Lurer du på hva det koster å montere varmepumpe? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for montering, inkludert prisen for ulike typer varmepumpe, hva som inkluderes i prisen, hvordan det foregår og hva som er viktig å huske på. Prisen for montering kan utgjøre en stor del av den totale kostnaden. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Hvis du har bestemt deg for å gå til innkjøp av varmepumpe, kan det være greit å vite hva du må tenke på i forbindelse med å få den installert i boligen. Både innendørs og utendørs plassering vil ha mye å si for hvor effektiv varmepumpen er. Avhengig av hvilken type varmepumpe du har valgt, vil det kreve større eller mindre inngrep i boligen din, men du må i alle tilfeller ha fagfolk til å ta seg av monteringen.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Montering av luft-til-luft-varmepumpe ligger som regel på 5.000 til 6.000 kroner. Dette er prisen for standardisert montering, men ekstra kostnader kan forekomme. Dersom du skal ha multisplitt, altså flere innedeler koblet til samme utedel, kan installasjon komme opp i 8.000 kroner.
Montering av luft-til-vann-varmepumpe trenger ikke å koste veldig mye mer enn luft-til-luft-varmepumpe, dersom du allerede har et opplegg i boligen for vannbåren varme. Hvis du derimot må legge om til vannbåren varme blir det fort dyrere, mellom 1.500 og 2.500 kroner per kvadratmeter med gulvvarme som må legges inn. Her er det altså vanskelig å komme med et prisanslag, siden det vil avhenge av flere ulike egenskaper med boligen.
Montering av væske-til-vann-varmepumpe (inkl. bergvarmepumpe) kan fort bli vesentlig dyrere enn for andre typer varmepumper, da kostnadene fort kan overstige 100.000 kroner. Dersom du trenger å installere vannbåren varme i huset vil det fort koste 70 - 80.000 kroner ekstra.
Det vil som regel lønne seg å la leverandøren av varmepumpen stå for installeringen, slik at du slipper å falle mellom to garantier dersom noe skulle gå galt med varmepumpen innenfor garantitiden. Garanti på montering gjelder dessuten kun dersom monteringen har blitt gjort av en autorisert installatør.
Det kan være greit å være klar over at du kan søke om økonomisk støtte gjennom Enova for kjøp og montering av væske-til-vann-varmepumpe. Støtten er på inntil 10.000 kroner. For andre type varmepumper ble økonomisk støtte fra Enova avviklet 1. juli 2021.
Legg merke til at prisen for montering sjeldent er inkludert i prisen for varmepumpen når leverandørene oppgir pris. Variasjonene i pris er riktignok ikke spesielt store mellom de ulike leverandørene, men det kan absolutt lønne seg å undersøke nøye hva som er inkludert i prisen og hvor det kan påløpe ekstra kostnader.
Mitsubishi, Toshiba og General oppgir priser mellom 5.000 og 6.000 kroner for standard montering av luft-til-luft-varmepumpe. Panasonic og Daikin oppgir ikke en egen pris for installering, men henviser til den enkelte forhandler og installatør.
Det er dermed ikke snakk om store forskjeller mellom de ulike merkene. Siden de fleste tilbyr gratis befaring, kan du forsøke å forhandle om prisen med utgangspunkt i tilbudene de ulike aktørene kan gi deg.
Det varierer noe mellom de ulike tilbyderne hva som er inkludert i en standard montering, spesielt når det kommer til hvor mange kilometer kjøring som inkluderes i prisen. For å få et nøyaktig overblikk anbefaler vi derfor at du undersøker leverandører i ditt nærmiljø for å be om en oversikt og et eventuelt pristilbud.
Det som vanligvis inkluderes i en standard montering er:
Det som ofte ikke er inkludert i en standard montering er:
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Før installatøren skal komme for å installere varmepumpen, skal dere sammen ha lagt en plan for hvor innedel og utedel bør monteres, og du burde passe på at installatøren har plass til å arbeide på de aktuelle stedene.
Installatøren starter med å gå gjennom prosedyren og forsikre seg om at dere er enige om hva som skal gjøres og hvor de ulike delene skal plasseres. Når utedelen og innedelen er montert, bores det hull i veggen for å legge nødvendige rør og ledninger slik at de kan kobles sammen. Her er det viktig å passe på at det ikke legger seg fukt og at tilkoblingene sitter skikkelig, slik at det ikke oppstår lekkasjer. Mange velger også å legge varmekabler i bunnen av varmepumpens utedel for å unngå at det bygger seg opp frost som kan skade anlegget. I tillegg kan du vurdere å få installert en dryppanne for dreneringens del.
Hvis du ikke har et egnet strømuttak, bør du få en elektriker til å koble opp en jordet utekontakt i nærheten av varmepumpen. Enkelte modeller krever bare strøm til innedelen, så forhør deg med installatøren før du eventuelt kontakter en elektriker. Hvis du ikke har utekontakt på installasjonstidspunktet, kan varmepumpen testes ved hjelp av en skjøteledning.
Etter å ha testet om varmepumpen fungerer, vil installatøren gi deg en opplæring i hvordan du bruker varmepumpen, i tillegg til instruksjoner knyttet til vedlikehold. Dette burde du også ha skriftlig. Til slutt vil installatøren gå gjennom installasjonen for å vise deg hva som har blitt gjort, før du blir bedt om å signere en installasjonsrapport.
Dersom du er over gjennomsnittet fingernem, er det kanskje fristende å spare litt penger på å montere varmepumpen selv. Dette er noe vi absolutt ikke vil anbefale. En varmepumpe burde alltid monteres av en autorisert installatør med f-gass-sertifisering, og det er flere grunner til dette.
Loven har siden 2013 vært klar på at du ikke har lov til å installere varmepumpen selv. Du tenker kanskje ikke at dette er så farlig, for hvem trenger å vite det? Dersom du på en eller annen måte ender opp med å skade huset, på grunn av brann eller vannskader som følge av varmepumpen, kan du imidlertid få problemer med forsikringsselskapet ditt.
Garantien fra produsentens side vil ikke gjelde dersom du velger å installere varmepumpen selv. Rent økonomisk er dette et svært viktig punkt. Du vil heller ikke ha reklamasjonsrett.
Levetiden og ytelsen til varmepumpen kan bli senket drastisk dersom varmepumpen ikke monteres på riktig måte. Korrekt montering sikrer av varmepumpen fungerer optimalt og lever lengst mulig.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Støy vil for de aller fleste være en viktig faktor når det kommer til hvor varmepumpen monteres, både i og utenfor boligen. Utedelen til luft-til-luft- og luft-til-vann-varmepumper medfører nødvendigvis litt støy, og det er derfor viktig å ta dette med i betraktningen.
Utedelen til varmepumpen bør ikke plasseres i nærheten av soverom, og i tillegg kan det være en fordel for å også ta hensyn til naboen. I tillegg burde den ikke festes direkte på kledningen til huset, men heller i en murvegg eller på et egnet stativ. Dette hindrer vibrasjonsstøy i boligen når varmepumpen er i bruk. Husk også å ta høyde for at utedelen avgir dreneringsvann. Den burde derfor plasseres minst en halv meter over bakken, og du kan med fordel utstyre den med en dryppanne som leder vannet bort fra grunnmuren.
Mange velger å beskytte utedelen med et varmepumpehus eller et tak, slik at du unngår at det snør og regner på anlegget. Dette kan gjøre det lettere å vedlikeholde varmepumpen og forlenge levetiden. Vær nøye med at beskyttelsen ikke påvirker lufttilstrømningen, da dette vil gjøre at varmepumpen får lavere ytelse og effekt. Av samme grunn burde den ikke plasseres under en veranda eller inne i en garasje.
Når det gjelder innedelen til luft-til-luft-varmepumpen, finnes det ulike retningslinjer for hvor denne burde plasseres, avhengig av hvilken modell du velger. Fagfolk kan hjelpe deg med å velge den modellen som passer deg og din bolig best. Med tanke på at innedelen også kan medføre støy, bør denne, i likhet med utedelen, helst ikke plasseres rett ved soverommet.
Veggmodeller kan plasseres i ulike høyder avhengig av boligens utforming og hvordan varmen skal fordeles i boligen. Ofte vil ikke veggmodeller være utformet med tanke på å blåse varm luft oppover, så det er en klar fordel å ikke plassere den for lavt. Har du tregulv risikerer du også at en veggmodell som er montert for lavt tørker ut gulvet og lager sprekker. Høy plassering av veggmodellen er mest effektivt for god varmefordeling.
Gulvmodeller gir best effekt dersom de plasseres på gulvet, og disse kommer i flere ulike utførelser som passer inn i de fleste hjem. I motsetning til veggmodeller, vil gulvmodeller kunne spre varm luft både utover mot gulvet og oppover, og egner seg veldig godt i boliger med kalde gulv.
Gjør smarte boligvalg