aircondition og varmepumper. Deres produkter er kjent for å være særlig driftssikre og for å leve lenge. Dette skyldes Daikins egenutviklede kompressor som vibrerer mindre enn det som er vanlig, og som følgelig gir mindre støy og bevegelige deler.
Hvis du er på utkikk etter en kraftig varmepumpe, bør du vurderer Daikin Synergi+. Modellen er en av Daikins kraftigste og gir henholdsvis 5 kW varme i temperaturer på 15 minusgrader og 4 kW varme i 25 minusgrader. I tillegg kommer denne modellen med luftrensteknologien Daikin Flash Streamer som hemmer pollen, midd og vond lukt. Smarte funksjoner sørger dessuten for at temperaturen senkes når det ikke er mennesker til stede.
En annen populær modell fra Daikin er Ururu Sarara. Denne modellen ble best i test hos svenske KVI i 2016. Varmepumpen kommer med samme Daikin Flash Streamer luftrensteknologi som finnes i Daikin Synergi+, og kan i tillegg fukte luften om vinteren eller avfukte den om sommeren slik at det skapes et optimalt innemiljø i hjemmet. Modellen kommer med en høy SCOP-verdi på 5,9, noe som innebærer at den er særdeles energieffektiv.
Er du en av dem som foretrekker gulvmodeller, kan du vurdere Daikin Standard Gulv. Dette er Daikins mest solgte gulvmodell. Den er tilpasset nordisk klima og gir henholdsvis 4,4 kW varme i 10 minusgrader og 3,4 kW varme i 20 minusgrader. Gulvmodellen har to forskjellige utblåsninger og den nedre utblåsningen sørger for god oppvarming av gulv.
Toshiba er en erfaren aktør på varmepumpemarkedet og har produsert varmepumper siden 50-tallet. Toshiba har forhandlere over hele landet og selger varmepumper som er godt tilpasset nordisk klima.
Blant Toshibas mest populære varmepumper finner du Daisekai modellene. Toshiba Daisekai 9 25 er en energieffektiv varmepumpe med en SCOP-verdi på 5,3 som kan gi god varme på de kaldeste vinterdagene med temperaturer ned mot 30 minus.
Er du på utkikk etter en rimeligere modell, kan du vurdere budsjettmodellen Toshiba Seiya Nordic 25. Per i dag koster den ikke mer enn 10.990 kroner. Den kommer i to forskjellige størrelser og gir god varme i temperaturer ned mot 15 minusgrader. Den har imidlertid ikke like mange funksjoner som Daisekai modellene.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det å kjøpe varmepumpe er en langsiktig investering som du mest sannsynlig vil spare penger på i det lange løp. Selv om engangssummen for varmepumpen kan virke litt høy, vil du vanligvis spare inn prisen for selve varmepumpen på 3-6 år med lavere utgifter. Dessuten lever de fleste varmepumper i omtrent 15 år, og derfor vil du fortsette å spare penger selv etter at kjøpsprisen er spart inn. Hvis varmepumpen er tilpasset behovene i ditt hjem, er det mulig å spare mer penger. Enten du planlegger å kjøpe varmepumpe fra Panasonic eller fra en annen produsent, er det viktig å huske på at de fleste leverandører tilbyr gratis befaring slik at du kan få råd og tips om hvilken varmepumpe som passer best der du bor.
Det er også ønskelig at så mange som mulig går over til bruk av varmepumpe, da denne formen for oppvarming er mer miljøvennlig sammenlignet med tradisjonelle former for oppvarming. Derfor er det også mulig å søke økonomisk støtte fra det statlige organet Enova når du skal bytte til varmepumpe. Du kan for eksempel, per 2023, få støtte fra Enova på inntil 10.000 kroner når du investerer i væske-til-vann-varmepumpe. Støtten til andre typer varmepumpe, derunder luft-til-luft og luft-til-vann, er derimot avviklet. For å få mer informasjon om denne støtteordningen, kan du besøke Enovas hjemmeside.
Avslutningsvis er det viktig å huske på at en varmepumpe må installeres av en profesjonell aktør med F-gass sertifikat. Selv om det kan friste å forsøke å installere den selv og på den måten spare på kostnader til installering, så frarådes dette. Feil under installering kan få store konsekvenser og i verste fall kan det forårsake brann. Hvis du ikke kan dokumentere at varmepumpen har blitt installert av en profesjonell aktør, kan det dessuten gå utover både forsikring og garanti.
Gjør smarte boligvalg