Lurer du på hva optiske røykvarslere koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på optiske røykvarslere, inkludert hvordan batteriets levetid påvirker prisen, hvorvidt du trenger å betale for montører, hvilke andre røykvarslere som finnes på markedet, hvilke leverandører som kan være verdt å sjekke ut, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Optiske røykvarslere koster vanligvis mellom 400 og 600 kroner. Dette prissjiktet gjelder for én røykvarsler, men du kan også finne pakker med to røykvarslere i samme prisklasse. Hvis du ønsker en optisk røykvarsler av ekstra god kvalitet, kan du ende med å betale opp mot 1.500 kroner. Pakker med to røykvarslere finnes på butikker som Elkjøp og Biltema. Om du ønsker et stort antall røykvarslere, for eksempel til et borettslag, kan noen leverandører ha ordninger som gir deg avslag ved kjøp av en større mengde røykvarslere. Hvilke leverandører som kan ha slike tilbud skal vi se på i seksjonen om de forskjellige leverandørene lengre ned i denne guiden.
Prisen på en røykvarsler påvirkes av flere faktorer som vi kort skal se på i dette avsnittet, men først kort om hva en optisk røykvarsler faktisk er: En optisk røykvarsler jobber etter lysrefleksjonsprinsippet, som vil si at den raskt reagerer på røyk med store partikler som utvikles under en ulmebrann. En optisk røykvarsler varsler tidligere - opptil en halvtime tidligere - enn en ionisk røykvarsler.
Det vanligste er røykvarslere som har en levetid på 8 - 10 år. Vanligvis bruker røykvarslere 9V batteri som må byttes ut årlig. Det anbefales å ha en fast dato hvor man bytter ut batteriet i røykvarsleren hvert år, og Norsk Brannvernforening foreslår 1.desember som utbyttedato - dette er selveste “røykvarslerdagen” og hvis man skifter batteri i røykvarslerne denne datoen hvert år, sørger man for en brannsikker juletid.
Batterier som har høyere volt har lengre levetid, men koster også litt mer. Enkelte type batterier kan ha så lenge som 5 - 10 års levetid, slik at du ikke trenger å bytte ut batteriet hvert eneste år. Det anbefales uansett at du tester alarmen i ny og ne for å passe på at alarmen fungerer som den skal. Disse batteriene har vanligvis rundt 230 volt. Det er mulig å få røykvarslere med innebygde batterier, men de koster gjerne litt mer enn røykvarslere uten innebygd batteri.
Det er mulig å kjøpe røykvarslere som har seriekobling - såkalte seriekoblede røykvarslere - men de koster en del mer enn røykvarslere som ikke kan kobles opp mot hverandre. I tillegg må man gjerne kjøpe flere røykvarslere i samme slengen, og den endelige prisen stiger dermed naturlig nok ytterligere. Det er derimot ikke slik at du må kjøpe inn alle på samme tid. Røykvarslere kan seriekobles etter kjøp - så sant du ikke har en gammel modell, da gamle modeller ofte har et annet system enn de mer moderne røykvarslerne. Seriekobling med kabel er billigere enn trådløs seriekobling, men kablet seriekobling kan kreve monteringshjelp.
Selve størrelsen og designet til røykvarsleren kan påvirke prisen. Noen røykvarslere er spesielt laget for å være mindre, slik at de blir mindre synlig i taket. En slik liten røykvarsler er ofte litt dyrere enn en røykvarsler av vanlig størrelse, men forskjellen er bare på et par hundrelapper. De mindre røykvarslerne har også oftere lengre levetid med innebygde batterier. Når det kommer til røykvarslere som regnes som mer estetisk pene, så kan disse også være litt dyrere. Forskjellen er likevel bare på et par hundrelapper i sammenligning med en tilnærmet lik modell som ikke regnes som estetisk pen.
Røykvarslere varierer ikke spesielt mye i pris, noe som også betyr at det som inkluderes i den endelige summen stort sett er det samme for de aller fleste modeller. Man kan likevel se et skille i funksjoner og nytteverdi mellom de billigste og de dyreste røykvarslerne.
De billigste røykvarslerne inkluderer ofte en testknapp, og batteri er også ofte inkludert ved kjøp av en ny alarm.Hvorvidt batteriet kommer med, skal uansett stå klart i produktbeskrivelsen (dersom du kjøper på nett) eller utenpå pakningen (dersom du kjøper i butikk).
Dyrere røykvarslere inkluderer nesten alltid innebygd batteri, men det finnes også dyrere modeller med batteri som kan byttes. Det gjelder gjerne røykvarslere som for eksempel inkluderer seriekobling, men som bruker 9V batteri fremfor 230V.
Seriekobling er det som er mest vanlig å inkludere i dyre modeller, men det betyr ikke at man må kjøpe flere samtidig. Hvorvidt du faktisk benytter seriekoblingen er ditt eget valg. Det vanligste er seriekobling med kabel, men trådløs seriekobling har blitt mer og mer populært.
Tilleggsutstyr som skruer eller eventuelle plater som røykvarsleren festes på, inkluderes vanligvis, men det kan være forskjellig fra produkt til produkt. Når det gjelder utstyr som du må bruke for å feste røykvarsleren i taket, så må du få tak i dette selv. Det kan for eksempel være en skrutrekker. Om du velger en modell som festes med et klebrig materiale fremfor en som skrus fast i taket, vil det klebrige materialet komme med røykvarsleren.
Når det gjelder montering, så anses det som noe du kan gjøre selv. Røykvarslere flest trenger ikke tilkobling til strøm og klarer seg med batteriene som følger med. Det eneste du trenger å gjøre er å skru alarmen fast i taket.
Om du skal ha flere røykvarslere og ønsker seriekobling med kabel, kan det være lurt å be en elektriker om hjelp til monteringen og koblingen av alle røykvarslerne, selv om leverandøren ikke inkluderer det i sitt pristilbud. Det finnes en del aktører som jobber for brannforebygging i Norge, og mange av de har kompetanse til å montere og seriekoble røykvarslere. Et eksempel på en slik organisasjon er Norsk Brannvern.
Det er to hovedtyper av røykvarslere på det norske markedet i dag. Én av disse typene er på vei ut av markedet, men det er likevel verdt å ta en titt på hva det egentlig er, da dette er en type røykvarsler som fortsatt finnes i mange hjem. Først skal vi ta for oss røykvarsleren som denne artikkelen har hovedfokus på, nemlig den optiske røykvarsleren.
Som navnet tilsier, fungerer en optisk røykvarsler slik at den ser røyk eller flammer. Det vil si at den bruker lysrefleksjon for å sjekke hvorvidt det er røyk i et rom eller ikke. Dersom rommet inneholder nok røyk, vil lysstrålen fra røykvarsleren bli brutt. Røykvarsleren reagerer på selve bruddet og alarmen starter.
En optisk røykvarsler kan oppdage ulmebrann, og reagerer raskt på røyk med store partikler. Store partikler er nettopp slike partikler som utvikles under ulmebrann, og ikke minst ved brann i for eksempel olje, fett, oljeholdig støv og kunststoff.
Optisk røykvarsler anbefales av blant annet Norsk Brannvernforening, og regnes av profesjonelle som den beste røykvarslertypen på markedet.
Du har kanskje hørt om ioniske røykvarslere før. Denne typen røykvarsler er kanskje den man finner mest av i norske hjem, selv om produsenter sakte fjerner den fra markedet.
En ionisk røykvarsler reagerer på åpne flammer og branner som utvikler seg i et raskt tempo. Den fungerer ved at det er en radioaktiv kilde inne i røykvarsleren som fører til at røykutvikling blir oppdaget. Dette skjer i form av at radioaktiv stråling sendes ut i rommet, for å deretter bli positivt ladet når den treffer gass, og videre trekkes mot en negativt ladet plate inne i apparatet. Alarmen vil gå i det sekundet gassen treffer platen, da det sendes strøm gjennom røykvarsleren når gassen treffer den negativt ladede platen.
Ioniske røykvarslere er “perfekt” for branner som utvikles raskt, samt åpne flammer. Dessverre reagerer ikke ioniske røykvarslere like raskt på ulmebranner. Om ulmebranner ikke oppdages tidsnok, kan det føre til store skader. Derfor anbefales det ikke lengre at man kjøper en ny ionisk røykvarsler. Om du har en ionisk røykvarsler hjemme, burde du bytte til en optisk røykvarsler for din egen sikkerhet.
Seriekoblede røykvarslere er perfekte for større hjem, kontorbygg, borettslag, kollektiv, og andre bygninger som har et stort areal. Prinsippet til seriekoblede røykvarslere er enkelt og greit at om én alarm går, så går alle. Denne løsningen kan anbefales på det sterkeste, da det for eksempel er en stor fordel at alarmen går i alle rom hvis det for eksempel brenner på natten mens man sover. Uten seriekoblede alarmer, kan man risikere at noen ikke hører alarmen på andre siden av huset, og dermed ikke få med seg hva som skjer før en eventuell brann har spredd seg.
En termisk alarm reagerer på temperaturøkning. Den kan ikke være alene som alarm, men kan være et greit tillegg på for eksempel kjøkkenet.
En CO-varsler reagerer på kullos i lufta. Kullos er svært farlig og kan i store mengder lede til forgiftning eller død. Det er derfor viktig at man har en slik varsler, dersom man har oljebrenner, gasskomfyr, grill, peis og ovn. Spesielt viktig er det i bobiler, campingvogner og båter, men det kan også være relevant i en bolig.
Vi skal nå se på noen populære produsenter av røykvarslere i Norge. Røykvarslerne deres finnes hos de fleste store elektrokjedene. Dersom du er usikker på om brannalarmen du ønsker finnes i dine nærliggende butikker, kan du ta en titt på hjemmesiden til den aktuelle leverandøren. Der kan du finne en oversiktlig liste over både fysiske butikker og nettbutikker som selger røykvarsleren du ønsker.
Røykvarslerne til Cavius koster mellom 100 og 400 kroner per enhet for de rimeligste modellene, og fra 600 kroner og oppover for de dyreste modellene. De selger også termiske alarmer. Cavius har flest modeller med 5 og 10 års batterier, og tilbyr både med og uten innebygd batteri. Røykvarslerne deres er veldig små i størrelsen, og produktene deres anses som noen av de fysisk minste røykvarslerne på markedet. Cavius tilbyr også modeller som er selvklebende, slik at du slipper å montere dem. De fleste modellene deres kan seriekobles med eller uten ledning.
Ei Electronics er et irsk firma med røykvarslere som koster mellom 400 og 600 kroner for de rimeligste modellene, og de har innebygde batterier på 9V til 230V. De tilbyr seriekobling med eller uten kabel. Seriekoblingen deres har kapasitet til opp til 12 røykvarslere. Ei Electronics selger produktene sine gjennom blant annet Noby.
Housegard har en av de billigste modellene på markedet til omtrent 100 kroner for de rimeligste variantene. Røykvarsleren deres har 1 års levetid og må dermed ha nytt batteri omtrent en gang i året, men trenger bare et par AA-batterier for å fungere som det skal. De tilbyr blant annet pakker med to seriekoblede røykvarslere. Du kan koble en serie på opp til 30 røykvarslere med deres produkter.
Den beste måten du kan spare penger på, er ved å ikke kjøpe mer enn du egentlig trenger. Det er krav om minst én røykvarsler per etasje i en bolig. Om du leier ut deler av en etasje du også bor i, så må utleiedelen også ha en egen røykvarsler. I tillegg burde man ha minst én røykvarsler per soverom i tilfelle alarmen går midt på natten.
Du kan spare på at du velger bort røykvarslere med seriekobling. Alt ettersom hvor stor boligen din er, kan det godt være at seriekobling ikke har noen nytte. Om du bor i en større bolig, anbefaler vi at du tenker nøye gjennom hvorvidt pengene spart på de billigste modellene er verdt det. Dersom det verste skulle skje, kan du spare mye mer på sikt ved å ha seriekoblede røykvarslere.
Dersom du sitter i styret til eller eier et borettslag, er brannsikkerhet ditt ansvar. Mange av leverandørene som produserer og selger boligalarmer, har tilbudspakker som også inkluderer røykvarslere. Et borettslag kan spare penger på å benytte slike tilbud, fremfor å kjøpe røykvarslere enkeltvis i butikk.
Spørsmålet om hvorvidt det er verdt det å kjøpe en røykvarsler svarer kanskje seg selv. Det er påbudt med minst én røykvarsler per etasje i Norge. Hvorvidt man trenger mer enn én røykvarsler er et annet spørsmål. I et større hus kan det være verdt det. Om alarmen går midt på natten, kan man risikere at noen ikke hører alarmen. Med for eksempel en seriekoblet optisk røykalarm kan alle få beskjed i god tid før brannen blir for stor.
Selv om ioniske røykvarslere sakte forsvinner fra markedet, kan man finne sett med modeller som ofte er billigere enn optiske røykvarslere. Om man har trang økonomi, kan det virke forsvarlig å kjøpe den ioniske røykvarsleren, fordi den er billigere. Norsk Brannvernforening råder deg derimot til å ikke kjøpe en ionisk røykvarsler, selv om det kan være billigere. Den varsler ikke like raskt som optiske røykvarslere gjør, og blir dermed et mindre trygt valg.
Utenom kravet om én røykvarsler per etasje, står du ganske fritt til å velge hvor mange flere du ønsker i boligen din, hvorvidt du ønsker at de er seriekoblet eller ikke, samt hvorvidt du vil kjøpe andre slags alarmer som et ekstra tiltak. Uansett så vil kanskje det lureste du gjør være at du investere i en alarm som varsler om fare før røyken blir til åpne flammer, og den optiske røykvarsleren er et av de tryggeste valgene du kan ta.
Gjør smarte boligvalg