Vil du vite mer om elektrikere i Trondheim? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en elektriker kan hjelpe deg med, hva elektrikertjenester pleier å koste, hvordan du finner en god elektriker i Trondheim, og mye mer. Visste du at det er svært mye elektrisk arbeid du ikke har lov til å gjøre selv, og at du dermed er mer eller mindre avhengig av elektrikerhjelp til mange oppgaver? Og er du klar over at lav timepris ikke nødvendigvis sikrer en lav totalsum på den endelige fakturaen? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
De fleste av oss vil før eller siden få behov for elektriker. Kanskje du skal installere nye spotter i taket eller flere stikkontakter, eller kanskje du vurderer å oppgradere sikringsskapet? Det finnes svært mange ulike spesialiseringer man kan ta som elektriker, derunder videreutdannelse til skipselektriker, flyelektriker og energimontør. I denne artikkelen vil vi imidlertid fokusere på elektrikere som vanligvis hyres inn av privatpersoner for å utføre arbeid i hjemmet.
Selv om du er over gjennomsnittet fingernem og har en viss erfaring med elektriske koblinger, er det enkelte oppgaver som må utføres av en sertifisert elektriker som innehar fagbrev. Hva du kan og ikke kan gjøre som ufaglært, er spesifisert i Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr. Her fremgår det tydelig at mindre arbeider kan gjøres av ufaglærte, under visse vilkår, men det er bare registrerte installatører som kan utføre arbeid på faste installasjoner. Som en tommelfingerregel betyr det at såkalte løse installasjoner, for eksempel å bytte støpsel eller deksler eller montere en lampe med sukkerbit-kobling, kan være mulig for en privatperson å gjøre selv, men dette bør man alltid dobbeltsjekke før man går i gang!
I praksis vil det altså si at det er mulig å gjøre en del grunnleggende elektrisk arbeid selv, men med en gang du er i tvil, vil vi anbefale at du benytter deg av en elektriker. Dette gjelder også for arbeid som du i teorien har lov til å gjøre selv. Husk at all montering eller reparasjon av elektronikk innebærer en viss fare for støt og brann, i tillegg til at det kan ende opp med å bli veldig dyrt dersom du gjør noe feil som for eksempel fører til kortslutning i hele det elektriske systemet. I tillegg vil ulovlig elektrisk arbeid, enten av deg som privatperson eller en ufaglært elektriker, kunne ha betydning for en eventuell fremtidig forsikringspremie eller utbetaling av forsikring.
En elektriker driver primært med enten installasjon, rehabilitering og/eller service av elektriske apparater, nye som eksisterende, og andre elektriske installasjoner. I praksis vil det si at en god elektriker skal ha kunnskap om og erfaring på alle disse områdene.
Typiske tjenester for privatpersoner kan være:
Oppgradering eller utskifting av sikringsskap. Eldre sikringsskap er gjerne forbundet med større brannfare, og en oppgradering av sikringsskapet kan bidra til å gjøre det elektriske anlegget tryggere.
Installere komfyrvakt. Dette er påbudt for alle nye installasjoner, og en dyktig elektriker sørger for at komfyrvakten installeres på en korrekt måte i henhold til gjeldende regler.
Legge varmekabler. Dette er en relativt komplisert jobb som alltid skal planlegges og utføres av en autorisert installatør.
Montere spotlights eller annen elektronikk. Dette kan det være fristende å gjøre selv, all den tid du får kjøpt billig materiell hos flere forhandlere, og jobben tross alt kan unnagjøres i en fei. Bare husk at feilgrep her kan bli dyrt på lengre sikt. Kontakt alltid elektriker dersom du er i tvil.
Installere hjemmelader for elbil. Det dukker opp flere og flere elbiler på veiene, og med det øker også behovet for elbilladere i hjemmet. Private (og offentlige, selvsagt) ladestasjoner skal alltid monteres av en sertifisert installatør. Du kan lese mer om dette i guiden vår om elbilladere til hjemmet.
Feilsøking. Det kan være vanskelig for oss lekfolk å vite hva som er galt dersom for eksempel alle lysene slår seg av når du støvsuger eller hvis vannkokeren nekter å fungere mens brødristeren er på. Elektrikeren kan både finne og løse feilen for deg!
Nybygg og andre store prosjekter. Du burde få inn en elektriker tidlig i prosessen, slik at dere i fellesskap kan planlegge hvordan det elektriske i bygningen skal legges opp.
Noen ganger trenger man en elektriker med det samme, og gjerne på et mindre gunstig tidspunkt. Flere aktører tilbyr såkalt elektrikervakt på døgnåpen telefonlinje, slik at du når som helst kan kontakte en elektriker dersom det oppstår noe som haster. Det kan være snakk om både store og små oppdrag. En elektriker vil da rykke ut for å bistå deg, og vil avgjøre der og da om oppdraget haster eller om det kan vente til dagen etter.
Eksempler på situasjoner der det kan haste med å få elektrikeren på besøk:
I Trondheim har blant annet Tryg elektro AS og Elektro 1 Trondheim AS døgnåpen vakttelefon. Bare husk at det som regel vil koste mer for hasteoppdrag, spesielt på nattestid eller på røde dager. Dette kommer vi tilbake til i neste seksjon.
Det kan være relativt store variasjoner i pris fra by til by, og fra tilbyder til tilbyder. Selv innenfor samme kommune kan det være betydelige forskjeller i hvor mye du må betale for elektrikerarbeid. I tillegg vil prisen på de ulike tjenestene kunne variere ut ifra hvor mye tid elektrikeren må bruke, innkjøp og forbruk av materialer og lignende.
De fleste aktører opererer med både oppstartspris og timepris, der timeprisen som regel er den som vil ha mest å si for totalsummen. I tillegg må du altså regne med å betale for materialet som er brukt.
Oppstartsprisen skal normalt dekke reise til og fra, dokumentasjon av arbeidet som gjøres, samt sluttarbeidet. Oppstartsprisen ligger vanligvis mellom 400 og 2.000 kroner.
Timeprisen vil normalt være mellom 700 og 1.000 kroner, men det er ikke uvanlig å finne både høyere og lavere satser enn dette. En del elektrikerfirma baker oppstartsprisen inn i timeprisen og tar følgelig en høyere timepris eller totalpris.
Påslag på materiell er en veldig viktig prisfaktor som ofte er gjenstand for diskusjon blant forbrukere. Det er ikke unormalt at man som forbruker betaler 300 eller 500 prosent mer for materialene enn det de koster i innkjøp.
Punktpris, altså pris per el-punkt, er også en prismodell du kan komme til å møte på, men denne er mest aktuell i forbindelse med større prosjekter, for eksempel nybygg. Et el-punkt er enkelt forklart alle former for elektriske koblingspunkter, for eksempel lysbrytere, taklamper, TV-uttak og stikkontakter. Vanlig pris her er fra 100 - 600 kroner per punkt.
Elektrikervakten opererer som regel med et påslag i prisen, avhengig av om det er snakk om helligdag, vanlig helg, kveldstid eller natt. Ofte vil det være snakk om en fastpris på rundt 3.000 kroner, som da inkluderer utrykning og en halv time med arbeid. Dersom arbeidet krever flere timers innsats, vil timeprisen som regel være vesentlig høyere enn vanlig, ofte mellom 1.500 og 2.000 kroner per time. Alle prisene er ekskludert materialkostnader.
Det kan også være greit å være oppmerksom på at dersom timeprisen er veldig lav, er som regel kostnadene for materialer høyere, og omvendt. Det er dermed ikke sikkert at du har funnet et godt tilbud selv om du finner et firma med lav timepris, spesielt ikke dersom du kommer til å trenge en god del materialer og utstyr.
Det kan altså være store variasjoner i pris innen elektrikertjenester, og det kan dermed være fristende å velge det billigste alternativet du finner. Bare husk at det ofte er slik at du får det du betaler for. Dersom prisen er veldig lav, kan det være at materialet som brukes, har dårligere kvalitet, eller at elektrikeren sliter med å få oppdrag på grunn av tidligere misfornøyde kunder. Så hvordan skaffer du deg oversikt på en enkel måte?
Vi anbefaler at du registrerer oppdraget ditt hos oss i Boligsmart, slik at du kan bli kontaktet av aktuelle elektrikere i Trondheim og omegn. Det er helt gratis og uforpliktende, og gjør at du får muligheten til å sette deg godt inn i både markedet og aktuelle aktører før du bestemmer deg!
Kjente og sertifiserte elektrikere i Trondheim:
Nidaros Elektro AS holder til på Ranheim, og er en liten lokal bedrift med under ti ansatte. De tar oppdrag både fra private kunder, aktører i næringslivet og entreprenører.
Argon Elektro er en del av Elektrokonsernet, og de har avdeling både på Strindheim og i Melhus. De er en totalleverandør innenfor elektronikk, enten det er snakk om privatkunder eller kunder innen industri.
Berg og Wigum AS er et av de eldste virksomhetene i Trondheim som tilbyr elektrikertjenester, med over 60 år i bransjen. De befinner seg i Fossegrenda.
Bravida er et skandinavisk selskap som er leverandører av tjenester innenfor både rør, ventilasjon og elektro. Avdelingen i Trondheim har besøksadresse på Tunga.
Trondheim er den største byen i Trøndelag, og som bykommune er det også den tredje mest folkerike kommunen i Norge, med over 200.000 innbyggere. Kundegrunnlaget for elektrikere er altså til stede både i og utenfor sentrum, selv om de aller fleste innbyggerne bor i selve bykjernen.
Siden det er en stor by, er det også veldig mange tilbydere, og konkurransen mellom virksomhetene kan tidvis være stor. Dette kan du utnytte til din fordel ved å være åpen om at du sammenligner flere aktører, slik at vet at de konkurrerer om oppdraget ditt. Et annet tips er å sjekke bedrifter som ligger litt utenfor bykjernen, for eksempel i Ranheim eller mot Tiller. Selv om det innebærer litt lengre reisevei, kan prisen fortsatt være litt bedre for deg som forbruker, da disse bedriftene gjerne har lavere utgifter til for eksempel leie av lager og kontor og også opplever mindre konkurranse fra andre aktører i sin umiddelbare nærhet, hvorpå de forhåpentligvis kan gi deg et prisgunstig tilbud.
Her har vi laget en liten sjekkliste til deg med punkter som det er viktig å huske på når du skal leie elektriker:
Innhent tilbud fra flere elektrikere. Vi anbefaler sterkt at du innhenter tilbud fra flere ulike elektrikerfirma før du bestemmer deg, da det som vist kan være store forskjeller i pris. Du kan, som nevnt, registrere deg hos oss i Boligsmart for å motta uforpliktende tilbud fra flere elektrikere i ditt nærområde, enten du bor i Trondheim eller andre steder.
Dra nytte av andres erfaringer. Søk på firmaet på nett, sjekk Facebooksiden deres, og forhør deg litt med familie, venner og bekjente. Du vil sannsynligvis få ærligere tilbakemeldinger på den måten enn hva du vil finne på hjemmesiden til virksomheten.
Avtal alltid prisen på forhånd. Selv om det kan være vanskelig for elektrikeren å gi deg en nøyaktig pris før jobben er gjort, kan du be om et detaljert prisoverslag. Elektrikeren kan nemlig ikke fakturere deg for mer enn femten prosent over dette prisoverslaget uten å avklare det med deg som oppdragsgiver først.
Vær kritisk til kunstig lave priser. Billigst er ikke nødvendigvis best, og det gjelder spesielt for elektrikertjenester og andre håndverkstjenester. Kunnskap, erfaring og kvaliteten på arbeidet er viktigere enn prisen når alt kommer til alt.
Sjekk om virksomheten er registrert i Elvirksomhetsregisteret. Dette registeret driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og dersom elektrikervirksomheten ikke finnes i dette registeret, så driver de rett og slett ulovlig. Husk at du som forbruker selv er ansvarlig for å forsikre deg om at den du hyrer til å utføre jobben, faktisk har lov til å gjøre den.
Skriv en tydelig og detaljert kontrakt. Det er viktig at alle aspekter ved jobben er tydelig beskrevet. Både forventet tidsbruk og anslått totalpris.
Be om samsvarserklæring når jobben er gjort. Dette er et verdipapir som ansvarliggjør elektrikeren eller den aktuelle virksomheten for den jobben som er gjort. Den kan du bruke som dokumentasjon overfor forsikringsselskap og i forbindelse med boligsalg.
Dersom du følger disse rådene, er det lite sannsynlig at du blir lurt eller havner i konflikter grunnet misforståelser, og du kan være rimelig trygg på at du får en elektriker som kan levere arbeid av høy kvalitet.
Gjør smarte boligvalg