Vil du vite mer om hva en elektrikervakt er? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om døgnåpne elektrikertjenester, inkludert hva dette pleier å koste, når det kan være aktuelt, og mye mer. Visste du at det vanligvis finnes flere døgnåpne elektrikere i samme by? Og er du klar over at du kan få tak i elektriker selv på julaften? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
En elektriker er en fagarbeider som er sertifisert til å installere og reparere elektriske anlegg og arbeide med elektriske installasjoner. Det finnes en rekke ulike spesialiseringer innenfor dette feltet, blant annet kan man utdanne seg til energimontør eller automatiker. I denne artikkelen kommer vi imidlertid til å holde oss til elektrikere som har fagbrev i elektro, og som tar på seg oppdrag for privatpersoner.
Når vi kontakter en elektriker, har vi som oftest relativt god tid til å vurdere hvem som er best egnet til jobben og hvor mye arbeid vi ønsker å få gjort. Vanligvis er det snakk om enkle ting som å installere nye spotter i taket, montere ekstra stikkontakter, eller oppgradere et gammel sikringsskap. Kort og greit arbeid som i verste fall kan utsettes med flere uker om nødvendig.
De tilfellene der du vurderer å kontakte en elektrikervakt, er imidlertid en helt annen sak, og her kan det ofte være snakk om alvorlige situasjoner, på svært ugunstige tidspunkt. En elektrikervakt gjør egentlig akkurat det samme som en vanlig elektriker, bare at det som regel er snakk om oppdrag som av ulike grunner ikke kan vente til neste dag.
Eksempler på slike oppdrag kan være:
Det finnes som regel mer enn én elektrikervakt i ett område, og det gjelder spesielt i større byer. I denne delen av artikkelen har vi sjekket tilbudet noen av de største byene i Norge, som alle har flere tilbydere med døgnåpen vakttelefon.
I Oslo finner du blant annet Elmesteren AS, som dekker Oslo, Akershus og Buskerud, samt Flexibel AS, som dekker Oslo og Viken. Andre relevante aktører som kan nevnes her, er Elektris og Visjonel AS, som begge tilbyr døgnåpen vakttelefon.
I Bergen finnes det også flere døgnåpne vakttelefoner, deriblant hos Fagelektrikeren AS og Bergen Elektro Automasjon AS. Et annet alternativ er Høva Elektro AS, som også har døgnvakt.
I Trondheim har både Skansen Elektro og Tryg Elektro AS døgnbemannet vakttelefon. I tillegg har Elektro1 AS vakttelefon på helg og kveldstid.
I Stavanger er blant annet Solland Elektro AS tilgjengelig på vakttelefon utenfor normal arbeidstid, det samme gjelder Simex Elektro AS og Runestad Elektro AS.
Som du ser, er det altså flere alternativer å velge mellom i de største byene i Norge. Dersom du ikke er fornøyd med vurderingen fra den første du ringte, har du muligheten til å få en ny vurdering fra en annen elektriker. Husk at selv om virksomheten oppgir at de har en vakttelefon, er de ikke forpliktet til å rykke ut dersom de vurderer det slik at det ikke er nødvendig, eller dersom de må prioritere andre oppdrag som haster mer.
Det finnes primært to prismodeller som er vanlig for døgnåpne elektrikere: Påslag på prisen, eller fastpris.
Fastpris innebærer at du betaler en fast sum på mellom 3.000 og 4.000 kroner, som da inkluderer utrykning og en halv time med arbeid. Dersom oppdraget tar lengre tid, betaler du per time, og vanlig timepris under en slik utrykning ligger gjerne på mellom 1.500 og 2.000 kroner i timen. Dette er vanligvis ikke inkludert materialer og utstyr.
Påslag på prisen vil si at du betaler normal takst for elektrikeren, også legges det til en sum for utrykning eller ugunstig arbeidstid. Her vil det kunne være ulike satser avhengig av om det er snakk om kveld, natt, helg eller helligdag, men det er som regel snakk om minimum 1.500 kroner for selve utrykningen.
Hva som regnes som normal takst, vil variere litt fra by til by, og også fra tilbyder til tilbyder. Det innebærer at du kan oppleve relativt store forskjeller selv innenfor samme kommunegrense. I tillegg kan det være greit å være oppmerksom på at en svært lav timepris ikke nødvendigvis betyr en lav totalsum. En lav timepris betyr som regel at materialet og utstyret du trenger, koster desto mer, og tilsvarende andre veien. Dersom du kommer til å trenge en god del materialer, er det dermed ikke sikkert det er timeprisen du burde være mest opptatt av.
Det er som regel tre ting som vil være relevant: Oppstartspris, timepris og påslag på materiell.
Oppstartsprisen ligger som regel mellom 400 og 2.000 kroner. Dette skal dekke reisen, sluttarbeidet, samt dokumentasjon av jobben som er gjort.
Timepris vil i snitt ligge på 700 - 1.000 kroner når det ikke er snakk om en utrykning, men du kan finne både høyere og lavere takster enn dette.
Materialkostnader er som nevnt vanligvis ikke inkludert i prisen, og det er slettes ikke uvanlig at du betaler 300 til 500 prosent mer for materialet enn det kostet i innkjøp.
Det kan være fristende å ta seg av jobben selv, spesielt dersom behovet oppstår midt på natten og du vet det kan bli dyrt med elektriker. Kanskje har du litt erfaring med elektriske koblinger og er over gjennomsnittet praktisk anlagt. Uansett hvor trygg du føler deg på din egen kompetanse, er det en del ting som må utføres av en sertifisert elektriker med fagbrev.
Det er Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeids knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr som regulerer hva man har lov til å gjøre som ufaglært. Der fremgår det at du kan gjøre noe grunnleggende elektrisk arbeid selv, men alt arbeid som gjøres på faste installasjoner, skal gjøres av en sertifisert elektriker. Vår anbefaling er også at du kontakter elektriker dersom du er i tvil. Ikke bare er elektroniske installasjoner forbundet med brannfare, du kan også risikere å ødelegge det elektriske anlegget, og dersom du ikke kan dokumentere at arbeidet er gjort av en elektriker, kan du få store problemer med forsikringsselskapet ditt.
Arbeid som du kan gjøre selv, inkluderer blant annet:
Når det er snakk om arbeid som haster, er det som regel knyttet til sikringsskapet eller store elektriske apparater, ting som du ikke under noen omstendigheter burde begynne å skru på selv.
Det er mange tjenester du kan bruke for å bli satt i kontakt med en elektriker, men når det virkelig haster, har du sannsynligvis ikke tid til å sitte og vente på tilbud fra flere ulike virksomheter.
Dette gjør du når du skal finne elektrikervakt, i tre enkle steg:
Selv om det haster med å få tak i en elektriker er det viktig at du ikke har det så travelt at du går på en skikkelig smell. Det beste er selvsagt om du allerede vet om en elektriker som er døgnåpen og som du eller noen du kjenner har god erfaring med, men det kan man ikke alltid regne med.
Her har vi laget en sjekkliste til deg med noen punkter du burde ha i bakhodet, selv når det haster:
Prøv å få avtalt pris på forhånd. Dette kan være utfordrende dersom oppdraget haster, og ikke minst kan det være vanskelig for elektrikeren å vite nøyaktig hva det vil koste før jobben er gjort, men dette er likevel svært viktig at du ber om et prisoverslag. Dersom du får et prisoverslag før jobben starter, kan nemlig ikke elektrikeren fakturere deg for mer enn 15 prosent mer uten å avklare det med deg først.
Kunstig lave priser kan være et dårlig tegn. Spesielt når det gjelder elektrikere og andre håndverkstjenester, er det ofte slik at du får det du betaler for. Husk at kunnskap, erfaring og kvaliteten på arbeidet som blir gjort, til syvende og sist er viktigere enn prisen.
Sjekk om virksomheten er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Dette er gjort i en fei, og det er faktisk du som forbruker som er ansvarlig for å forsikre deg om at du ikke kjøper tjenester fra en tilbyder som driver ulovlig. Dette registeret driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og elektrikervirksomheter som ikke finnes i dette registeret, har ikke lov til å utføre elektrisk arbeid.
Skriv en kontrakt. Selv om det haster, er det viktig at papirarbeidet er i orden, og aller helst før arbeidet starter. Hvor mye skal gjøres her og nå, hvor mye kan utsettes til senere, og hva har dere avtalt når det kommer til pris? Få det ned på papiret, så slipper dere misforståelser!
Du skal alltid be om samsvarserklæring når jobben er gjort. Dette dokumenterer at arbeidet har blitt gjort av en sertifisert elektriker, og ansvarliggjør den aktuelle virksomheten. Du kan få god bruk for denne dokumentasjonen for eksempel i forbindelse med tegning av forsikring eller boligsalg.
Følg våre råd, så unngår du misforståelser og konflikter med elektrikeren du velger. Husk også at det er dyrt å ha elektrikeren på besøk i mange timer utenfor normal arbeidstid. Dersom arbeidet kan vente til neste ordinære arbeidsdag, anbefaler vi dermed at du venter, noe en god elektrikervakt også vil råde deg til.
Gjør smarte boligvalg