Lurer du på hva et varmepumpehus koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for varmepumpehus, inkludert hva det er, prisfaktorer, om det er lønnsomt, når du bør vurdere å ha varmepumpehus, om du kan bygge det selv, og hva som er viktig å huske på. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Hvis du vurderer å installere varmepumpe, er er varmepumpehus noe du kan vurdere om du har behov for. De fleste varmepumper er avhengig av å ha en utedel, i tillegg til innedelen. Et varmepumpehus brukes enkelt og greit til å skjule utedelen. Et varmepumpehus er ikke bare et estetisk valg for å skjule varmepumpen utendørs, den vil også ha fordeler knyttet til vedlikehold og anleggets levetid.
Et varmepumpehus, også kjent som varmepumpetak eller varmepumpedeksel, er kort fortalt et påbygg som skal beskytte varmepumpens utedel mot slitasje forårsaket av vær og vind. I tillegg unngår du at for eksempel løv andre ting som blåser i vinden, setter seg fast i anlegget. Dette både forlenger levetiden til anlegget, og gjør det lettere for deg å holde anlegget rent og ryddig.
Enten du velger å bygge varmepumpehus selv, kjøpe et som er ferdig montert, eller får fagfolk til å gjøre jobben for deg, er det viktig at den som bygger det har god greie på hvordan varmepumpehuset skal monteres. Ulempen med varmepumpehus er nemlig at det kan påvirke ytelsen til varmepumpen og redusere strømsparingen. Et tryggere valg kan være et varmepumpetak, som i mindre grad beskytter varmepumpen, men heller ikke påvirker ytelsen.
Undersiden av varmepumpehuset skal være åpent, slik at vann fra avrimingen kan renne fritt. Her kan du også vurdere å plassere en dryppanne med varmekabel, og et rør som fører vannet vekk fra husveggen. Dryppannen og røret forhindrer vannskader på huset, og de integrerte varmekablene forhindrer at vannet fryser og skaper problemer for varmepumpen.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Dersom du kjøper et varmepumpehus i treverk som bare krever montering, koster det som oftest 1.000 til 3.000 kroner. Hvis du trenger et veldig stort varmepumpehus kan det koste så mye som 4.000 kroner.
Varmepumpehus i metall vil ofte være litt dyrere, og et godt egnet alternativ for deg som bor i svært fuktig klima. Prisen på varmepumpehus i metall er mellom 2.000 og 5.000 kroner.
Siden prisvariasjonene ikke er så store, er det ikke nødvendigvis et mål å finne det billigste alternativet. Det er langt viktigere å finne et varmepumpehus som er tilpasset selve varmepumpen, der både riktig størrelse og korrekt montering sikrer at anlegget kan yte maksimalt hele året. Hvis du er usikker på hva slags varmepumpehus du burde bygge eller kjøpe, vil vi anbefale at du kontakter fagfolk for å forsikre deg om at du ikke er i ferd med å gjøre feil.
Både valg av materiale, størrelse, utførelse og hvilken løsning du velger vil ha innvirkning på prisen for varmepumpehuset. Hvis du velger å bygge det helt selv er det kanskje den billigste løsningen, spesielt om du allerede har verktøyet du trenger for å sette i gang. I så fall trenger du bare å kjøpe impregnert materiale for å sette i gang. Tegninger finner du gratis ved hjelp av et enkelt nettsøk.
På en annen side risikerer du å ødelegge varmepumpen dersom du bygger feil, og det krever både tid og krefter å bygge et varmepumpehus som fungerer. Om du faktisk sparer på å gjøre det selv vil være et spørsmål om dine evner som snekker, budsjettet ditt og hvor sikker du er på at du vet hvordan varmepumpehuset burde konstrueres for best mulig effekt. Et godt varmepumpehus vil være med på å øke strømsparingen, mens en dårlig konstruksjon vil gjøre det stikk motsatte.
En annen mulighet er å få det bakt inn i prisen for selve varmepumpen og monteringen av denne. De fleste som leverer og monterer varmepumper vil også kunne gi deg et tilbud å varmepumpehus, og det er mulig du kan forhandle om prisen dersom du kjøper det som en pakke.
Den gyldne middelvei er å kjøpe et flatpakket varmepumpehus som bare krever montering. Her er det viktig å passe på at du kjøper et varmepumpehus som er dimensjonert for akkurat din varmepumpe. En annen fordel er at varmepumpehus som er ferdig bygget leveres med serviceluke som sikrer at service og kontroll på anlegget ikke blir forhindret. Dersom du skal bygge selv er dette noe du absolutt burde ha i tankene, slik at fagfolk som kommer på service ikke må demontere hele varmepumpehuset for å komme til der de skal.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det kan helt klart lønne seg på sikt å bygge et varmepumpehus for å beskytte varmepumpen. Det er snakk om et relativt dyrt anlegg, og hvis et varmepumpehus kan være med på å øke levetiden på anlegget med noen år, er det i bunn og grunn en lav pris å betale fremfor å bytte ut hele varmepumpens utedel, eller betale for en eventuell reparasjon.
Det er ikke bare været som fører til slitasje på anlegget, løse ting som blåser i vinden kan også forårsake relativt stor skade på utedelen, om det er tungt eller setter seg fast og forhindrer luftsirkulasjonen. Det samme gjelder tungt snøras eller fallende istapper som kommer fra taket.
En annen fordel med varmepumpehus er at avrimingen til varmepumpen kan bli mer effektiv siden det krever mindre energi. Når varmepumpen er beskyttet mot vinden vil ikke varmen på utsiden blåses bort av kald vind, og den kan dermed gi mer varme for mindre strøm.
Vi mener at alle som har varmepumpe med utedel med fordel kan vurdere varmepumpehus, men det gjelder kanskje spesielt deg som bor i områder der varmepumpen blir utsatt for relativt hardt klima. På samme måte som en garasje beskytter bilen din, vil et varmepumpehus beskytte varmepumpen.
Med riktig montering og utførelse på varmepumpehuset vil det ikke påvirke ytelsen til anlegget, og du unngår også at varmepumpen blir skadet av at for eksempel barn eksperimenterer med å dytte kvister eller andre ting inn i anlegget. Når varmepumpen er beskyttet mot den slags, vil det også gjøre vedlikeholdet lettere, og det vil spare deg for både tid og penger i løpet av årene.
Et annet punkt som er viktig for mange er det estetiske. For varmepumpens innedel har det helt klart blitt gjort en innsats for å gjøre anlegget mer estetisk tiltalende. Du finner flere ulike utførelser som vil passe inn i de fleste boliger. Utedelen har derimot ikke blitt viet den samme oppmerksomheten, og det nåværende designet kan nok ikke akkurat kalles elegant. Med et varmepumpehus kan utedelen i større grad gå i ett med resten av huset, slik at det blir en naturlig del av boligfasaden.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er i utgangspunktet ingenting som hindrer deg i å bygge varmepumpehus selv, men det er viktig at du setter deg godt inn i hvordan varmepumpehuset skal konstrueres for å sikre best mulig lufttilstrømning til varmepumpen. Dersom varmepumpehuset bygges for tett, vil det påvirke ytelsen til varmepumpen, så hvis du er usikker på hvor mye plass varmepumpen din trenger, anbefaler vi at du spør leverandøren.
Du må regne med minst 10 centimeter klaring rundt varmepumpen, i noen tilfeller mer. Det enkleste er nok å kjøpe et varmepumpehus som i praksis er ferdig bygget, der du bare trenger å stå for enkel montering og eventuell maling selv. Så lenge du kjøper et varmepumpehus med stor nok plass, trenger du ikke å bekymre deg for det øvrige designet.
Hvis du derimot har lyst til å bygge det helt selv, finnes det flere tegninger tilgjengelig som kan hjelpe deg på vei. Ellers er det et par viktige punkter du må huske når du bygge varmepumpehus:
Det norske klimaet kan tære mye på varmepumpen, der både hardt vær og store svingninger i temperatur sliter på de elektriske komponentene. Selv om kjøp av varmepumpehus kan virke som en unødvendig utgift dersom du ikke bryr deg om det estetiske, kan det føre til at du sparer penger både på service, vedlikehold og ikke minst varmepumpens levetid.
Dersom du ikke har lyst til å ha et helt varmepumpehus, kan du også vurderer å bare bygge et takutstikk som beskytter varmepumpen ovenfra. Dette er ikke et like stort inngrep og krever ikke like mye jobb, men vil i stor grad kunne beskytte varmepumpen mot det verste været. Da kan du også være sikker på at beskyttelsen ikke påvirker ytelsen.
Gjør smarte boligvalg