Vil du vite mer om Mitsubishi varmepumpe? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du trenger å vite om priser på Mitsubishi varmepumper, styrker ved de ulike Mitsubishi modellene, nyttig råd og tips ved anskaffelse av varmepumpe, og mye mer. Følg våre råd slik at du unngår de vanligste feilene.
Mitsubishi-gruppen er en gruppe med flere firmaer som tilbyr produkter under det japanske varemerket Mitsubishi. Mitsubishi har sitt hovedkontor i Tokyo og har over 350.000 ansatte verden over. De tilbyr produkter innen maskinteknikk, telekommunikasjon, eiendomsutvikling, finansielle tjenester, forsikring og byggevirksomhet. Selskapet som tilbyr varmepumper heter Mitsubishi Electric, og Miba AS fikk agenturet til deres varmepumper i Norge allerede i 1991. Mitsubishi har derfor solgt varmepumper til norske hjem i nesten 30 år. I 2011 flyttet Miba AS ut av sine kontorer i Oslo til deres nye og nåværende lokaler i Ytre Enebakk. I 2015 ble Miba AS kjøpt opp av Mitsubishi Electric Europe. Siden den gang har Mitsubishis tilstedeværelse i det norske markedet blitt styrket, og oppkjøpet har bidratt til å svare på den økte etterspørselen etter varmepumper og klimaanlegg med lavt energiforbruk i Norge.
Autoriserte forhandlere av Mitsubishis varmepumper finnes over hele landet. Totalt er det over 400 autoriserte forhandlere fra nord til sør, og de tilbyr dessuten gratis befaring for varmepumper. En befaring er uforpliktende, og alt du trenger å gjøre er å ta kontakt og avtale tid og sted. På den måten kan du får råd fra fagfolk i forhold til hvilken modell som passer i det klimaet der du bor, og hva som passer best for den type bolig du bor i. Deretter får du et uforpliktende tilbud på varmepumpe og montering. Ved å ta i bruk gratis befaring vil du også kunne få et realistisk bilde av hva det koster å investere i varmepumpe, samt hva du vil spare på lang sikt, slik at du bedre kan vurdere lønnsomheten av investeringen.
Når det er sagt, er det alltid lurt å vurdere flere ulike forhandlere, før du bestemmer deg for hvilken varmepumpe som passer best for deg. De fleste forhandlere tilbyr gratis befaring, og kanskje passer et annet varemerke enn Mitsubushi bedre for deg.
Mitsubishi har varmepumper i tre forskjellige kategorier. Det som skiller de ulike kategoriene, er teknologien som brukes til å varme opp hjemmet:
Luft-til-luft varmepumpe: Disse varmepumpene er de mest vanlige å finne i norske hjem. De henter energi i luften utenfor boligen og bruker denne til å varme opp hjemmet på innsiden. Luft-til-luft varmepumper er mest effektive i åpne romløsninger der luften kan flyte fritt. Disse varmepumpene er også rimelige sammenlignet med de andre typene, og du kan fort spare inn kostnadene til varmepumpen i løpet av tre til seks år som følge av lavere energiforbruk. Luft-til-luft varmepumper egner seg godt for bruk i eneboliger, tomannsboliger, rekkehus, leilighet eller på hytta.
Luft-til-vann varmepumpe: Denne typen varmepumpe henter energi fra luften utenfor på samme måte som luft-til-luft varmepumpen. Forskjellen er at varmen leveres gjennom et system for vannbåren varme i gulv eller radiatorer. Dette sørger for en god distribusjon av varme, slik at innetemperaturen holdes jevn. Disse varmepumpene er som regel kun aktuelle å kjøpe for de som allerede har innlagt system for vannbåren varme eller som planlegger å bygge et slikt system i forbindelse med bygging av ny bolig. En annen fordel med denne typen varmepumper, er at de også kan brukes til å varme opp vann og de kan derfor ytterligere redusere strømforbruket. Norges astma- og allergiforbund anbefaler bruk av vannbåren varme til oppvarming.
Væske-til-vann varmepumpe: I motsetning til de to andre typene, henter disse varmepumpene energi fra jord, sjø eller fjell i omgivelsene. Varmen leveres også her gjennom et system for vannbåren varme og vil bidra til en vesentlig reduksjon i utgifter til strøm og varmtvannsproduksjon.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Mitsubishi har et bredt utvalg varmepumper, og varmepumpene er tilpasset ulike behov. Derfor er det viktig å først finne ut hvilke egenskaper du bør se etter i en varmepumpe. Hvis en bor i særlige kalde strøk, vil det være viktig å finne en varmepumpe som fungerer optimalt i lav kulde. For andre kan støymengde være en av de viktigste faktorene. Nedenfor gir vi en oversikt over noen utvalgte Mitsubishi varmepumper.
Kaiteki er Mitsubishis toppmodell. Modellen består av flere undermodeller og felles for Kaiteki modellene er at de har et pent utseende og er særdeles energieffektive. Det innebærer at de er i stand til å skape mye varme ved minimalt energiforbruk. Kaiteki-modellene har innebygd Hyper Heating teknologi og tåler temperaturer ned til 25 minusgrader. Disse modellene er gode valg for deg som verdsetter estetikk, da de tidligere har vunnet en japansk designpris og kommer i fire forskjellige fargevalg på innedelen (hvit, perlehvit, safirsort og rubinrød). Kaiteki kombinerer derfor effekt og utseende på en god måte og har i tillegg et lavt lydnivå. Innedelen produserer et lydnivå ned mot 19 desibel, mens utedelen kun lager 49 desibel. Modellene kommer også med en nattfunksjon som lar deg senke lyden på utedelen med 3 desibel. Hvis du ønsker en Kaiteki, kan du velge mellom følgende undermodeller: Kaiteki 6300, Kaiteki 6300 Hairline, Kaiteki 6600, Kaiteki 6600 Hairline og Kaiteki 8700.
Kirigamine Hara er vegghengte varmepumper utstyrt med kraftfulle kompressorer og Hyper Heating teknologi som sørger for høy varmekapasitet og effektfaktor. Disse modellene har doble luftspjeld, noe som vil si at luft kan fordeles i to vertikale retninger. De egner seg derfor godt i trappeoppganger, der det er behov for god fordeling av luftstrøm i begge etasjer. Kirigamine Hara er Mitsubishis mest solgte varmepumpe og finnes i tre forskjellige størrelser; Kirigamine Hara 6,3, Kirigamine Hara 6,6 og Kirigamine Hara 8,7.
Denne varmepumpen lar deg kombinere to innedeler med en utedel. Slike modeller egner seg godt for store eneboliger hvor det er behov for jevn fordeling av varme i hele boligen. Før var det kun mulig å få dette i europeiske modeller, men med Nordic Multi får man altså en slik modell tilpasset nordisk klima. Du kan for eksempel ha en innedel i stua og en på soverommet. Skulle du ha behov for flere enn 2 innedeler, er dette også mulig, og det er ikke noe problem å kombinere ulike typer modeller på samme anlegget. Det kan for eksempel være en veggmontert og en gulvmontert modell.
Kirigamine Furo er en gulvmodell og vil være et godt valg for deg som ikke ønsker en varmepumpe på veggen. Ved å kjøpe en gulvmodell, unngår du at varmepumpen blir veldig synlig i hjemmet. Kirigamine Furo har svært god varmekapasitet, Hyper Heating teknologi, garantert varmedrift ned mot 25 minusgrader, samt lavt støynivå. Modellen kommer i to utgaver; Kirigamine Furo 3400 og Kirigamine Furo 4300.
De ovennevnte modellene er alle tilpasset luft-til-luft teknologi. Hvis du trenger varmepumpe i form av en luft-til-vann modell, så er valget enkelt dersom du skulle velge Mitsubishi. Mitsubishi benytter seg av Ecodan som er et vannbårent system. Som innedel kan du velge mellom Ecodan varmesentral og Ecodan Hydroboks. Ecodan varmesentral er 1,7 meter høy og gir varme via vannbåren gulvvarme, radiatorvarme, samt viftekonvektorer. I tillegg er den utstyrt med en varmtvannsbereder på 200 liter som gir varmtvann i huset. Ecodan Hydroboks er noe mindre og kommer uten varmtvannsbereder. Det er likevel mulig å koble modellen til en dobbeltmantlet varmtvannsbereder eller å bruke en ekstern varmtvannsbereder til oppvarming av tappevann.
Varmepumper fra Mitsubishi varierer i pris. Den viktigste prisfaktoren er knyttet til hva slags type varmepumpe vi snakker om, og du vil her se nokså store prisforskjeller. Hvis du skal kjøpe en luft-til-luft varmepumpe, vil prisene variere fra alt mellom 10.000 og 30.000 kroner. Med det er luft-til-luft varmepumper de rimeligste varmepumpene, noe som også gjør dem veldig populære. For mange kan det være en stor utgift, men i det lange løp vil du likevel kunne spare penger på å kjøpe en luft-til-luft varmepumpe, da energiforbruket reduseres drastisk. Vanligvis blir kostnadene for varmepumpen spart inn i løpet av 3-6 år.
Hvis du har en system for vannbåren varme, eller ønske å gå over til bruk av vannbåren varme, så må du se på luft-til-vann varmepumper. Disse koster vanligvis et sted mellom 60.000 og 130.000 kroner. De er altså atskillig mer kostbare enn luft-til-luft varmepumper, men til gjengjeld er de enda mer effektive og strømforbruket kan forventes å bli redusert ytterligere. Med system for vannbåren varme, kan du også vurdere væske-til-vann varmepumper. Vanligvis koster disse over 100.000 kroner, men det er vanskelig å fastslå en pris da arbeidet med installering kan variere mellom ulike tilfeller. Disse varmepumpene er også svært effektive og vil bidra til å redusere strømforbruk betraktelig. Ofte er det såpass mye arbeid å installere disse systemene, at det er mer aktuelt i selve byggeprosessen.
Selv om prisene varierer mest mellom de ulike typene varmepumper, vil du også se at varmepumper av samme type varierer til en viss grad. Mitsubishi er en svært anerkjent merkevare og gode merkevarer koster som regel litt mer. Til gjengjeld er de kjent for å levere kvalitet og mange er villige til å betale litt ekstra for den tryggheten når en først skal investere store summer i en varmepumpe. Likevel er det viktig at du sjekker varmepumpenes spesifikasjoner og ser om disse rettferdiggjør prisen.
En av de viktigste faktorene, er effektfaktoren. Denne kan variere mellom 2 og 7 og er en indikator på hvor effektiv varmepumpen er til å produsere varme samtidig som den sparer strøm. En effektiv varmepumpe vil i det lange løp spare deg for mer strømutgifter sammenlignet med en mindre effektiv varmepumpe. Ulike varmepumper fungerer dessuten optimalt i ulike temperaturer. Bor du lang nord i landet, eller i innlandet, så er det lurt å investere litt ekstra i en varmepumpe som fungerer effektivt på de kaldeste dagene, men hvis du bor i et varmere område, så kan du kanskje spare litt penger på å nedprioritere dette.
Varmepumpens støynivå vil også være med på å diktere pris. Selv om de nyeste modellene stadig blir med stillegående, lager de fleste varmepumper likevel lyd som merkes. Dersom du lett lar deg irritere av lyden, kan det være lurt å investere litt mer for en varmepumpe med lavt støynivå. Alternativt kan du finne en strategisk plassering for varmepumpen slik at du unngår å bli forstyrret. Til slutt vil du se at varmepumpene er utstyrt med stadig ny og innovativ teknologi, noe som igjen kan påvirke prisnivået til en viss grad. Nyttige funksjoner som for eksempel lar deg styre varmepumpen via mobilen, og sensorer som oppdager når det er mennesker tilstede og justerer temperatur tilsvarende, er eksempler på nyttig teknologi i nyere varmepumper.
Prisene nevnt ovenfor inkluderer ikke montering av varmepumpen. Prisen for standard montering koster mellom 5.500 og 6.000 kroner hos Mitsubishi. For mange kan det friste å installere varmepumpen selv, men dette anbefales ikke, og er strengt tatt heller ikke lov. Først og fremst kan det være farlig, da kjølemediet i varmepumper er miljøskadelig og må håndteres av fagfolk med F-gass sertifikat. Dessuten vil det gå utover forsikring dersom det skulle oppstå ulykker eller hvis du skulle gjøre noe feil.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Når du skal kjøpe varmepumpe, er det ikke bare varemerke som er viktig å se på. Varmepumpen må først og fremst oppfylle dine behov, og behovene kan variere ut ifra en rekke faktorer som for eksempel klima der du bor, størrelsen på huset ditt og andre preferanser. Her er noen ting du bør tenke over før du velger varmepumpe:
Når du har funnet ut hvilke behov du har, kan du begynne å se på ulike varemerker. Når det gjelder Mitsubishi, kan vi konstatere at mange forbrukere er fornøyde med Mitsubishi, da det er en av de mest populære leverandørene av varmepumper i Norge. Mitsubishis varmepumper er kjent for lavt støynivå og høy effektivitet. Sammen med blant annet LG og Panasonic er Mitsubishi en av de største aktørene på markedet, og det er disse aktørene som primært har laget varmepumper for nordisk klima.
Det finnes en rekke tester av varmepumper fra ulike leverandører. En av disse testene gjennomføres av den svenske Statens Energimyndighet. Allerede så langt tilbake som i 2013 kom de frem til at modellen Kirgamine FH fra Mitsubishi "oppnår gjennomgående sterke resultat, både når det gjelder varmeeffekt og års-varmefaktor. Varmepumpen har den største energisparingen i sin klasse for hus med større varmebehov av de som er testet hos Energimyndigheten". Det er verdt å merke at Energimyndigheten i Sverige ikke kårer en vinner, men presenterer resultater slik at du selv kan vurdere hvilke egenskaper som er viktigst for deg. En nyere modell fra Mitsubishi som kom godt ut av tester i 2020 er Kaiteki 6300. Denne er utviklet for norske forhold og fungerer godt i temperaturer helt ned mot 35 minusgrader. I tillegg har den en høy SCOP-verdi på 5,2 og SEER-verdi på 10,5, noe som betyr at den er særlig energieffektiv når den varmer opp og kjøler ned hjemmet. En annen modell, som har kommet godt ut av tester i 2021, er Kirigamine Furo 3400 KJ25.
Mitsubishi utmerker seg på også på ytelse i tester fra det norske Forbrukerrådet som har testet FH35-modellen. Den samme FH35-modellen ble dessuten trukket frem i best-i-test-guiden sammen med Mitsubishi Kaiteki 6300, og Mitsubishi har den eneste gulvmodellen med topp 10 plassering (Kirigamine Furo 6000).
Generelt er Mitsubishi et godt valg for deg som er opptatt av estetikk, god ytelse og lavt støynivå.
I denne seksjonen skal vi se nærmere på noen utvalgte modeller fra andre populære produsenter.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
En investering for fremtiden: Selv om kjøp av varmepumpe kan virke som en kostbar investering, er det viktig å huske på at det er en investering for fremtiden. For å finne ut om det virkelig lønner seg å kjøpe varmepumpe, må du se hvor mye du kan spare på lang sikt og vurdere dette opp mot kostnaden for selve varmepumpen. Ved å bytte til varmepumpe, er det faktisk mulig å spare så mye som 80% av energien man tidligere brukte til oppvarming av hjemmet og oppvarming av vann. Hvor mye det er mulig å spare er selvsagt individuelt og vil avhenge av hvor mye strøm du allerede bruker til oppvarming, hvor stor boligen din er og hvilket klima du bor i. Men i gjennomsnitt vil en varmepumpe gi 3 til 5 ganger mer kW varme sammenlignet med hva den bruker i strøm. Derfor er det fullt mulig å spare rundt 9000 kW i året.
Kvalitet og varmepumpens levetid: Husk også på at kvaliteten og levetiden på varmepumpen vil ha stor betydning for lønnsomheten av investeringen. Selv om de beste varmepumpene koster litt mer enn de rimeligere modellene, vil det likevel være lønnsomt i det lange løp, dersom varmepumpen lever noen år ekstra og fungerer problemfritt med minimalt behov for vedlikehold. Det lønner seg derfor å velge et anerkjent merke som er kjent for å levere kvalitet. Kvalitet er viktig både når det gjelder varmepumpen i seg selv, men også for montering av varmepumpen. For å gjøre et godt valg ved kjøp av varmepumpe anbefales det å ta i bruk tilbud om gratis befaring fra ulike forhandlere, slik at du kan få nyttige råd og tips om modeller som egner seg for de særegne forholdene ved din bolig.
Gjør smarte boligvalg