Lurer du på hva multisplit varmepumpe koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for multisplit varmepumpe, inkludert hva det er, prisfaktorer, om det er lønnsomt, når du bør vurdere å ha multisplit varmepumpe, og hva som er viktig å huske på. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Når sommervarmen synger på siste verset og høsten begynner å melde sin ankomst, melder det seg også for mange et spørsmål om hvilken varmekilde som vil være mest hensiktsmessig å velge til den kommende vinteren. Både lønnsomhet, brukervennlighet, inneklima og miljøvennlighet vil i ulik grad veie inn på valget, men det er ikke alltid lett å finne den optimale løsningen som også tar hensyn til budsjett og boligens oppvarmingsbehov.
Mange velger å installere varmepumpe, og i Norge er det luft-til-luft-varmepumpen som er det rimeligste og vanligste valget. Den består av en utedel som henter energi fra uteluften, og en innedel som varmer opp luften innendørs. Den har både lave investeringskostnader og krever få inngrep i boligen når den monteres, men krever til gjengjeld at boligen har en relativt åpen løsning slik at luften kan strømme fritt til flest mulig rom.
En multisplit varmepumpe er kort fortalt en luft-til-luft-varmepumpe som kan kobles til flere innedeler. Dette kan være et smart valg dersom boligen din har et stort oppvarmingsbehov, eller hvis du har vegger og dører som hindrer luftgjennomstrømningen. Du kan koble opptil åtte innedeler til samme utedel, ved hjelp av kabler som går fra alle innedelene til utedelen, men dette er avhengig av hvilken modell du velger.
Fagfolk som kommer på befaring kan gi deg råd om hvor mange innedeler du eventuelt trenger, og hvor i boligen de burde plasseres for å fordele varmen best mulig.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Fordelen med å velge multisplit varmepumpe rent prismessig er at det vil være billigere med én utedel og flere innedeler, enn flere separate anlegg. Du vil også spare penger på monteringen siden den både vil ta kortere tid, og ikke involverer like store inngrep i bygningsmassen. Rørene som går mellom de ulike delene bygges nemlig ikke inn i veggen, siden dette vil kunne skape store problemer dersom det oppstår en lekkasje. De legges heller utenpå panelet, og kan også males i samme farge som huset.
Prisen for en luft-til-luft-varmepumpe med én innedel er mellom 10.000 og 30.000 kroner. Dette inkluderer montering og programmering. Prisen for en multisplit vil øke for hver innedel, i tillegg til prisen for å montere.
Det har blitt mer og mer vanlig å installere varmepumper med multisplit, og det finnes modeller med mulighet til å koble til hele åtte innedeler til samme utedel. Både Daikin, Panasonic, Mitsubishi, Toshiba og NIBE har modeller med multisplit, der de største variasjonene ligger i hvor mange innedeler modellene er dimensjonert for.
For varmepumpe med multisplit starter prisen på rundt 25.000 kroner, uten montering. Noen modeller koster opptil 40.000 kroner, men da er det også snakk om fire eller flere innedeler.
Monteringen av en varmepumpe med multisplit vil naturlig nok også være dyrere enn for monteringen av en enkelt luft-til-luft-varmepumpe. Monteringen av en varmepumpe med multisplit ligger vanligvis rundt 8.000 kroner, mens montering av én varmepumpe ligger på 5.000-6.000. kroner. Her er det imidlertid vanskelig å gi et godt anslag av prisen, siden det i stor grad vil være avhengig av hvor mange innedeler du skal ha, og hvor store inngrep som kreves i boligen.
Det er flere faktorer som påvirker prisen på anlegget, og flere firmaer vil ikke oppgi pris uten at du tar kontakt for å få et tilbud basert på dine behov og forutsetninger. Du vil måtte kjøpe en kraftigere modell enn du ville gjort dersom du bare skulle hatt én innedel, siden utedelen må være dimensjonert for å kunne levere varme til alle innedelene. Det betyr at utedelen vil være dyrere enn dersom du bare skulle hatt én innedel, og prisen vil nødvendigvis øke jo flere innedeler du planlegger å koble til samme utedel.
Det er i hovedsak utedelen som koster, og det er også her magien skjer og det komplekse maskineriet i hovedsak befinner seg. Innedelen skal mer eller mindre bare blåse ut varm luft, og det er derfor ikke her de største kostnadene gjemmer seg.
Her er det lite du kan gjøre for å påvirke prisen, men du kan med fordel benytte deg av tilbudet om gratis befaring slik at du kan få flere fagfolk til å undersøke boligen din. På den måten kan du få skreddersydd en løsning som sikrer deg både optimal energisparing og best mulig fordeling av varme i boligen. Med flere tilbud på bordet vil det også være lettere for deg å forhandle om prisen. Du kan også spørre om det er mulig å inkludere ting som varmepumpehus eller dryppanne i prisen.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
En varmepumpe som er dimensjonert for flere innedeler vil trekke omtrent like mye strøm som dersom du hadde hatt to varmepumper. Det vil si at du ikke vil bruke like lite strøm som du ville gjort dersom du hadde hatt bare én innedel. Sammenlignet med elektrisk oppvarming vil du fortsatt spare en betydelig mengde energi. Hvis du har to etasjer i huset du ønsker å varme opp, vil det altså være bedre å varme begge etasjene med varmepumpe, enn å bruke for eksempel panelovner i den ene etasjen og varmepumpe i den andre.
For folk flest regner man med at du grovt sett vil spare minst 25% på strømregningen med å gå over til varmepumpe, sammenlignet med tradisjonell oppvarming med strøm. Med utgangspunkt i energiforbruk og -behov vil fagfolk kunne regne seg frem til hvor mye du kan spare. Det er omtrent 60% av energibruket i Norske boliger som går til oppvarming, og hvis vi regner med et strømforbruk på 25.000 kWh per år kan du spare opptil 4.500 kWh med å skifte til varmepumpe.
I tillegg til utgifter til kjøp og installasjon av varmepumpen burde du også ha med vedlikehold som en egen post i budsjettet. En tekniker burde sjekke varmepumpen med jevne mellomrom, de fleste anbefaler omtrent hvert andre år, slik at du kanskje gir varmepumpen din noen ekstra år.
To eller flere innedeler er noe du absolutt burde vurdere dersom boligen din har flere plan, adskilte deler, lukkede rom og smale trappeganger. Alt dette er forhold som hindrer fri luftgjennomstrømming og dermed også hindrer jevn innetemperatur i hele boligen. Dette er spesielt godt egnet i større leiligheter og eneboliger.
Mange velger også å ha én innedel i stuen for oppvarming, og én innedel på soverommet som aircondition. Det er imidlertid viktig å merke seg at selv om de ulike innedelene kan styres individuelt, kan ikke varmepumpen brukes til oppvarming og kjøling samtidig, da trengs det to utedeler. Hva angår plassering av innedel på soverommet er det også verdt å merke seg at avhengig av type og installasjon vil også den delen som er avslått kunne lage lyd.
Selv om varmepumpe kan være kostbart å anskaffe, vil det ofte ikke ta mange årene før du har tjent inn igjen beløpet på lave strømregninger. Hvis du får fagfolk til å komme på befaring kan du få et overslag over hvor mye du kan spare, og dermed hvor lang tid det vil ta deg å tjene inn igjen utgiftene du har hatt. For en luft-til-luft-varmepumpe er det som oftest snakk om mellom fem og syv år.
Levetiden på et varmepumpeanlegg er satt til mellom 10 - 15 år, så det er ikke nødvendigvis snakk om en gullgruve. Med riktig montering, bruk og vedlikehold vil du kunne ha varmepumpen lengst mulig, og dette vil uansett spare deg for en del penger i det lange løp.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Som nevnt innledningsvis er det både fordeler og ulemper med multisplit, og du må selv vurdere om fordelene veier opp for ulempene.
Hvorvidt du burde gå for en varmepumpe med én eller flere innedeler er en avgjørelse du burde ta i samarbeid med fagfolk. I noen tilfeller er det ikke sikkert du sparer nok til at ekstrautgiftene det medfører er nødvendig, da du i mange tilfeller uansett vil måtte ha en annen oppvarmingskilde for å supplere på de aller kaldeste dagene. Vurder derfor alltid innkjøp av varmepumpe ut fra budsjett og hvor mye du kan spare i løpet av årene fremover.
Gjør smarte boligvalg