Lurer du på hva alarm til hjemmet koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for alarm til hjemmet, inkludert hva de ulike alarmselskapene kan tilby, hva som vanligvis er inkludert i prisen, hva slags alarmer du kan velge mellom, hvordan du kan spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngå du å betale for mye!
Alarmer til hjemmet koster vanligvis rundt 3.000 til 10.000 kroner. Ettersom ytterst få alarmselskaper oppgir nøyaktige priser på hjemmesidene sine, er det vanskelig å komme med et mer nøyaktig prisanslag enn dette. De fleste selskaper opererer med pakkeløsninger som tilpasses dine behov, og prisen justeres deretter. Det lønner seg derfor å prate direkte med alarmselskapene for å få en mer nøyaktig pris for alarm til akkurat ditt hjem. Alternativt kan du bruke en anbudstjeneste til å hente inn pristilbud for deg. Leverandørene hevder selv at de ikke oppgir priser for alarmer på sine hjemmesider fordi det regnes som konkurransesensitiv informasjon, men det er også fordi alle hus krever forskjellige alarmsystemer og størrelse på alarmanlegget.
De helt enkle anleggene er naturlig nok de billigste, og de mer avanserte anleggene koster dermed en del mer. Prisen påvirkes både av anleggets kompleksitet og hvor omfattende det vil være å få det installert. Avanserte anlegg krever naturlig nok et mer omfattende installeringsarbeid enn enklere anlegg.
Som nevnt tilbyr ikke de største leverandørene standardpriser - de gir heller pristilbud basert på hva hver enkelt ønsker fra alarmen de vil kjøpe. Man må altså selv ta kontakt for et pristilbud - vi anbefaler deg å ta kontakt med flere på samme tid, slik at du får en bedre oversikt over prisforskjellene og hva hvert enkelt selskap kan tilby.
Dersom du er usikker på hva du egentlig trenger når det kommer til valg av alarm, tilbyr flere store leverandører gratis befaring. Befaring vil si at bedriften kommer hjem til deg og undersøker hvilke sikkerhetstiltak som kan bli gjort basert på dine ønsker - det kan for eksempel være hvor røykvarslere bør være, hvorvidt alle vinduene dine trenger sensorer og hvor de eventuelt svakeste sikkerhetspunktene i boligen din er. Vi anbefaler at du benytter deg av slike gratis befaringer, da du også får et uforpliktende pristilbud av bedriften som kommer på befaring.
Her her en kort liste over hva som er mest vanlig å inkludere i et pakketilbud:
Montering kan være inkludert, men i mange tilfeller velger du selv om alarmen skal monteres av en montør eller om du - eller noen du kjenner - skal stå for monteringen. Mindre alarmsystemer trenger ikke profesjonell montør og montering vil derfor ikke være en del av pristilbudet. Dersom du ønsker montering, kan det naturligvis legges til. Montering påvirker ikke prisen i stor grad. Med større og mer avanserte anlegg, kan ofte montering være inkludert i pristilbudet.
Smarthusfunksjoner inkluderes ofte i større anlegg, men ikke alltid i mindre avanserte anlegg. Hvilke smarthusfunksjoner som er inkludert kan variere, men det kan for eksempel være elektronisk dørlås og strømstyring via smartplugger. Det vanligste som inkluderes er muligheten til å følge med på anlegget med mobil eller nettbrett, slik at man får beskjed med en gang noen aktiverer alarmen.
Å abonnere på alarm innebærer at du må betale en månedlig sum til det alarmselskapet du velger. Abonnementet varer ut alarmens levetid eller frem til du sier det opp, og gjør at alarmselskapet til enhver tid kan passe på at alarmen fungerer som den skal. Alarmselskapet kan også varsle politi eller andre etater på vegne av deg, dersom du har abonnement.
Som med mange bedrifter, har også alarmselskaper til tider kampanjer, noe som kan senke prisen betydelig. Om du følger med på hjemmesiden til leverandørene du kan tenke deg å kjøpe fra, kan du komme over pristilbud som varer i kortere perioder - for eksempel kampanjer basert på sesong. Det er spesielt vanlig med kampanjer rett før sommerferien, siden mange reiser fra boligen over en lengre periode for første gang, og da trenger sikkerhet som de ikke så på som nødvendig før.
Det finnes mange typer boligalarmer på markedet, og det kan være vanskelig å danne seg en fullstendig oversikt over hva som egentlig finnes og hva du har å velge mellom. For å gjøre det lettere for deg, skal vi nå se på noen av de vanligste alarmene til hjemmet.
Du er kanskje allerede klar over at boligalarmer benytter sensorer i for eksempel vinduer og dører for å kunne fange opp de som prøver å komme seg inn i bygningen. Det er mange forskjellige sensorer, som vi kort skal se på nå.
Sjokksensorer festes på vindusglasset og skal klare å fange opp harde slag mot vinduet. Magnetkontakter er ment til å gi beskjed om magnetene går fra hverandre, noe som vil skje dersom noen åpner døren eller vinduet magneten er festet i. Infrarøde sensorer reagerer på bevegelse i rommet, uansett om det er lyst eller mørkt, og kan stilles slik at kjæledyr ikke fanges opp av sensoren. Akustiske glassbrudd-sensorer fanger opp lyd, og vil reagere dersom den hører at et vindu blir knust. Til sist har man også panikk-knappen, som man kanskje mest kjenner igjen fra filmer som omhandler bankran og lignende. Panikk-knappen varsler andre om at noe er på gang og må aktiveres manuelt.
Disse sensorene kan kombineres med for eksempel kamera og lydovervåkning.
Boligalarm mot brann er også kjent som røykvarsler. Alle norske hjem skal ha minst en alarm i hver etasje, og man kan også montere hele anlegg slik at røykvarsleren videresender signaler om røyk til andre alarmer i hjemmet, samt til en alarmsentral. Eksempelvis; hvis det utvikler seg røyk i første etasje og du sover i andre etasje, vil alarmen likevel gi lyd fra seg i begge etasjer. Røykvarslere kan fange opp røyk før det blir flammer, og noen sensorer er også laget for å kunne varsle om temperaturendringer.
Det finnes mer enn bare boligalarmer og røykvarslere, og mange av disse kan kombineres med for eksempel boligalarmer.
Først og fremst har vi gass-sensorer, som er svært viktig dersom du har noe i huset som drives av gass. Det er viktig at sensoren er på døgnet rundt, ettersom for store mengder gass raskt kan utvikle seg til å bli livstruende.
Vi har også varme- og fuktsensorer som kan gi beskjed dersom vannrør er i ferd med å bli frosne. Fuktsensorer kan også alene plasseres steder hvor det er fare for lekkasje, som under vaskemaskiner. Da får du beskjed om det skulle være en lekkasje, før det er for sent.
Det finnes også mus- og rottesensor, som man kan benytte seg av om man merker at det er smågnagere i hjemmet - vi snakker selvfølgelig om smågnagere du selv ikke frivillig har plassert i boligen din. Det kan også være greit å ha en slik sensor som et forebyggende tiltak, med mindre du har en katt som kan ta seg av et fremtidig muse-problem!
Det kan være vanskelig å vite hvilken aktør man skal begynne å lese seg opp på. Markedet for alarmer er stort, og det merker man godt i utvalget. For å gjøre undersøkelsesprosessen litt lettere for deg, skal vi nå se på noen av de største leverandørene for alarmer i Norge, slik at du får bedre oversikt når du selv skal på utkikk etter det perfekte alarmsystemet for deg.
Verisure tilbyr gratis befaring, og kan gi deg et nøyaktig pristilbud etter endt befaring. De har FG-godkjente alarmer både for hjemmet og bedrifter, med alarmoperatører som er på vakt døgnet rundt. Det betyr at vektere rykker ut til hjemmet ditt dersom en alarm skulle gå mens du ikke er hjemme. Verisure tilbyr alarmer med både videoovervåkning og lyttefunksjon, og røykvarslerne deres reagerer samtidig dersom en av varslerne settes i gang.
Sector Alarm tilbyr FG-godkjente alarmer som overvåker innbrudd, røyk og brann. Dersom boligalarmen utløses, vil operatørene deres kontakte nødetater ved behov. De samme operatørene passer også på å sjekke at alarmsystemet ditt alltid fungerer som det skal. Sector Alarm tilbyr fjernstyring via app, samt gratis teknisk support og oppfølging til sine kunder.
Homely selger FG-godkjente alarmer som kan kobles til alarmstasjon. Vektertjenesten deres er landsdekkende. De har smartløsninger som varsler deg på mobilen ved brann, innbrudd og vannlekkasjer i hjemmet ditt. I tillegg kan man styre døren med elektronisk dørlås. Homely tilbyr også å legge til flere komponenter uten at du må heve prisen på abonnementet ditt. De oppgir ikke nøyaktige prispakker på hjemmesiden, men har en enkel søknad du kan sende inn for å få et pristilbud.
Det er en del tiltak du kan gjøre for å spare penger på alarmene dine. Det aller første du bør gjøre er å undersøke nøyaktig hvor stort anlegg du trenger. Du kan tape unødvendige penger dersom du kjøper et mye større anlegg enn du trenger, og vi anbefaler deg å tenke nøye gjennom hva du egentlig trenger og hva du faktisk har råd til.
Selv om du har noen på befaring hjemme hos deg som gir deg et pristilbud med alt de tenker at du vil trenge, trenger ikke det å bety at du må inkludere alt de presenterer i pristilbudet. Tenk over hva som er nødvendig for deg, fremfor hva leverandørene ønsker å selge deg. Det kan hjelpe om du henter inn tilbud fra flere leverandører, slik at du kan sammenligne de konkrete tilbudene og prisene. Alternativt kan du benytte deg av en anbudstjeneste som henter inn tilbud for deg, for eksempel vår gratis og uforpliktende anbudstjeneste her på Boligsmart.
Et punkt du kan spare penger på, er abonnementet. Å ha et abonnement som inkluderer utrykning kan for eksempel bli kostbart på sikt, og selv om det kan virke betryggende å ha en 24-timers vaktsentral som passer på boligen din, så finnes det andre løsninger som kan spare deg penger. Det mest vanlige er å koble alarmen opp til mobilen, slik at du får varsel dersom alarmen går. Da må du selv undersøke hvorfor alarmen gikk, eller eventuelt be en nabo eller et familiemedlem om å sjekke det ut.
Du kan også spare litt på å montere alarmen selv. De aller fleste alarmer som selges i dag krever ikke at man roter i ledninger eller annen elektronikk som kan gjøre stor skade. Alarmer flest er nå trådløse, og leverandører programmerer alarmen på forhånd, slik at du enkelt kan plassere enhetene på egenhånd og aktivere dem. For de mer avanserte systemene, kan det være at du ikke kan unngå monteringshjelp.
Mange boligforsikringer gir avslag på forsikringen dersom du setter i gang tiltak for å forbedre sikkerheten til boligen. Dette inkluderer blant annet boligalarmer. Forsikringsbransjen benytter en egen sertifiseringsordning som kalles FG, og det er denne de benytter for å avklare om alarmen du kjøper kan gi lavere premie eller egenandel. De aller fleste alarmer er FG-godkjente, men det kan være at det ikke er klart nok opplyst om det på hjemmesiden til bedriften. I det tilfellet bør du spørre den aktuelle bedriften direkte.
Uten boligalarm risikerer du innbrudd som verken du eller et alarmselskap får noe som helst varsel om. Innbrudd kan skje når som helst og overalt; uansett hvor du bor, er du aldri helt sikret mot innbrudd. Om det aller verste skulle skje, og verdisakene dine er borte, vil det kunne koste deg langt mer enn det du betalte for alarmene i utgangspunktet.
Med abonnement får man i tillegg overvåkning døgnet rundt av alarmselskapets egen alarmsentral - noe som kan komme veldig godt med når du er på ferie. Men selv uten abonnement kan du komme bedre ut av et innbrudd dersom du har alarm - hvis noen aktiverer alarmen, vil du få beskjed via leverandørens app, slik at du selv kan kontakte nødetater om nødvendig. Du kan også eventuelt ha en avtale med naboer eller venner, slik at de kan sjekke om noe har skjedd.
Til syvende og sist er det helt opp til deg hvordan du ønsker å sikre boligen din, men med tanke på hvor raskt det kan gå galt når man ikke har alarm - samt økt sjanse for lavere forsikringspremie - så kan man nok tenke seg at alarm til hjemmet er en av de viktigste tingene man kan investere i. Sikkerhet kommer tross alt først!
Gjør smarte boligvalg