Lurer du på hva en varmepumpe fra Panasonic koster? I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om prisen på varmepumper fra Panasonic, inkludert hva som påvirker prisene, populære varmepumper fra Panasonic, varmepumper fra andre produsenter, og om det er verdt å kjøpe varmepumpe. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Japanske Panasonic er et av de mest kjente merkene på markedet for varmepumper i Norge i dag. Panasonic produserer en rekke ulike produkter innen elektronikk og er verdensledende innen innovasjon. Totalt har Panasonic rundt 300 fabrikker rundt om i verden som produserer varmepumper, og en av grunnene til at de er så populære i Norden er at varmepumpene deres er særlig tilpasset nordisk klima. På de kaldeste områdene i verden kreves ekstra sterke og kraftige varmepumper for å kunne produsere varme effektivt over lengre perioder.
Panasonic lager varmepumper til private hjem, men også til større bygninger, restauranter og arbeidsplasser.
Panasonic er videre kjent for å ha et bredt utvalg av varmepumper, og forbrukere vil i de fleste tilfeller kunne finne en varmepumpe som er tilpasset de spesifikke behovene i ethvert hjem. I Norge er bruken av luft-til-luft-varmepumper mest utbredt, og disse fås enten som veggmonterte varmepumper eller som gulvstående. I tillegg er det mulig å kjøpe multisplitenheter for de som ønsker flere innedeler koblet til én utedel. Panasonic selger også luft-til-vann-varmepumper, selv om disse varmepumpene ikke er like vanlig å se i Norge.
Forskjellen på luft-til-luft-varmepumper og luft-til-vann-varmepumper ligger i teknologien som brukes til å levere varme. Mens luft-til-luft-varmepumper henter varmen fra utsiden av huset og leverer den som luft via utblåsning fra en innedel, fungerer luft-til-vann-varmepumper litt annerledes. En luft-til-vann-varmepumpe henter også varme fra luften utenfor, men varmen leveres gjennom et system for vannbåren varme, som regel i form av gulvvarme eller gjennom radiatorer. Panasonic selger solide varmepumper av begge typer, og de tilbyr befaring slik at du som forbruker kan få nyttige råd og tips om hvilken varmepumpe som passer best under forholdene der du bor. Panasonic har forhandlere over hele landet og befaringen er gratis.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen på varmepumper fra Panasonic vil i stor grad avhenge av om du kjøper en luft-til-luft varmepumpe eller en luft-til-vann varmepumpe. Skal du ha en luft-til-luft varmepumpe må du vanligvis ut med rundt 10.000 til 30.000 kroner. Du vil imidlertid kunne finne enkelte modeller som koster litt mer eller litt mindre enn dette. De fleste varmepumper fra Panasonic med luft-til-luft-teknologi vil imidlertid ligge i denne prisklassen.
Vanligvis velger man å bytte fra tradisjonelle former for oppvarming til bruk av varmepumpe, fordi en ønsker å spare penger. Bruk av varmepumpe fører nemlig til at strømutgifter senkes betraktelig og dette må tas med i regnestykket når du skal regne ut pris. Selv om mange vil føle at de gjør et kupp hvis de finner en varmepumpe til en pris mellom 10.000 og 15.000 kroner, er det ikke sikkert at dette er det billigste alternativet i et lengre perspektiv. Hvis en varmepumpe til 25.000 eller 30.000 kroner fører til enda lavere strømutgifter, kan det fort vise seg å være enda mer lønnsomt å kjøpe en slik varmepumpe. De fleste varmepumper lever i omtrent 15 år og prisen for selve varmepumpen vil som regel være spart inn i løpet av 3 til 6 år på grunn av lavere utgifter til oppvarming.
Luft-til-vann varmepumper er som regel betraktelig dyrere enn luft-til-luft varmepumper. Luft-til-vann varmepumper kan koste alt fra 60.000 til 130.000 kroner, men de er til gjengjeld enda mer energieffektive og kan brukes til oppvarming av varmt vann slik at innsparingen også blir tilsvarende større. Ofte sparer en inn prisen på varmepumpen i løpet av 6 til 10 år med lavere strømutgifter.
Vær oppmerksom på at prisene nevnt over er basert på gjennomsnitt for ulike typer varmepumper. Innenfor hver kategori vil du se at Panasonic har stort utvalg og du vil finne varmepumper både i det øvre og nedre prissjiktet. Prisene inneholder heller ikke kostnader for installering av varmepumpen. Dette koster vanligvis mellom 5.000 og 6.000 kroner, men prisen kan bli noe høyere dersom du ønsker mer enn en standard installering. Det kan være hvis du trenger ekstra utstyr eller hvis du bor langt unna leverandøren slik at montøren må kjøre ekstra langt.
Ulike behov gir ulik pris
Flere ulike faktorer avgjør om varmepumpen ligger i høy, lav eller middels prisklasse og det er viktig at du ikke bare ser på prisen når du skal velge varmepumpe. Husk at ulike hjem har ulike behov for oppvarming. Bor du nord i Norge eller i innlandet, vil du trenge en varmepumpe som tåler sterk kulde og som kan varme effektivt på de kaldeste vinterdagene. Bor du i noe varmere strøk, kan du kanskje ofre litt varmeeffekt for andre funksjoner som er nyttige der du bor. Har du et stort hus med mange beboere, vil det kanskje være aktuelt med multisplit slik at du kan varme opp flere rom ved å bruke flere innedeler. Med varmepumpe fra Panasonic er det mulig å koble opptil fem innedeler til én utedel.
Høy SCOP-verdi er bedre, men dyrere
Energieffektivitet er en av de viktigste prisfaktorene for varmepumper. En varmepumpe som er energieffektiv vil kunne produsere mer varme ved å bruke mindre energi. Dette måles vanligvis i noe som heter SCOP og som står for Seasonal Coefficient of Performance. Du vil se at varmepumper med høyere SCOP-verdier koster mer enn varmepumper med lavere SCOP-verdi, noe som skyldes at varmepumper med høyere SCOP-verdi bruker mindre energi og sparer deg for enda mer penger i det lange løp. En varmepumpe med SCOP-verdi på 6 vil kunne spare deg for opptil 83% av strømutgiftene som går til oppvarming, mens en varmepumpe med SCOP-verdi på 3 vil kunne spare deg for opptil 67% av strømutgifter til oppvarming.
Lavt støynivå koster mer
Varmepumper lager lyd når de produserer varme og det kan fort bli et irritasjonsmoment for mange. Derfor forsøker produsentene stadig vekk å lage enda mer stillegående varmepumper. De mest kostbare varmepumpene har som regel et veldig lavt støynivå, og noen av dem kan du nesten ikke høre i det hele tatt. Hvorvidt du ønsker å investere mer i en varmepumpe som lager mindre lyd, avhenger av hvor viktig dette er for deg og hvor du har mulighet til å plassere varmepumpen. Hvis den skal stå i stua, der mennesker oppholder seg mesteparten av tiden, kan det være lurt å gå for en varmepumpe med lavere støynivå.
Nye og kreative funksjoner
Som følge av ny innovasjon, ser vi at varmepumper stadig kommer med nye og mer kreative funksjoner, og disse funksjonene kan bidra til å dra prisen opp. Noen av funksjonene er mer nyttige enn andre og de er som regel designet for å rense luft, kunne regulere temperatur automatisk i forhold til menneskers tilstedeværelse, eller fjernstyring med mobil og andre enheter.
Merkevarer er ofte dyrere
Som med de fleste produkter, betaler en også litt for selve merkevaren. Panasonic er et av de mest anerkjente merkene på markedet for varmepumper og den generelle tilliten til produktenes kvalitet betyr at de kan ta seg betalt tilsvarende. For mange er det imidlertid en trygghet å kjøpe elektroniske produkter fra merkevarer som er kjente for å levere kvalitetsprodukter.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
I denne seksjonen skal vi se nærmere på noen av de mest populære modellene fra Panasonic
Panasonic VZ9SKE har endt opp på førsteplass på varmepumpetester hos forskningsinstituttet Spar Energi på grunn av svært høy varmefaktor, og dette har sammen med brukervennlighet og det lave støynivået gjort denne modellen til en av Panasonics mest populære varmepumper. Panasonic VZ9SKE har en SCOP-verdi på hele 6,2 og den yter effektivt i temperaturer helt ned mot 35 minusgrader. Det betyr at du kan spare store mengder energi med denne varmepumpen. I tillegg kan varmepumpen styres fra telefonen og er særlig stillegående slik at komfort i hjemmet ivaretas. Panasonic VZ9SKE koster i dag mellom 25.000 og 30.000 kroner, litt avhengig av hvor du kjøper den.
Panasonic VZ12SKE er en populær varmepumpe for eiere av store hus. Denne modellen har nemlig evne til å varme opp hele 250 kvadratmeter med sin store kapasitet og sin evne til å spre varme jevnt utover huset. Modellen fungerer godt i temperaturer ned mot 35 minusgrader, har en høy SCOP-verdi på 5,9 og er derfor et godt valg enten du bor langt nord i landet eller om du bor i sør. I tillegg lager varmepumpen lite lyd og kan i likhet med førstnevnte styres med app på mobilen. Prisen på denne modellen ligger på rundt 30.000 kroner.
Panasonic LZ35TKE en en modell som er liten i størrelse og som derfor er lettere å plassere der du selv ønsker, for eksempel over en dørkarm. På tross av den lille størrelsen, er varmepumpen likevel effektivt da den kan produsere 4,35 kW varme i temperaturer på 15 minusgrader og fungerer helt ned mot 35 minusgrader. Med varmepumpen følger dessuten en brukervennlig fjernkontroll og varmepumpen kan i tillegg styres med app på mobil. Varmepumpens SCOP-verdi er 4,9 og den koster rundt 17.000-19.000 kroner.
Dersom du ikke finner varmepumpen du ønsker deg hos Panasonic, kan du sjekke ut andre produsenter. Her er noen gode alternativer.
Mitsubishi Electric FH25 er en av Mitsubishis mest solgte varmepumper. Den gir god varme ned mot 25 minusgrader og har egne innstillinger for temperaturer ned mot 35 minusgrader. SCOP-verdien er på 4,9 og varmepumpen har ellers nyttig funksjoner, som egne innstillinger for rask varme, 3D-sensorer som oppdager om det er mennesker i rommet og et filter som renser for støv, pollen, mikroorganismer og dårlig lukt. Mitsubishi Electric FH25 koster per i dag 13.000-15.000 kroner.
Mitsubishi KJ35 er en gulvmodell som er populær for de som ikke ønsker en varmepumpe som tar opp plass på veggen. Denne monteres til gulvet og kan bygges delvis inn i veggen. Pumpens SCOP-verdi er 4,4, og den fungerer optimalt i temperaturer ned mot 25 minusgrader. Med Mitsubishi KJ35 blir varmen jevnt fordelt i rommet fordi den har tre forskjellige luftspjeld. Denne modellen koster rundt 20.000 kroner.
Toshiba Daiseikai 9 25 er en av Toshibas mest populære varmepumper. Denne modellen er særdeles stillegående og den gir god varme i temperaturer ned mot 30 minusgrader. Toshiba Daiseikai 9 25 har en høy SCOP-verdi på 5,3 og koster mellom 23.000 og 25.000 kroner.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
I de aller fleste tilfeller vil det lønne seg å gå til innkjøp av varmepumpe. Det skyldes hovedsakelig at varmepumper bruker mye mindre energi sammenlignet med tradisjonelle former for oppvarming. Derfor kan du etter overgang til varmepumpe forvente betydelig lavere strømutgifter og det tar som regel ikke mer enn 5 år før selve prisen på varmepumpen er spart inn. Legger du så inn i regnestykket at en varmepumpe lever rundt 15 år, vil du se at du raskt kan gå i pluss.
Penger er imidlertid ikke eneste årsaken til at det er verdt å investere i en varmepumpe. Siden varmepumper bruker mindre energi på å varme opp hjemmet ditt, vil du bidra til et sunnere klima og mindre CO2-utslipp. På grunn av de miljømessige fordelene som kommer med varmepumper, er det dessuten mulig å søke støtte fra det statlige organet Enova for å kjøpe væske-til-vann-varmepumpe (støtten til andre type varmepumper ble fjernet 1. juli 2021). Enova er et statsforetak som skal bidra til at Norge reduserer klimagassutslippene og oppfyller Norges forpliktelser innen 2030. For mer informasjon om økonomisk støtte til kjøp av varmepumpe, kan du sjekke ut Enovas hjemmesider her.
For at prosjektet skal bli mest mulig lønnsomt for deg, anbefaler vi å ta i bruk tilbud om gratis befaring før du bestemmer deg for å kjøpe varmepumpe, enten fra Panasonic, eller fra andre leverandører. På den måten kan du få gode tips om hvilken varmepumpe som passer best for klimaet der du bor og for ditt spesifikke hus. Husk også på at varmepumpen må installeres av fagfolk med F-gass sertifikat. Hvis du forsøker å installere varmepumpen selv kan det fort føre til feil og i verste fall kan du miste både garanti og forsikring dersom et uhell skulle oppstå.
Gjør smarte boligvalg