Vil du vite mer om elektrikere i Bergen? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvilke tjenester elektrikere tilbyr, hva tjenestene kan koste, hvilke aktører som er verdt å se på og mye mer. Visste du at om du er student, er det huseieren som har ansvar for at installasjoner utføres av en profesjonell? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
En elektriker kan ta seg av det meste av elektronikk og elektrisk arbeid; alt fra å installere nye sikringsskap til å fikse en kraftledning til å bytte spotter i taket. For å kunne gjennomføre ulike arbeidsoppgaver tilknyttet det elektriske anlegget og elektrisitet generelt må elektrikere ha godkjent utdannelse og gyldig fagbrev, samt være ansatt hos en bedrift som er godkjent av Elvirksomhetsregisteret. Noen elektrikere spesialiserer seg også på spesifikke områder. For eksempel må man ha en spesiell utdanning for å jobbe med elektrisitet på fly og tog. Utenom slik spesialutdanning kan elektrikere med tid og erfaring bli spesialister også på mer vanlige områder - for eksempel legging av varmekabler og installasjon av elbilladere.
I større områder og i byer, slik som Bergen, er det mer vanlig å finne el-virksomheter med elektrikere som har spesialisert seg innenfor bestemte fagfelt, siden det finnes flere firma og flere elektrikere å ta av. Når en elektriker har høy kompetanse og mye erfaring på et område, kan man som kunde naturlig nok kjenne seg sikrere på at arbeidet blir riktig utført. Man får rett og slett god kvalitet til en litt lavere pris, siden erfarne elektrikere gjerne bruker kortere tid på installasjonen enn en med mindre fartstid. Fagfeltene der man gjerne finner flere eksperter om man bor sentralt til, er for eksempel montering av spotter i taket og komfyrinstallasjoner samt de ovennevnte elbilladere og varmekabler, og andre oppgaver som krever lengre arbeidstid og en større grad av nøyaktighet.
Bergen har mange el-virksomheter, både i sentrum og utenfor byen, og det kan være overveldende å skulle lete seg frem til én egnet og rimelig aktør. Les vår guide og følg våre anbefalinger nedenfor, så blir det lettere å finne en dyktig elektriker nær deg, til en pris du kan gå med på!
Sertifiserte elektrikere har utdanning og kompetanse til å utføre det meste av arbeid på elektriske anlegg, det være seg nyinstallasjoner eller forbedringer, utbedringer av feil og oppgraderinger samt feilsøking, og det finnes knapt grenser for hvilke snevre felt de kan ha spesialisert seg innen. Vi skal se nærmere på noen av de mest relevante tjenestene elektrikere tilbyr i Bergen, som du kan dra nytte av:
De fleste store el-virksomheter tilbyr installasjoner for næringsbygg, enten det er snakk om et helt nytt bygg som trenger alt installert fra bunnen av, eller et eldre bygg som trenger oppgraderinger. I tilfeller der et splitter nytt næringsbygg trenger elektriske installasjoner, kan det være at el-virksomheten gir spesielle pakketilbud. Den beste måten å finne ut av eventuelle pakketilbud på vil være å kontakte el-virksomheten direkte.
Alle bygninger trenger et eller flere sikringsskap, hvor man lett får tilgang til strømmen i alle rom. Elektrikere kan oppgradere eldre sikringsskap, ved for eksempel å installere nye eller flere jordfeilbrytere. Man kan også bytte ut hele sikringsskap. De fleste elektrikere jobber gjerne med næringsbygg som trenger større sikringsskap, samt borettslag som har mange sikringsskap.
I 2010 kom det nye regler om at alle nye boliger må ha såkalt komfyrvakt. Dette er fordi de fleste boligbranner starter på kjøkkenet. Komfyrvakter passer på at temperaturen i kokeplatene er stabil når de er på, og at temperaturen ikke stiger når de er skrudd av. Mange nyere komfyrvaktmodeller har en egen sikkerhetsmekanisme som gjør at man ikke kan skru på komfyren dersom komfyrvakten ikke fungerer.
Varmekabler har blitt mer og mer populære de siste årene, så de fleste el-virksomheter har ansatte som har høy kompetanse på dette området. Varmekabler kan bare bli installert av en NELFO-registrert installatør, fordi det er et av de mest risikable elektriske installasjonene.
I likhet med varmekabler innebærer spotter en krevende installasjon. El-virksomheter installerer gjerne nye spotter i boligen eller næringsbygget ditt, og de kan også hjelpe deg med å velge lyspærer. Om spottene i taket ditt har sluttet å lyse, vil en elektriker også kunne hjelpe til med å bytte dem.
Mange el-virksomheter har i dag spesialister på ladestasjoner blant sine ansatte. Aktører som selger elbilladere, har gjerne samarbeid med forskjellige el-virksomheter, og det hender ofte at el-virksomheter kun selger eller installerer enkelte typer ladebokser. Det er viktig at du sjekker dette på forhånd.
Med mindre du er utdannet elektriker, kan det være vanskelig å vite hvorfor elektriske problemer oppstår i hjemmet ditt. For eksempel kan det være at varmekablene i gulvet ikke alltid funker, at taklyset blinker, eller at strømmen rett og slett skrur seg av ofte. Om du prøver å finne ut av problemet selv, kan det være at du gjør vondt verre. Det beste vil være at du kontakter en elektriker, som deretter kan komme hjem til deg for å foreta et feilsøk av boligen. Feilsøk vil avsløre skjulte feil i de elektroniske systemene i bygget.
Elektrikere tar også på seg så enkle oppdrag som å bytte ut stikkontakter. De installerer dessuten nye stikkontakter, samt lysbrytere om det er ønskelig. Stikkontaktene de installerer, er jordet, og vanligvis på 230 volt. Om du bor i en eldre bolig som allerede har stikkontakter som er ujordet, kan de installerer nye stikkontakter som er ujordet.
Timeprisen for en elektriker ligger ofte på mellom 700 og 1.500 kroner, men den kan variere i begge retninger. Hele installasjonsoppdrag kan koste alt fra 5.000 til over 50.000 kroner, alt ettersom hva oppdraget går ut på og hvor lang tid det tar. Enkelte oppdrag kan ha fastpris, siden elektrikeren allerede vet hvilke materialer vedkommende trenger, samt hvor mye tid vedkommende bruker på arbeidet.
Det er mange faktorer som påvirker timeprisen for en elektriker, og graden av påvirkning vil også variere. Materialene elektrikeren trenger, kan være en av de største variablene. Materialene for å installere spotter i taket koster (vesentlig) mer enn materialene for å installere to stikkontakter i veggen. Om du ikke bor veldig sentralt, eller elektrikeren må kjøre langt for å komme frem til deg, kan prisen også gå opp. Dette er fordi elektrikeren må frakte eventuelt utstyr og materialer hjem til deg med et egnet kjøretøy.
Før arbeidet starter, må du betale det som kalles oppstartspris. Oppstartsprisen inneholder gjerne pris for én time med arbeid samt kostnaden for eventuelle materialer og transport. Dette skal være en forsikring for både deg og elektrikeren. I tillegg har noen el-virksomheter, som for eksempel Bergen Elektro Automasjon, ordninger hvor du kan få utsette innbetalingen etter egen avtale.
Bergen er Norges nest største by og strekker seg utover et stort geografisk område, og elektrikerne som holder til i Bergen, reiser gjerne et stykke utenfor bykjernen også. Siden det er snakk om et så stort område, er etterspørselen tilsvarende stor, og det er dermed mange elektrikere å velge mellom. Det kan være vanskelig å lete seg fram til elektrikerne som er både billige og yter god service. Vi skal ta for oss noen utvalgte elektrikere nå, for å gi en pekepinn om hvor du kan begynne søken etter en elektriker i Bergen og omegn:
Denne el-virksomheten tilbyr gratis befaring for privatpersoner og bedrifter. De har nylig begynt med befaring via video. De har dessuten ansatte som spesialiserer seg på ladebokser og ladestasjoner til elbil. Generelt sett er energisparing veldig viktig for denne bedriften, og flere av produktene de bruker i installasjonene, reflekterer dette. De gir deg gode tips til produkter og tjenester før du gjør en avtale, slik at du er sikker på at produktene som brukes i installasjonen, reflekterer dine ønsker.
Kjell Hansen Elektro AS er medlem av den landsdekkende elektrikerkjeden El-Proffen, og jobber i Bergen, Sotra og Askøy. De tilbyr installasjoner til både bedrifter og privatpersoner, og har lang erfaring med store byggeprosjekter. Eksempelvis har de jobbet med næringsparker, barnehager og en SOS Barneby. De kan foreta el-sjekker av næringsbygg og andre offentlige bygninger, en eller flere ganger i året. Om ønskelig kan de komme inn til en rutinesjekk, så man som bedriftseier eller eier av en offentlig bygning vet at de elektriske installasjonene blir sjekket regelmessig.
Dette er en nyere bedrift, med oppstart rundt år 2000. De jobber med alle slags prosjekter, og har høy kompetanse innen private boliger og borettslag. De siste årene har de begynt å spesialisere seg på elbilladere, og generelt sett er de ute etter å finne løsninger for deg som er så miljøvennlige som mulig. De har hovedfokus på det private markedet, som vil si at de har mest erfaring med private boliger, men de tar også på seg oppdrag i næringsbygg. Bergen Elektro Automasjon jobber hovedsakelig i Bergen, men er også villige til å bevege seg ut til nærliggende steder i samme område.
Høva Elektro utfører arbeidsoppgaver for privatpersoner, bedrifter og borettslag. De tilbyr for eksempel regelmessige kontroller av næringsbygg og borettslag, slik at de elektriske anleggene til enhver tider sikret. De tilbyr også døgnvakt over telefon for alle bedriftskunder, så lenge man har gjort en skriftlig avtale.
Sønnico har faste priser på de fleste el-installasjonene sine. De har tre hovedavdelinger som spesialiserer seg innenfor hvert sitt område: El-tjenester, Prosjekt og Offshore. Sønnico jobber mye med solcelleanlegg og er opptatt av energieffektivisering. De installerer også ladebokser, men bare for Renault og Tesla.
Generelt sett vil det kunne finnes både positive og negative aspekter ved alle el-virksomheter, så det viktigste er å finne en som både tilbyr en akseptabel pris, er sertifisert, kan gjøre en tilfredsstillende jobb og passer behovet ditt. For eksempel kan en eldre el-virksomhet ha omfattende erfaring med et variert antall installasjoner og flere elektrikere med mange år bak seg, som utstråler trygghet og dermed ta seg mer betalt. Ergo kan man forestille seg at eldre bedrifter med mer erfaring blir det åpenbare og beste valget, men nyere bedrifter kan fort vise seg å ha vel så mye (og kanskje mer oppdatert) kompetanse til en lavere pris.
Hele prosessen rundt å finne en elektriker kan virke overveldende i begynnelsen, og selv med pekepinnene vi har lagt frem, kan det være vanskelig å vite hvor man skal ta fatt og hvordan man skal kontakte el-virksomheten man velger seg ut. Vi skal steg for steg gå gjennom hvordan du kan få kontakt med en dyktig elektriker.
Det første man må gjøre, er å søke opp elektrikere i sitt område. Om man bor i områder utenfor bykjernen i Bergen eller i nærliggende kommuner - for eksempel Sotra eller Askøy - kan det lønne seg å finne firmaer som holder til lokalt. Selv om de større firmaene som holder til sentralt i Bergen, kan være gunstigere ved første øyekast, kan man ofte ende opp med en høyere timepris siden firmaene må flytte utstyret sitt over lengre avstander og tar betalt for dette. Om man søker opp elektrikere i hele Bergen, vil man få opp elektrikere som beskriver seg selv som elektrikere i Bergen og omegn. Bor du i et område som blir kategorisert som “omegn”, anbefaler vi å søke opp dit spesifikke bosted først.
Elektrikere utenfor de mest sentrale områdene kan også være dyrere fordi der er litt mindre konkurranse mellom de ulike bedriftene (og færre om beinet). Den beste måten å få et kostnadsoverslag på vil være å sende en e-post, ringe, eller sende inn et skjema via hjemmesidene til de aktuelle el-virksomhetene, slik at de kan gi deg et konkret pristilbud. Dette skal gi deg en oversikt over hva alle deler av arbeidet koster, og hvorfor elektrikeren har priset det akkurat slik.
Elektrikere har ikke studentrabatter. Dette er fordi de fleste studenter gjerne bor i hybler og ikke eier boligen sin, enten de leier hos en privatperson eller gjennom studentsamskipnaden i Bergen. Om man leier en hybel, vil det være eieren av boligen som har hovedansvaret for at alt av elektrisk anlegg er trygt og forsvarlig bygget. Det betyr at eieren også må ta seg av eventuelle oppgraderinger av sikringsskap, varmekabler, spotter, eller annet i boligen.
Det er ditt ansvar å passe på at elektrikeren du hyrer, er godkjent. Det er fordi de fleste forsikringer - enten det er innbo- eller husforsikring - bare dekker deg dersom eventuelt dårlig utført arbeid er gjort av en profesjonell. Innbo- og husforsikring har det samme kravet når det gjelder eventuelle skader (som brann eller strømbrudd) etter dårlig utført arbeid. Husk at elektrikeren du hyrer, må gi deg dokumentasjon i form av samsvarserklæring, som er noe bare godkjente elektrikere har lov til å gi. Om elektrikeren du vil hyre,ikke vil skrive en samsvarserklæring, kan det være at de ikke er registrerte/sertifiserte. Uten samsvarserklæring kan det godt være at forsikringene dine ikke vil dekke deg ved eventuelle feil, uansett om elektrikeren er registrert eller ikke.
Kort oppsummert vil vi si at det lureste du gjør, er å ta direkte kontakt med et par el-virksomheter nær deg. Det er lurt å kontakte både de som er i sentrum av Bergen (selv om du bor litt utenfor Bergen), og de som er utenfor Bergen. Slik får man et bredt spekter av pristilbud, og det blir mye lettere å finne en elektriker som passer til både dine behov og ditt budsjett.
Gjør smarte boligvalg