Vil du vite mer om elektrikervakt i Oslo? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om prisene for denne tjenesten, når det kan være aktuelt med elektrikervakt, hvem du kan kontakte i Oslo, og mye mer. Visste du at du kan kontakte elektrikervakt når som helst på døgnet? Er du klar over at det finnes flere ulike vakttelefoner du kan ringe i Oslo? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
En elektrikervakt er i praksis det samme som en elektriker, altså en fagarbeider som kan installere og reparere elektriske anlegg, samt arbeide med elektriske installasjoner. Det finnes flere ulike spesialiseringer innenfor dette fagfeltet, men hvis det er snakk om en energimontør eller automatiker, vil dette kunne være betegnelser som er aktuelle for, eller innehas av, en elektrikervakt. I denne artikkelen vil vi imidlertid primært fokusere på elektrikere med fagbrev i elektro, som tar på seg oppdrag for privatpersoner.
Det er aldri bra om strømmen forsvinner, men det er kanskje aller verst om den forsvinner midt på natten. Dersom du trenger elektriker på et ugunstig tidspunkt, er det som regel en elektrikervakt eller vakttelefon du må kontakte for å få hjelp. Her vil du få snakke med en elektriker som kan hjelpe deg med å vurdere om dette er et hasteoppdrag eller om det kan utsettes til neste dag.
Dersom oppdraget ditt ikke kan vente til neste dag vil elektrikervakten foreta en utrykning, som innebærer at det kommer en elektriker hjem til deg for å løse problemet. Eventuelt kan de hjelpe deg med å få på plass en midlertidig løsning, slik at den mest tidkrevende delen av arbeidet kan utsettes til neste virkedag.
Som regel når vi trenger en elektriker, har vi god tid til å vurdere hva som må gjøres og hvor mye vi er villig til å betale, og vi kan bruke tid på å velge den vi mener er best egnet til jobben. Ofte er det snakk om relativt enkle oppdrag, som å installere ny kurs i sikringsskapet, få på plass noen nye spotter i taket, eller montere en ny stikkontakt. Rett og slett ting som du i verste fall kan utsette med noen uker.
Når vi kontakter en elektrikervakt eller vakttelefon, er det derimot snakk om oppdrag som haster, og da er gode råd dyre.
Situasjoner der du kan vurdere å ringe elektrikervakt:
Elektrikere som er tilgjengelige hele døgnet, vil normalt sett velge én av to mulige prismodeller: Fastpris eller påslag i prisen.
Fastpris: Her betaler du en fast sum som vanligvis vil inkludere utrykning og en halv time med arbeid. Normal pris er fra 3.000 til 4.000 kroner. Dersom det viser seg at oppdraget tar lengre tid enn det som er inkludert i fastprisen, vil du deretter betale timepris, og her ligger prisen vanligvis på 1.500 til 2.000 kroner per time. Disse prisene er ikke inkludert eventuelle materialer og utstyr som blir brukt.
Påslag i prisen: Her betaler du normal takst for de tjenestene du trenger, i tillegg til at du betaler for utrykningen og ugunstig arbeidstid. Satsene vil kunne variere litt, avhengig av om det er kveld, natt, helg eller helligdag, men du må nok regne med minimum 1.500 kroner for utrykningen, i tillegg til at timeprisen vil øke med noen hundrelapper.
Du kan oppleve relativt store prisforskjeller mellom de ulike elektrikerne i Oslo, og det er derfor vanskelig å gi et klart svar på hva som egentlig er normalpris. Det vi kan gjøre, er å gi deg en kort innføring i hva som er relevante prisfaktorer.
Det er i all hovedsak tre faktorer som påvirker den endelige prisen:
Oppstartsprisen skal dekke reisen, sluttarbeidet og dokumentasjonen du får når arbeidet er fullført. Denne kommer som regel på mellom 400 og 2.000 kroner. De store forskjellene skyldes at det varierer veldig hva som er inkludert i denne prisen, og hva som eventuelt kommer utenom.
Timeprisen ligger vanligvis på 700 til 1.000 kroner, men dersom det er snakk om utrykning på et ugunstig tidspunkt, for eksempel på kvelden i helgen eller på en helligdag, kan du i verste fall oppleve at den dobles.
Materialkostnadene kan ha stor betydning, da det ikke er uvanlig at du betaler 300 til 500 prosent mer enn innkjøpsprisen.
Det kan være greit å være oppmerksom på at disse prisene ofte vil være avhengig av hverandre. Lavere timepris betyr ofte dyrere materialer, og omvendt. Du kan lese mer i vår dedikerte guide om hva det koster for elektriker i Oslo.
Det finnes som oftest mer enn én elektrikervakt i et område, og Oslo er ikke noe unntak. Du finner vakttelefoner som dekker bare Oslo eller deler av Oslo, eller som strekker seg over større deler av Østlandet. I denne delen av artikkelen har vi samlet noen av de kjente aktørene i Oslo som har døgnåpen elektrikervakt eller vakttelefon:
Elmesteren AS har åpen vakttelefon hele døgnet, hele året, i Oslo og omegn. For oppmøte og en halv time med arbeid starter prisen på rundt 3.000 kroner, med en timepris på rundt 1.500 kroner dersom oppdraget tar lengre tid.
Flexibel AS tar på seg oppdrag primært i Oslo og Viken. De tilbyr døgnvakt på telefon alle dager i året, og prisen for utrykning, inkludert en time med arbeid, starter på rundt 2.800 kroner.
Elektris har vakttelefon 24 timer i døgnet hele året, og tar oppdrag i Oslo og Akershus. De oppgir ikke pris for utrykning på nettsiden sin, da satsene kun oppgis ved bestilling.
Visjonel AS dekker Oslo og deler av VIken, med en startpris på omtrent 3.000 kroner for utrykning en halv time med arbeid.
Fixel har døgnåpen vakttelefon der du får snakke med en vakthavende, og tar på seg oppdrag i Oslo og Akershus. De oppgir ikke vaktpriser på hjemmesiden sin.
Slik går du frem når du trenger elektrikervakt:
Husk at hensikten med å få en elektrikervakt på besøk først og fremst er å sikre at det elektriske anlegget ditt er trygt, og eventuelt sikre at du har strømtilgang der du har behov for det. Dersom det er behov for store reparasjoner, bytting av deler eller annet arbeid som kan ta mye tid, vil elektrikeren normalt sett heller komme tilbake innenfor vanlig arbeidstid.
Oslo er Norges største by, og følgelig finnes det en rekke ulike tilbydere av elektrikertjenester som kan kontaktes hele døgnet. Dette innebærer at du har gode muligheter for å finne de tjenestene du trenger, til en god pris, men det innebærer også en viss risiko for å møte på firmaer som driver svart eller som ikke er registrert i Elvirksomhetsregisteret.
Siden det er snakk om en stor by med både mange innbyggere og mange tilbydere, kan konkurransen til tider være hard, og dette kan være til fordel for deg som kunde, i den forstand at det kan bidra til å holde prisene på et lavere nivå. På den annen side vil det også være et fristende marked for useriøse aktører som er ute etter å tjene raske penger.
Selv om du er i en situasjon der det haster med å få tak i elektriker, er det et par punkter du bør ha i bakhodet, som kan ha avgjørende betydning for både prisen og hvor fornøyd du er i etterkant.
Disse punktene har vi oppsummert i en enkel sjekkliste:
Avtal pris på forhånd. Som et minimum må du vite om det er timepris eller fastpris, og hva satsene ligger på. Når det er snakk om hasteoppdrag, kan det være vanskelig å få et reelt kostnadsoverslag, men du burde uansett kreve å få en viss foreløpig oversikt over potensielle kostnader.
Vær oppmerksom på kunstig lave priser. Dette kan være et dårlig tegn, og kan tyde på at firmaet ikke har nødvendige tillatelser for å arbeide på elektriske anlegg, eller at de driver svart. Du må alltid sjekke om virksomheten er registrert i Elvirksomhetsregisteret.
Be om samsvarserklæring til slutt. Dette er et verdipapir som både ansvarliggjør det aktuelle firmaet du har leid inn, og dokumenterer at jobben er gjort av fagfolk. Dette vil være et viktig dokument i forbindelse med for eksempel tegning av forsikring eller boligsalg.
Dersom du følger disse rådene, vil du forhåpentligvis unngå både unødvendige misforståelser og useriøse aktører i bransjen. Husk at det er dyrt å ha elektrikeren på besøk i flere timer, spesielt når det er utenfor ordinær arbeidstid. Hvis du har mulighet til å utsette arbeidet til neste dag, burde du absolutt gjøre det, og det samme rådet vil du få av en god elektrikervakt.
Kanskje du har litt erfaring med elektriske koblinger og er over gjennomsnittet praktisk anlagt? Da kan det være veldig fristende å ta seg av jobben selv, ikke minst dersom problemet oppstår på et ugunstig tidspunkt, og du vet at det kan bli dyrt å få elektrikeren på besøk. Bare husk at uansett hvor trygg du føler deg på din egen kompetanse, så er det enkelte ting som bare skal gjøres av en registrert elektriker med fagbrev.
Hva du som ufaglært har lov til å gjøre, er regulert i Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeids knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr. Du kan gjøre noe grunnleggende arbeid selv, men dersom det er arbeid som skal gjøres på faste installasjoner, skal det alltid benyttes en sertifisert elektriker som er registrert i Elvirksomhetsregisteret.
Det du kan gjøre selv, er blant annet:
Vår klare anbefaling er at du kontakter elektriker dersom du er i tvil. Alt av elektriske installasjoner er forbundet med en viss brannfare, i tillegg til at du risikerer å ødelegge det elektriske anlegget dersom du er riktig uheldig. Hvis du ikke kan dokumentere at det er en elektriker som er ansvarlig for arbeidet som har blitt gjort, kan du også få problemer med å få utbetalt forsikringen din.
Når det er snakk om å kontakte elektrikervakt, vil det som regel være snakk om problemer med sikringsskapet eller større elektriske apparater, og dette skal du uansett overlate til en elektriker.
Gjør smarte boligvalg