Vil du vite mer om billige elektrikere? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan man finner elektrikere som er både raske og rimelige, hvilke oppgaver en elektriker kan utføre eller fullføre for deg, og hvorvidt du eventuelt kan gjøre noe av jobben selv. Visste du at endog det å be om vennetjenester kan være ulovlig når det gjelder elektriske apparater? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Du har nok allerede en anelse om hva en elektriker er, men vi skal likevel kort forklare hva yrket kan innebære. Kort og godt er en elektriker en person som er sertifisert til å jobbe med elektriske installasjoner. Det er forutsatt at en elektriker er ansatt under en ansvarlig installatør, med god kompetanse på området der du trenger installasjonshjelp. Det er mye innen elektronikk som en elektriker kan bidra med. De kan for eksempel ta seg av diverse elektriske installasjoner, forbedre eller oppgradere gamle installasjoner, utføre feilsøking i et hus, og mye mer. De kan (og bør) også hjelpe deg med oppgaver du i teorien kan utføre, men ikke føler deg helt trygg på, da elektrisitet er et område der det fort kan gå galt. Elektrikere kan også spesialisere seg innenfor spesifikke felt - for eksempel må man ta ekstra utdanning for å jobbe med fly og jernbane.
Elektrikere ble tidligere omtalt som elektromontører, og betegnelsen blir fremdeles hørt rundt om i landet. Du kan fort støte på disse ordene brukt om hverandre når du leter etter en elektriker på egen hånd, og i det tilfellet er det viktig å vite at elektriker og elektromontør er ett og samme yrke.
Både bedrifter og privatpersoner kan trenge en elektriker i ny og ne. Som bedrift vil man gjerne at arbeidsplassen er trygg for de ansatte, og som privatperson ønsker man at hjemmet er trygt for en selv og eventuelle familiemedlemmer. Med kyndig og kvalifisert hjelp fra en elektriker kan man unngå brannfarer som kan oppstå ved dårlig installert elektronikk.
Det største dilemmaet dreier seg om man skal velge dyr eller billig elektriker. Elektrikere som virker billige ved første øyekast - for eksempel med billige timepriser - trenger ikke å bli like billige på sikt. Kanskje viser de seg å bruke dobbelt så lang tid på jobben? Ofte koster “dyre” elektrikere litt mer i timen nettopp fordi de har mer erfaring og jobber raskere. Effektivt og godt arbeid blir fort billigere enn elektrikere som bruker lang tid på arbeidet. Men hva om du finner en rimelig elektriker som faktisk virker veldig ryddig og ordentlig? Hvordan kan du vite at vedkommende like fullt er dyktig og kvalifisert nok? Her forteller vi deg hva du bør se etter!
Elektrikere tilbyr tjenester som har med elektriske installasjoner å gjøre. Det kan gjelde gamle installasjoner som trenger en sjekk eller en oppgradering, eller nye hus som trenger nye installasjoner. Vi skal nå ta for oss noe av det en elektriker kan gjøre, slik at du får en bedre idé over hvor mye man faktisk kan få hjelp med av en fagperson på dette området.
Alle boliger må ha et sikringsskap, og en elektriker vil kunne passe på at alt i sikringsboksen er som det skal. Om du har et eldre sikringsskap, kan en elektriker oppgradere det. Eldre sikringsskap utgjør en større brannfare enn moderne sikringsskap siden de ofte har én jordfeilbryter som går over flere kurser, i stedet for én jordfeilbryter per kurs.
Det er et krav at alle nye boliger skal ha komfyrvakt. En komfyrvakt overvåker blant annet temperaturen i kokeplatene, og mange av dem har en sikkerhetsmekanisme som gjør at kokeplatene ikke skrur seg på med mindre komfyrvakten fungerer. Over halvparten av alle boligbranner begynner på kjøkkenet, så det er overhengende viktig at man har en komfyrvakt som passer på. Du kan lese mer om dette og hva du bør være oppmerksom på i våre dedikerte artikler om montering av støpsel til komfyr, komfyrvakt og vår artikkel om stikkontakter på kjøkkenet.
Å installere varmekabler en av prosessene som kun kan utføres av en NELFO-registrert installatør, siden arbeidet både er omfattende og risikabelt om det ikke blir utført korrekt. Varmekabler har et av de aller strengeste kravene til installatør, og de fleste el-virksomheter har en eller flere elektrikere som har kompetanse på slike installasjoner spesifikt.
Å montere spotter er en annen installasjonsprosess som er svært krevende. Det har blitt mer og mer populært de siste årene, så de fleste elektrikere har god erfaring med denne typen installasjon. Elektrikere kan også hjelpe deg med valg av lyspærer, og de vil gjerne hjelpe deg å bytte spotter, når det trengs.
Elektrikere kan hjelpe deg med installasjon av ladestasjon til elbilen din. Ofte vil aktører som selger ladebokser, ha et samarbeid med en eller flere el-virksomheter. Det er viktig at en elektriker kommer på befaring før du foretar kjøp av elbillader, siden de kan se på hvilken type lader som passer ditt system. Ta gjerne en titt på våre dedikerte artikler om kjøp av elbilladere og installasjon av elbilladere - både offentlige ladestasjoner og hjemmeladere!
Det kan være vanskelig å vite hvor problemer med elektronikken i hjemmet stammer fra. Om du begynner å lete etter eller fikse feilene selv, kan du risikere å gjøre det hele verre. En elektriker vil kunne foreta et feilsøk i boligen din, og forhåpentligvis både luke ut roten til problemet og fikse det.
Timeprisen for en elektriker ligger ofte mellom 700 og 1.500 kroner, men det kan finnes firmaer der ute med både lavere og høyere timepriser. Ser man på gjennomsnittet blant ulike aktører, finner man alt fra 5.000 til 50.000 kroner for et helt oppdrag. Kostnaden kan variere ut fra mange faktorer. Noen av de viktigste er hvilken kompetanse elektrikeren har, hvor lenge de har jobbet som elektriker, og når på dagen de må arbeide. Om arbeidet krever at elektrikeren må jobbe utover normal arbeidstid, enten svært tidlig eller svært sent, eller over svært mange timer, kan den endelige kostnaden selvsagt bli høyere.
De fleste elektrikere krever også ekstra betalt for hasteoppdrag. Det er dessuten vanlig at elektrikere krever en oppstartspris før arbeidet er utført. Summen kan inkludere transport og dokumentasjon i form av samsvarserklæring. Ofte må man som kunde betale for første times arbeid på forhånd. Det er med andre ord penger å spare på å planlegge oppdraget god tid i forveien, hvis mulig, slik at man unngår kvelds- og overtidsarbeid og ekstrakostnader for hastearbeid samt ha full oversikt over hvilken jobb som skal utføres, slik at det ikke dukker opp fordyrende overraskelser.
Elektrikere kan ha fastpriser på noen typer arbeid. Det gjelder arbeid som er mer vanlig for elektrikeren å utføre, eller arbeid som er mer forutsigbart. For eksempel kan det gjelde installering av sikringsskap eller ladebokser til elbil. Selv om det ikke alltid er fastpris, kan man få et mer nøyaktig prisanslag om man klarer å beskrive hva som må gjøres. Det kan gjelde detaljer som plassering, hvordan det ser ut der fra før (om det du skal oppdatere gamle installasjoner), arealet av rommet (om du skal ha varmekabler i gulv), antall spotter du skal ha i taket, og annet som kan være viktig for elektrikeren å vite.
Som nevnt er det en naturlig sammenheng mellom erfaring og pris, og de mest erfarne el-virksomhetene har noe høyere timepris. Eksempler på slike el-virksomheter rundt om i Norge er blant annet Elmesteren i Oslo, hvor mer enn 70 års elektrikererfaring gjør at prisene deres kan være litt høyere enn hos andre el-virksomheter. Samtidig kan yngre el-virksomheter, som Kjell Hansen Elektro i Bergen, vise til varierte referanser som tilsvarer godt arbeid for en litt lavere pris. For å finne den beste og billigste aktøren vil det lureste være å hente inn flere tilbud fra elektrikere i ditt nærområde, og sjekke grundig hvilke referanser de har samt hva tidligere kunder har å si om bedriften.
Du har lest mye om hva elektrikere kan bistå med, og vet godt hva du trenger elektriker til i boligen din, og du har bodd der lenge nok til at du føler du kjenner det elektriske anlegget godt. Etter så mye lesing og med så mye kunnskap lurer du kanskje på om det ikke er lettere å gjøre jobben på egen hånd?
Men dessverre: I utgangspunktet er det ikke mye man kan gjøre selv. For å bli elektriker må du ha tilbakelagt et utdanningsløp på rundt 4,5 år og skaffet deg et godkjent fagbrev, og det er vanlig at elektrikere spesialiserer seg innenfor diverse områder som krever spesiell kompetanse. I motsetning til allmennelektrikere snakker man her om skipselektrikere, togelektrikere og heismontører.
Det aller viktigste å huske på om du vurderer å utføre den aktuelle el-installasjonen selv, er at det kan gå veldig galt veldig raskt. Elektriske installasjoner kan være store brannfarer om de blir utført feil, og i verste fall kan brannen oppstå mens du holder på. For din egen sikkerhet er det i alle tilfeller mye bedre at du hyrer en elektriker.
Velger du likevel å gjøre installasjonen selv, må du være klar over at de fleste boligforsikringer og innboforsikringer ikke dekker skader som følge av dårlig elektrikerarbeid, om arbeidet ikke har blitt utført av en utdannet og godkjent elektriker. Forsikringer dekker bare skader og feil som følger av el-installasjoner utført av profesjonelle. Forsikringer dekker heller ikke såkalte vennetjenester. Selv om du har en kompis som er elektriker, er det altså ikke lovlig for dem å utføre arbeidet uten at det først går gjennom en godkjent, registrert el-virksomhet.
Det kan også være at arbeidet som må utføres, er mer omfattende enn du først tror. Om du ikke har utdanning eller erfaring innen elektrikerfaget, kan det være vanskelig å fastslå hvor stor jobben faktisk er og hva som faktisk må gjøres. Gjør du jobben selv, kan du risikere at du begår alvorlige feil. Da må du kanskje ringe en elektriker for hjelp med det du trengte elektrikeren til i utgangspunktet, og for å rette opp i feilene du har gjort. Det kan rett og slett bli veldig dyrt i lengden og er ikke verdt risikoen!
Til sist er det viktig å nevne at de fleste el-installasjoner må utføres av en elektriker i henhold til norsk lov. Mange el-installasjoner er underlagt strenge regelverk når det gjelder utførelse, og det er ingen som kan dette bedre enn en høyt utdannet elektriker med flere års erfaring. På grunn av dette er det kanskje best å overlate el-arbeid til ekspertene, for både din trygghet og tryggheten til familiemedlemmer eller ansatte.
Etter å ha vurdert om du skal gjøre jobben selv eller ikke, er neste steg å finne en god elektriker til en rimelig pris. Det første man tenker, er kanskje at man må velge en elektriker med rimelig timepris siden dette kan se ut til å koste mindre totalt. Selv om det ser slik ut, trenger det ikke å være det billigste valget i lengden. En elektriker som er ny i bransjen, med lav timepris, kan bruke lang tid på oppdraget og dermed koste mer. Erfarne elektrikere tar ofte høyere timepris, men til gjengjeld bruker de gjerne mindre tid på arbeidet.
For å finne gode elektrikere i ditt område anbefaler vi at du først undersøker hvilke elektrikere som finnes der du er. De fleste elektrikere har kontaktinformasjonen sin lett tilgjengelig på nett, enten via en hjemmeside eller via sosiale medier som Facebook. Derfra vil det være lett å ringe firmaet og forhøre deg om hva de kan bidra med samt hva det vil kunne koste. Via Google og Facebook kan du også få en formening om hva andre mener om den samme elektrikeren. Tidligere kunder legger ofte igjen anmeldelser hvor de beskriver hva elektrikeren gjorde for dem, og hvorvidt arbeidet var prisgunstig og effektivt.
Elektrikerfirmaer i områder med større befolkning, som Oslo, Bergen og Trondheim, kan ha flere elektrikere som spesialiserer seg på bare et par arbeidsoppgaver, så det kan være verdt å undersøke. Du kan også søke opp el-virksomheter hos Elvirksomhetsregisteret, for å finne elektrikere i ditt område. De har den beste oversikten over elektrikere i Norge, og her finner du ikke minst ut hvorvidt elektrikeren du har sett deg ut, er godkjent.
Det er veldig viktig at du sjekker hvorvidt elektrikeren du vurderer, i det hele tatt har lov til å utføre jobben. Som nevnt tidligere vil ikke alltid forsikringen din dekke feil som er gjort av elektrikere uten godkjent utdanning eller arbeidstillatelse. Du kan lett sjekke dette hos Elvirksomhetsregisteret, hvor alle godkjente elektrikere i Norge er pliktige å registrere seg. Elvirksomheter, og dermed elektrikeren selv, kan ikke lovlig utføre arbeid før de er registrerte og godkjente i dette registeret.
Før et eventuelt arbeid begynner, er det viktig at du får elektrikeren til å sjekke at forskjellige sikkerhetstiltak er på plass - for eksempel hvilket system du har, eller hvorvidt sikringsskapet ditt fremdeles gjør jobben sin. Selv den beste elektrikeren på markedet kan gjøre feil, og det kan føre til alvorlige ulykker. Derfor er det svært viktig at du konsulterer en elektriker først. Vanligvis skal elektrikeren du hyrer, gjøre dette som en del av installasjonsarbeidet.
Alt ettersom hva du trenger hjelp til, kan regningen for en elektriker bli en stor utgift, og det kan virke skremmende om man ikke har mye å rutte med i utgangspunktet - og fristende å fikse tilsynelatende små problemer selv. Det er likevel viktig å huske på at å hyre en velutdannet og erfaren elektriker er den tryggeste veien å gå!
Gjør smarte boligvalg