Vil du vite mer om Daikin varmepumper? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om varmepumper fra Daikin, inkludert hvilke modeller de tilbyr, hva det koster, hva som er bra med de, og hva du må huske på før installasjon. I tillegg lister vi opp et par andre produsenter som er regnet for å være like gode som Daikin. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
En varmepumpe er et anlegg som benytter energi fra uteluften, jorda, fjellet eller sjøen, og omdanner den til varme eller kulde som føres inn i en bolig eller bygning. Bruksområdene er mange, og inkluderer blant annet air conditioning, oppvarming av bygninger og oppvarming av varmt tappevann.
Det finnes forskjellig typer varmepumper som kategoriseres etter hva slags medium de tar varme fra, og hvilket de avgir varme til:
Hvor stor varmepumpe du trenger avhenger av boligen du skal varme opp, og det er best å snakke med fagfolk for å bli helt sikker på hva slags varmepumpe akkurat du behøver.
Daikin industries er et japansk multinasjonalt selskap som produserer blant annet varmepumper, og som har hovedkontor i Osaka, Japan. Daikin har virksomheter over hele verden, ble grunnlagt i 1924 av Akira Yamada, og er i dag verdens største produsent av varme-, ventilasjons- og klimaanleggsprodukter og -systemer.
Daikin har et stort utvalg av varmepumper, og leverer både grunnvannsvarmepumper, luft-til-luft-varmepumper, luft-til-vann-varmepumper, tappevannsvarmepumpe, og viftekonvektorer som er ideelle til både bergvarme- og luft-til vann-varmepumper. I tillegg leverer de det meste innen både gulvmodeller og veggmodeller. Daikin jobber iherdig for alltid å ligge foran andre konkurrenter i bransjen sin, og er blant annet oppfinneren av systemer med variabelt kjølemedium (VRV/VRF) som er blant de mer miljøvennlige valgene på markedet. Daikin regnes av mange for å være bransjestandarden innen varmepumper.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Noe av grunnen til at Daikin har blitt så populært, ikke bare i Norge, men over hele verden, er at alle modellene deres har blitt fabrikktestet helt ned til 25 minusgrader. Dette betyr at de er blant de varmepumpene som tåler den skandinaviske vinteren best, og sies å fungere bedre enn mange andre merker når det blir ordentlig kaldt. Når det blir så kaldt som det kan bli hos oss i nord, er det godt å vite at investeringen kommer til å redusere strømregningen, samtidig som alle Daikin varmepumper kommer med 5 års trygghetsgaranti. Det betyr at du som sluttbruker får dekket deler og arbeid i fem år etter at varmepumpen er installert, om noe skulle gå i stykker.
Daikin har mange modeller på markedet, og hvilken modell som passer best for deg, er helt avhengig av hva slags forhold du har rundt boligen du skal varme opp, og hvilken prisklasse du ønsker å bevege deg i.
Her et et utvalg av Daikin sine modeller:
Daikin Synergi+: Blant de mest populære modellene har Daikin utviklet Daikin Synergi+ som er den kraftigste varmepumpen de har, og som passer utmerket til større hus som befinner seg i nordiske forhold. Denne modellen er utstyrt med den unike Daikin Flash Streamer luftrenseren som hjelper med å rense luften for blant annet pollen, midd og vond lukt, samt 3-D luftstrøm som sikrer best mulig spredning av luft og temperatur. Synergi+ gir hele 5kW varme ved -15°C og hele 4kW ved -25°C ute, den har et ekstremt lavt lydnivå (fra 19 dBA), har høyeste energimerking (A+++) og har en vifte som går selv ved oppnådd temperatur for å spre varme fra peis eller andre varmekilder. Dette er en varmepumpe med høy styrke.
Daikin Moskus: Hvis du har mindre varmebehov, for å varme opp en hytte eller leilighet for eksempel, kan det hende Daikin Moskus kan passe ditt behov. Som med alle andre modeller får du her mulighet til å styre varmen og vifta fra telefonen og kan sørge for at du kommer frem til en oppvarmet hytte. Daikin Moskus er kompakt og kan monteres tett oppunder taket, for eksempel over en dør, og vil sånn sett ikke være til sjenanse for annet interiør. Moskus leverer suverent beste varmeeffekt i sin klasse med hele 4.3kW varme ved -15°C og 3.3kW ved -25°C, og er fabrikktestet ned til -25°C samtidig som den har en av markedets minste innedeler.
Daikin Standard gulv: Dette har vært den mestselgende gulvmodellen til Daikin i over 15 år, og selv om designet har holdt seg så er teknologien oppdatert flere ganger med nye løsninger. Denne gulvmodellen har to vifter, en oppe og en nede, hvorav den nedre sikrer behagelig spredning av varme langs gulvene. Hvis det er gulvkaldt i boligen din så er dette modellen for deg, og innedelen får fint plass under et vindu. Modellen Standard gulv 35 gir 4.4kW varme ved -10°C og hele 3.4kW ved -20°C, er enkel å avrime og sies å ha bli utviklet helt spesielt for det nordiske klimaet.
Daikin Emura: Hvis du er ute etter en varmepumpe som er både moderne og kraftig, kan det hende at den prisvinnende designmodellen Daikin Emura kan passe for deg. Den har mange funksjoner som sikrer høy komfort inne, og den nordiske utedelen gir høy strømbesparelse og isfri drift i vårt kalde vinterklima. På varme dager kan den benyttes til airconditioning, mens Emura 35 på kalde dager gir hele 4.4kW varme ved -15°C og 3.9kW ved -25°C. Emura har en åpen bunnpanne-patent som gir problemfri avriming, ekstremt lavt lydnivå (fra 19 dBA) og 3-D luftstrøm som sikrer den beste spredningen av luft og temperatur.
En varmepumpe kan variere veldig i pris. Det finnes mange forskjellige typer, og prisene varierer fra 10.000 kroner til flere hundre tusen kroner. Noe av grunnen til den store forskjellen, er arbeidet man må legge inn i å montere varmepumpene. Om du skal ha grunnvarme, bergvarme eller sjøvarme, vil du ha en mye større installasjonskostnad enn om du kun trenger en mindre utedel, samtidig som prisene ofte reflekterer om installasjon er inkludert i det hele tatt. Du bør derfor være helt sikker på hvilken pumpe som er best for deg før du bestemmer deg, og det får du enklest ved å bestille en befaring fra en profesjonell montør.
Hvilken merkevare du ønsker å kjøpe vil også ha innvirkning på prisen. Noen merker er dyrere enn andre, og spesielt hvis de er anerkjente merker innenfor bransjen. Noen av de mest kjente som produserer varmepumper er Mitsubishi, Panasonic, Toshiba, LG og Daikin.
Hvis du skal kjøpe en Daikin varmepumpe er det som hos andre merkevarer, billigst å velge en luft-til luft-varmepumpe. Dette er den mest populære varmepumpen, og vil som regel koste rundt 20.000 kroner hos Daikin. Hvis du derimot har et gulvkaldt hus og må kjøpe en gulvstående modell, så vil du fort måtte betale rundt 30.000 kroner. En luft-til-luft-varmepumpe er enkel å installere, og Daikin tilbyr som de fleste andre leverandørene, gratis befaring for å gi deg et nøyaktig anslag på den totale prisen. Denne typen vil koste deg rundt 5.000 kroner å installere, og om du ønsker flere innedeler så kan du regne med å måtte betale rundt 8.000 kroner.
En luft-til-vann-varmepumpe er også populært, men denne typen fordrer at du allerede har vannbåren varme i boligen din. Hvis du ikke har det, kan det bli veldig dyrt å måtte installere det i tillegg. Du kan regne med å måtte ut med rundt 100.000 kroner for en luft-til-vann-varmepumpe. Selv om det kan virke som avskrekkende mye, er det viktig å huske på at du sparer inn mer penger på disse modellene, siden de i tillegg varmer opp dusj og tappevann.
En væske-til vann-varmepumpe (eller vann-til-vann-varmepumpe som det også kalles) er den varianten som sparer deg for mest penger og varer lengst, men som er dyrest å installere. En varmepumpe av denne typen kommer ofte opp i over 200.000 kroner, men det er kun fordi teknologien her er mest avansert. En væske-til-vann-varmepumpe bruker nemlig grunnvarmen for å varme opp boligen din med vannbåren varme. Den krever graving i bakken og installasjon av teknisk utstyr, og vil derfor være dyrere å installere enn for eksempel en luft-til-luft-varmepumpe. Det er nesten umulig å anslå hva det vil koste hos akkurat deg, men en vann-til-vann-varmepumpe koster i seg selv fra 120.000 kroner og oppover. Legger du til installering, vil prisen komme på et sted mellom 170.000 og 300.000 kroner.
Husk at det er mulig å få økonomisk støtte for enkelte type varmepumper. For alle typer væske-til-vann-varmepumper (bergvarmepumpe, jordvarmepumpe og sjøvarmepumpe), kan du få opptil 10.000 kroner i økonomisk støtte fra det statlige organet Enova. Enova støtter miljøvennlige løsninger i samfunnet, og du kan sende søknad om økonomisk støtte via deres hjemmeside. Støtte til andre type varmepumper ble avviklet 1. juli 2021.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Leverer varme tilsvarende tre panelovner: Det kan virke som mye penger å måtte investere kun for å få varme i boligen din, men med tanke på at Daikin er verdens største aktør innen varmepumper og air-conditioning til privat- og bedriftsmarkedet, så vet du i det minste at det du investerer i har god kvalitet. Alle Daikins produkter som finnes på det norske markedet er testet og utviklet i Norden for å sikre at de fungerer godt selv ved minus 25°C, og til og med den minste modellen deres, Moskus, lover å levere varme tilsvarende tre store panelovner, men med et mye lavere strømforbruk.
Stabil varme: Daikin har vært det ledende merket i bransjen i mange år allerede, og har investert mye penger i teknologi som forhindrer is og rim på utedelen på de nordiske modellene. Dette gjør at varmepumpene deres ofte har mindre nedetid og gir en mer stabil varme i boligen. De fleste forbrukere har kun positive ting å si om sine Daikin sine varmepumper.
Testet i nordisk klima: En av de kanskje mest åpenbare fordelene ved å velge Daikin, er at du kan være sikker på at du kjøper kvalitet. Helt siden oppstarten i 1924 har Daikin fokusert på aircondition og varmepumper, og de er dermed de eldste på markedet og har opparbeidet seg mye kunnskap. Daikin har også et svært godt rykte blant forbrukere som kan gi deg ekstra trygghet når du skal velge. I tillegg er det selvfølgelig en kjempestor fordel at alle varmepumpene deres er testet for norsk klima. Norge er et langstrakt land hvor det mange steder kan bli svært kaldt på vinteren, og da kan det være en sikkerhet å vite at Daikin er testet og viser god ytelse selv ved -25°C. I tillegg fungerer alle Daikin modellene som aircondition på sommeren, og er derfor også nyttig for allergikere og andre som ikke har mulighet til å åpne vinduene for å lufte.
Effektfaktor og trygghetsgaranti: Du kan som nevnt få varmepumper fra Daikin som er både billige og dyrere. Noe av det som styrer prisen, er effektfaktoren som fortelle deg hvor høy varme varmepumpen produserer i forhold til strømforbruket. Dette rangeres på en skala fra 2 til 7, der 7 er best og betyr at den produserer maksimalt med varme i forhold til strømforbruket. Daikin varmepumper har som regel god effektfaktor, men husk at jo høyere effektfaktoren er, jo mer koster de som regel. En annen fordel med Daikin er at du har 5 års trygghetsgaranti, som betyr at du får dekket deler og arbeid i 5 år etter installasjon.
Det kan være vanskelig å bestemme seg i mylderet av varmepumper, og med komplisert teknologi kan det også være vanskelig å forstå hva man selv trenger. Ulike varmepumper er tilpasset ulike behov, og noen kan produsere nok varme til å varme opp en enebolig på kaldeste vinteren, mens andre kan kjøle ned hytta på sommeren. I tillegg er noen laget for å henge på veggen, og andre skal stå langs gulvet. Til sammen betyr alt dette at alle kanskje ikke har tid og mulighet til selv å finne den varmepumpen som er best for seg, og det kan derfor være greit med en liten oversikt.
De vanligst merkene er som tidligere nevnt Mitsubishi, Panasonic, Toshiba, LG og Daikin, og alle disse gjør det også svært godt i tester.
Mitsubushi: I det store og hele så ser Mitsubishi varmepumper ut til å gjøre det godt på de aller fleste tester, og mange forbrukere er godt fornøyd med deres produkter. Det som trekkes frem er at de er både fine å se på og fungerer veldig effektiv, selv når det blir veldig kaldt. Mitsubishi har også et godt utvalg varmepumper innen luft til luft og luft til vann, varmepumpene kommer i forskjellige størrelser, og kan fås i rødt, svart eller hvitt. Du finner både gulvstående og veggmonterte modeller, i forskjellige prisklasser avhengig av størrelse og effekt.
LG og Panasonic: Dette er også merker som forbrukerne stoler på og som har få klager. Dette er merker som jobber på samme måte som Daikin med å utvikle modeller av varmepumper spesialtilpasset vårt nordiske klima. Panasonic er en av landets største produsenter av varmepumper og tilbyr både luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper i mange størrelser og prisklasser. Panasonic VZ9 gikk av med seieren i en varmepumpetest utført av danske SparEnergi.dk i 2016, med en årsvarmefaktor på hele 6,2, som topper listen selv i dag.
LG: På den andre siden produserer også luft-til-luft -og luft-til-vann-varmepumper i forskjellige prisklasser og størrelser, og passer godt til de fleste boliger og hytter. Disse finnes derimot kun for veggmontering.
Toshiba: Til slutt finnes Toshiba som også er en Japansk produsent av varmepumper. Toshiba er en velkjent produsent av mange typer varmepumper og samarbeider med den norske importøren ABK-Qviller, for å finne de beste innovasjonene til det nordiske markedet, hvor klimaet er ekstra kaldt og krevende. Varmepumpemodellene deres kommer i mange forskjellige størrelser og prisklasser, og passer til boliger av alle størrelser.
Noen problemer hos enkelte produsenter: Når det gjelder merker som ikke har gjort det spesielt bra i diverse tester over de siste ti årene, så blir det tydelig at IVT Nordic Inverter har hatt mye problemer med viftene, mens Panasonic utmerker seg med at forbrukerne ofte rapporterer om problemer med kompressoren i de tidligere modellene i E-serien og CU-serien. I tillegg har Toshiba med RAS10-serien hatt problemer med kretskortene sine som ofte har gått i stykker.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvis du lurer på hvordan du kan vedlikeholde varmepumpen din selv, så er det beste å kikke i bruksanvisningen som følger med din konkrete varmepumpe. I tillegg til dette er det en god ide å be montøren om å få en full gjennomgang av hvordan du tar ut filter, hvordan du eventuelt vasker de, om de må byttes og hvor ofte, samt hvordan du best kan stille inn varmepumpen for å spare mest mulig strøm. Hvis pumpen skal stå på hytta, og du ikke har wifi der slik at du kan stille inn varmen med mobilen, så kan det hende det lønner seg å stille den på for eksempel 10°C før du reiser, slik at hytta ikke er frossen når du kommer tilbake etter vinteren. Alt dette vil montøren kunne gi deg gode råd og tips om.
Husk også på at det i 2013 ble ulovlig å montere sin egen varmepumpe grunnet flere brannfarlige monteringer av privatpersoner. Montøren er derfor i dag lovpålagt å ha F-gass sertifikat for å kunne utføre alt av arbeid på selve kulde- eller varmekretsen i pumpa, og arbeid i strid med dette regelverket er ulovlig og kan medføre sanksjoner. Hos Norsk varmepumpeforening (NOVAP) finner du oversikt over godkjente varmepumpe-forhandlere. Dersom du skulle bli misfornøyd med installering eller service i etterkant av å ha valgt en godkjent forhandler, kan du klage til NOVAP. På disse sidene anbefaler de at de som skal kjøpe og installere varmepumpe, bør be om å få se bevis på at installatøren er sertifisert via enten NOVAP eller andre som kan gi slike sertifiseringer.
Gjør smarte boligvalg