Vil du vite mer om elektrikere? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om elektrikere, hvilke tjenester de tilbyr, hva det koster å bruke en elektriker, hva som er viktig å huske på i forbindelse med elektrisk arbeid og mye mer. Ved å engasjere profesjonelle fagfolk kan du være trygg på at jobben utføres på riktig måte. Men vet du hvordan du bør gå frem for å finne en rimelig elektriker? Og vet du hva slags elektrisk arbeid du eventuelt kan utføre selv? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Har du behov for å installere eller oppgradere noe i hjemmet? I så fall kan du ha behov for å engasjere en elektriker. En elektriker har mange ulike oppgaver, men i hovedsak monterer de elektriske systemer eller reparerer og utfører feilsøking på eksisterende elektriske systemer. En elektriker kan ha spesialisert seg innenfor mange områder, inkludert dataelektronikk, energimontering, fly- eller skipselektronikk, og mye mer. Likevel vil de fleste privatpersoner bruke en elektriker til montering av stikkontakter eller andre elektriske installasjoner i hjemmet. Ofte trenger man en elektriker til å hjelpe med installasjon eller reparering av sikringsskap, stikkontakter, lys, spotter, kabling, lamper, varmekabler, komfyr og lignende.
Arbeid med elektriske anlegg kan være farlig og forårsake store skader om det gjøres feil. Derfor er det mye elektrisk arbeid man ikke kan utføre selv, og det stilles strenge krav til kompetanse for de som ønsker å utdanne seg til å bli elektriker. For å bli elektriker må man gjennomføre en yrkesfaglig utdanning med videregående opplæring som varer i totalt 4,5 år. De to første årene gjennomføres på videregående skole, mens 2,5 års praksis gjennomføres som lærling i en bedrift. Etter fullført læretid tas en praktisk fagprøve som leder til fagbrev dersom den bestås. Som elektriker har man flere muligheter til å videreutdanne seg ved en høyskole eller en fagskole. I gjennomsnitt ligger elektrikerens lønn på rundt 530.000 kroner i året.
De fleste bruker en elektriker i forbindelse med mer omfattende oppussingsprosjekter, men ved mindre prosjekter kan det være fristende å forsøke å gjøre jobben selv for å spare penger. Selv om man er praktisk anlagt, er det flere prosjekter som involverer elektrisk strøm og og elektronikk som en ikke bør gjøre selv. Det er viktig å huske at elektrisk arbeid er komplisert og kan være farlig hvis du ikke vet hva du gjør. Selv om arbeidet virker enkelt, er det ofte bedre å bruke profesjonelle fagfolk. Det kan imidlertid være vanskelig å finne den rette personen for jobben, og ikke alle vet hvordan de bør gå frem for å få arbeidet utført til en rimelig pris. Lenger ned gjør vi rede for hvilke oppgaver man kan gjøre selv, når man må bruke elektriker, og hvordan du bør gå frem for å finne en elektriker til en god pris.
I Norge finnes det mange ulike elektrikerfirma og kjeder. Nedenfor gir vi en liten oversikt over noen av de mest populære aktørene i Norge:
EL-PROFFEN: EL-PROFFEN er en elektrikerkjede som ble stiftet for over 20 år siden av en gruppe på 78 elektrikerfirmaer, og har siden den gang vokst seg til å bli landets største elektrikerkjede. Hundrevis av elektrikerfirmaer over hele landet er med i EL-PROFFEN, og du kan finne et firma i nærheten av deg ved å søke på kartet på hjemmesidene deres. Elektrikerkjeden tilbyr et bredt spekter av tjenester, inkludert installasjon av varmekabler, belysning, bytte av sikringsskap, installering av energieffektive løsninger, kontroll av elektrisk anlegg og mye mer.
Norgeseliten: Norgeseliten er en annen landsdekkende elektrikerkjede. Norgeseliten har over 2.000 fagutdannede elektrikere fordelt på rundt 190 virksomheter i hele landet. Kjeden tilbyr en rekke tjenester til private kunder såvel som bedriftskunder. På hjemmesidene deres kan du enkelt finne et firma fra Norgeseliten i nærheten av der du bor.
Smart Elektro: Smart Elektro er et elektrikerfirma som ble etablert for snart 20 år siden. Firmaet har over 65 ansatte og hører til på Østlandet med kontor i Oslo og på Lillestrøm. Firmaet tilbyr flere tjenester til privatkunder og bedriftskunder. Blant annet kan de være behjelpelige med belysning, sikringsskap, elbillader, elkontroll og mer. Smart Elektro tilbyr gratis befaring i Oslo, Lillestrøm og Viken.
Fixel: Fixel er et annen elektrikerfirma som hører til på Østlandet. Firmaet tilbyr blant annet oppgradering av sikringsskap, installasjoner av ulike apparater, stikkontakter og varmekabler, installasjon av elbillader, med mer. Fixel har kontor I Oslo, Asker og Bærum og garanterer elektriker på dagen i Oslo og Akershus.
Lyn Elektro: Lyn Elektro hører til på Grålum i Sarpsborg. Bedriften ble etablert i 2011 og har i dag mer enn 70 ansatte. Deres tjenester inkluderer elektroinstallasjon, energimontasje, bredbånd, fiber og sikkerhet. I tillegg har de spesialisert seg på ladestasjoner for elbil og installasjon av varmepumper.
Kjell Hansen Elektro AS: Kjell Hansen Elektro er et populært elektrikerfirma i Bergen. Firmaet er en del av EL-PROFFEN og hører til i Godvik like utenfor Bergen sentrum. Kjell Hansen Elektro tilbyr alt av elektrisk installasjoner i Bergen, Askøy og Sotra.
Dette er bare noen populære elektrikerfirma og kjeder i Norge. Det lønner seg uansett å sjekke flere alternativer i nærområdet ditt for å finne en elektriker som utfører de tjenestene du trenger til en billig pris.
Prisen på elektrikertjenester avhenger av hva som skal gjøres og hvor lang tid oppdraget tar. De fleste elektrikere opererer med en oppstartspris når oppdraget tas. Denne vil vanligvis inkludere transport til og fra, forberedelser, rydding etter fullført arbeid, utarbeiding av samsvarserklæring og lignende. I tillegg til oppstartsprisen, vil en elektriker ta en timepris som normalt ligger et sted mellom 700 og 1.100 kroner per time. Timeprisen kan variere noe mellom ulike deler av landet og være avhengig av markedet i lokalområdet der du bor. I tillegg kan timeprisen variere noe mellom ulike tider på døgnet. Skal du for eksempel ha et oppdrag utført på kvelden, vil dette ofte medføre et tillegg i pris.
I noen tilfeller kan elektrikere tilby fastpris for enkelte oppdrag. Det forutsetter imidlertid at du er i stand til å forklare detaljert nok hva oppdraget går ut på. Da blir det enklere for elektriker å gi en fastpris som gjelder for hele oppdraget. Det kan lønne seg å velge en elektriker med lang erfaring, da disse gjerne bruker kortere tid slik at du slipper å betale for unødvendig mange timers arbeid.
Det er også prisforskjeller mellom de ulike aktørene på markedet. For å unngå å velge en særlig dyr elektriker, er det lurt å hente inn flere tilbud før du tar et valg. På den måten sørger du for at elektrikerfirmaene konkurrerer om å få deg som kunde og da er det i deres interesse å tilby en billig pris. Generelt anbefales det å hente inn minst tre tilbud. Hvis du ikke er fornøyd med noen av dem, kan du hente inn flere. Hvis et av tilbudene er mye billigere enn de andre, bør imidlertid varsellampene blinke. Da er det god sjanse for at du har med en useriøs aktør å gjøre, og det er sjelden verdt å betale mindre for slett arbeid.
Det kan være fristende å utføre elektrisk arbeid selv for å spare penger. Noe arbeid kan du gjøre selv, men det anbefales å overlate det meste til fagfolk; enkelte oppgaver er endog ulovlig å utføre for andre enn faglærte. En enkel tommelfingerregel er at du kan gjøre elektrisk arbeid selv forutsatt at arbeidet ikke inkluderer fast elektrisk installasjon. Det vil si at du kan utføre arbeid med gjenstander som skal kobles til en stikkontakt i veggen. For eksempel kan du skifte lamper selv hvis de kobles til med stikkontakt, du kan skifte deksel på brytere, koblingsbokser og stikkontakter og du kan skifte varmeovn forutsatt at den har bevegelig ledning og støpsel. Du kan også skifte eller koble til topolede skjøtekontakter eller støpsler opptil 25 A med eller uten jording. Selv om du kan gjøre dette selv, er det likevel viktig at du vet hva du gjør. Gjør du noe feil, kan det oppstå brannfare. Skulle du i verste fall oppleve brann i hjemmet ditt som følge av feil ved installasjon, kan det hele bli svært dyrt.
Omkring halvparten av boligbranner og branner i næringsbygg i Norge skyldes feil bruk av elektrisk utstyr eller feil på elektriske anlegg. Alt elektrisk arbeid som involverer fast elektrisk installasjon, må overlates til fagfolk. Eksempler på fast elektrisk installasjon inkluderer blant annet montering av varmekabler, installering av downlights og arbeid i sikringsskap. Hvis du utfører denne typen arbeid selv, får du ikke samsvarserklæring fra en elektriker, og hvis det oppstår brann, vil forsikringen falle bort når du ikke kan dokumentere at arbeidet på anlegget har blitt utført av en fagperson.
Det er eier av det elektriske anlegget som har ansvaret for at anlegget er i forskriftsmessig stand. Hvis du en gang i fremtiden skal selge boligen din, kan det bli nødvendig å dokumentere at arbeidet på det elektriske anlegget er utført av fagfolk. Det dokumenteres ved å fremlegge samsvarserklæring fra elektriker. Dersom du gjort arbeid på det elektriske anlegget selv eller overlatt jobben til ufaglærte, kan det bidra til å senke boligens verdi. Derfor lønner det seg å være varsom og ikke ta på seg oppgaver man ikke har kompetanse til.
Det første du må gjøre når du skal finne en elektriker, er å kartlegge behovet og finne ut nøyaktig hva du trenger hjelp til. Deretter kan du begynne å søke etter elektrikere eller elektrikerfirmaer som utfører denne tjenesten i lokalområdet der du bor. Det er mange aktører på markedet, noe som kan gjøre det vanskelig å finne den rette personen for jobben. For å gjøre valget enklere for forbrukere, må alle virksomheter ha tillatelse til å utføre elektrisk arbeid i Norge. For å sjekke om et aktuelt firma er autorisert, kan du foreta et søk hos Elvirksomhetsregisteret. Hvis et firma tilbyr elektrisk arbeid uten å være registrert her, driver de sannsynligvis ulovlig.
Når du har funnet alternative tilbydere i nærområdet ditt, bør du sammenligne dem med tanke på pris og kvalitet. Det er ikke lett å vite hvem som tilbyr god kvalitet uten å først å ha prøvd ut tjenesten, men du kan gjerne be elektrikerfirmaet om referanser fra tidligere arbeid. Du kan også spørre venner og bekjente som har benyttet seg av lignende tjenester tidligere og høre hvem de anbefaler å bruke. Spør både om hva de var fornøyd med og hva som eventuelt kunne vært bedre. Et annet alternativer er å søke opp anmeldelser på nettet og lese hvilke opplevelser andre kunder har hatt med de ulike elektrikerfirmaene.
Hvis du har funnet 3-4 firmaer du opplever som seriøse og som også tilbyr tjenestene du trenger, kan du hente inn pristilbud. Det er viktig at du er detaljert i beskrivelsen av arbeidet som skal utføres slik at firmaene kan gi best mulig prisoverslag. Om de ikke kan tilby fastpris, bør du sammenligne dem på timepris og eventuell oppstartspris. Når du mottar tilbud er det viktig at du foretar en grundig sammenligning. Husk å sjekke hva som omfattes av prisen, om alt er inkludert eller om noe kommer i tillegg. Dersom prisvariasjonene er veldig store, kan det hende at ett av elektrikerfirmaet har misforstått oppdraget, og i så fall er det lurt å ta en telefon for å oppklare eventuelle misforståelser. Husk at det billigste alternativet ikke alltid er det beste. Det er minst like viktig at firmaet har kompetansen som kreves og kan utføre jobben på en tilfredsstillende måte.
Det er mye du skal huske på hvis du skal ha elektrisk arbeid utført i hjemmet ditt. Du bør blant annet huske på følgende:
Når en elektriker har utført elektrisk arbeid på boligen din, skal du motta en samsvarserklæring. Man plikter å ha samsvarserklæring for alt elektrisk arbeid på bolig som er utført etter 1999. Samsvarserklæringen beskriver arbeidet som er gjort og bekrefter at arbeidet er utført i henhold til gjeldende forskrifter. Den utstedes av virksomheten som har utført arbeidet og gis til eier av det elektriske anlegget. Som eier plikter du ha samsvarserklæring så lenge du har det elektriske anlegget.
For å unngå misforståelser og uenigheter med elektrikerfirmaet, er det viktig at dere lager en tydelig avtale der arbeidet som skal gjennomføres beskrives på en detaljert måte. I tillegg skal prisen for arbeidet fremgå og tidspunkt for gjennomføring. Avtalen kan utarbeides som en kontrakt eller den kan bekreftes via e-post.
Husk at du ikke kan utføre arbeid som involverer fast elektrisk installasjon selv. Er du usikker eller har lite erfaring, lønner det seg å kontakte fagfolk i stedet. Det er ikke verdt å ta unødvendig risiko for å spare litt penger. Poenget med å spare penger forsvinner raskt dersom noe gjøres feil, hvis arbeidet utføres på en måte som ikke er i samsvar med gjeldende forskrifter, eller hvis det som ble gjort, i verste fall kan forårsake brann i hjemmet ditt.
Gjør smarte boligvalg