Lurer du på hva seriekoblede røykvarslere koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for brannalarm og seriekoblede røykvarslere, inkludert hva du kan velge mellom, hvilke aktører du velge blant, hvorvidt det er verdt å ha seriekoblede røykvarslere, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Hvis vi tar utgangspunkt i en toetasjes leilighet med to soverom, kan vi si at det å installere seriekoblede røykvarslere vil koste et sted mellom 1.000 og 3.000 kroner (fire røykvarslere), om du velger å montere systemet på egenhånd. Alternativet er å kjøpe røykvarslere gjennom et alarmselskap og samtidig bli abonnent hos dem. Abonnementstjenestene koster gjerne et sted mellom 200 og 500 kroner i måneden og kommer i tillegg til kostnadene for produkter og installasjon. Da vil alarmsystemet ditt være tilknyttet en alarmsentral, som står parat og sender nødvendig hjelp umiddelbart, dersom alarmen går hjemme hos deg. Alarmselskapet vil også passe på at anlegget ditt fungerer som det skal. Monteringshjelp koster gjerne rundt 2.000 kroner, men er i visse tilfelles uten ekstra kostnader.
Det anbefales at du monterer minst én røykvarsler i hvert etasje. Om disse i tillegg er seriekoblede, vil det øke sikkerheten: Dersom en røykvarsler reagerer på brannutvikling, vil det utløse alle alarmene i boligen. De varslerne som er på markedet i dag, kan dessuten kobles sammen trådløst.
En test utført av “TV2 hjelper deg” i 2017 konkluderer med at du ikke behøver å kjøpe de dyreste variantene for å kunne være trygg. Stykkprisene i det laveste prissjiktet ligger på rundt 250 til 400 kroner. Dyrere varianter selges til over 1.400 kroner, da med wifi-tilkobling, varsling på telefon og med lovnad om å oppdage brann tidligere enn andre modeller.
Prisene fra alarmsepseialstene som tilbyr pakkeløsninger, er ofte vanskelig tilgjengelig ved søk på nettet alene. Du får konkrete pristilbud tilpasset din bolig og dine ønsker ved å fylle ut skjema på aktørenes nettside, eller ved kontakte dem på telefon eller e-post.
Om du bestiller brannalarm fra en alarmspesialist, som Verisure, Sector Alarm eller andre, vil du få en skreddersydd løsning. Tilpasningene går hovedsakelig på plassering av varslerne og hvor mange du vil trenge for å være tilstrekkelig dekket, eventuelt oppkobling til andre sikkerhetssystemer som smart dørlås og innbruddsalarm.
I pakkeløsninger er det vanlig at produkter, installasjon og abonnement inngår. Det gjelder også slikt som batterier, ladekabler og nødvendig festemateriell. Den endelige prisen beregnes ut fra det totale antallet alarmkomponenter. Oppkobling til smarthjemsystemer kan gi tillegg i prisen. Betjening av seriekoblede røykvarslere kan gjøres via smarttelefon, ved hjelp av et eget veggpanel eller med fjernkontroll. Slike komponenter kan komme til egne priser.
Betaling foregår ofte ved faste månedsavdrag. Beløpet de første årene vil da inkludere både produktprisen og abonnementsprisen. Når summen for røykvarslerne og installasjonen er nedbetalt, senkes beløpet.
Det er vanlig å hente inn pristilbud og sammenligne tilbudene fra flere tilbydere og å forhandle om prisen. Det gjelder å ikke bare se på totalsummen, men også sette seg godt inn i hva som faktisk inngår i avtalen. Spør gjerne om produktets forventede levetid, garantitid, servicetilbud og kostnader for eventuelle ekstrautgifter i forbindelse med montering. Du kan godt spørre om leverandørens produkter er FG-godkjente. FG står for “forsikringsgodkjent” og fungerer som et kvalitetsstempel. Dette vil kunne påvirke forsikringen din positivt, ved rabatt på forsikringspremien og eventuelt lavere egenandel om uhellet skulle være ute.
Ionisk røykvarsler: Den sorten de fleste av oss har hjemme i dag er ionisk - en eldre type røykvarsler. Ioniske røykvarslere reagerer først og fremst på åpne flammer og på brann som utvikler seg raskt. Apparatet sender radioaktiv stråling ut i rommet, og når den treffer varm gass, blir den positivt ladet. Strøm vil da sendes gjennom brannvarsleren - og alarmen går. Når det gjelder plassering, bør denne typen brannalarm festes på steder hvor det er større sannsynlighet for flammebrann, det vil si der det befinner seg mye brennbart materiale, typisk på loftet eller i kjelleren. Ulempene består i at de er dårligere til å plukke opp ulmebrann, at radioaktivt materiale brytes ned over tid, og at brannalarmene dermed må byttes ut iblant. De må dessuten deponeres som farlig avfall. Mengden radioaktivt stoff er for øvrig så liten at den ikke utgjøre noen helseskade. Ioniske røykvarslere gir oftere feilalarm fordi de takler røyk og partikler fra stekeos og fukt dårligere enn de optiske variantene. Til gjengjeld er de billigere enn de optiske.
Optisk røykvarsler: De nyere, optiske varslerne er bedre til å oppdage ulmebrann; de oppdager røykutvikling raskere enn de ioniske. De er også i bedre stand til å takle både damp, fuktighet og stekeos, og kan dermed være en bedre løsning enn ioniske røykvarslere i nærheten av bad og kjøkken. Optiske røykvarslere fungerer ved at en lysstråle sendes ut i rommet. Når denne strålen blir brutt, går alarmen. Optiske varslere bør plasseres der det er sannsynlig at en ulmebrann kan oppstå. Det gjelder særlig kjøkken, soverom og vaskerom. Denne typen vil ikke tape effekt over tid. De koster riktignok noe mer enn de ioniske brannvarslerne.
Overvåkningskameraer: Visse typer overvåkningskameraer fungerer som brannalarm ved at de “ser” flammer. Det er mulig å sammenkoble kameraene med brannalarmsystemet, ja, i det hele tatt å samordne brann- og boligalarmene slik at de fungerer som et helhetlig sikkerhetssystem. Kameraene leveres for øvrig med løsninger som lar deg snakke direkte med alarmsentralen og brannvesen hvis noe skulle være galt. Ved hjelp av bilder av rommene i boligen kan de fortelle deg hvor brannen er, hva du bør gjøre og hvordan du kommer deg ut av bygget.
Høykvalitets, optiske, seriekoblede røykvarslere med abonnement, vil være den dyreste måten å sikre boligen din på. I den andre enden av skalaen finner vi uavhengige produkter til salgs i kjedebutikker, elektronikkbutikker og på nett. I sistnevnte kategori vil gjerne prisene variere fra 250 kroner til 1.400. Biltema har optiske røykvarslere for trådløs seriekobling, opptil 30 stykker. Det samme har Jula med sine optiske brannvarslere som kan kobles sammen trådløst i system med opptil 24 enheter.
Ifølge en test utført av TV2 hjelper i 2017 deg betyr økt pris lavere reaksjonstid. Blant alarmene som ble testet var Nest Protect, en røykvarsler som reagerer på CO-gass, også kalt kullos; den oppdager brann raskt, og befinner seg i det øvre prissjiktet. Videre tilbyr Biltema røykvarslere i en lavere prisklasse. Disse utløser alarmen litt senere enn den fra Nest Protect, med noen få sekunder. Mellom de billigste og de dyreste skiller det omtrent to-tre minutter på tiden de bruker for å sette i gang alarmen når noe er i ferd med å ta fyr. Men eksempelvis vil både alarmen fra Biltema og Nest Protect varsle deg i tide; du rekker å komme deg ut før nivåene av gass i rommene blir dødelig. Kjell & Company og Jula selger også brannalarmer til gunstige priser.
Det er vanlig å kjøpe pakker på mellom tre og åtte røykvarslere. Tre stykker koster ofte rundt 1.800 kroner, mens åtte stykker får en pris på omtrent 4.800 kroner. Et godt tilbud vil for eksempel inkludere to seriekoblede brannalarmer til 400-600 kroner, med gratis frakt.
For deg som ikke har behov for å kjøpe mer enn én røykvarsler, kan vi nevne at du får kjøpt enkeltstående, smarte brannvarslere til rundt 1.000 kroner, som ikke krever tilknytning til nettverk i hjemmet, men likevel har mulighet for betjening via app. Hovedenhet og oppkobling mot smarthjem koster, men kan gjøre hverdagen din enklere og gir god oversikt. Og du vil spare en god del på ikke å være tilkoblet noen alarmstasjon.
Alarmselskapet Sector Alarm: Sector Alarm befinner seg utvilsomt blant de ledende alarmselskapene her til lands. De har dessuten vunnet Kundeserviceprisen, senest i 2021, har mange lojale kunder i Norge og scorer generelt høyt på rangeringer. Anmeldelser av dem kan leses på kjente, nøytrale nettplattformer. Her kan du velge blant en rekke produkter som digital dørlås, innbruddsalarm, overvåkningskameraer og annet - fra et firma som har fokus på bærekraft. Videre innebærer en avtale hos Sector Alarm abonnement og tilknytning til en døgnåpen alarmsentral med profesjonelle vektere og kobling opp mot nødetatene. Ved å kjøpe deres pakketilbud under en kampanje, vil du kunne spare så mye som 3.500 kroner.
Homely: Homely rangerer jevnt over høyt blant sine kunder, i følge nøytrale nettplattformer som Google. De reklamerer med påstand om et av markedets rimeligste abonnement, cirka 200 kroner i måneden, uten at det går på bekostning av sikkerhet og kvalitet. De selger blant annet seriekoblede optiske røykvarslere.
Alarmselskapet Verisure: Verisure har lang fartstid i det norske markedet. De får jevnt over gode anmeldelser og rangeringer fra brukerne, noe du kan lese mer om ved å søke dem opp på kjente nettplattformer. De tilbyr brannalarmanlegg tilkoblet døgnåpen alarmstasjon, inkludert seriekoblede og optiske røykvarslere. Deres brannalarmer har både sirene og et sikkerhetselement i form av en stemme som forteller deg hvor det brenner. De gir deg også muligheten til å bli varslet på mobilen om noe skulle oppstå. Verisure har vektertjeneste som en del av sine abonnementstjenester. Vekterne vil hjelpe deg å gjenopprette sikkerheten i boligen etter en uønsket hendelse, bistå brannvesenet og eventuelt tilkalle låsesmed eller glassmester ved behov.
Både Verisure, Homely og Sector Alarm tilbyr alarmsystemer av den mer omfattende typen; dekningen er utvidet, men prisen vil også stort sett være høyere enn om du går til innkjøp av produkter i butikk eller på nett.
Dette er noen av de mest kjente tilbyderne av seriekoblede røykvarslere, men det er ikke alltid de største som er de riktige for deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, kan du bli kontaktet av gode tilbydere i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg. Tjenesten koster ingenting og er helt uforpliktende - hurra!
Pakketilbud med komborabatt: Ved kjøp av både bolig- og brannalarm fra samme leverandør, eventuelt i sammenheng med en digital dørlås og/eller overvåkningskamera, vil du gjerne kunne oppnå samlerabatter.
Kampanjer og tilbud: Du kan ofte spare mellom 1.000 og 2.000 kroner, eventuelt mer, på å slå til under kampanjer, som dukker opp ofte og regelmessig i denne bransjen. Et typisk sommertilbud kan for eksempel innebære at kjøp av innbrudds- og brannalarm, vil gi gratis installasjon eller digital dørlås med på kjøpet.
Anbudstjenester: Du vil kunne oppnå prisgunstige avtaler ved å sammenligne tilbud fra flere aktører, gjerne minst tre. Hent inn tilbud via nettskjema eller gratis befaring, og bruk det du lærer til å forhandle om prisen. Ved å bruke vår digitale anbudstjeneste her på Boligsmart får du tilgang til hundrevis av kvalitetssikrede tilbydere. Og ja, Boligsmart er helt gratis og uforpliktende.
Lojalitetsrabatter: Om du allerede er kunde hos et alarmselskap, vil du som regel få rabatterte priser om du ønsker å utvidet sikkerheten med flere komponenter.
Gjør det selv: Enklere brannalarmer kan du montere selv, mens mer omfattende alarmsystemer ofte må installeres av sertifiserte fagfolk. Alt arbeid med det elektriske, installasjon av faste systemer, skal utføres av en elektriker.
Spare penger på innboforsikring: Dersom boligalarmen er det som kalles FG-godkjent, vil du kunne få rabatt på forsikringene dine. FG står for forsikringsgodkjent.
Det er i alle tilfeller verdt å følge disse rådene og reglene:
De fleste brannene i norske hjem starter som ulmebrann. Ulmebrann produserer giftig røyk som kan ta liv - og som gjør nettopp det, oftere enn flammene. Av den grunn anbefales optiske røykvarslere av blant andre Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Verisure. Har du i tillegg seriekoblede røykvarslere, er du tryggere i tilfelle det skulle oppstå ulmebrann et sted du ikke oppholder deg like mye, et sted det ikke er sannsynlig at du vil oppdage faren selv. Når du uansett må ha et visst antall brannalarmen i boligen, koster det deg ikke mye ekstra å sørge for at disse lar seg sammenkoble.
Å være tilknyttet en alarmsentral sørger for at nødetatene varsles automatisk ved brann (og du kan alltids avbryte utrykningen om det viser seg å være falsk alarm). Du vil spare potensielt veldig viktige sekunder på dette. Samtidig vil alle røykvarslere som fungerer som de skal, gi tilstrekkelig sikkerhet ved hjelp av varsling med sirene.
Om røykvarsleren går i full alarm selv om det ikke brenner (jepp, irriterende), kan det være at det er støv inne i røykvarsleren, at røykvarsleren er plassert feil, at den reagerer på gass fra maling eller lakk, eller at den er for gammel. Små korte pip betyr gjerne at det er på tide å bytte batteri. Løsningene kan variere fra nettopp å bytte batteri, å støvsuge apparatet (forsiktig), flytte røykvarsleren litt bort fra der det oppstår damp eller temperaturforandringer, typisk i nærheten av dusjen eller rett ved terrassedøren, eller å skaffe nye varslere.
Hele ti prosent av oss som bor i Norge, har røykvarslere som ikke fungerer. Du kan komme til å få problemer med forsikringsselskapet ditt dersom det viser seg at batteriene i røykvarslerne dine var tomme. Mange lar også apparatene henge lenge etter at produktets levetid har gått ut, det vil si lenger enn 10 år. Med det sagt, har du husket å ta en rask sjekk av anlegget ditt, og batteriene, i år?
Gjør smarte boligvalg