Vil du vite mer om elektriske anlegg? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva et elektrisk anlegg er, hva det pleier å koste, hvor mye du kan gjøre med det selv, og mye mer. Visste du at alt av vedlikehold på et elektrisk anlegg må utføres av en sertifisert elektriker? Og vet du forskjellen på skjulte og åpne elektriske anlegg? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Et elektrisk anlegg består av mange ulike deler, og innbefatter blant annet ledninger, stikkontakter, koblingsbokser, sikringer og ikke minst selve sikringsskapet. Kort og greit alt som trengs for å lede, og benytte seg av, strøm i en normal husholdning.
Det elektriske anlegget er dimensjonert for strømforbruk på et bestemt nivå, noe som innebærer at mange eldre elektriske anlegg ikke er tilpasset det høye strømforbruket som de fleste boliger har i dag. Dette øker risikoen for varmgang i koblingene, og er en av hovedårsakene til brann i hjemmet. Senere i artikkelen kan du lese mer om hvordan du selv kan kontrollere det elektriske systemet ditt for slitasje og feil.
I eldre boliger er det som regel et åpent elektrisk anlegg som er installert fra før. Det vil si at det elektriske utstyret er montert utenpå veggene, med ledninger langs listene, samt stikkontakter og brytere som stikker ut fra veggen.
I nye boliger er det derimot mer og mer vanlig med såkalt skjult elektrisk anlegg, der det elektriske anlegget rett og slett bygges inn i veggen. Alt av brytere og stikkontakter går i ett med flatene i rommet, og ledninger plasseres inn i veggen.
Dersom du skal bytte ut eller vedlikeholde det elektriske anlegget, er det ikke så mange alternativer. Loven pålegger deg å benytte deg av en sertifisert elektriker, som kan dokumentere at anlegget møter gjeldende regler og forskrifter knyttet til sikkerhet.
Her finner du en nyttig sjekkliste som du kan følge når du skal finne en elektriker eller et elektrikerfirma til prosjektet ditt:
Innhent flere tilbud før du bestemmer deg. En god tommelfingerregel er å få et prisoverslag fra minst tre ulike tilbydere for å få en viss oversikt over det lokale markedet. Registrer deg hos oss i Boligsmart for å benytte våre tjenester og bli satt i kontakt med aktuelle tilbydere i nærområdet ditt.
Hør på andres erfaringer. Forhør deg med familie, venner og bekjente, søk opp aktuelle tilbydere på nett, og sjekk Facebooksidene deres for tilbakemeldinger fra tidligere kunder. Dette vil sannsynligvis være ærligere tilbakemeldinger enn de firmaet selv publiserer på hjemmesiden sin.
Avtal pris på forhånd. Du kan nok ikke forvente å få nøyaktig pris, men du burde absolutt kreve et omtrentlig prisoverslag før firmaet setter i gang med jobben. Når du har fått et prisoverslag har nemlig ikke elektrikeren anledning til å fakturere deg for mer enn 15 prosent over dette, uten at det avklares med deg på forhånd. Dermed slipper du å overraskes over en høyere regning enn forventet når elektrikeren er ferdig.
Sjekk om elektrikeren eller virksomheten er registrert i Elvirksomhetsregisteret, som driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Virksomheter som ikke er registrert her, har helt enkelt ikke lov til å arbeide på elektriske installasjoner. Husk også at det er ditt ansvar, som eier av det elektriske anlegget, å forsikre deg om at de du leier til å utføre denne jobben faktisk har lov til å gjøre den.
Skriv en tydelig kontrakt før jobben starter. Den burde inkludere alle aspekter ved jobben, som forventet tidsbruk, pris på materialer og et generelt kostnadsoverslag.
Be om samsvarserklæring og annen dokumentasjon når jobben er gjort. Dette er viktig dokumentasjon som du kan bruke i forbindelse med boligsalg, eller i forhandlinger med forsikringsselskapet ditt. Du kan lese mer om hva denne dokumentasjonen innebærer i slutten av neste seksjon.
Prisen for et nytt elektrisk anlegg kan variere veldig mye, fra under 100.000 kroner til opp mot nærmere 400.000 for større prosjekter. Det er vanskelig å komme med konkrete priser på slike prosjekter, da ulike boliger vil ha ulike muligheter og utfordringer som kan påvirke prisen.
Merk at dette er eksempelpriser som sier noe om gjennomsnittstall og -kostnader. Den faktiske prisen på ditt prosjekt kan vise seg å bli både vesentlig lavere og vesentlig høyere enn dette.
Nøyaktig kostnad vil altså avhenge av flere faktorer, blant annet vanskelighetsgrad og omfang, boligens beliggenhet og materialkostnader for å nevne noe.
Noen av de mest avgjørende faktorene:
Kostnader for materialer vil kunne variere mye, og avhenger også av hvilke løsninger du ønsker når det kommer til brytere, uttak og belysning. Større boliger vil også trenge mer materialer i form av ledninger.
Tidsbruk har stor betydning dersom du betaler per time. Å bytte ut eller oppgradere elektriske anlegg er en omfattende jobb som potensielt kan ta mye tid. Jo mer komplisert arbeidet er, jo lengre tid vil det ta.
Dokumentasjonen knyttet til det elektriske anlegget er å regne som verdipapirer. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utviklet fem punkter angir minimumskravene for elektriske anlegg, kalt De fem sikre.
På hjemmesiden til DSB kan du lese mer om De fem sikre, og se hvordan de ulike skjemaene og rapportene ser ut.
Når det gjelder elektriske anlegg, er det forsvinnende lite du har lov til å gjøre selv, enten det er snakk om installasjoner eller vedlikehold. Det er imidlertid viktig å huske at selv om du ikke kan gjøre så mye med anlegget rent praktisk, er det fortsatt ditt ansvar å sørge for at det er i forskriftsmessig stand. Det innebærer blant annet at du regelmessig burde la fagfolk kontrollere anlegget for feil.
Det er også en del ting du kan sjekke selv, som ikke krever fagkompetanse. Dette kan aldri helt erstatte en kontroll som er gjort av fagfolk, da enkelte feil kan være vanskeligere å oppdage enn andre, men det er fortsatt ikke bortkastet dersom det kan gjøre boligen din litt tryggere.
Sjekk sikringsskapet. Se primært etter misfarging på sikringene, og sjekk om det lukter brent. Du kan også teste jordfeilbryteren ved å følge bruksanvisningen som skal stå i sikringsskapet. Trykk på testknappen slik at strømmen kobles ut, og bryteren detter ned. Dersom dette ikke skjer, burde du få en elektriker til å bytte ut knappen.
Sjekk stikkontakter, støpsler og skjøteledninger. Kjenn etter om de avgir mye varme, eller om du finner tegn på misfarging. Husk at bruk av skjøteledninger burde holdes til et minimum, og apparater som bruker mye strøm, burde aldri kobles til en skjøteledning.
Kontroller fast elektrisk utstyret. Alt som er fast tilkoblet det elektriske anlegget, som fryser, kjøleskap og vaskemaskin, burde sjekkes én gang i året. Ta ut kontakten for å kjenne om den er varm, og for å se om det er misfarging i stikkontakten.
Ta ut kontakten på apparater som ikke er i bruk. Det medfører unødvendig risiko og slitasje å ha apparater som kaffetrakter eller brødrister koblet til det elektriske anlegget når de ikke er i bruk. Det samme gjelder mobil- og pc-ladere som ikke er i bruk.
Dersom du oppdager feil på det elektriske anlegget, skal du ikke under noen omstendigheter prøve å utbedre dette på egen hånd. Ta kontakt med en elektriker for befaring så snart som mulig, og pass på at vedkommende er registrert i Elvirksomhetsregisteret.
Her har vi samlet noen nyttige tips til deg som skal skifte det elektriske anlegget i boligen din eller skaffe et helt nytt elektrisk anlegg:
Det kan lønne seg å få fagfolk til å ta en grundig sjekk av el-anlegget ditt med jevne mellomrom. Dette bidrar ikke bare til å holde boligen din tryggere, men kan også gi deg rabatt på forsikringspremien. Dersom anlegget ditt er gammelt, risikerer du at det blir overbelastet, og det kan rett og slett være en brannfelle.
Her er tegn på at anlegget ditt er modent for oppgradering:
Det er over 30 år gammelt. Elektriske anlegg i vanlige boliger har en forventet levetid på omtrent 30 år. Det er ikke dermed sagt at hele anlegget må byttes etter 30 år, men du må sannsynligvis regne med noen reparasjoner og utskiftninger. Dersom anlegget må tåle høy belastning uten å være dimensjonert for dette, kan det være at det må oppgraderes lenge før. Tilsvarende kan et elektrisk anlegg med lav belastning gå som en klokke i mer enn 30 år.
Anlegget er overbelastet eller underdimensjonert. Dersom sikringene dine har en tendens til å gå, er det et klart tegn på at det elektriske anlegget er overbelastet. Dette er ikke uvanlig i våre dager, da strømforbruket vårt øker jevnt og trutt, og eldre anlegg er rett og slett ikke laget for dette.
Det lukter rart i sikringsskapet, og du finner tegn på misfarging. Sikringsskapet er selve hjertet i det elektriske anlegget, og dersom du finner tegn på misfarging eller varmgang her, kan det tyde på overbelastning eller andre feil. Du burde også, som tidligere nevnt, sjekke jordfeilbryteren.
Dersom du vurderer å oppgradere anlegget, burde du ta kontakt med en elektriker så snart som mulig. Husk at det er svært begrenset hva du selv kan gjøre med det elektriske anlegget, og det tryggeste er alltid å få sertifiserte fagfolk til å gjennomføre oppgraderinger og vedlikehold.
Gjør smarte boligvalg