Vil du vite mer om å bytte sikringsskap? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om utskiftning av sikringsskapet og hvorvidt du kan gjøre dette på egen hånd, samt når du bør kontakte en elektriker, hva det koster og mye mer. Visste du at eldre boliger ofte ikke har nok jordfeilbrytere i sikringsskapet? Og hva er egentlig en kurs? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Sikringsskapet er det elektriske hjertet i hjemmet ditt, som trygt fører strøm ut i resten av boligen. Det sørger for at det er trygt å bruke all elektronikk i boligen din, og det er derfor svært viktig at du har et godt utrustet sikringsskap. Sikringsskapet har blant annet jordfeilbrytere, som passer på at du ikke får støt av stikkontaktene i boligen din eller av sikringsskapet når du rører det. Sikringene i sikringsskapet sørger for at det ikke blir ledet mer strøm enn du trenger, slik at ledninger og elektronikk ikke blir overbelastet. Overbelastning kan tross alt ødelegge ledningene til TVer, mobiler, laptoper, og annet som er koblet i stikkontaktene i hjemmet ditt.
Det er spesielt viktig at du får sjekket eller eventuelt oppgraderer sikringsskapet om du bor i en eldre bolig. Eldre boliger har gjerne eldre sikringsskap, og de er ikke laget for å takle kravene vi har til strømtilførsel i dag. Vi bruker rett og slett mer strøm i dag enn det vi har gjort noen gang før, og eldre sikringsskap mangler ofte viktige og nødvendige funksjoner som nye sikringsskap har, det være seg jordfeilbrytere eller mer moderne sikringer. Teknologien er i stadig utvikling, og sikringsskapet ditt må følge med den utviklingen.
Dersom du er usikker på hvorvidt sikringsskapet ditt trenger en oppgradering eller ikke, er det lurt å få en elektriker innom på befaring. De kan ta en titt i sikringsskapet og passe på at alt fungerer som det skal, og de vil si fra om noe ikke stemmer. Det er viktig at dette blir gjort en gang i blant. Man trenger ikke å få en elektriker på besøk så ofte som en gang i året, men det kan være greit å ha dem innom med noen få års intervaller.
Med tanke på hvor farlig det kan være å rote i sikringsskapet på egen hånd, vil det aller beste være å kontakte en elektriker. Vi skal gå i dybden på det i denne artikkelen, slik at letingen etter en god elektriker i ditt område går desto lettere!
Bytting eller oppgradering av sikringsskap kan omfatte mange ulike steg og elektrikertjenester, og det er ikke sikkert du trenger alle tjenestene samtidig. De fleste elektrikere tilbyr samtlige utbedringer som kreves, men det kan være at du har en lokal elektriker som spesialiserer seg på et bestemt område. Dette er noe du må passe på når du leter etter godkjente elektrikere, for det kan være billigere å ansette en ekspert som blir ferdig på kort tid, enn noen som har billig timepris, men bruker lang tid. Nå skal vi ta en titt på de vanligste tjenestene som blir tilbudt i sammenheng med sikringsskap og utskiftning av disse:
Kursen er ledningen som leder strømmen ut i boligen. Det vil si at den fører strøm fra sikringsskapet til stikkontakten, samt det som er koblet i stikkontakten. Sikringsskapet har som regel én kurs for hvert rom, eller for ett bestemt område. Antallet kurser kommer an på hvor mange rom eller områder man har i boligen sin. Om du bygger på huset ditt, kan det bli nødvendig å legge til nye kurser i sikringsskapet. Elektrikere kan bytte ut gamle kurser og legge til flere ettersom det er nødvendig. Hvis sikringsskapet ditt mangler plass til flere kurser, er det mulig at du må bytte ut hele sikringsskapet for at de nye kursene skal få plass.
Sikringene i boksen hindrer overbelastning og kortslutning av strøm. Sikringene bør sjekkes en gang i blant, og man merker raskt om de ikke fungerer som de skal. Et tegn på en gåen sikring er at strømmen går flere ganger i året, utenom hendelser som større lokale strømbrudd. Som en ekstra sikring bør man også ha overspenningsvern, noe en elektriker vil kunne installere. En typisk oppgave for en elektriker som skal bytte eller oppgradere sikringsskap, vil være å skifte ut skrusikringer, som var vanlig i gamle dager, men moderne automatsikringer.
Jordfeilbrytere skal, enkelt forklart, passe på at strømmen går ned i jorden i stedet for gjennom deg. Om du har en eldre bolig, er det sannsynlig at du har én felles jordfeilbryter for deler av anlegget, eller én for alle. Det kan øke sjansene for støt eller strømbrudd, spesielt om du bruker mye strøm om gangen. Elektrikere kan bytte ut jordfeilbryterne slik at du har én på hver kurs. Det vil være mye tryggere i lengden.
Borettslag og sameier har samme krav til elsikkerhet som næringsbygg, og styret har ansvar for at anleggene er i god stand til enhver tid. Elektrikere tilbyr elkontroll for borettslag og sameier, som inkluderer rutinesjekk av sikringsskapene i bygningen. I noen tilfeller vil hele borettslaget oppgradere alle sikringsskapene samtidig, og de fleste elektrikere vil kunne påta seg slike oppdrag.
Oppgradering av sikringsskap vil vanligvis koste mellom 10.000 og 25.000 kroner. Den endelige prisen vil variere basert på hvor mye strøm du bruker, størrelsen på sikringsskapet, om du bare skal oppgradere et par kurser eller bytte hele skapet, samt mange andre variabler. Ekstra kostnader kan også forekomme i form av innkjøp av materialer, kjøring, levering, montering, overtidsarbeid, og andre utgifter.
Videre skal vi se på hva de forskjellige variablene kan koste hver for seg. Prisene vi nevner her, er gjennomsnittlige priser basert på forskjellige elektrikere rundt om i landet. Prissjiktet kan endre seg basert på hvor i landet du bor og hvor mange elektrikere som finnes i ditt område.
Vanligvis er det billigere å bytte ut flere kurser på én gang enn om man tar én og én over lang tid. Det vanlige for å bytte én til fire kurser er omtrent 2.000 kroner per kurs. Om du bytter fem eller flere kurser, går prisen gradvis nedover, ofte for hver tredje eller femte kurs. Når du bytter kurser, er det vanlig å legge til et nytt overspenningsvern, noe som vil koste rundt 2.500 kroner.
Det dyreste vil være å bytte ut hele sikringsskapet, siden det innebærer mer jobb. Det varierer mye hva man trenger å få ut av et helt nytt sikringsskap, så det er vanskelig å gi en nøyaktig pris på dette. Kanskje kan man også videreføre deler av det gamle. Det vanligste er imidlertid å måtte betale 15.000 kroner og oppover for bytte av sikringsskap, inkludert kurser og overspenningsvern.
Før du regner ut hva du bør budsjettere med til sikringsskapet, kan det være lurt å få en elektriker på befaring. De aller fleste elektrikere tilbyr gratis befaring, og kan dermed fortelle deg hvilken tilstand sikringsskapet ditt er i, og hva som bør byttes ut. På den måten unngår du unødvendige utgifter.
I utgangspunktet kan man ikke bytte sikringsskapet selv. Installasjon eller forbedring av sikringsskap kan inkludere alt fra å bare bytte ut selve skapet eller innmaten til installering av overspenningsvern og jordfeilbrytere. Når du jobber med et sikringsskap, jobber du tett med strøm. Gjør du feil, kan du få støt som i verste fall dreper deg, eller gjøre koblingsfeil som senere fører til brann.
For å kunne bytte sikringsskap må du være en kvalifisert elektriker. Det innebærer at du har fagbrev fra videregående utdanning eller tilsvarende utdanning, og du må til enhver tid kunne dokumentere det. Om utdanningen er i boks, må du jobbe hos en godkjent el-virksomhet, registrert i Elvirksomhetsregisteret. Alle kravene må være oppfylt før du i det hele tatt vurderer om du kan bytte sikringsskapet på egen hånd. Oppfyller du ikke alle krav, bør du overlate jobben til noen som gjør det. Dette er for din egen sikkerhet.
Det viktigste svaret på hvorfor man ikke bør bytte sikringsskap selv, ligger i risikoen, men det stopper ikke der. Om det skulle oppstå brann som følge av arbeid gjort av en ikke-godkjent elektriker, vil de fleste forsikringer anse dette som en grunn til å ikke dekke erstatningskrav. I så fall kan man oppleve en økonomisk knekk som er langt større enn prisen for å bytte sikringsskapet.
Nå har vi etablert at bytte av sikringsskap helst ikke skal gjøres på egen hånd, lurer du nok på hvordan du skal gå frem for å få det gjort. Det aller første du må gjøre, er å kontakte en lokal elektriker. Det finnes omtrent like mange elektrikere som det finnes geografiske områder i Norge, så hvilke firmaer som er best i et gitt område, vil variere. Like fullt skal vi nevne et par kandidater som kan være aktuelle:
Blant elektrikere som tilbyr utskiftning av sikringsskap, har vi El-Proffen, som har har elektrikere over hele Norge, og flere elektrikerfirma i storbyene, som El-kontakten og Elektriker Oslo i hovedstaden, tar også på seg oppdrag i områdene rundt storbyene. I Bergen har vi aktører som Bergen elektro og varme og Elektroinstallasjon AS, som tilbyr bytte av sikringsskap spesifikt. I Trondheim har vi Proff Elektro AS og Elpartner AS som utfører denne tjenesten.
Til syvende og sist vil den letteste måten å finne en elektriker på alltid være å skrive inn elektriker og ditt bosted inn i en søkemotor som Google, hvorpå du lett kan klikke deg inn på forskjellige firmaer og lese anmeldelser. Det er alltid lurt å se på omtaler som kommer opp på for eksempel Facebook og Google, eller på firmaets egne hjemmesider. Om du er i tvil om elektrikerne du ser på, er godkjent, må du søke dem opp hos Elvirksomhetsregisteret. Husk også at du kan ta kontakt med anbudsfirma hvis du vil ha flere tilbud fra ulike aktører og sammenligne disse, og be i alle tilfeller alltid om flere pristilbud før du bestemmer deg for aktør.
Selve prosessen kommer an på hva du trenger. Om du skal bytte ut hele sikringsskapet - både selve skapet og innmaten - vil det ta litt lengre tid enn om du bare skal bytte én av delene. Alt i alt vil mer omfattende arbeid ta lengre tid. Det vanlige er at det tar én til seks timer, men det kan ta lengre tid. Du trenger ikke være bekymret for at det skal oppstå brann mens elektrikeren er der, så lenge de har fagbrev og jobber hos en godkjent el-virksomhet.
Elektrikeren må kutte hovedstrømmen til huset når de jobber, for sin egen sikkerhet. Derfor vil du være uten strøm mens de jobber. Heldigvis pleier de å bli ferdige samme dag som de begynner arbeidet, så det er ikke snakk om at du må gå flere dager uten strøm. Om du har hjemmekontor eller annet arbeid som krever at du er hjemme, kan det likevel være lurt at du finner et annet sted å være under arbeidet, siden man gjerne er avhengig av tilgang til strøm når man jobber. Arbeidet til elektrikeren kan også være litt bråkete, men det høres ikke nødvendigvis godt i resten av huset.
Det aller viktigste vil være at du aktivt ser etter tegn på at sikringsskapet trenger en oppgradering. Om man følger med, får man tatt tak i problemet før støt eller brann oppstår.
Tegn på at du bør få en elektriker på besøk, er for eksempel:
Elektriker bør kontaktes så snart ett eller flere av disse tegnene dukker opp. Sjansen for at det kan oppstå brann, er stor.
Etter å ha lest gjennom vår artikkel kan det være at du synes prisen for å bytte eller oppgradere sikringsskapet er litt for heftig, og kanskje er du usikker på om du har økonomien til det. Men i likhet med for eksempel forsikringer og tannlegetimer er sikringsskapet en positiv investering. Dårlige sikringsskap kan føre til store branner, og det kan være et større økonomisk tap enn prisen for å bytte sikringsskapet.
Du vinner økt sikkerhet når du oppgraderer eller bytter sikringsskapet, og hyrer du en profesjonell elektriker, vil du være mye tryggere stilt enn om du lar problemene ligge eller prøver å løse dem på egen hånd. Det vil rett og slett lønne seg å betale litt for grundig arbeid!
Gjør smarte boligvalg