Lurer du på hva en varmepumpe koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på ulike typer varmepumper, inkludert luft-til-luft, luft-til-vann og bergvarme. Vi tar for oss hva som har innvirkning på prisen, om det er lønnsomt, når du burde vurdere varmepumpe og om det er verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Alle varmepumper er bygget på det samme prinsippet, som er å transportere varme fra et sted med lav temperatur til et sted med høy temperatur. De utnytter energien som frigjøres i kretsløpet inni pumpa til å varme opp boliger og i mange tilfeller også tappevann. Energien hentes fra luft, jord, sjø, grunnvann og fjell. Dette foregår i et lukket system eller et slags kretsløp, der et arbeidsmedium sirkulerer og veksler mellom gass og væske - ved høye og lave temperaturer og gjennom å bli satt under trykk. Det er energien som frigjøres i overgangene fra væske og gass og tilbake til væske igjen, som avgir varmen.
Vi har i all hovedsak fire typer varmepumper som selges i Norge, der de tre førstnevnte er de det selges mest av:
Luft-til-luft-varmepumpe, som henter energi fra luften utenfor, utnytter varmeenergien fra denne og blåser varm luft inn i boligen.
Luft-til-vann-varmepumpe, som også henter energi fra luften utenfor, men avgir varme via vann i radiatorer eller gulvvarmeanlegg.
Væske-til-vann- eller bergvarmepumpe, som henter energi fra for eksempel fjellgrunnen eller jorden, og varmer opp boligen via et system for vannbåren varme.
Avtrekks- og ventilasjonsvarmepumpe, som henter energi fra inneluften, gjenbruker den (og filtrerer innluften som sådan) og distribuerer varme via et system for vannbåren varme.
De siste tiårene har det vært en enorm økning i antall solgte varmepumper i Norge. Dette skyldes ikke bare at varmepumper er et klimavennlig alternativ sammenlignet med andre kilder til oppvarming, det har også sammenheng med at varmepumper hjelper husholdningen med å spare energi, altså redusere strømforbruket, og dermed også penger.
Det som hindrer mange i å investere i varmepumper, er at det er en stor og kostbar investering som ikke nødvendigvis gir umiddelbar gevinst. Selv om du får en lavere strømregning ganske raskt, vil det ta deg noen år å spare inn igjen utgiften, og innsparingen er avhengig av både energibehovet ditt, hvordan du bruker varmepumpen, og ikke minst hvilken varmepumpe du velger og hvordan denne blir montert og tilpasset din bolig.
I denne artikkelen vil vi se nøyere på prisen for de mest solgte varmepumpene i Norge, slik at du kan få en oversikt over hva du må regne med å betale, hva som vil være et godt valg for deg og ditt budsjett, og hva du må ta hensyn til når det gjelder boligtype og energibehov - når du velger varmepumpe.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det finnes svært mange ulike varmepumper på markedet, og prisen strekker seg fra beskjedne 5.000 kroner og opp til flere hundre tusen kroner. Dette skyldes først og fremst selve teknologien varmepumpene baserer seg på, som kan være både enkel (luft-til-luft) og svært komplisert (bergvarme), men også merkevaren bak produktet kan påvirke prisen.
Her er det også viktig å understreke at det kan være vanskelig å si noe konkret om totalkostnaden for innkjøp og montering av varmepumpe, all den tid det finnes like mange ulike oppvarmingsbehov som det finnes boliger, og selv om det finnes generelle retningslinjer for prisene på varmepumper, vil det alltid forekomme variasjoner basert på boligens egenskaper, energibehov og beboere, samt hvilke tilbud du får fra leverandøren.
Luft-til-luft-varmepumpe er et av de rimeligste alternativene på markedet, der kostnaden for både selve varmepumpen og monteringen ligger mellom 15.000 og 30.000 kroner totalt. Selv om du kan få varmepumper ned i 6.000-10.000 kroner, er det å anbefale at man investerer i en litt dyrere og mer avansert modell dersom man vil ha en varmepumpe som yter godt og varer lenge.
Standard montering av luft-til-luft-varmepumper koster mellom 5.000 og 6.000 kroner. Dersom du skal montere flere innedeler, øker prisen til rundt 8.000 kroner eller mer, litt avhengig av hvor omfattende arbeid det er snakk om og hvor mange innedeler du skal ha.
Når vi så kommer til luft-til-vann-varmepumper, vil du se at prisen allerede har steget betraktelig. Selve varmepumpen koster vanligvis mellom 60.000 og 130.000 kroner, men det finnes også modeller som koster over 170.000 kroner. Dette inkluderer ikke montering.
Kostnaden for standard montering av luft-til-vann-varmepumper er litt vanskeligere å beregne enn for luft-til-luft, da det er snakk om mer kompliserte systemer, men et grovt anslag vil være rundt 8.000 til 10.000 kroner. Dette inkluderer ikke arbeid som gjøres av elektriker eller rørlegger. Hvis du for eksempel må installere systemer for vannbåren varme i boligen, vil dette utgjøre en betydelig tilleggskostnad, og siden vi her ser på priser for standard montering, må du regne med at sluttprisen i alle tilfeller vil bli noe høyere enn anslagene våre.
Væske-til-vann-varmepumpe er helt klart det dyreste alternativet, men også det med lengst levetid og den høyeste energibesparelsen over tid.
Bergvarme med energibrønn koster fra 220.000 kroner og oppover, mens jordvarme er noe billigere og koster mellom 170.000 og 250.000 kroner. Selve varmepumpen har en pris på mellom 85.000 til 150.000 kroner, så her er både varmepumpen og installasjonen en kostbar investering.
Avtrekksvarmepumpe, eller ventilasjonsvarmepumpe, er et mindre brukt alternativ i Norge, og koster alt fra 70.000 og helt opp til 130.000 kroner. Prisen for montering er vanskelig å si noe konkret om, og leverandørene vegrer seg gjerne for å komme med overslag, så her blir du gjerne nødt til å ta kontakt med aktuelle tilbydere direkte, for å få et innblikk i hva dette vil koste i akkurat din bolig.
Det er viktig å velge riktig varmepumpe for å få mest mulig igjen for investeringen din, og det er derfor lurt å sette av tid til å gjøre grundig forarbeid. Det er som tidligere nevnt mye som kan påvirke kostnadsbildet, og for å kunne sammenligne realistiske priser anbefaler vi at du får flere ulike leverandører til å komme på befaring hjemme hos deg. Da kan de utarbeide et mer nøyaktig tilbud, og du kan sammenligne priser og velge det som passer deg best.
Når du henter inn tilbud fra flere leverandører, burde de kunne gi deg en oversikt over:
De fleste leverandører tilbyr gratis befaring uten forpliktelser om kjøp. Å få flere leverandører på befaring er ikke bare en god måte å få oversikt over markedet på; det kan også føre til at de konkurrerer med hverandre om å gi deg det beste tilbudet. Dersom du mottar muntlige løfter i løpet av en slik befaring, anbefaler vi at du ber om å få dem skriftlig også, eller iallfall noterer deg dem til senere, slik at du kan få det med i en eventuell fremtidig skriftlig kontrakt.
Enova er et statlig selskap som eies av Klima- og miljødepartementet. Hensikten med selskapet er å bidra til at samfunnet legger om energibruk og energiproduksjon, og i større grad blir et lavutslippssamfunn.
Et av tiltakene til Enova er at de bidrar med økonomisk støtte til både bedrifter og privatpersoner som ønsker å innføre ulike energitiltak. Det er flere ulike tiltak i forbindelse med kjøp og installasjon av varmepumper i private hjem som kvalifiserer til støtte gjennom Enova-tilskuddet, men enkelte av støttetilbudene er også blitt avviklet i senere tid. Hensikten med støtteordningen er nemlig å stimulere markedet når etterspørselen er lav og prisene er høye. Av den grunn støttes ikke lenger luft-til-luft-varmepumper og luft-til-vann-varmepumper, siden disse inngår i et godt etablert marked som regulerer seg selv, der etterspørselen nå er blitt høy, og prisene stadig synker.
For væske-til-vann-varmepumpe, som er en mer omfattende og krevende, men også svært miljøvennlig investering, kan du få inntil 10.000 kroner i støtte. Dette gjelder enten det er snakk om bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe.
Vilkårene for støtte er at:
I tillegg kan du få inntil 10.000 kroner i støtte dersom du må legge om til vannbåren varme i boligen din, men dette krever at du investerer i en fornybar energikilde samtidig. Dersom varmekilden er fossil olje eller elkjel, vil du ikke motta støtte fra Enova. Oljefyring er dessuten forbudt i Norge per 2020.
Du søker via Enovas tilskuddsportal.
Som vist kan det herske enormt store forskjeller i pris mellom ulike typer varmepumper, og dette har først og fremst sammenheng med at de dyrere pumpene benytter mer komplisert og kostbar teknologi, i tillegg til at de er langt mer kompliserte og arbeidskrevende å montere. Det har dermed liten hensikt å sammenligne priser på de ulike typene siden det rett og slett er snakk om svært ulike produkter, som også er tilpasset svært ulike energibehov. Luft-til-luft-varmepumper kan for eksempel være tilstrekkelig i en liten leilighet, men eier du et digert hus ute på landet, er bergvarme/jordvarme en langt mer relevant investering. Det er altså mer hensiktsmessig å se på prisforskjellene innenfor samme type varmepumpe, og hvilke faktorer som vil være relevante når du skal sammenligne de prisene:
En god energikarakter vitner om en effektiv varmepumpe som gir god ytelse i ulike forhold, og dette vil kunne ha mye å si for prisen på varmepumpen. Det er ikke dermed sagt at det nødvendigvis er mest lønnsomt å velge den modellen som har høyest energikarakter. Energikarakteren baserer seg på årsvarmefaktoren (SCOP), som viser hvor mye energi (og dermed strøm) du kan spare ved å installere et varmepumpeanlegg.
En varmepumpe med energikarakter A+ eller A++ vil gi deg rask inntjening av investeringssummen, og dette er modeller som vanligvis ligger i en mellomklasse rent prismessig. De er ikke de dyreste, men heller ikke de billigste. Dette fører til at det ofte er større konkurranse i denne kategorien, noe som tvinger prisene nedover. De mest energieffektive varmepumpene vil være merket med A+++, men disse vil ligge i det øvre prissjiktet, så selv om du får mer effektivitet, kan du likevel ende opp med en lengre nedbetalingstid.
En av de største variablene knyttet til totalprisen for varmepumpeanlegg er monteringen. De fleste leverandører vil kunne gi deg et overslag over hva som inkluderes i en standard montering som en form for startpris, men det er ofte en del som ikke er inkludert i dette kostnadsbildet og som kan gjøre at prisen blir høyere enn først forespeilet, for eksempel kjøring til eiendommen din og parkering utenfor, eller ekstrautstyr som lift eller stillas som kreves for å montere anlegg over arbeidshøyde, samt arbeid som må gjøres av elektriker eller rørlegger.
Selv om du nok først og fremst ønsker å betale for spesifikasjoner og teknologi, ikke merkevarenavn, er det en viss trygghet i å gå for de mest kjente produsentene.
Det er flere grunner til dette:
Japanske merkevarer som Toshiba, Mitsubishi, Panasonic og Daikin er gode eksempler på produsenter som utvikler varmepumper som er godt egnet for kaldere klima. Det samme gjelder svenske NIBE.
Selv om de fleste varmepumper har lite behov for vedlikehold, må du ta høyde for at de vil kreve jevnlig tilsyn og service fra en sertifisert montør, gjerne annethvert år. Dette kan med fordel gjøres via en serviceavtale med leverandøren slik at du slipper å huske på det selv, men i alle tilfeller er det en betalt tjeneste som du må være med i husholdningsbudsjettet ditt.
Prisen for service på luft-til-luft-varmepumpe ligger på mellom 1.700 og 2.500 kroner, mens for varmepumper som går på vannbåren varme, ligger serviceprisen på 2.500 kroner og oppover. Ved å opprette en serviceavtale med leverandøren kan du sannsynligvis få en noe lavere pris enn du ville fått på det åpne markedet.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Selv om varmepumpen er en dyr investering, er det liten tvil om at den vil være kostnadseffektiv på sikt. Dette med forbehold om at den monteres og driftes på riktig måte, og er dimensjonert for din bolig og ditt energibehov:
Generelt er det slik at jo høyere oppvarmingsbehov du har, jo mer vil du kunne spare. Det anbefales at du installerer en energimåler som måler strøm og varme tilknyttet varmepumpen, slik at du kan kontrollere om du sparer det du har blitt lovet av leverandøren.
Luft-til-luft-varmepumpe i en enebolig med et strømforbruk på 25.000 kWh i året vil kunne spare omtrent 72.000 kroner i løpet av varmepumpens levetid, med en gjennomsnittlig strømpris på én krone per kWh (Tall hentet fra Enova). Bruker du mer enn 25.000 kWh per år, vil det være mer lønnsomt med en luft-til-vann-varmepumpe.
Luft-til-vann-varmepumpe i en enebolig med et strømforbruk på 25.000 kWh i året vil kunne spare omtrent 118.000 kroner i løpet av varmepumpens levetid, med en gjennomsnittlig strømpris på én krone per kWh (Tall hentet fra Enova).
Væske-til-vann-varmepumpe i en enebolig med et strømforbruk på 25.000 kWh i året vil kunne spare omtrent 150.000 kroner i løpet av varmepumpens levetid, med en gjennomsnittlig strømpris på én krone per kWh (Tall hentet fra Enova). Denne varmepumpen egner seg imidlertid aller best dersom du har et strømforbruk på over 30.000 kWh per år.
Avtrekksvarmepumpe i en enebolig med et strømforbruk på 25.000 kWh i året vil kunne spare deg for omtrent 8.500 kroner i året, med en gjennomsnittlig strømpris på én krone per kWh (Tall hentet fra Enova).
For å oppnå høyest mulig besparelse er det viktig å bruke varmepumpen på en kostnadseffektiv måte:
Hold en jevn temperatur. Det vil si at du burde unngå å skru varmepumpen av og på. Hvis du synes det er for varmt, er det bedre å skru temperaturen ned et par grader, da anlegget bruker en del energi på starte opp igjen. Jevn drift er mer effektivt.
Ikke sett temperaturen for høyt. Hvis du vil ha 22 grader i boligen, er det den temperaturen du skal sette innstillingene på. Boligen blir ikke fortere varm om du stiller inn varmepumpen til 30 grader.
Gi hele familien opplæring i hvordan de bruker varmepumpen. Det er viktig at alle som har tilgang til varmepumpen, vet hvordan de skal bruke den på en kostnadseffektiv måte.
Det finnes fordeler og ulemper med alle typene, men hvilken varmepumpe som passer best for deg og din bolig, er nok først og fremst avhengig av energibehovet ditt, samt hvor mye du er villig til å investere i varmepumpen. Som vist er det store forskjeller i pris mellom de ulike typene, men dersom du bruker mye energi, vil du også spare mer ved å velge en av de dyrere løsningene.
For deg som bruker mer enn 15.000 kWh per år, kan luft-til-luft-varmepumpe være et økonomisk gunstig valg. Det er en fordel om du har en åpen planløsning slik at luften kan strømme fritt til mesteparten av boligen, men det er også mulig å koble flere innedeler til samme utedel, via en såkalt multisplitt. Du vil trenge alternative oppvarmingskilder på de kaldeste dagene, men det er fortsatt en forholdsvis rimelig løsning, spesielt dersom du bor i et klima med milde vintre.
Andre fordeler:
Ulemper:
Dersom du bor i et hus med energibehov på over 25.000 kWh i året og allerede har et system for vannbåren varme, kan luft-til-vann-varmepumpe være et velegnet alternativ. Som med luft-til-luft-varmepumpen vil du trenge alternative oppvarmingskilder på de kaldeste dagene.
Andre fordeler:
Ulemper:
Væske-til-vann-varmepumper eller bergvarmepumper gir lave energiutgifter til deg som har et svært høyt energibehov, helst over 30.000 kWh per år. Siden energikilden til denne varmepumpen holder en stabil temperatur hele året, er du ikke avhengig av å supplere med ekstra kilder til oppvarming.
Andre fordeler:
Ulemper:
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Som vi har vist, kan det være vanskelig å få oversikt over kostnadene som knyttes til de ulike varmepumpetypene, og vi vil derfor anbefale at du legger oppdraget ut på anbud slik at du får detaljerte prisoverslag som du kan studere og sammenligne med hverandre. Du kan også etterspørre referanser fra leverandørene, og undersøke omdømmet til aktuelle kandidater på nettet via anmeldelser og omtaler.
I tillegg burde du gjøre egne undersøkelser slik at du har nok kunnskap om emnet til å kunne studere disse tilbudene kritisk. Ta deg tid til å lese tester på nettet, snakk med bekjente, venner og familie som har installert varmepumper allerede, og les om andres erfaringer med varmepumpemodeller du vurderer å kjøpe.
Det er bare du som kan avgjøre om en varmepumpe er noe som passer inn i boligen din, og om den vil harmonere med budsjettet ditt og ikke minst klimaet der du bor. Det er ikke gitt at varmepumpen er den mest energieffektive eller den mest lønnsomme løsningen, men for de fleste vil det definitivt være en god investering for fremtiden!
Gjør smarte boligvalg