Lurer du på hva en Mitsubishi varmepumpe koster? I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om prisen på varmepumper fra Mitsubishi, inkludert ulike prisfaktorer, populære modeller av Mitsubishis varmepumper, samt nyttig informasjon om andre produsenter på markedet. Les vår guide, så unngår du å betale for mye når du skal kjøpe varmepumpe.
Mitsubishi er et japansk varemerke som har solgt varmepumper til norske hjem siden 1991. Varmepumper blir i Norge solgt av underselskapet Mitsubishi Electric som har sitt hovedkontor i Ytre Enebakk. Det finnes over 400 autoriserte forhandlere av Mitsubishi sine varmepumper i Norge, og for å få en full oversikt over forhandlere, kan du finne en oversikt over dette på Mitsubishi sine hjemmesider.
Mitsubishi tilbyr også gratis befaring for deg som er interessert i å kjøpe varmepumpe. Ved befaring, kommer en fagperson på besøk slik at du kan få kvalifisert rådgivning om deres varmepumper og hvilken type varmepumpe som passer best der du bor. Det kan lønne seg å ta i bruk tilbudet om gratis befaring, da ulike typer varmepumper vil være best egnet i ulike forhold. Blant annet vil klimaet, boligstørrelse og antall personer som bor i boligen spille viktige roller. På den måten vil du også kunne få et bilde av hva som er realistisk å spare på lavere utgifter til oppvarming dersom du går til innkjøp av varmepumpe. Det kan også være lurt å få flere ulike tilbydere på befaring, for å kunne sammenligne flere tilbud.
Mitsubishi selger tre ulike typer varmepumper i Norge. Størst utvalg finner du blant luft-til-luft varmepumper som er de mest populære varmepumpene her til lands. Luft-til-luft varmepumper henter varme i luften utenfor huset og leverer varmen til boligen i form av luft. Dette er den rimeligste typen varmepumpe. Luft-til-luft varmepumper kan plasseres på forskjellige steder. Noen henger på veggen, mens andre henger i taket eller er gulvstående. Mitsubishi har en rekke ulike modeller som du kan velge mellom.
Mitsubishi selger også luft-til-vann varmepumper. Slike varmepumper henter også varme fra luften utenfor, men leverer varme gjennom et vannbårent system for oppvarming. Dette gir som regel god varmespredning gjennom radiatorer eller gulvvarme, men det forutsetter altså at du allerede har et system for vannbåren varme. Denne typen varmepumper er særdeles effektive og vil bidra til at du kan spare store summer på reduserte utgifter til oppvarming. Til gjengjeld koster de mer enn luft-til-luft varmepumper og er ikke like utbredt i Norge.
Den siste typen varmepumpe som selges av Mitsubishi er væske-til-vann varmepumpe. Disse henter varme fra sjø, fjell eller jorden rundt huset og leverer varmen til boligen via vannbåren varme på samme måte som varmepumpene med luft-til-vann teknologi. Disse varmepumpene er heller ikke særlig utbredt i Norge.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Luft-til-luft: Prisene på varmepumper fra Mitsubishi varierer til en viss grad avhengig av modell og type. Hvis du er på utkikk etter en luft-til-luft-varmepumpe, må du vanligvis ut med mellom 10.000 til 30.000 kroner. Selv om enkeltsummen for varmepumpen kan virke litt høy, vil du vanligvis spare penger på kjøpet når du tar med sparte utgifter til oppvarming med i regnestykket. En luft-til-luft varmepumpe vil normalt kunne brukes i omtrent 15 år, og prisen for selve varmepumpen blir ofte spart inn i løpet av 3 til 6 år, avhengig av ditt behov for oppvarming.
Luft-til-vann: Hvis du heller skal kjøpe en varmepumpe med luft-til-vann teknologi, må du belage deg på en atskillig høyere pris. Disse varmepumpene koster vanligvis et sted mellom 60.000 og 130.000 kroner. Likevel vil du kunne spare mellom 60 til 70% energi sammenlignet med det å bruke elektrisk oppvarming til å varme opp. Dette gjør at du ofte kan spare inn pengene på investeringen i løpet av 6 til 10 år. I tillegg vil denne typen varmepumpe dekke store deler av behovet for varmt tappevann.
Væske-til-vann: Væske-til-vann-varmepumper koster vanligvis over 120.000 kroner. Likevel gir disse varmepumpene den høyeste energibesparelsen. Sammenlignet med det å bruke elektrisk oppvarming, får du tre til fire ganger så mye varme ved å bruke væske-til-vann varmepumpe. Disse varmepumpene lever vanligvis i cirka 20 år og investeringen spares inn i løpet av 8 til 12 år, avhengig av størrelsen på boligen og hvor mange som bor i huset.
Montering: Prisen for standard montering fra Mitsubishi kommer utenom, og koster 5.000-6.000 kroner. Vær oppmerksom på at prisen for montering kan bli noe høyere hvis du ønsker noe ekstra. Sjekk hva som inkluderes i prisen for montering på Mitsubishi sine hjemmesider. Det anbefales ikke å montere varmepumpen på egenhånd, da varmepumper inneholder miljøskadelig kjølemedier som må behandles korrekt av fagfolk i besittelse av F-gass sertifikat. Hvis du likevel gjør det selv og du skulle være så uheldig å gjøre noe feil, kan det i verste fall forårsake brann og du vil da kunne miste forsikringen på huset.
Merkevare og kvalitet: De ulike modellene fra Mitsubishi varierer i pris selv om de er av samme type (f.eks luft-til-luft), og ulike faktorer som avgjør kvaliteten på varmepumpen vil påvirke prisen. Først og fremst er det viktig å huske på at Mitsubishi er et anerkjent merke som er kjent for å levere kvalitet. Merkevaren i seg selv kan bidra til at prisen blir noe høyere sammenlignet med mindre anerkjente merkevarer. Mange er imidlertid villig til å betale litt mer for å vite at de får et kvalitetsprodukt.
Energieffektivitet: En av de viktigste prisfaktorene er varmepumpens energieffektivitet. Når du skal kjøpe varmepumpe vil du helst ha en varmepumpe som kan gi mest mulig varme ved å bruke minst mulig energi. På den måten blir det mulig å spare enda mer penger med energieffektive pumper, selv om de kan koste litt mer. Energieffektiviteten måles i en verdi som kalles SCOP. SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance og angir hvor mye varme en varmepumpe kan levere sammenlignet med bruken av strøm. Jo høyere SCOP-verdi, desto mer vil du spare på strømutgifter. SCOP-verdien kalles ofte årsvarmefaktor og verdien er beregnet på ytelsen i en gitt gjennomsnittlig temperatur. Dersom du har en SCOP-verdi på 3, vil du i beste fall kunne spare 67% strøm med varmepumpen. Hvis SCOP-verdien derimot er så høy som 6, vil det være mulig å spare inntil 83% strøm. Naturlig nok koster pumpene med høyest SCOP-verdi noe mer enn de pumpene som har lavere SCOP-verdi.
Smarte funksjoner: Utviklingen av ny teknologi til varmepumper går svært raskt, og stadig vekk ser vi nye innovative og smarte funksjoner. Dette kan eksempelvis være muligheten til å styre varmepumpen via mobilen slik at du kan varme opp hytta i god tid før du er fremme, det kan være sensorer som oppdager når det er mennesker til stede og som regulerer temperaturen etter behov, eller det kan være nyttige filtreringsfunksjoner som sørger for luftrensing. Slike funksjoner kan være med på å skyve prisen opp.
Støynivå: Avslutningsvis vil du se at varmepumpens støynivå kan påvirke prisen på varmepumper. For mange er dette viktig, da høylytte varmepumper kan skape irritasjon dersom den konstant lager høy lyd i områder hvor folk befinner seg. Dette kan naturligvis unngås ved å plassere varmepumpen på et sted hvor det ikke gjør noe om den lager litt lyd, men som regel ønsker man varmepumpen i områder der man oppholder seg mest. Da kan det være lurt å investere litt mer for å få en varmepumpe som ikke blir til et irritasjonsmoment.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Kirigamine Hara finnes i tre forskjellige størrelser (6.3, 6.6 og 8.7). Dette er Mitsubishis mest solgte modell av gode grunner. Først og fremst er modellen godt tilpasset norske klimaforhold med en svært god varmekapasitet og en kraftig kompressor som bruker Hyper Heating teknologi slik at effektfaktoren forblir høy selv på de kaldeste vinterdagene. I tillegg kommer Kirigamine Hara modellene med en rekke nyttige funksjoner som human sensor, uketimer, dobbel luftspjeld og vedlikeholdsvarme. Modellen lager dessuten minimalt med støy og vil være et godt valg for deg opptatt av å ha stillhet i omgivelsene. Den minste modellen koster per i dag rundt 20.000 kroner og prisen stiger litt for de større modellene.
Kaiteki er Mitsubishis toppmodell og kommer i flere ulike modeller. Du kan velge mellom Kaiteki 6300, Kaiteki 6300 Hairline, Kaiteki 6600, Kaiteki 6600 Hairline, og Kaiteki 8700. Disse modellene passer særlig godt for deg som er opptatt av det estetiske, da modellene har vunnet en japansk designpris. I tillegg til å være pene å se på, har de også god varmeeffekt og en rekke ulike nyttige funksjoner. Du kan velge mellom fire forskjellige farger på innedelen og prisen på de ulike Kaiteki-modellene varierer fra omtrent 22.000 kroner til i overkant av 26.000 kroner.
Kirigamine Furo (gulvmodell): Ønsker du heller en gulvmodell, kan du vurdere Kirigamine Furo. Gulvmodeller sørger for jevn varmefordeling i hjemmet og god oppvarming av gulver. Kirigamine Furo har god varmekapasitet og produserer svært lite støy. Det finnes to ulike utgaver av denne modellen: Kirigamine Furo 3400 og Kirigamine Furo 4300, og per i dag koster de mellom 22.000 og 25.000 kroner.
Daikin: Hvis du ønsker å prøve en annen produsent, kan du vurdere Daikin, som er verdens største produsent av varmepumper og aircondition. Daikin har en egenutviklet kompressor som gir mindre støy og vibrasjon, som følge av at den har færre bevegelige deler enn det som er vanlig. Dette gir også varmepumpene fra Daikin lang levetid og høy driftssikkerhet. I tillegg sørger den inverterkontrollerte utedelen for at varmekapasiteten tilpasses behov, slik at du ikke bruker mer strøm enn du faktisk trenger. Varmepumpene gir god varme helt ned mot 25 minusgrader og koster alt fra 14.000 til over 30.000 kroner, avhengig av modell.
Toshiba: Et annet anerkjent merke er Toshiba, som har levert varmepumper i Norge svært lenge. Toshibas Daisekai-modeller er særlig populære, og er kjent for å tilby høy varmeeffekt kombinert med høy energibesparelse i kaldere klima. Daisekai-modellene har en fabrikkgaranti helt ned mot 30 minusgrader og har en kraftig kompressor. Toshiba monterer varmepumper i hele Norge og Daisekai-modellene koster rundt 20.000 kroner.
Panasonic: Panasonic er en annen stor aktør på markedet for varmepumper. Panasonic tilbyr et stort utvalg av ulike modeller, og merket er kjent for å tilby pålitelige varmepumper til norske hjem. Flere av Panasonics toppmodeller er utstyrt med et kjølemedium som kaller R32 og som både gjør varmepumpen klimavennlig samtidig som den sørger for maksimal sparing av energi og strømforbruk. Varmepumpene benytter seg dessuten av Nanoe, som er en ny type teknologi som sørger for grundig luftrens ved å fjerne virus, bakterier og andre allergener fra luften innendørs. Panasonic har et bredt utvalg varmepumper som varierer i pris fra i overkant av 10.000 til over 30.000 kroner.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Lønnsomhet og økonomisk støtte: I de aller fleste tilfeller vil det å kjøpe varmepumpe være verdt investeringen. Riktignok må en ut med en vesentlig sum når man først går til innkjøp av pumpen, men som regel vil man i det lange løp spare mer på reduserte utgifter til oppvarming, sammenlignet med prisen for varmepumpen. Vanligvis vil en varmepumpe leve i rundt 15 år, og det er normalt å spare inn hele prisen på varmepumpen i løpet av de første 5 årene. Det er ikke bare lønnsomt for lommeboken din, men også for miljøet. Bruk av varmepumpe er miljøvennlig og derfor er det også mulige å søke støtte fra Enova ved overgang til varmepumpe. Denne støtten gjelder per i dag kun for væske-til-vann-varmepumper. Fra 1. juli 2021 ble den økonomiske støtten til andre type varmepumper fjernet. For væske-til-vann-varmepumper kan du i dag få inntil 10.000 kroner i støtte.
Dine behov og gratis befaring: Om det er verdt investeringen, og i hvilken grad, vil imidlertid avhenge av behovet ditt for oppvarming og hva slags varmepumpe du kjøper. Vær oppmerksom på at ulike varmepumper har forskjellige kvaliteter og egenskaper, og fungerer optimalt i ulike situasjoner. Derfor er det viktig at du på forhånd kartlegger hvilke behov du har. Behovene vil vanligvis være knyttet til klimaet der du bor, størrelsen på huset, hvor mange som bor i boligen osv. For å finne ut hvilken varmepumpe som passer best for deg, anbefales det å ta i bruk tilbud om gratis befaring fra enten Mitsubishi eller andre leverandører av varmepumper.
Garanti og forsikring: Til slutt er det viktig å vite at det ikke lønner seg å installere varmepumpen selv. Skulle det oppstå feil ved installeringen, kan varmepumpen utgjøre en fare for omgivelsene, og det vil i verste fall kunne gå utover garantien på varmepumpen og forsikring på huset.
Gjør smarte boligvalg