Lurer du på hva en jordvarmepumpe koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om priser på jordvarmepumper, hva installasjon og montering koster, og hvor mye du kan spare. I tillegg gir vi deg alle fordelene og ulempene ved å installere varmepumpe, samt en kjekk huskeliste. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
En jordvarmepumpe er både en klima- og prisbevisst investering for boligen din, samtidig som den har lang levetid. En jordvarmepumpe henter energi som er lagret i jord eller myr rundt boligen din, og sender dette inn gjennom en jordvarmepumpe som installeres på innsiden av huset ditt. Du kan ha en pumpe eller flere for å varme opp flere rom i huset samtidig. Jordvarme gir et stabilt og jevnt inneklima, og anbefales faktisk av Norges astma og allergiforbund.
Ofte forveksles jordvarme og bergvarme med hverandre, og det kan være litt forvirrende. Det er en del likhetstrekk mellom de to, som at de begge benytter seg av solenergi som er lagret under bakken, men det er forskjell på hvor dypt utstyret for å hente opp energien lagres, og hvordan energien kan hentes ut. Jordvarmen kan hentes ut via plastslanger, som også kalles kollektorslanger, med frostvæske som forsyner en varmepumpe, nærmere bestemt en vann-til-vann-varmepumpe. Det er samme type varmepumpe som bergvarme behøver, men i motsetning til jordvarme trenger bergvarme dype energibrønner for å hente ut energien. En varmepumpe på størrelse med et kjøleskap forvalter deretter den lagrede energien sånn at den kan varme opp vannet i både dusjer og radiatorer. Det er derfor en fordel om man har installert et vannbårent system fra før. Hvis man ikke har et vannbårent system fra før, må man legge opp dette før man skaffer seg en jordvarmepumpe.
Kollektorslangen, der energien til jordvarmepumpen hentes fra, må graves under bakken, noe som vil utgjøre en betydelig kostand. Dette er likevel en kostand du forhåpentligvis kun får én gang, da kollektorslangen har en levetid på mellom 50 og 100 år. Selve jordvarmepumpen kan være i drift i 20 til 25 år før den må skiftes ut. Jordvarmepumpen fungerer slik at kollektorslangen fylles med væske. Deretter absorberer væsken varmen fra jorden, før det føres gjennom slangen og inn til varmepumpen, som til sutt slutt sprer varmen ut i boligen gjennom et vannbårent system.
Jordvarmepumpe er svært effektivt selv når temperaturen viser minus 30 grader, noe som kan være en utfordring med andre typer varmepumper. De som har installert jordvarmepumpe, kan også rapportere om bedre inneklima og en jevnere temperatur.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Å få installert en jordvarmepumpe kan være en relativt dyr investering. Det er likevel en energiform som blir mer og mer populær i Norge, antagelig både fordi den er mer miljøvennlig enn elektrisitet, men også fordi de fleste kan regne med å spare inn utgiftene til installasjonen allerede innen de første ti årene, og deretter redusere utgifter per måned etter det. Med en jordvarmepumpe kan du redusere energiforbruket til oppvarming og varmtvann med hele 50-75%, og bruker du vanligvis 25 000 kWh totalt, kan du regne med å spare rundt 11 000 kWh med en jordvarmepumpe. Investeringen er likevel kostbar, og du må nok regne med å betale mellom 100 - 300.000 kroner for en ferdig installert varmepumpe. Levetiden er på rundt 15-20 år, men de fleste varmepumpene er også kjent for å holde mye lenger enn det.
Hvilken merkevare du ønsker å kjøpe, vil også ha innvirkning på prisen. Noen merker er dyrere enn andre, og spesielt hvis de er anerkjente merker innenfor bransjen. På mange måter kan man si at man betaler for merket, men samtidig får man også mange kunders positive erfaringer over flere år med på kjøpet. Det er det stor trygghet i. Noen av de vanligste merkene som produserer jordvarmepumper er Daikin, Mitsubishi, Panasonic, General, Toshiba og Nibe. Disse har vært på markedet en god stund og er regne for å være til å stole på. Husk at hvis du bestemmer deg for å installere jordvarmepumpe, så kan du søke om økonomisk støtte fra Enova, noe som vil hjelpe deg å kutte investeringskostnaden. Du kan få inntil 10.000 kroner i støtte, og søknadsprosessen er relativt enkel.
Hvis du planlegger å selge boligen, kan det være verdt å ta med i regnestykket at en varmepumpe øker boligverdien. Jo bedre og dyrere varmepumpen er, jo mer øker verdien.
Er installering, service og vedlikehold inkludert i prisen?
Både merket, hvilken type varmepumpe og hva som er inkludert i prisen, vil ha noe å si for den totale kostanden når du velger varmepumpe. Det lønner seg å få en fast pris av en installatør før du kjøper, og det er lurt å be om å få skriftlig hva som er inkludert i prisen og ikke. Installering, service og vedlikehold er noen av tingene du kan sjekke om montørfirmaet du velger har inkludert. Ofte viser det seg at om prisen på jordvarmepumpe er forespeilet på 120.000 kroner, så er ikke installasjon inkludert, og da vil totalprisen komme på et sted mellom 170.000 og 300.000 kroner. Dette kan virke som en veldig høy investering, men det er som regel inntjent etter 8-12 år. Når det er sagt; vann-til-vann-varmepumper (som inkluder jordvarmepumpe) er ikke nødvendigvis det som er riktig for din bolig. Det kan for eksempel hende det holder med luft-til-luft-varmepumpe der du bor. Vann-til-vann-varmepumpe egner seg best for deg med høyt energiforbruk og stort oppvarmingsbehov.
Hvordan spiller COP og minimumseffekt inn på prisen?
Samtidig er det enkelte egenskaper ved varmepumpen som vil være med på å drive prisen opp eller ned. Effektfaktoren, også kalt Coefficient of Performance (COP), kan fortelle deg hvor mye strøm varmepumpen bruker sammenlignet med varmen den avgir, og jo høyere effektfaktoren er, jo billigere blir den i drift. På den andre siden vil dette også være noe som driver prisen oppover. De aller beste varmepumpene har høy effektfaktor, og prisene stiger deretter. Det samme gjelder for minimumseffekten, som forteller deg hvor lav effekt varmepumpen kan produsere varme på. Store deler av året har man ikke nødvendigvis bruk for kraftig oppvarming. Hvis varmepumpen da har laveste effekt (minimumseffekt) på 1000 watt, så kan det fort bli for varmt for de fleste gjennom høst- og vårsesongen. Pumpen vil da bruke unødvendig mye energi, slites ut raskere og spare inn mindre penger. Dersom varmepumpen derimot produserer varme med 500 watt effekt, vil den egne seg godt for disse mellomsesongene.
Hva er en inverter, og gjør den varmepumpen dyrere?
I tillegg til dette er det noe som kalles en inverter, som er en trinnløs regulerbar motor som regulerer seg selv i takt med utetemperaturen, og som dermed sørger for at varmepumpen avgir jevn varme. At den kan regulerer seg selv, gir lenger holdbarhet og lavere energiforbruk, og de aller beste varmepumpene har gjerne dette. Dette er også noe som driver prisen oppover.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Vil du vinne på å installere jordvarmepumpe i din bolig?
For å finne ut om en jordvarmepumpe er en god investering for deg, er det lurt å først få oversikt over boligens og familiens energiforbruk. Jo større bolig du har, jo større er sjansen for at du vil spare penger på å installere jordvarmepumpe. Det er likevel lurt å ha klart for seg om det er noe ved boligen eller familiesituasjonen som vil ha innvirkning på det fremtidige energiforbruket ditt. For eksempel: Hvis dere skal bygge ut eller selge, er det lurt å tenke seg godt om før du bestemmer deg for å gjøre en såpass stor investering. I tillegg kan det være lurt å sjekke hvilken type varmepumpe som egner seg best der du bor. Kanskje er ikke jordvarmepumpe det beste alternativet for deg, og kanskje vil du spare mer penger på å velge en annen type varmepumpe. En montør som kommer på befaring, kan hjelpe deg med dette valget. De fleste befaringer er gratis, så det kan være lurt å få befaring fra flere ulike tilbydere. Selv om du har hatt én montør på besøk, som du er godt fornøyd med, så lønner det seg alltid å innhente forpliktende tilbud fra flere montører. På denne måten kan du sammenligne priser og produkter fra flere, og velge hvilket tilbud som passer best for deg.
Hvor mye kan du egentlig spare?
Hvis du bor i en relativt liten leilighet, er sannsynligheten stor for at det verken vil lønne seg, eller at du blir anbefalt, å installere en jordvarmepumpe. I en større bolig vil det derimot tilnærmet alltid være mer fornuftig å velge en jord- eller bergvarmepumpe. I tillegg til at en jordvarmepumpe er bra for miljøet, ligger lønnsomheten generelt på rundt 75%, så dersom ditt strømforbruk er høyt til vanlig så vil dette tilsvare betydelige summer. I de fleste tilfeller vil en varmepumpe spare deg mellom 10.000 - 25.000 kroner årlig, og med bakgrunn i denne summen så vil faktisk kostnaden av en varmepumpe hente seg inn rimelig raskt. Det er likevel viktig å ha full oversikt over hva hva boring, installasjon og vedlikehold vil koste. Hvis vedlikehold ikke er inkludert i prisen, bør du ta i beregning hva dette vil koste i fremtiden. Mest sannsynlig vil uansett investeringen lønne seg på sikt, da du vil spare inn pengene i det lange løp.
Det er mange lover og regler som følger med å installere en jordvarmepumpe, og du har faktisk ikke lov til å hverken demontere eller montere en ny varmepumpe selv. Det er siden 2013 påbudt å ha en F-gass-autorisert tekniker som kan gjøre jobben, og dette er bestemt gjennom EU-reguleringer. Grunnen til dette er at varmepumper inneholder HFK-gasser som kan være skadelige for miljøet ved lekkasjer, og en autorisert tekniker skal derfor ta seg av denne jobben. Å få en autorisert tekniker til å gjøre installeringer er et gode derimot, all den tid dette sikrer en korrekt installasjon og en trygg fjerning av en eventuelt gammel varmepumpe. Teknikeren vil i tillegg sørge for at du får den beste effekten og lengst levetid på din nye varmepumpe, da de kjenner varmepumpen bedre enn du kan. Når montøren kommer hjem til deg, vil dere sammen finne ut hvilken plassering som er best i din bolig. Hvilken varmepumpe naboen eller vennen din har, er ikke sikkert at er det som passer best hos deg.
Hvis du har en stor bolig og høye strømutgifter, er det stor sannsynlighet for at en jordvarmepumpe passer for deg. Denne typen varmepumpe passer veldig godt til husstander med stort varmtvannsbehov, som for eksempel en familie på 5 personer eller mer, samt boliger med stort energibehov generelt (over 30.000 kwh per år). En jordvarmepumpe har også lave kostnader for drift og vedlikehold. Videre lever den i lang tid sammenlignet med andre varmepumper, som for eksempel luft-til-luft-varmepumper, samtidig som den også gir mer besparelser.
Hvis vi skal nevne noe ulemper med jordvarmepumpe så er det at du behøver en relativt stor tomt for å få den installert, og denne tomten må i tillegg graves opp. En jordvarmepumpe fungerer også kun i kombinasjon med vannbårent system. Jordvarmepumper koster også relativt mye, de tar plass, og de er ganske synlige inne.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
På tross av alle kostnadene nevnt over, vil de aller fleste lande på at en jordvarmepumpe absolutt er verdt investeringen. Selv med de få ulempene som er, og den høye inngangsprisen, så vil det som regel alltid være verdt å få installert en varmepumpe. Før du bestemmer deg bør du likevel be om forpliktende tilbud fra minst to leverandører, og de tilbudene bør inneholde opplysninger om både boligens effekt- og energibehov, anbefaling av den varmepumpetypen som er mest aktuell i din bolig, og eventuelt informasjon om hvorvidt du behøver tilleggsvarme på vinteren (dette kan være panelovner, vedovn eller annet). I tillegg må du huske å be om totalpris på både varmepumpen og installasjonen, samt beregninger som viser varmepumpens ytelse, varmefaktor, forventet energibesparelse og årskostnad. Det lønner seg også å velge en leverandør som er sertifisert i Varmepumpeordningen, eventuelt en installatør med annen type sertifisering.
Gjør smarte boligvalg