Lurer du på hva en varmepumpe koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på varmepumper, inkludert priser på forskjellige typer varmepumper, ulike faktorer som driver prisene, hva som er viktig å huske på når du skal kjøpe varmepumpe og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye for varmepumpen.
En varmepumpe er et stadig mer populært og miljøvennlig alternativ for oppvarming av norske hjem. Varmepumper benytter seg av ren solenergi. Denne solenergien kan for eksempel være lagret i luft, vann eller fjell, og varmepumpen overfører denne energien til vannbåren varme eller til varm luft som fordeles i boligen.
Det finnes hovedsakelig fire forskjellige typer varmepumper. De mest populære typene varmepumper i Norge er luft-til-luft varmepumper. Disse henter varmen fra luften utenfor boligen. De passer best hvis energiforbruket ditt overstiger 15.000 kWh i året og du bor et sted med lang fyringssesong og relativt milde vintre. I tillegg vil luft-til-luft varmepumper være gode alternativer hvis du har en åpen planløsning i hjemmet ditt, slik at varmen kan distribueres godt i boligen.
Med luft-til-vann varmepumper brukes også varmen i lufta utenfor boligen, men varmen går via vannbåren varme i radiatorer eller gjennom gulvvarme. Disse varmepumpen brukes i boliger som allerede har innlagt vannbåren varmefordeling. De er gode alternativer for folk som har et energiforbruk som overstiger 25.000 kWh i året og som bruker mye tappevann. Denne typen varmepumper egner seg dessuten best i områder med milde vintre og lengre fyringssesonger.
Væske-til-vann varmepumper henter varmen fra grunnfjellet eller sjøen i området rundt huset, og varmen leveres gjennom vannbåren varmefordeling. Denne typen varmepumpe vil derfor være aktuell for deg som allerede har installert vannbåren varmefordeling i huset. Hvis du ikke har det, kan det likevel installeres, men det bør helst gjøres i byggefasen. Disse varmepumpene passer for deg som har høyt forbruk av tappevann og som bruker mer enn 30.000 kWh i året.
Den siste typen varmepumpe er avtrekksvarmepumpen. Denne kalles også ventilasjonsvarmepumpe og pumpen kjennetegnes ved at den henter varme fra ventilasjonsluft i våtrom og kjøkken, og deretter gjenbruker den til oppvarming av rom og til varmtvann. Den passer for deg som ønsker en fornybar varmekilde, har en godt isolert leilighet eller et godt isolert hus, og som har avtrekksventilasjon og vannbåren gulvvarme.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen på varmepumpen avhenger av hva slags type varmepumpe du skal kjøpe, i tillegg til en rekke andre faktorer. Siden prisforskjellen likevel er størst når vi ser på de ulike typene, vil vi først se på prisnivåene for hver av dem.
Luft-til-luft varmepumpe: Disse varmepumpene er de rimeligste og de koster vanligvis et sted mellom 10.000 og 30.000 kroner. De vil også spare deg for fremtidige strømutgifter, men er ikke like energieffektive som de andre varmepumpene.
Luft-til-vann varmepumpe: Du vil raskt se en drastisk økning i pris hvis du begynner å se på pumpene som bruker vannbåren varme. Luft-til-vann varmepumper kan koste alt fra 60.000 til 130.000 kroner, men de vil til gjengjeld spare deg for enda mer strømutgifter enn luft-til-luft-varmepumper. Varmepumper som bruker vannbåren varmefordeling kan derfor sies å være bedre egnet som en langsiktig investering.
Væske-til-vann varmepumpe: Væske-til-vann varmepumper (kalles også bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe) er en av de beste formene for oppvarming. De koster som regel over 100.000 kroner og utgifter til installasjon er gjerne omfattende, men varmepumpen vil i likhet med luft-til-vann varmepumpen sørge for å holde energiforbruket til et minimum.
Avtrekksvarmepumpe: Prisen på avtrekksvarmepumper kan variere fra 70.000 til 130.000 kroner.
Vær oppmerksom på at prisene oppgitt ovenfor ikke inkluderer prisen for montering, da dette kommer i tillegg. Montører vil variere i pris de også, men vanligvis koster monteringen ca. 5000-6000 kroner. Hva som er inkludert i denne prisen kan også være forskjellig fra montør til montør, men det er vanlig at prisen inkluderer installasjon av inne- og utedel, et begrenset antall meter rørstrekk, hulltaking, instruksjoner om bruk av varmepumpen og en en begrenset kjøreavstand for montør. Husk at eventuelle tillegg kan påløpe, for eksempel hvis montøren har lang kjørevei til huset ditt, hvis du trenger særlig lang rørstrekk (ofte utover 4 meter) og andre materialer som en måtte ha behov for. Før du velger montør, er det lurt å forhøre deg om pris og finne ut hva som er inkludert i prisen.
Den største prisvariasjonen er altså knyttet til hva slags type varmepumpe du kjøper. Likevel er det også variasjoner i pris mellom varmepumper av samme type. Prisforskjeller mellom varmepumper av samme type er et resultat av flere faktorer som størrelse, støynivå, effekt, minimumseffekt og merkevare. Vi skal gå nærmere inn på disse begrepene nå.
Støynivå: Varmepumpens støynivå er en viktig prisfaktor. De fleste har opplevd varmepumper som lager for mye lyd og som er et konstant irritasjonsmoment. Hvis du ønsker lavt støynivå på varmepumpen, vil det gjerne koste mer enn varmepumper med høyere støynivå. Men her er det ikke bare viktig å se på antallet desibel som produseres av varmepumpen, men tenk også på varmepumpens plassering. Dersom den plasseres på et sted hvor familien ikke oppholder seg særlig mye, kan du kanskje tolerere litt høyere støynivå. Hvis den derimot plasseres på et sted hvor den har potensialet til bli et irritasjonsmoment, eller hvis du har en bolig av mindre størrelse, er det kanskje verdt å investere litt ekstra i en varmepumpe som lager mindre støy.
Merkevare: Merkevaren er en annen viktig prisfaktor. Vanligvis vil de mest anerkjente merkene koste mer, fordi disse rett og slett har mulighet til å kreve mer penger for produktene sine. For mange er det likevel en trygghet å kjøpe kostbare produkter fra en leverandør man er trygg på, og ofte er merkevarer forbundet med kvalitet. Men husk å se om spesifikasjonene på den bestemte varmepumpen kan rettferdiggjøre prisen, uansett hvor anerkjent merkevaren er. For å gjøre det, bør du sammenligne spesifikasjoner og priser på flere varmepumper.
Effektfaktor: Den viktigste kostnadsdriveren er varmepumpens effektfaktor. Den er først og fremst viktig fordi den forteller deg i hvor stor grad du kan spare penger på energiforbruket ditt. Effektfaktoren rangeres på en skala fra 2 til 7. Jo høyere effektfaktor, desto mer varme produseres av pumpen sett i forhold til pumpens strømforbruk. Varmepumper med høy effektfaktor vil koste mer enn de med lavere effektfaktor.
Minimumseffekt: Varmepumpens minimumseffekt vil også være av betydning. Hvis pumpen har for høy minimumseffekt, kan det bli unødvendig varmt i tider hvor du kun har behov for litt varme, for eksempel om våren eller på høsten. I slike tilfeller kan det være bedre å ha en minimumseffekt på 500 watt i stedet for 1000 watt, slik at oppvarming står i stil med behov.
Montering: Til slutt kommer monteringen av varmepumpen. Dette er en jobb som må gjøres av en sertifisert montør. Installasjonen vil variere i pris mellom ulike aktører.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det å gå til anskaffelse av en varmepumpe kan fort vise seg å være lønnsomt. Selv om varmepumper koster relativt mye som en engangssum, vil du på sikt kunne spare penger på lavere energiforbruk. Hvor mye du sparer i året vil imidlertid avhenge av energiforbruket ditt. Nedenfor kan du se ca hvor mye du kan spare på å gå til innkjøp av varmepumpe i forhold til energiforbruk:
For å se hvilken varmepumpe som er mest energieffektiv, må du se på SCOP-verdien. Denne verdien viser hvor mye varme pumpen gir i forhold til tilført energi. Hvis en varmepumpe har en SCOP-verdi på 5, betyr det at varmepumpen i gjennomsnitt gir 5 kw varme ved bruk av 1 kw. Derfor bør du finne en varmepumpe med høyest mulig SCOP-verdi hvis du er opptatt av lavest mulig energiforbruk ved oppvarming av hjemmet ditt. Vær obs på at SCOP-verdien bare viser hvor energieffektiv pumpen er og ikke hvor mye varme den produserer. SCOP-verdien er dessuten avhengig av utetemperaturen og verdien finnes i tre forskjellige varianter. Den ene er tar utgangspunkt i et varmt klima som ikke er relevant i Norge. De to andre variantene er basert på henholdsvis temperert og kaldt klima, og sistnevnte vil være mest relevant for bruk av varmepumper i Norge. Likevel oppgir de fleste varmepumper kun SCOP-verdien som er basert på et temperert klima. Hvis du bor i et kaldere strøk, må du regne med at den reelle SCOP-verdien er noe lavere enn den som oppgis for tempererte klima.
Det finnes flere grunner til at mange velger å kjøpe varmepumpe til oppvarming av boligen. Hvis du ønsker å spare penger på energiforbruk, bør du vurdere å gå til anskaffelse av varmepumpe. Selv om varmepumper koster relativt mye, vil det på lang sikt være en god investering i de aller fleste tilfeller.
Det er også god grunn til å skaffe seg varmepumpe hvis du ønsker å gjøre din del for miljøet. Denne formen for oppvarming er svært miljøvennlig og varmepumpen vil bidra til å kutte CO2-utslippene dine i betydelig grad. Det er derfor også mulig å søke om støtte fra det statlige organet Enova for installasjon av varmepumper i enkelte tilfeller. Du kan per i dag få inntil 10.000 kroner i støtte hvis du investerer i en væske-til-vann-varmepumpe. Støtten til andre type varmepumper ble avviklet 1. juli 2021.
Hvis du er allergiker eller bare ønsker et bedre inneklima, bør du vurdere å skaffe deg varmepumpe. Varmepumper er vanligvis utstyrt med effektive filtersystemer som renser luften, og derfor anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund bruk av varmepumper.
Varmepumper er også et godt valg hvis du er på utkikk etter et alternativ som du kan brukes hele året. Den er ikke bare nyttig på kalde vinterdager. Varmepumper kan også brukes som aircondition i de varme sommermånedene. Den vil dessuten bruke enda mindre energi når den brukes som aircondition fordi temperaturforskjellene inne og ute er mindre om sommeren.
Til slutt kan du vurdere å gå til anskaffelse av varmepumpe dersom du etterhvert har tenkt å selge boligen din og i den forbindelse ønsker å gjøre investeringer som kan øke verdien på boligen din. Varmepumpen vil riktignok ikke utgjøre en stor forskjell i boligprisen, men det kan fort bli en av de avgjørende detaljene som øker interessen for boligen din.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Sjekk spesifikasjonene: Før du kjøper varmepumpe må du huske å sjekke spesifikasjonene grundig opp mot dine behov. Dersom formålet med kjøpet kun er å spare penger, vil det lønne seg å kjøpe en svakere pumpe. Svakere pumper har høyere SCOP-verdi, noe som vil si at den er mer energieffektiv og vil i større grad spare deg for energiutgifter. Men en svak pumpe er kanskje ikke tilstrekkelig dersom du bor i et kaldere område og behovet ditt først og fremst er å få det ordentlig varmt innendørs. I slike tilfeller må du se på varmeeffekten.
Tre forskjellige innstillinger: Noe annet som er kjekt å vite, er at de fleste varmepumper har tre forskjellige innstillinger; oppvarmingsmodus, avkjølingsmodus og automodus. Ofte vil du sløse unødvendig med energi dersom du bruker automodus. I denne funksjonen vil varmepumpen sette i gang avkjøling når boligen varmes opp av solen på dagtid, for så å starte oppvarmingen igjen så fort det begynner å bli kaldere.
Må monteres av fagperson: Til slutt må du huske på at varmepumpen må monteres av en fagperson med F-gass sertifikat. Kjølemediet i varmepumper er miljøskadelige og må ikke håndteres av ufaglærte. Dessuten er det greit å kunne vise til at varmepumpen har blitt montert korrekt dersom uhell skulle oppstå. Når feil oppstår, hender det noen ganger at leverandøren av varmepumpen peker på montøren, samtidig som montøren peker på leverandøren, slik at forbrukeren faller mellom to stoler. Derfor er det lurt å kjøpe varmepumpe og montering fra samme aktør.
Gjør smarte boligvalg