Lurer du på hva en luft-til-luft-varmepumpe koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på luft-til-luft-varmepumpe, inkludert prisen for montering, hva som påvirker prisen, om det er lønnsomt, når du bør vurdere luft-til-luft-varmepumpe, og om det er verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
I Norge er luft-til-luft-varmepumpen det mest populære alternativet på markedet innen varmepumper, og også et av de rimeligste. Det eksisterer imidlertid en jungel av ulike tilbud, merker og spesifikasjoner, og det kan være vanskelig å vite hva du skal se etter for å unngå å betale for mye.
En luft-til-luft-varmepumpe består enkelt forklart av en utedel og en innedel. Utedelen samler opp luft utenfra, mens innedelen blåser varm luft ut i boligen ved hjelp av en vifte. Denne type varmepumpe passer i de aller fleste typer boliger, og siden prisen ikke er avskrekkende, er det heller ikke uvanlig å benytte luft-til-luft-varmepumpe i garasjen, verkstedet eller på hytta. Med tanke på at flere av de nyere modellene kan kontrolleres via mobil og wifi, er du ikke avhengig av å være tilstede for å ha kontroll på driften av anlegget.
Utedelen og innedelen er forbundet gjennom et kretsløp der det sirkulerer et kjøleelement som transporterer energi. Luften går altså ikke gjennom varmepumpen og inn i huset, men brukes til å skape faseoverganger mellom væske og gass.
Fordamperen er plassert i varmepumpens utedel, og brukes til å ta opp energi fra omgivelsene utenfor. Her fordamper kuldemediet og blir til gass.
Kompressoren suger inn og komprimerer gassen, slik at temperaturen øker.
Kondensatoren er plassert i varmepumpens innedel, og består av tynne rør som varmes opp av gassen fra kompressoren. Varmen fra rørene føres inn i boligen ved hjelp av en vifte, og gassen blir kald og går over til flytende form.
Strupeventilen reduserer trykket og fører væsken tilbake til fordamperen, slik at prosessen kan starte på nytt.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det finnes svært billige varmepumper på markedet, men da må du også regne med at levetiden er deretter. Du kan finne modeller helt ned i 6.000 kroner, men hvis du skal brukes den til å varme opp boligen, vil vi anbefale at du ikke går for den billigste løsningen. Som med de aller fleste elektriske ting vil kvaliteten til en viss grad ha en sammenheng med prisen, og forventet levetid vil være høyere for en varmepumpe som er litt dyrere.
Dersom du vil sikre deg en kraftig modell med lang forventet levetid, må man du typisk opp i en modell som koster 10.000 kr eller mer. Det finnes i tillegg modeller med tidsstyring, temperaturkontroll, muligheten til å koble til mobiltelefonen og andre ekstrafunksjoner, men da må du ofte litt høyere opp i pris.
Det er også viktig at du velger en modell som er tilpasset norske forhold slik at den fungerer godt på vinteren. Det er tross alt på vinteren du trenger den aller mest. De mest kjente merkene i Norge, som Toshiba, Panasonic og NIBE, er kjent for å ha modeller som klarer seg godt i det norske klimaet.
Tidligere kunne man få utbetalt tilskudd fra Enova for luft-til-luft-varmepumpe, men dette er ikke lenger tilfellet. Enkelte kommuner vil imidlertid kunne tilby støtte til deg om du installerer varmepumpe, så du kan med fordel undersøke praksisen i din kommune før du setter opp budsjettet ditt.
Standardisert montering av luft-til-luft-varmepumpe koster som regel mellom 5.000 og 6.000 kroner, og det er lite variasjon mellom de ulike tilbyderne. Både Mitsubishi og Toshiba oppgir priser mellom 5.500 og 6.000 kroner, mens General har satt en startpris på 5.000 kroner. Andre leverandører som Panasonic og Daikin henviser til sine forhandlere.
Hvis du skal ha multisplitt, som er flere innedeler koblet til samme utedel, kan prisen komme opp i 8.000 kroner eller mer, avhengig av hvor mange innedeler det er snakk om. Det varierer også litt hva som inngår i en standardisert montering, så du må regne med at det kan påløpe ekstra kostnader. Vi vil anbefale at du undersøker lokale leverandører og ber om et detaljert prisoverslag der det går tydelig frem hva de inkluderer i sin standardiserte montering.
Vanligvis inkludert:
Ofte ikke inkludert:
De fleste kjente produsenter av varmepumper deler modellene inn i ulike prisklasser, med budsjettmodell, mellomklasse og toppmodell. Toppmodellene har blant annet høyest varmeeffekt, flere tilleggsfunksjoner og de sparer mest energi.
Det er imidlertid ikke alltid slik at toppmodellen er det beste valget. Dersom du for eksempel bor ved kysten, og har et generelt lavt oppvarmingsbehov, kan du klare deg godt med en budsjettmodell. Så lenge du kjøper en modell som kommer fra et anerkjent merke kan du være trygg på at det fortsatt er en varmepumpe av kvalitet.
Energikarakteren har mye å si for prisen på varmepumpen, og lavere energikarakter vil gi en billigere varmepumpe. Du burde velge en varmepumpe med minst A+ eller A++. Selv om disse er dyrere enn de med lavere energikarakter, vil du raskt tjene det inn igjen i strømmen du sparer. En varmepumpe med energikarakter A+++ er enda mer effektiv, men her er det liten priskonkurranse og modellene er vesentlig dyrere.
En annen ting du burde ta med i budsjettet ditt er utgifter i forbindelse med vedlikehold. Selv om levetiden på en luft-til-luft-varmepumpe er regnet til å være 12 - 15 år, vil den ha behov for vedlikehold dersom du vil at den skal vare lengst mulig. Det er først og fremst snakk om å rengjøre filtrene i varmepumpen på jevnlig basis, men også teknisk vedlikehold og service gjennomført av fagfolk.
Du kan med fordel opprette en serviceavtale slik at du slipper å huske når det er på tide med neste kontroll. En serviceavtale vil ofte kunne være billigere enn å innkalle noen selv, og hvis du har en slik avtale med de som leverte og installerte varmepumpen din kan du også slippe en del hodebry dersom det skulle dukke opp en reklamasjonssak. Det anbefales at varmepumpen får service av fagfolk omtrent ett år etter installasjonen, og deretter hvert andre år.
Service består vanligvis av:
Pris på service vil variere, men starter stort sett på mellom 1.500 og 2.000 kroner. Prisen kan bli høyere dersom det innebærere en del reisevei for installatøren. I tillegg kan det bli ekstra kostnader dersom deler må byttes ut eller repareres.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
For at varmepumpen skal være mest mulig lønnsom og ha lengst mulig levetid er det viktig at den brukes på riktig måte. Nedenfor har vi samlet en liten knippe tips som kan hjelpe deg med å unngå de mest opplagte feilene:
Hvor mye energi du faktisk sparer er avhengig av flere faktorer, som for eksempel klima, boligens størrelse og planløsning, og hvor mye av dagens totale energiforbruk som går til oppvarming av boligen. Generelt sies det at utgiftene til en luft-til-luft-varmepumpe er spart inn på mellom tre og fem år, men dette forutsetter at den er installert og driftes på rett måte. Da sparer du fort mellom 5.000 og 8.000 kWh strøm i året.
Det er kanskje fristende å prøve å gjøre jobben med å installere varmepumpen selv dersom du er nevenyttig og praktisk anlagt. Dette er imidlertid noe vi definitivt vil fraråde deg å gjøre, og det er flere gode grunner til dette.
Loven er helt klar på at du ikke har lov til å installere varmepumpen selv. Dette har vært ulovlig siden 2013. Dersom du skulle få vannskader eller brannskader på huset som en følge av problemer med varmepumpen kan du også få store problemer med forsikringsselskapet ditt dersom det viser seg at du har installert varmepumpen selv.
Garantien fra produsentens side er kun gjeldende dersom varmepumpen er installert av en f-gass-sertifisert installatør. Det samme gjelder reklamasjonsretten.
Levetiden og ytelsen til varmepumpen kan bli betydelig påvirket dersom monteringen ikke gjøres på riktig måte.
Det er veldig viktig å velge en seriøst og sertifisert forhandler med riktig kompetanse og autorisasjon. Selve installasjonen er ikke veldig kostbar, og på sikt vil det ikke lønne seg å ta snarveier for å spare noen få tusenlapper. Det er krav om at installatøren er f-gass-sertifisert, og dette er regulert av f-gass-forordningen. Det samme gjelder reparasjoner og andre inngrep i anlegget.
De fleste boliger som har åpen planløsning og milde vintre kan ha god nytte av en luft-til-luft-varmepumpe. Du burde imidlertid ha et energibehov på over 15.000 kWh per år for at det skal kunne regnes som lønnsomt, og for de fleste som bor i leilighet er ikke dette tilfellet. I tillegg vil det være vanskelig å installere i leiligheter på grunn av den store utedelen.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
En synlig utedel er vanskelig å unngå, men flere velger å på ulike måter bygge utedelen inn i boligen ved hjelp av et varmepumpehus. Det er viktig å være klar over at dette ikke kan være et tett påbygg som hindrer luftgjennomstrømningen, siden det i stor grad vil påvirke anleggets ytelse på en negativ måte. Du burde heller ikke ha utedelen inne i en garasje eller under en veranda.
For dyrere modeller er ikke støy nødvendigvis et stort problem, i tillegg til at enkelte modeller leveres med muligheten til å slå på nattmodus der anlegget jobber og bråker mindre. Støy handler også en del om hvor varmepumpen plasseres, og en gjennomtenkt plassering av både innedelen og utedelen kan ha svært mye å si for støynivået. En erfaren installatør vil kunne finne den optimale plasseringen for din bolig.
Som vist representerer en luft-til-luft-varmepumpe relativt lave kostnader, og kan føre til betydelige besparelser på sikt. Den største ulempen med luft-til-luft-varmepumpe er nok først og fremst at utedelen kan oppleves som skjemmende på husfasaden, og at anlegget medfører noe støy. Dette er imidlertid ting som du i stor grad kan gjøre noe med. Til syvende og sist er det bare du som kan avgjøre om fordelene veier opp for ulempene. Det viktigste er at du finner en varmepumpe som passer ditt energibehov og din bolig.
Gjør smarte boligvalg