Vil du vite mer om elektrikere i Oslo? I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite om prisene på ulike el-tjenester i hovedstaden, hva du selv kan utføre av elektriske utbedringer, hva som må bli utført av kvalifisert personell og mye mer. Lurer du på om elektrikere kan ta timebetalt, og hva prisene deres ligger på? Visste du at noen elektrikerfirma har døgnvakt og kan hjelpe deg når det skulle være? Og vet du hvilke konsekvenser det kan få å motta vennetjenester i form av elektrikerarbeid? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Det kan være vanskelig å skille mellom hvilke reparasjoner og modifikasjoner innen elektronikk du som ufaglært kan gjennomføre på egen hånd i hjemmet ditt og hva du trenger en elektriker/elektromontør til å gjøre for deg. Hovedregelen er at alt av faste elektriske installasjoner faktisk krever elektriker - det er minimalt med arbeid man har lov til å utføre selv, med unntak av overfladiske utbedringer (skifte deksler, bytte støpsler, henge opp en lampe - men også her finnes det begrensninger).
Lurer du så på hvilke ulike elektrikertjenester som er tilgjengelige i hovedstaden? Kanskje vet du allerede hva det som skal utbedres, koster, men er i tvil om du kan utføre det selv eller må ha profesjonell hjelp? Det første du bør vite, er at elektriker er en beskyttet tittel, og for å oppnå denne må du gjennom en lengre utdannelse samt tilegne deg yrkeserfaring for å være tilstrekkelig kvalifisert. Kort oppsummert: En elektriker er en fagperson som har gått 2,5 år i lære etter fullført videregående skole, for så å ha bestått en fagprøve. De har kompetanse til å jobbe med alt av elektriske installasjoner og elektrisk utstyr generelt.
Vi skal i denne artikkelen se nærmere på elektrikertjenester og ulike elektrikere i Oslo, men aller først vil vi ta for oss forskjellen på profesjonelt arbeid og hva du kan gjøre selv, ved å gi deg en liste over hva du faktisk kan gjøre uten hjelp fra fagkyndige:
Er ikke det du skal utbedre eller endre, oppført i listen over, er det lurt å forhøre seg med en fagperson før du setter i gang, slik at du unngår at jobben får negative konsekvenser. Det er også sannsynlig å anta at det er en utbedring du bør overlate til fagfolket!
Noen av de vanligste tjenestene en elektriker utfører, er arbeid i og utskiftning av sikringsskap, legging av ledninger inni og utenpå vegger, legging og utbedring av varmekabler, montering av ulik elektronikk samt installasjon av spotter, lamper, stikkontakter og elbilladere. Montering av stikkontakter er noe av det mest vanlige elektrikere beskjeftiger seg med. En annen hovedoppgave er feilsøk i elektriske anlegg (derunder også elsjekk og elkontroller). Dette er i aller høyeste grad anbefalt å få gjort fra tid til annen, da nærmere 40 % av norske boligbranner skyldes feil i det elektriske anlegget.
Noe av det viktigste man må ha i bakhodet før man benytter seg av en elektriker til slike oppgaver, er at alle elektriske endringer og utbedringer i hjemmet krever en såkalt samsvarserklæring. Dette er noe alle registrerte el-virksomheter kan skrive ut, som en bekreftelse på at jobben er utført på en riktig måte og av et seriøst firma. Samsvarserklæringen utstedes av den som er ansvarlig for prosjektering, utførelse eller endring av anlegget, og eieren av anlegget er på pliktig til å oppbevare erklæringen slik at den kan fremvises ved anmodning på et senere tidspunkt.
I folkerike byer som Oslo finnes det utallige elektrikervirksomheter, og dessverre er ikke alle aktørene like seriøse som man skulle ønske. En god indikator på at alt kanskje ikke er som det skal være, er at aktøren priser seg vesentlig høyere eller påfallende mye lavere enn det majoriteten av aktørene i samme geografiske område gjør.
Skulle du være i tvil om elektrikerfirmaet du vurderer å benytte deg av, er godkjent eller ikke, kan få du svar på dette, og forhåpentligvis sikre deg ro i sjelen, ved å søke opp aktøren i Elvirksomhetsregisteret. Om ikke firmaet dukker opp på deres lister, betyr dette at firmaet ikke er registrert, noe som igjen betyr at de ikke har lov til å utføre reparasjoner på ditt elektriske anlegg.
Totalprisen for elektrikertjenester baserer seg som regel på én av to prissettingsmodeller, hvor den ene er oppstartspris kombinert med timepris, og den andre kun er en gitt timepris. Oppstartsprisen inkluderer kjøring, dokumentasjon og sluttarbeid. Det er store variasjoner i pris og prismodell mellom de ulike aktørene på markedet; noen har en høy oppstartspris kombinert med en lav timepris, andre aktører opererer med en lavere timepris, men har kanskje flere tilleggskostnader, andre igjen har ingen oppstartspris, men høy timepris. Noen tilbyr også fastpris som inkluderer alt det ovennevnte.
Oppstartsprisen for en elektriker i hovedstaden ligger på alt fra cirka 400 kroner til over 1.500 kroner. Prisen per time kan ligge på alt fra cirka 700 kroner til cirka 1.100 kroner timen, men mange kan komme opp i 1.500 kroner. Det kan oppstå ekstrakostnader dersom arbeidet må gjennomføres utenom normal arbeidstid. Dette gjelder hovedsakelig kveldsarbeid, men kan også omfatte helger og ferier.
Hvis det du skal utbedre, endre eller montere av elektronikk, vil kreve mye tid og mye jobb, er det lurt å se på hvor høy timeprisen til aktøren er og vurdere en elektriker som tar oppstartspris, men lav timepris, eller aller helst en fastprisløsning. Hvis det du trenger hjelp til, ser ut til å ta kort tid, kan det lønne seg å velge et elektrikerfirma med lav oppstartspris eller endog velge noen med kun timepris eller fastpris.
Det er dessverre slik at enkelte privatpersoner velger å utføre utbedringer og endringer av det elektriske anlegget i hjemmet utover det de har kunnskap om og, viktigere, lov til. Det er nemlig mye av dette som kun kan utføres av fagfolk. Konsekvensene av slike handlinger kan bli store og, i verste fall, katastrofale. Én av grunnene er at elektrisk arbeid som krever fagkompetanse og som ikke blir utført av fagpersonell, heller ikke vil kunne bli godkjent i henhold til regelverket, noe som igjen gjør at forsikringen til huseier i mange tilfeller ikke lenger vil være gyldig ved eventuelle uhell i forbindelse med det elektriske anlegget. Hvis det oppstår en brann som følge av elektriske arbeider du har utført i ditt eget hjem, som du ikke har vært autorisert til å gjennomføre, kan du potensielt gå på en stor økonomisk smell ved at forsikringen ikke dekker skadene som oppstår.
Hvor i landet du bor, er en av de viktigste faktorene som påvirker prisen på ulike elektrikertjenester. Som tittelen indikerer vil denne artikkelen fokusere på tilbud, service og priser i Oslo og omegn. Vil du lese mer om elektrikervirksomhet generelt, henviser vi deg til vår dedikerte artikkel om elektrikere, og vi har dessuten artikler tilsvarende denne om elektrikere i Bergen, elektrikere i Trondheim og elektrikere i Stavanger.
Landets største by, Oslo, er naturlig nok det stedet i Norge hvor etterspørselen etter elektrikertjenester er størst, og som en følge av dette er Oslo også det området med størst utvalg av aktører. Konkurranse på tilbudssiden er en god ting, da det blant annet kan være med på å senke prisene, men et stort utvalg gjør det også langt vanskeligere å orientere seg med tanke på hvem som kan tilby hva og hvilke leverandører som er best egnet til akkurat ditt formål. For å hjelpe deg litt på vei vil vi her gi deg en oversikt over noen leverandører av elektrikertjenester i Oslo, som du kan ta utgangspunkt i - som selvsagt bare er et lite utvalg av hva byen har å tilby.
Oslo Elektriker Service AS: Et elektrikerfirma bestående av syv elektrikere, som holder til på Alna i Oslo. Utfører alt fra feilsøk på ditt elektriske anlegg til installasjon av alarmsystemer og montering av varmeovner.
Elmesteren AS: Holder til i Oslo, Bærum, Asker og Drammen, og har 11 ansatte. De utfører alt av vanlig elektrikerarbeid, og de har en nødtelefon som gjør at de kan bistå til alle døgnets tider dersom det skulle oppstå et akutt problem hjemme hos deg.
Falknor elektro AS: Holder til på Rosenhoff i Oslo. Tar alt av vanlige oppdrag og spesialiserer seg på elektroinstallasjoner i boliger og næringsbygg samt varme og ventilasjonsanlegg.
Fixel: Holder til i Oslo og Akershus. Garanterer (og har som prinsipp) at de sender en elektriker til deg på dagen ved behov. De har en vakttelefon som er bemannet døgnet rundt, men kan også nås på vanlig telefon fra 08.00 til 20.00 i helgene.
Elfiksern: Dette firmaet tar primært på seg småjobber hjemme hos privatpersoner, og er en aktør å vurdere om du kjenner deg usikker på elektrisk arbeid generelt og helst vil ha hjelp med det meste av det. De henger opp lamper, reparerer sikringskap og installerer elbilladere.
Storm elektro: Som autorisert installasjonsfirma utfører de alt av elektroarbeider, derunder rehabilitering av sikringsskap og elkontroll, og de fungerer også som en godkjent opplæringsbedrift med flere lærlinger. De har en filial i Oslo som også tilbyr el-tjenester i Follo og Oppegård.
Fordi Oslo er en såpass folkerik by, er der som nevnt både stort tilbud av og stor etterspørsel etter elektrikere, og før du tar en endelig avgjørelse av aktør, bør du - som et minstekrav - lese anmeldelser på nett eller forhøre deg med andre som har benyttet seg av det gjeldende selskapet. Husk at hvis prisene avviker i betydelig grad fra priseksemplene i forrige avsnitt, kan det være lurt å ta en ekstra sjekk av firmaet man ser på; det er flere gode grunner til å prøve å finne en dyktig og seriøs elektriker, ikke minst at totalkostnaden kan bli svært høy dersom jobben ikke blir gjort på en skikkelig måte i første omgang!
Det er heller ikke alltid at de største eller mest kjente elektrikerfirmaene er de beste for akkurat deg. For å finne en aktør som passer godt til dine formål, kan du registrere dine behov hos oss i Boligsmart, hvorpå du vil bli kontaktet av elektrikere i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg!
I likhet med de fleste storbyer har Oslo et stort og variert utvalg av elektrikere, men etterspørselen er stor, og byens geografi kan også by på utfordringer. Blant annet må du regne med at ekstrakostnadene til parkering, bompenger og kilometergodtgjørelse kan være høyere siden adkomst til boligen kan være mer utfordrende enn ute i forstedene eller på bygda, der folk gjerne bor i eneboliger hvor man enkelt kan parkere i oppkjørselen utenfor. Det koster vesentlig mer for en elektriker å parkere i parkeringshus midt i sentrum! I Oslo bor folk tett og ofte trangt, og å “fikse det elektriske anlegget” er ikke en like enkel sak om det gjelder en blokk med 650 leiligheter som hvis du bor i en enebolig med ett sikringsskap å forholde seg til.
Mange leverandører i Oslo tilbyr like fullt elektrikerhjelp innen ett døgn og flere tilbyr også døgnvakttjeneste. Slike tilbud finnes ikke overalt, så mye av grunnen er konkurransen om kundene og ønsket om å levere. I distriktene er også elektrikertilbudet mindre, men det samme er etterspørselen, hvorpå det kanskje kan være enklere å få tak i en god elektriker på kort varsel; i Oslo må man kanskje “ta til takke” med de som har tid den dagen. De som bor i byen, har imidlertid den fordelen at de kan velge mellom desto flere aktører i relativ nærhet, noe som også gir mer konkurransedyktige priser, selv for elektrikerhjelp på kort varsel. Men i Oslo kan også prisene på én og samme tjeneste kan variere i stor grad, siden det er så mange ulike aktører som prissetter tjenestene sine etter egne kriterier, og det blir vanskeligere å trekke klare sammenligninger til noen få konkurrenter.
På et tettsted er det enkelt å forhøre seg med naboer, venner eller andre om hvilken elektriker man skal benytte seg av, eller om det noen man absolutt burde holde seg unna. Sannsynligheten for at en elektrikervirksomhet i distriktene prissetter seg altfor høyt eller altfor lavt, er altså ikke særlig stor, da dette lett vil bli avslørt og ryktet vil spre seg raskt. I Oslo vil pågangen være nærmest kontinuerlig stor. Dette kan gjøre det enklere for en del aktører å kreve høyere priser enn de egentlig burde. Her er noen gode tips, slik at du unngår å betale for mye og oppleve at arbeidet blir gjort på en uprofesjonell måte:
Generelt er det alltid lurt å innhente tilbud fra flere ulike aktører, og velge et konkurransedyktig bud fra en elektriker med gode referanser. Som nevnt er det lurt å gjøre litt research før du bestemmer deg for hvilket tilbud du skal akseptere. I tillegg til anmeldelser og renommé kan det være lurt å sjekke elektrikerens referanser. Hvis vedkommende skal utføre omfattende arbeider hjemme hos deg, hør om de kan gi deg nummer eller e-post til en tidligere kunde med et tilsvarende prosjekt, som kan gå god for dem, og hør hva disse har å melde.
I de fleste tilfeller er det uklokt å velge en elektriker som gir et mye lavere pristilbud enn alle andre, siden du kan ende opp med et dårligere sluttresultat fra en mindre seriøs og profesjonell aktør.
Er du fremdeles i tvil over hva du kan eller ikke kan gjøre i ditt eget hjem, ring en eller flere elektrikere og forhør deg. Du får sannsynligvis tilbud om hjelp til jobben, som du må ta stilling til, men du slipper også risikoen for skader og brann. Og: står ikke det du skal gjøre på denne listen, burde du iallfall kontakte elektriker. Her kommer et eksempel for å tydeliggjøre hva vi mener: En klassisk tabbe flere gjør, er å legge varmekabler selv, i et forsøk på å spare noen kroner i prosessen. Når varmekablene så er lagt, er det flere som deretter ringer til en elektriker for å be vedkommende om å koble varmekablene til det elektriske anlegget i huset. Hvorpå tilsvarende mange får seg en real overraskelse, for du har nemlig hverken lov til å legge, montere eller koble til varmekabler selv uten hjelp fra en fagkyndig person.
Moralen er altså: er du i tvil, så er det ikke tvil - ring elektrikeren!
Gjør smarte boligvalg