Lurer du på hva en varmepumpe fra General koster? I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om prisen på varmepumper fra General, inkludert priser, prisfaktorer, samt informasjon om ulike modeller fra General og fra andre produsenter. Les vår guide, så unngår du å betale for mye når du skal investere i varmepumpe til hjemmet ditt.
General er et varemerke for varmepumper og aircondition som eies av det japanske selskapet Fujitsu General Limited. Fujitsu General produserer og selger varmepumper og aircondition under merkevarene General og Fujitsu i forskjellige markeder rundt om i verden. I Norge importeres Generals varmepumper av Pingvin Klima AS som i samarbeid med fabrikken i Japan har vært med på å utvikle den nordiske serien av varmepumper.
General har autoriserte forhandlere i Norge og merkevaren er kjent for å levere god kvalitet på varmepumper, noe som reflekteres i at General har vunnet internasjonale priser og utmerket seg i 2015 da det norske forbrukerrådet laget den store varmepumpeguiden. General har vært en del av Fujitsu i mer enn 30 år og har derfor rikelig med erfaring med å produsere og selge varmepumper.
Den norske hovedimportøren Pingvin Klima AS har dessuten vært med på å utvikle den nordiske serien med varmepumper, slik at du kan være trygg på at varmepumpen du kjøper faktisk yter godt selv på de kaldeste vinterdagene. Pingvin Klimas bidrag til utviklingen av den nordiske serien av varmepumper har bestått i å gjennomføre målinger, tester og eksperimenter, samt å rapportere og ta nye tester basert på resultatene av de forrige, og på den måten skaffe tilstrekkelig kunnskap for å kunne optimalisere varmepumpene for nordisk klima.
General varmepumper selges i over 110 land i hele verden, inkludert i Norge, Sverige og Finland. Pingvin Klima AS ble etablert i 2001 og har sitt hovedkontor på Helsfyr i Oslo. Herfra selges Generals varmepumper til hele landet. General har dessuten forhandlere over hele landet. For å finne nærmeste forhandler der du bor, kan du søke på Generals hjemmeside.
General selger luft-til-luft varmepumper og luft-til-vann varmepumper. I Norge er luft-til-luft varmepumper mest utbredt. Varmepumper med luft-til-luft teknologi henter varme i luften utenfor og blåser den ut gjennom varmepumpens innedel. Luft-til-vann varmepumper krever på en annen side et system for vannbåren varme. Denne typen varmepumper henter også varmen fra lufta utenfor, men leverer den i form av vann gjennom radiatorer eller gulvvarme. Luft-til-vann varmepumper koster en god del mer enn luft-til-luft varmepumper, men de er også enda mer energieffektive.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
General har begrenset informasjon om priser på varmepumpene sine på deres hjemmesider. For noen modeller oppgis ikke pris, mens på andre modeller oppgis en veiledende pris. Vanligvis kan imidlertid en luft-til-luft varmepumpe koste alt mellom 15.000 og 30.000 kroner og prisen på Generals varmepumper ligger i dette prissjiktet.
General selger én luft-til-vann varmepumpe. Prisen for denne finnes ikke på hjemmesidene deres, men luft-til-vann varmepumper er som regel nokså kostbare og kan koste alt fra 60.000 kroner til over 100.000 kroner. Til gjengjeld er de særdeles energieffektive og kan brukes til en rekke formål. Denne typen varmepumper kan kobles til radiatorer, gulvvarme, varmtvannsbereder og svømmebasseng. I tillegg kan de kombineres med gassfyring, oljefyring elkjele og mer.
I tillegg til selve varmepumpen må du også betale for installering. Dette koster vanligvis mellom 5.000 og 6.000 kroner, forutsatt at du bare ønsker en standard installasjon. Prisen kan imidlertid øke noe dersom du ønsker installert flere innedeler koblet til én utedel, hvis du trenger noe ekstra utstyr eller ekstra tjenester eller hvis montøren har lang kjørevei til der du bor. Varmepumpen kan ikke installeres på egenhånd. Varmepumper inneholder gasser som kan være skadelige for miljøet dersom det ikke håndteres korrekt. Derfor kreves det F-gass sertifikat for installering av varmepumper.
Det er imidlertid ikke bare prisen på selve varmepumpen og installering du må tenke på når du skal vurdere hvor kostbart det er å kjøpe en varmepumpe. En av de viktigste grunnene til at mange bytter over til bruk av varmepumpe er fordi de kan spare penger i det lange løp på lavere utgifter til oppvarming av huset. Derfor er det vel så viktig å finne en varmepumpe som er energieffektiv, som kan varme opp hjemmet ditt ved å bruke minst mulig strøm, og som har alle de funksjonene en varmepumpe skal ha for å oppfylle dine behov.
For å hjelpe deg med å finne riktig varmepumpe til riktig pris, er det lurt å se på hvilke faktorer som påvirker priser på varmepumper. Dette er de viktigste prisfaktorene:
Energieffektivitet: For å se i hvilken grad varmepumpen vil spare deg for kostbare strømregninger, må du se på varmepumpens SCOP-verdi. Denne forteller deg hvor mye en pumpen kan varme opp ved å bruke minst mulig energi. Jo høyere SCOP-verdi, desto mer energieffektiv varmepumpe. Finner du en varmepumpe med høy SCOP-verdi, kan det i det lange løp fort lønne seg å kjøpe denne, selv om den koster mer enn en varmepumpe med lavere SCOP-verdi.
Varmekapasitet: For å se hvor mye varmeeffekt du får av en varmepumpe, bør du se på varmepumpens COP-verdi. COP-verdien forteller deg hvor mange kW varmeeffekt som produseres per kW strøm varmepumpen bruker. COP-verdien vil variere med utetemperatur og produsenten oppgir vanligvis hvor høy COP-verdien er i en viss temperatur.
Toleranse for lave temperaturer: Dette er ikke nødvendigvis like viktig for alle og det avhenger i stor grad av hvor i landet du bor. Bor du i et område hvor det ikke blir mer enn 10 minusgrader om vinteren, vil de aller fleste varmepumper fungere uten problemer for deg. Hvis du derimot bor langt nord i landet eller i innlandet, kan det ha større betydning. Alle luft-til-luft varmepumper fra General er testet i temperaturer på 25 minusgrader.
Støy: Varmepumper nå til dags blir stadig mer stillegående, men likevel lager de lyd man legger merke til, og derfor kan varmepumpens støynivå være en viktig faktor for mange. De dyreste varmepumpene er som regel svært stillegående. I hvilken grad du har behov for en stillegående varmepumpe avhenger dessuten av hvor du plasserer den. Skal varmepumpen henge rett over sofaen i stua, kan det være lurt å betale litt ekstra for en av de mest stillegående pumpene, mens du kanskje ikke trenger å investere like mye i dette dersom varmepumpen er litt mer bortgjemt.
Utseende: For mange er estetikk et viktig aspekt ved varmepumpen og General har i likhet med mange andre produsenter en egen designmodell. De som ikke ønsker å ha en varmepumpe hengende på veggen, kan også vurdere en gulvmodell. General har i likhet med andre produsenter en egen gulvmodell.
Funksjoner: Ulike modeller kommer med ulike funksjoner, og noen av dem er mer nyttige enn andre. Dette kan være sensorer som sørger for energisparing, automatisk justering av temperatur, rask oppvarming, wifi-kompatibilitet, luftrensing og mye mer.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
I denne seksjonen skal vi se nærmere på noen av de mest populære varmepumpene blant General-modellene, og hva slags priser du kan forvente på disse modellene.
Råtassen er Generals toppmodell. Råtassen er en energieffektiv varmepumpe med en SCOP-verdi på 5,21 og evne til å yte 5 kW varme ved temperaturer på 15 minusgrader. Varmepumpen er testet i temperaturer helt ned mot 25 minus og er særlig kjent for sin store blåsekapasitet. Den blåser både mer varme og mer større kapasitet sammenlignet med mange andre varmepumper. Innedelen har et lydnivå ned mot 23 desibel og varmepumpen kommer med nyttige funksjoner, blant annet evne til å styre varmepumpen fra mobil slik at du kan slå på varmepumpen i god tid før du ankommer hytta. Den har også luftrenser, søvnprogram, økomodus, sensor for energisparing, samt egne innstillinger for ekstra god spredning av varme. Prisen på Råtassen 3 ligger på mellom 20.000 og 25.000 kroner, litt avhengig av hvor du kjøper den.
Vinterkongen 2.0 er en annen luft-til-luft varmepumpe som er særlig godt tilpasset nordiske forhold. Vinterkongen 2.0 har en SCOP-verdi på 4,1 og er i stand til produsere 3,35 kW varme i temperaturer på 15 minusgrader. Denne modellen er litt mer stillegående enn Råtassen 3, med et desibelnivå på 22. I tillegg har den en stor varmeveksler, noe som gir særlig kraftig varmefunksjon, og den har ellers et rent og kompakt design. Nyttige funksjonen i denne varmepumpen er at den har et eget modus for stille drift, økomodus, ekstra sterk oppvarming, luftrens, søvnprogram og autospjeld. Denne modellen koster 18.000-19.000 kroner. General selger også Vinterkongen 4.0, som er en nyere og forbedret versjon, og som koster litt mer.
Generals designmodell er valget for deg som er ekstra opptatt av estetikk. Denne modellen kombinerer design og ytelse på en god måte. Den er pen å se på og har vunnet flere priser for sitt lekre design. I likhet med Råtassen og Vinterkongen er denne modellen testet i 25 minusgrader. Den har en SCOP-verdi på 4 og kan gi 5,4 kW varme i 15 minusgrader. Varmepumpens innedel har et desibelnivå på 27 og den er ellers utstyrt med nyttige funksjoner som sterk oppvarming, eget modus for stille drift, økomodus, luftrens, autoveksling mellom varme og kjøling, samt fire ulike programmer. I følge ulike nettsteder koster designmodellen mellom 18.000 og 20.000 kroner.
Du finner også gode varmepumper hos andre produsenter. I denne seksjonen ser vi nærmere på et lite utvalg av varmepumper fra andre store aktører på markedet.
Toshiba Shorai 25 er Toshibas bestselger. Toshiba er en av aktørene som har vært lengst på markedet og de har derfor lang erfaring med å produsere varmepumper. Denne modellen har en SCOP-verdi på 4,6 og er en av de minste varmepumpene du finner. Toshiba Shorai 25 gir 3 kW varme ved 15 minusgrader og er testet i temperaturer ned mot 25 minusgrader. I stillemodus produserer den et lydnivå på omtrent 25 desibel og cirka 27 desibel i vanlig modus. Nyttige funksjoner i denne varmepumper inkluderer wifi-kompatibilitet, Hi-power, peismodus og stillemodus. Toshiba Shorai 25 koster rundt 17.000 kroner.
Mitsubishi Kaiteki 6600 er Mitsubishis toppmodell. Denne modellen har et tidløst design som har vunnet flere priser for sitt vakre utseende. Den fås i fire forskjellige farger, standard hvit, perlehvit, safirsort og rubinrød. Varmepumpen har en SCOP-verdi på 5,1, noe som betyr at den er energieffektiv. Ved 15 minusgrader produserer den 4 kW varme, og den er ellers særdeles stillegående med et lydnivå på 19 desibel. I tillegg kommer denne modellen med kjølemiddelet R32, noe som innebærer at varmepumpen er enda mer miljøvennlig. Nyttige funksjoner i denne varmepumpen inkluderer nattmodus, wifi, i-See sensor med 3D teknologi, samt vedlikeholdsvarme. Kaiteki 6600 koster mellom 20.000 og 23.000 kroner.
En annen stor aktør på markedet for varmepumper er Daikin og Daikin Stylish er deres designmodell. Denne varmepumpen kommer med en av de tynneste innedelene på markedet og kombinerer utseende med ytelse på en god måte. Modellen har en SCOP-verdi på 5,1 og den yter 4,7 kW varme i 15 minusgrader. Pumpen er testet i 25 minusgrader og den er svært stillegående med et lydnivå på 19 desibel. Daikins varmepumper er kjent for god luftrensteknologi som kommer med Daikin Flash Streamer, og modellen har i tillegg peisfunksjon som sørger for god spredning av varme. Daikin oppgir ikke priser på hjemmesiden sin, men i følge andre nettsteder koster denne modellen rundt 20.000 kroner.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvis du ser potensiell innsparing over flere år i sammenheng med prisen på en varmepumpe fra General, vil du se at det nesten alltid vil lønne seg å kjøpe en varmepumpe. Du vil først og fremst kunne regne med lavere utgifter til oppvarming i årene som kommer, og prisen på selve varmepumpen er ofte spart inn i løpet av de 3 til 6 første årene.
Deretter vil varmepumpen leve i cirka 10 år til. Da sier det seg selv at du vil spare penger på lang sikt ved å gå over til varmepumpe. I tillegg til å være en økonomisk investering, er det også positivt for miljøet, da varmepumper bidrar til mindre CO2-utslipp sammenlignet med andre tradisjonelle former for oppvarming.
For å spare penger kan du undersøke muligheten for å få økonomisk støtte fra det statlige organet Enova når du skal kjøpe varmepumpe. Enova støtter ulike prosjekter som bidrar til at hjemmet ditt bli mer miljøvennlig. Per i dag gir Enova kun støtte ved kjøp av væske-til-vann varmepumper. Støtten til andre type varmepumper ble avviklet 1. juli 2021.
Gjør smarte boligvalg