Vil du vite mer om gamle sikringsskap? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva som kjennetegner et gammelt sikringsskap, når det burde byttes ut og til hvilken pris, hvordan du finner en god elektriker til jobben, og mye mer. Lurer du på om det egentlig er nødvendig å bytte ut de gamle skrusikringene? Er du klar over hvilke faresignaler du må være oppmerksom på i sikringsskapet ditt? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Når vi snakker om et gammelt sikringsskap, så er det i all hovedsak snakk om den varianten som inneholder de gode, gamle skrusikringene. Gamle skrusikringer i seg selv er ikke nødvendigvis farlige, men det er et klart tegn på at det elektriske anlegget i bygningen har gått ut på dato. Overbelastning av sikringsskapet, altså at man bruker mer strøm enn anlegget er beregnet for, vil øke brannfaren betraktelig. Eldre sikringsskap er spesielt utsatt, da de som regel ikke er tilpasset forbruket i dagens boliger.
Svært mange boliger har elektriske anlegg, herunder også sikringsskap, som ikke er beregnet for det faktiske strømforbruket i et moderne hjem. Med automatsikringer og jordfeilbryter øker du ikke bare den generelle sikkerheten til anlegget, du vil også få en mer stabil strømfordeling og sannsynligvis en noe lavere strømregning. Hvis sikringen din har en tendens til å gå hver gang du prøver å støvsuge, burde du definitivt lese videre.
Hvis du skal bytte eller oppgradere sikringsskapet ditt, burde du planlegge noen år frem i tid. Tenk godt gjennom hvilke andre områder i huset som trenger mer strøm, eller som kan komme til å gjøre det i nær fremtid. Kanskje dere planlegger flere barn, en tv-stue på loftet, eller varmekabler på badet i kjelleren? For deg som vurderer elbil og trenger elbillader, kan det også lønne seg å tilrettelegge for en 16 ampere-kurs til dette formålet.
Elektrikeren kan altså enkelt legge opp til flere kurser slik at du får dekket behovene dine, også fremover i tid. Da slipper du også en ny og kostbar oppgradering i nær fremtid, dersom strømbehovet øker. Gjør derfor mest mulig når arbeidet først er i gang.
Dersom du har et gammelt sikringsskap med skrusikringer, så er du dessverre langt forbi en enkel oppgradering. Du burde minimum bytte ut hele innmaten i sikringsskapet med nye automatsikringer, og sannsynligvis legge opp til flere kurser. Det er heller ikke utenkelig at deler av det øvrige elektriske anlegget også har behov for en oppgradering.
Her er det svært lite du har lov til å gjøre selv. Merk at dette ikke er en anbefaling, men et faktisk forbud. Dette er regulert i Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr. Det er altså bare en sertifisert elektriker som har lov til å fikle med elektriske anlegg og andre faste elektriske installasjoner, og dette inkluderer også alle sikringsskap.
En stor fordel med et nytt sikringsskap er at du slipper å bytte sikringen dersom den går. I nyere sikringsskap er det vanlig med automatsikringer, som automatisk slår av strømmen hvis det forekommer feil i det elektriske anlegget. Disse trenger ikke å byttes ut dersom de slår ut, du trenger bare å slå på en bryter eller trykke på en propp.
Kombiautomat er en kombinert automatsikring og jordfeilbryter, og disse er mye brukt i nyere installasjoner. Dette sikrer at strømmen ikke blir sendt rett til jorden når det er feil på anlegget. Det vil si at du slipper å betale for strøm som bare forsvinner ned i jorden via feilkilden. Omtales også som jordfeilbryterautomat eller jordfeilautomat.
Jordfeilbryteren er egentlig ikke nødvendig dersom du har kombiautomat-sikringer. I likhet med de innebygde jordfeilbryterne er hensikten med denne å hindre at strøm blir sendt til jorden når det er feil på anlegget.
Overspenningsvern beskytter det elektroniske utstyret ditt mot lynnedslag og overspenninger fra strømnettet.
Sikringsskapet er et av de stedene der det fort kan koste litt å gjøre store endringer, men det er vanskelig å gi en eksakt pris. Som regel vil du måtte ha en elektriker på befaring for å kunne få et prisoverslag basert på dine behov. Svært mange elektrikere tilbyr gratis og uforpliktende befaring nettopp for dette formålet.
I gjennomsnitt vil det koste rundt 18.000 kroner å bytte ut hele sikringsskapet, men her kan det være store variasjoner. Alt mellom 10.000 og 25.000 kroner er normalt. Det er flere ting som påvirker kostnaden, blant annet hvor mange kurser eller hvor mye strøm du trenger, hvor stort sikringsskapet er, om du skal bytte ut bare innmaten eller hele skapet. I tillegg kommer det faktorer som innkjøp av materialer, oppstartskostnader og eventuelt ekstraarbeid. Det er imidlertid ikke uvanlig at elektrikeren kan tilby fastpris for selve sikringsskapet, inkludert installasjon.
Du kan også kjøpe ferdigbygde, ferdigkoblede sikringsskap ekskludert montering, både i nettbutikker og fysiske butikker. Bare husk at selv om du kan kjøpe materialene så har du ikke lov til å installere sikringsskapet selv. Ferdigbygde sikringsskap koster som regel mellom 5.000 - 15.000 kroner, avhengig av størrelse og type.
Hva angår borettslag og sameier, er disse underlagt samme regler og krav som næringsbygg, og det er styrets ansvar å sørge for at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand. Dette ansvaret begrenser seg imidlertid til den delen av anlegget som regnes som felles.
I et borettslag eller sameie er du selv økonomisk ansvarlig for din boenhet, og det vil også inkludere sikringsskapet hvis du har eget sikringsskap. Det innebærer at det også er ditt ansvar å sørge for at sikringsskapet er i forskriftsmessig stand. Det elektriske anlegget utenfor leiligheten vil altså være sameiet eller borettslagets ansvar.
Sikringsskapet ditt er hjertet i det elektriske anlegget, og regnes som en fast, elektrisk installasjon. Selv om det er ditt ansvar å sørge for at sikringsskapet er i forskriftsmessig stand, er det dermed veldig lite du kan gjøre av praktiske arbeider eller forbedringer på sikringsskapet. Vedlikehold, reparasjon og installasjon av sikringsskap skal, som tidligere nevnt, alltid utføres av en elektriker.
Det du imidlertid kan gjøre, er å foreta jevnlige kontroller, i tillegg til at du burde få fagfolk til å se på anlegget med jevne mellomrom. Dette er spesielt viktig dersom du har et gammelt sikringsskap. Enkelte feil kan være vanskeligere å oppdage enn andre, og din egen kontroll vil aldri være en fullgod erstatning for en elektrikers. Det er likevel ikke helt bortkastet, og kan bidra til både bedre nattesøvn og et tryggere elektrisk anlegg. Bare pass på at du ikke stikker fingre, verktøy eller andre gjenstander inn i selve skapet.
Du kan selv kontrollere tilstanden i sikringsskapet ditt ved å se etter følgende faresignaler:
Dersom du opplever eller ser tegn til bare ett av punktene ovenfor, burde du kontakte en elektriker snarest, og pass da også på at vedkommende er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Her handler det om brannsikkerhet, og dette er dermed ikke noe du burde utsette for lenge. Omtrent halvparten av alle branner i norske hjem kan spores tilbake til elektriske anlegg eller elektrisk utstyr, så det er viktig at du tar eventuelle faresignaler på alvor!
Pass også på at det ikke ligger brennbart materiale i sikringsskapet, som papir eller støv. Bruksanvisningen kan du med fordel legge et annet sted, eller henge på utsiden. Når det gjelder gamle skrusikringer, burde du også skru til sikringslokkene omtrent én gang i året, da de har en tendens til å løsne litt over tid.
Husk at det er du som eier og er ansvarlig for sikringsskapet, som også er ansvarlig for at arbeidet som gjøres, blir utført av fagfolk med riktig sertifisering. Du skal altså ikke under noen omstendigheter arbeide med sikringsskapet på egen hånd, da loven pålegger deg å benytte en sertifisert elektriker. Da får du også dokumentert at sikringsskapet er i tråd med gjeldende regler og forskrifter knyttet til elsikkerhet.
Her finner du våre beste tips for å finne en god elektriker til prosjektet ditt:
Bruk en anbudstjeneste for å innhente flere tilbud. For å få en god oversikt over markedet burde du hente inn minst tre ulike tilbud. Dersom du har mulighet kan du gjerne få elektrikeren til å komme på befaring, slik at du kan få et skreddersydd, detaljert prisoverslag. Du kan registrere behovene dine hos oss i Boligsmart for å benytte vår uforpliktende tjeneste og bli satt i kontakt med aktuelle tilbydere i nærområdet ditt.
Dra nytte av andres erfaringer. Selv om mange firmaer publiserer tilbakemeldinger fra kundene sine på hjemmesiden sin, er disse selvsagt nøye utvalgt. For ærligere tilbakemeldinger kan du søke opp aktuelle tilbydere på nett for å se om de har vært gjenstand for diskusjon. Du kan også søke dem opp på Facebook.
Spør familie, venner og bekjente. Kanskje du kjenner noen som nylig har pusset opp? De kan sikkert anbefale en elektriker, eller eventuelt advare deg om hvem du burde holde deg unna!
Sjekk om virksomheten er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Dette registeret driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), og alle virksomheter som skal arbeide med elektriske installasjoner må være registrert her. Husk at det er du som er ansvarlig for å sjekke at virksomheten du leier inn, har lov til å utføre den jobben du setter dem til å gjøre.
Avtal prisen på forhånd. Selv om du ikke kan få en helt nøyaktig pris, skal du kunne få et kostnadsoverslag som sier noe om forventet prisnivå for hele prosjektet. Dette skal du ha skriftlig. Når det foreligger et slikt prisoverslag, kan du ikke faktureres for mer enn 15 prosent over dette, uten at det avklares på forhånd. Det vil si at dersom elektrikeren innser at prosjektet kan bli dyrere enn antatt, må arbeidet stanses inntil du gir klarsignal.
Skriv en tydelig kontrakt. Her burde alle relevante aspekter tas med, inkludert kostnader for materialer og forventet tidsbruk. Hos Forbrukerrådet finner du en mal du kan bruke når du skriver kontrakt for håndverkertjenester.
Det er Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg som regulerer kravene knyttet til sikringsskap i blant annet private hjem og boliger. Der heter det seg at sikringsskapet skal være lett tilgjengelig for både ettersyn, vedlikehold, reparasjon, betjening og prøving. Det innebærer også at det må være god plass rundt anlegget til å utføre nødvendig arbeid på en trygg måte.
Det er også flere krav knyttet til sikringer og kurser i sikringsskapet. Siden 2002 har det vært påbudt med jordfeilbryter på samtlige kurser, og siden 2010 har det også vært krav om overspenningsvern. Ingen av delene er normalt å finne i gamle sikringsskap.
Husk også at selv om det ikke er ulovlig å ha et gammelt sikringsskap, skal det ikke store endringer til på boligen før det er krav om utbytting av gammelt sikringsskap. Dersom du gjør endringer i det elektriske anlegget, for eksempel når du pusser opp badet eller kjøkkenet, må du også oppgradere sikringsskapet. Det kan være noe så enkelt som at du installerer en ny stikkontakt på soverommet.
Det kan kanskje virke både dyrt og unødvendig å bytte ut det gamle anlegget, men én ting er helt sikkert, og det er at en boligbrann vil bli mye dyrere. Dersom det elektriske anlegget nærmer seg 30 år, og du stadig opplever at sikringene går, er det nok på tide å vurdere et elektrikerbesøk.
Gjør smarte boligvalg