Lurer du på hva en luft-til-vann-varmepumpe koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på luft-til-vann-varmepumpe, inkludert prisen for montering, hva som påvirker prisen, om det er lønnsomt, når du burde vurdere luft-til-vann-varmepumpe, og om det er verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Luft-til-vann-varmepumpe er en av de mest solgte varmepumpene i Norge, og dersom du allerede har et vannbårent system for oppvarming i boligen representerer det svært få inngrep i boligen. Sammenlignet med elektrisk oppvarming kan du spare mellom 60 og 70% av ditt årlige energibehov med en luft-til-vann-varmepumpe.
Korrekt montering av varmepumpen er avgjørende for å oppnå høyest mulig energisparing og sikre varmepumpens levetid. Det gjelder både utedelen og innedelen til varmepumpen. Spesielt for utedelen er det avgjørende at den plasseres riktig for å spare mest mulig energi, og for å unngå at du blir plaget med vibrasjonsstøy. Den burde derfor plasseres på et stativ i bakken og ikke festes på selve husveggen, i tillegg til at den burde plasseres høyt nok til å ikke bli dekket av snø om vinteren. For å forlenge levetiden bør du også investere i en form for overbygg for å skjerme utedelen mot vær og vind.
Selv om det kan være fristende å gjøre deler av jobben selv, vil vi absolutt anbefale at du overlater arbeidet med monteringen av varmepumpen til fagfolk. Varmepumper som inneholder HFK-gass, og dette gjelder de aller fleste modeller, krever en f-gass-sertifisert installatør for å ta seg av monteringen. Alle sertifiserte montører har et sertifikat fra Isovator AS som dokumenterer kompetansen deres. På det sertifikatet vil det stå om installatøren er i klasse en, to, tre eller fire. De fleste varmepumper krever at installatøren er i klasse en eller to.
Ikke bare er det ulovlig å installere varmepumpen på egenhånd, det kan også gi deg store problemer med forsikringsselskapet ditt dersom du får problemer med elektrisitet, vannlekkasje eller brann. I tillegg vil garantien og reklamasjonsretten du har overfor leverandøren og eventuelt produsenten av varmepumpen ikke være gjeldende.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen for en luft-til-vann-varmepumpe er vanligvis fra 60.000 til 130.000 kroner. Innenfor dette prissjiktet finner du for eksempel Daikin, Mitsubishi, Panasonic og Toshiba. NIBE oppgir priser fra 80.000 til 140.000 kroner, og legger seg dermed litt høyere. Du finner også modeller som koster over 170.000 kroner, fra blant annet Høiax. Det er imidlertid viktig å merke seg at prisene som er oppgitt på nett og i kataloger ofte er fra-priser, som vil si at den endelige prisen for varmepumpen kan vise seg å bli høyere.
Levetiden er mellom 12 og 15 år, og nedbetalingstiden 6 til 10 år. Varmepumpeleverandøren kan gi deg en mer nøyaktig beregning basert på en befaring av boligen din, da nedbetalingstiden er avhengig av både størrelsen og tilstanden til boligen.
Standard montering koster vanligvis mellom 8.000 og 10.000 kroner, og det er ofte visse forutsetninger som ligger til grunn for denne prisen. Blant annet vil bruk av stillas eller lift medføre ekstra kostnader, i tillegg til eventuell montering av varmepumpehus. Dersom du har arbeid som må gjøres av elektriker eller rørlegger vil også dette komme i tillegg. Enkelte leverandører har egne avtaler med elektrikere og rørleggere, slik at du kan be om en samlet pris for alt som ikke er inkludert i en standard montering.
Elektriker kan bli aktuelt dersom du har behov for å legge opp strøm til varmepumpen. Det statlige organet Enova anbefaler at varmepumpen får en egen kurs, og noen varmepumper trenger separat strømtilknytning til utedelen og til innedelen. Dette er arbeid som burde overlates til en godkjent el-installatør, slik at du er sikker på at alt blir gjort på riktig måte og i henhold til gjeldende forskrifter. Dersom noe går galt med strømmen kan det føre til både store og små problemer i boligen.
Rørlegger er nødvendig hvis boligen ikke har et eksisterende opplegg for vannbåren varme. Det er store forskjeller i antatt pris for dette, alt fra 800 til 2.500 kroner per kvadratmeter anses som normalt. Vi vil derfor anbefale at du innhenter tilbud fra flere ulike leverandører for å få pristilbud. Husk at du også kan få støtte fra det statlige organet Enova, dersom du legger om til vannbåren varme og fornybar varmekilde.
Frem til 1. juli 2021 kunne du også få økonomisk støtte fra Enova for å installere luft-til-vann-varmepumpe, men denne støtten er nå avviklet. Nå kan du kun få støtte for å installere væske-til-vann-varmepumpe.
Det er flere faktorer som har innvirkning på totalprisen for varmepumpen, og når du velger hvilken modell du skal ha, bør du tenke på både prisen og hvilke behov den dekker. Hvor stor boligen din er, hvor mye kapasitet du trenger og om du trenger ekstra funksjoner som fjernstyring og aircondition, er alle faktorer som vil påvirke prisen i større eller mindre grad.
Det vil absolutt kunne lønne seg å få tilbud fra flere ulike leverandører slik at du kan sammenligne prisene, og disse tilbudene bør inkludere:
Videre bør du undersøke leverandørens omdømme, både på egen hånd ved hjelp av internettsøk, og ved å etterspørre leverandørens egne referanser. Noter deg alt av løfter leverandøren kommer med, slik at du kan få det med i den skriftlige kontrakten når du har bestemt deg for hvilken leverandør du ønsker å benytte deg av.
Siden luft-til-vann-varmepumper er hakket vanskeligere å montere enn luft-til-luft-varmepumper, grunnet mer kompliserte systemer, er det vanskelig å sammenligne priser uten å ha hatt leverandøren på befaring. Heldigvis vil de fleste kunne tilby gratis befaring uten at du er forpliktet til kjøp. slik at du kan sammenligne priser som er realistiske for din bolig. Hvis leverandørene vet at du er i kontakt med flere tilbydere kan det føre til at de konkurrerer om pris, og gir deg et bedre tilbud enn de ellers ville gjort.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvor mye du sparer er avhengig av hvor stort energibruk du har, og du vil spare mer totalt sett jo høyere forbruket ditt er. Luft-til-vann-varmepumpe er godt egnet dersom du har et energiforbruk på over 25.000 kWh per år, og i tillegg er det en klar fordel om du allerede har et system for vannbåren varme i boligen. Å legge om til vannbåren varme utgjør en betydelig kostnad, og vil gjøre at det tar lengre tid å tjene inn utgiftene du har hatt til varmepumpen.
Dersom du har et stort forbruk av varmt tappevann er luft-til-vann-varmepumpe også en utmerket kilde til oppvarmet vann. Det krever mindre energi fra varmepumpen for å varme opp vannet, enn det gjør ved direkte bruk av strøm til samme formål.
Luft-til-vann-varmepumpe kan gi en årsvarmefaktor på 2,5 til 3,5, som vil si at den gir 2,5 til 3,5 så mye varme som den bruker strøm. Dermed kan du spare mye både på oppvarming av varmtvann og boligen din. Varmepumpen kan stå for opptil 70% av oppvarmingsbehovet i boligen.
Hvis du velger å gå for en svært billig modell, vil det være en billig investering, men vil sannsynligvis også være en dårligere investering på sikt. Ikke bare vil forventet levetid på billigere modeller være kortere, du kan også regne med at den har lavere effekt og dermed medfører lavere energibesparelser. Det er ikke dermed sagt at du er nødt til å velge en toppmodell, men det er verdt å tenke seg om to ganger før du tyr til den billigste løsningen. Dette er tross alt en varmekilde som du forhåpentligvis vil ha glede av i mange år fremover.
Selv om du selvsagt skal lytte til fagfolk, vil vi også anbefale at du gjør egne vurderinger. Bruk tid på å lese tester på internett og les om andres erfaringer. Jo mer du vet om egne behov og tilgjengelige varmepumper på markedet, jo lettere vil det være å forhandle om prisen.
Luft-til-vann-varmepumpe er først og fremst anbefalt for deg som bor i Sør-Norge og Midt-Norge, grunnet milde vintre som gjør at varmepumpen kan dekke oppvarmingsbehovet størsteparten av året. Vi vil likevel anbefale at du har en ekstra kilde til oppvarming, som peis eller panelovner, til de kaldeste vinterdagene. Hvis du har et energiforbruk på 25.000 kWh eller mer per år, vil en luft-til-vann-varmepumpe uansett vise seg å være lønnsomt på sikt, forutsatt at den er montert og dimensjonert på korrekt måte.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Siden varmebehovet er størst om vinteren, er det en klar ulempe at det er på denne tiden varmepumpens effektivitet går ned. Moderne luft-til-vann-varmepumper som er tilpasset det norske klimaet vil fungere ned til 25 minusgrader, men ytelsen vil uansett bli påvirket når gradestokken kryper under null grader. Det er en fordel å investere i et varmepumpehus for å beskytte utedelen mot været, i tillegg til at den burde plasseres minst en halv meter over bakken for å unngå å bli dekket av snø.
Mellom syv og null grader skapes det et isbelegg, og dette fører til at det kommer mye vann fra utedelen når anlegget avrimes. Det er derfor viktig å ha et system for å fjerne vannet slik at det ikke oppstår is under varmepumpen, da dette kan skade anlegget. Mange løser dette med å montere en dryppanne som fører vannet vekk fra husveggen og til nærmeste avløp. Disse kan også leveres med en varmekabel som forhindrer isdannelse. Dette vil riktignok trekke strøm, men kan også føre til at varmepumpen jobber mer effektivt om vinteren.
Du burde uansett holde et lite øye med utedelen om vinteren. Litt is på varmepumpen er ikke uvanlig, men dersom det blir liggende is eller snø rundt varmepumpen kan det fort oppstå problemer. Dette skyldes helt enkelt at varmepumpen har blitt montert på feil sted, og den beste måten å forhindre dette på er å forsikre deg om at du benytter en erfaren og f-gass-sertifisert installatør.
Husk at valg av leverandør og installatør er minst like viktig som valg av varmepumpemodell, og du burde ta deg tid til å la flere komme på befaring før du tar en avgjørelse. Sørg for å få alle løfter og garantier i skriftlig form, så er du godt rustet til å ta en informert beslutning.
Hvorvidt luft-til-vann-varmepumpe er riktig valg for deg og din bolig er avhengig av budsjettet og energibehov. Hvis du er ute etter en miljøvennlig og varig kilde til oppvarming, vil det kunne være et godt alternativ å velge luft-til-vann.
Gjør smarte boligvalg