Lurer du på hva hyttealarm koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for alarm på hytta, inkludert hvilke alternativer som finnes, hvordan du kan spare penger, hvorvidt det er verdt det, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Å installere komplette alarmsystem, inkludert trygging mot innbrudd og brann på hytta, kan koste alt fra 2.000 kroner til 10.000 kroner, eventuelt mer. Om du ønsker å være tilknyttet en alarmsentral, vil pris per måned oftest ligge på mellom 200 og 500 kroner. Delbetaling er vanlig praksis i denne bransjen; produktprisen og kostnadene for monteringshjelp bakes inn i avdragene de første årene.
En hyttealarm består gjerne av et eller flere overvåkningskameraer, sensorer, røykvarslere, sirene og en basestasjon for betjening via app og kommunikasjon mellom enhetene. Til hytter får du også alarmsystemer med integrert varmestyring og vannstopp. Alarmprisen vil variere med valg av funksjoner og størrelsen på hytta - noe som igjen har betydning for hvor mange alarmer du vil ha behov for. Også valg av modell og leverandør vil spille inn.
De største og mest kjente aktørene innen sikkerhetssystemer har valgt ikke å legge ut prislister på nett. Dette er nok dels av konkurransehensyn, men også fordi prisene varierer såpass mye fra prosjekt til prosjekt. Ved å kontakte leverandørene direkte, enten på telefon, via e-post eller nettskjema, vil du få et personlig pristilbud og en skreddersydd løsning.
Alarm på hytta kan være både brann-, innbrudds-, vann- og fuktalarmer. Kjøpet består da hovedsakelig av røykvarslere, overvåkningskameraer og sensorer. Varslingen kan foregå på flere måter: Ved sirene, med varsling på mobilen og eventuelt ved at en alarmsentral får beskjed gjennom et automatisk varslingssystem. Noen selskaper har utrykning inkludert i abonnementsprisen.
Som en hovedregel vil nødvendige komponenter som batterier, eventuelle ladekabler og festemateriell være inkludert i produktprisen. Noen oppgir priser inkludert installasjon, som kan ha en verdi på så mye som 3.000 kroner, andre ikke. Andre igjen har jevnlige kampanjer hvor du får installasjon med på kjøpet. Utstyrsbutikker og elektronikkjeder som selger alarm over nettet, har ofte gratis frakt. Ved kjøp hos et alarmselskap får du med klistrelapper med selskapets logo som kan festes på utsiden av hytta for å skremmer bort mulige tyver. Slik skilting gir faktisk over 90 prosent reduksjon i sannsynligheten for at noen vil bryte seg inn.
Som nevnt, betaling for alarmsystemet og abonnement ordnes gjennom en egen månedspris, som typisk de tre første årene inkluderer kostnadene for komponentene og installasjonen i tillegg til abonnementsprisen. Sett deg helst godt inn i vilkårene og undersøk om nedbetalingen rente- og gebyrfri.
Om du ønsker smart styring, kreves gjerne en egen hovedenhet, en basestasjon som tillater kommunikasjon mellom enhetene, inkludert smarttelefonen din. Den selges ofte separat og koster som regel mellom 1.500 og 3.000 kroner. Betjening av alarmsystemet er også mulig med et eget veggpanel og med fjernkontroll. Om slike komponenter er inkludert i prisen eller ikke varierer.
Det er ikke uvanlig at alarmspesialistene tilbyr gratis befaring. Dette er en anledning til å samle inn pristilbud og forhøre seg om hva som faktisk inngår i hvert tilbud. Spør gjerne om forventet levetid på produktene, garantitid, serviceavtaler, referanser og om eventuelle pristillegg i forbindelse med montering. Er installasjonen inkludert? Om du velger å abonnere på sikkerhetstjenester og oppfølging, vil prisen endre seg over tid? Vi anbefaler at du samler inn pristilbud fra minst tre tilbydere. Det kan også gjøres gratis over telefon, på e-post eller ved at du fyller ut og sender inn nettskjema. Du kan også bruke en anbudstjeneste som samler inn tilbud for deg, for eksempel vår gratis anbudstjeneste her på Boligsmart.
Det finnes flere måter å gjøre hytta di ekstra trygg på - både med og uten abonnement:
Nøkkelboks: Med en egen nøkkelboks med kode til å henge på hytteveggen har du en enkel og sikker måte å oppbevare hyttenøklene på - og å gi venner og familie tilgang. Den digitale koden kan du opprette, registre og endre på egen kundeprofil på det aktuelle alarmselskapets nettside. En nøkkelboks kan også sikre at vekter og nødetater får enkelt tilgang dersom de må rykke ut. Alternativt kan du gå for en mer avansert og eksklusiv digital dørlås, som Yale Doorman.
Overvåkningskamera: Du kan velge blant både utendørs- og innendørs overvåkningskameraer. De fleste modellene på markedet i dag er gode til å skille mellom mennesker, dyr og kjøretøy, har høyoppløsningsbilder og mørkesyn. De finnes i små, trådløse enheter med Bluetooth som lar deg overvåke rom med mobilen - eller bruke apparatet til å snakke med dem som befinner seg i rommet, og eventuelt spille musikk. Dagens kameraer kan dekke et området så stort som tolv ganger tolv meter.
Røykvarslere: Det finnes to grunnleggende teknologier for røykvarslere:
Seriekoblede røykvarslere: At røykvarslerne er seriekoblede, betyr at alle varslerne utløses hvis en av dem oppdager brann. Dermed økes sikkerheten: Du får bedre tid til å ringe brannvesenet, benytte brannslukningsapparatet, og til evakuering.
Innbruddsalarm: En innbruddsalarm er et system som gjerne består av bevegelsessensorer, magnetsensorer og overvåkningskameraer. Magnetkontaktene festes på utsatte dører og vinduer. Når alarmen er skrudd på, vil disse utløse alarmen om dører eller vinduer åpnes. Bevegelsessensorer oppfatter bevegelse når det ikke er meningen at det skal være noen på området.
Utendørslampe med bevegelsessensor: Lamper som lyser opp når noen nærmer seg inngangsdøren, kan virker avskrekkende på uvedkommende.
De rimeligste variantene er som regel de som fås kjøp på nett, hos lavpriskjedene eller andre elektronikkforhandlere. Her kan du kjøpe for eksempel en røykvarsler eller et overvåkningskamera for noen få hundrelapper. I den andre enden av skalaen finner vi løsningene som tilbys av spesialister innen brann- og boligalarm, og som sammen med produktene selger abonnementstjenester som gir tilknytning til en døgnbemannet alarmsentral. Her kan velge systemer både med og uten kamera.
Defa: Dette er en leverandør av alarmløsninger til blant annet hyttebruk. Her får du tak i produkter innen belysning, elektrisk strøm, strømstyring, lading, bil, hyttevarme og sikkerhet. Som kunde hos Defa vil du kunne få hjelp i form av rask reparasjon av dører og vinduer, for eksempel i etterkant av et innbrudd. Her er det riktignok ingen månedspris, og du vil selv måtte tilkalle sikkerhetsselskap eller nødetatene om hyttealarmen går. Firmaet holder for øvrig til i Oslo og får gode anmeldelser i sosiale medier.
Verisure: Verisure er blant Norges ledende alarmselskap. De har lang fartstid og solid erfaringsgrunnlag. De tilbyr overvåket hyttealarm med oversikt i egen app. Om noe skulle skje, vil du få beskjed på mobilen. Med overvåkningskameraer og tilhørende app kan du når som helst gå inn og sjekke hvordan det står til i fritidsboligen din. Som kunde hos Verisure vil den i alle tilfeller være tilkoblet deres profesjonelle alarmstasjon, som er betjent hele døgnet, året rundt.
Sector Alarm: Sector Alarm er en kjent aktør på sikkerhetsmarkedet i Norge. De kom på banen i 1995 og har siden da skaffet seg mange fornøyde kunder, ifølge anmeldelser som er tilgjengelige på kjente nettplattformer. Med et Sector Alarm-abonnement får du gratis utrykning, gratis teknisk support og service, i tillegg til livstidsgaranti og erstatning hvis alarmkomponentene blir ødelagt. Sector Alarm samarbeider dessuten med lokale vaktselskaper. Under en av deres mange kampanjer, vil du kunne spare flere tusen kroner på alarmpakker til hytte. Det er også vanlig at de har tilbud om gratis installasjon.
Pakketilbud med komborabatt: Du vil ofte kunne oppnå samlerabatt ved å kjøpe flere produkter og tjenester fra én og samme leverandør. Om du skal ha alarm både på hytta og hjemme, er det et godt tips å sjekke hvem som kan gi deg det beste pakketilbudet. Ved å ordne alarm på denne måten vil du også slippe å forholde deg til to forskjellige leverandører, samtidig som du vil kunne spare større summer.
Kampanjer og tilbud: Du kan spare mellom 1.000 og 2.000 kroner, eventuelt mer, på å slå til når tilbyderne har kampanjer - og det har de også ganske ofte. Ved kjøp av en grunnpakke med både innbrudds- og brannalarm under en kampanje, får du ofte gratis installasjon med på kjøpet.
Anbudstjenester: Hent inn pristilbud gjennom skjema på nettet, over telefon, på e-post eller i etterkant av en befaring. Det er noe av det viktigste du kan gjøre for å oppnå den beste prisen for hyttealarm. En effektiv og trygg måte du kan gjøre dette på, er ved å benytte deg av vår gratis anbudstjeneste her på Boligsmart. Her får du tilgang til en rekke kvalitetssikrede aktører. Uansett hvordan du velger å hente inn tilbud; la de ulike aktørene forhandle om deg som kunde; bruk den informasjonen du tilegner deg til forhandle om prisen. Å få pristilbud er i de aller fleste tilfeller gratis, og du behøver ikke forplikte deg til noe.
Gjøre noe selv: Enklere boligalarmer kan du montere selv, mens mer omfattende alarmsystemer ofte må installeres av sertifiserte fagfolk. Alt arbeid med det elektriske som innebærer installasjon av faste systemer, skal utføres av en elektriker. De aller fleste alarmene du får kjøpt av nettforhandlere eller i butikk, i motsetning til de systemene som kjøpes gjennom sikkerhetsspesialister som Sector Alarm, kan du montere selv.
Lavpriskjeder og butikker: Flere lavpriskjeder selger både overvåkningskameraer, røykvarslere, smarthjemsentraler, fjernkontroller, digitale dørlåser, sensorer og annet. Les gjerne produktanmeldelser på nett før du gjør innkjøp, og gå gjennom spesifikasjonene for å kunne sammenligne kvaliteten på produktene. Du må sjekke at komponentene er kompatible med det systemet du eventuelt har, om du ønsker å integrere dem i et smarthjemsystem eller koble dem sammen med andre apparater. Du vil som sagt kunne spare penger på å montere produkter kjøpt på nettet eller i butikk selv. Men mange av oss foretrekker å la spesialistene ta seg av slikt.
Spare penger på innboforsikring: Dersom boligalarmen er det som kalles FG-godkjent, vil du kunne få rabatt på forsikringene dine. FG står for forsikringsgodkjent og fungerer som et kvalitetsstempel. Det blir gitt produkter som oppfyller visse krav, og ved det vil du kunne oppnå rabatt på eventuelle egenandeler, samt nedsatt pris på forsikring. Verdt å forhøre seg om!
Å integrere alarmene i et smarthussystem, eller “smarthyttesystem” om du vil, gir full oversikt over de elektriske komponentene på hytta i appen. Det krever internettilgang; du kan forhøre deg om trådløst bredbånd til hytte hos blant andre Telenor. Med et slikt opplegg vil du kunne fjernstyre alarmer, belysning og oppvarming. Du kan for eksempel velge å skru på varmen på vei til hytta, slik at den står klar når du ankommer. Du vil også kunne dobbeltsjekke at alt som skal skrus av, er skrudd av, etter at du har reist hjem igjen.
På hytta er det jo vanlig å ha peis, og selv om det er nyttig og koselig, krever det god oppfølging for at det ikke skal oppstå fare for brann. Nettopp derfor, og fordi hytta kan bli stående tom lenge etter at du har reist hjem fra høstferie, er det trygt og godt å tenke på at en hyttealarm kan passe på for deg. Gjennom abonnementstjenestene kan du være sikker på at nødvendig hjelp blir sendt til stedet om det begynner å brenne, eller om vedkommende forsøker å ta seg inn.
De fleste innbrudd skjer, naturlig nok, når ingen er tilstede. Derfor kan det vært lurt å la det se ut som om noen er hjemme, ved for eksempel å la gardiner være dratt fra. Om du har fjernstyring av det elektriske på mobilen, kan du få til det samme ved å skru på lysene i blant. Det kan være greit med en påminnelse om ikke å la verdigjenstander ligge synlig og utgjøre en fristelse for tyvene - men kaffekopper og aviser kan gjerne legges på spisebordet, slik at hytta ikke ser forlatt ut. Innbruddstyver kommer seg ofte inn i hytter med verktøy som ligger tilgjengelig utenfor hytta, så legg vekk slikt som øks, spader og hammer.
Utover dette vil en hyttealarm fort heve sikkerheten og kunne gi uvurderlig sjelero. Men før du bestemmer deg for hvilken alarmleverandør du vil gå for, er det lurt å spørre hver enkelt om hva som vil skje ved falsk alarm og kostnader knyttet til utrykning; du skal ikke behøve å gå rundt og uro deg for store, uforutsette utgifter. Og eventuelt: Hvordan løser de utfordringen med avsidesliggende fritidsboliger?
Gjør smarte boligvalg