Lurer du på hva en jordvarmepumpe koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for et jordvarmepumpeanlegg inkludert hvilke faktorer som evnetuelt kand roive prisen opp eller ned. I tillegg forteller vi deg hvordan du kan regne ut lønnsomheten, hvem det passer best for og ikke minst hvordan det fungerer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Enkelt forklart så er jordvarme solenergi som er lagret i jord eller myr, og som kan utnyttes til å varme opp boliger. Det passer ikke for alle boliger dog da du trenger god plass til å grave ned plastslanger som henter varmen. Ofte brukes jordvarme og bergvarme om hverandre, og de kan sånn sett være litt forvirrende. Det er en del likhetstrekk mellom de to, som at de begge benytter seg av solenergi som er lagret under bakken, men det er forskjell på hvor dypt den lagres og hvordan energien kan hentes ut. Jordvarmen kan hentes ut via plastslanger med frostvæske som forsyner en varmepumpe, og trenger en vann til vann varmepumpe. Det er samme type varmepumpe som bergvarme behøver, men i motsetning til jordvarme trenger bergvarme dype energibrønner for å hente ut energien.
Fordelen med jordvarme er at den kan hentes bare en drøy meter under jordoverflata. Selv om det er enklere å hente denne energien må du allikevel være villig til å grave en god del i hagen din eller nær huset. Myrjord er den beste kilden til jordvarme da den inneholder mye fuktighet, så om du har det i hagen kan dette være et godt valg for å varme opp boligen din. Du trenger god plass dog. For å dekke energibehovet til en normal enebolig, trenger du mellom 200 og 400 m plastslanger som må graves 1 til halvannen meter ned i bakken, og tar mellom 250 og 600 m² areal. Det er nok allikevel en god investering da en jordvarmepumpe gjør det mulig for deg å spare så mye som 60 til 75 prosent av boligens energiforbruk til oppvarming og varmt tappevann. Det er helt klart både billigere og mer miljøvennlig enn strøm og eller oljefyring, over tid.
Bergvarme på den andre siden krever en energibrønn eller et aktiv borehull på mellom 80-200 meter under bakken. Den fungerer ved at en væskefylt rørslange monteres i hullet for å hente opp varmen og overføre den til varmepumpen som er installert inne. Hvor dypt hullet må være kommer an på hvor langt man er fra overflaten og hvor langt det er ned til grunnflaten.
Selv om det er billigere å grave ned plastslanger i bakken enn å bore en energibrønn, vil det likevel koste litt å få installert jordvarme. Hvis du har mulighet så kan du faktisk grave de ned selv, men om du må leie inn hjelp så kommer prisen til å variere ettersom hvor i landet du bor. Som regel koster plastslangene mellom 6500 og 13000 for en normal enebolig, mens selve varmepumpen vil kose fra 120.000 kroner og oppover. I tillegg må du huske å regne inn kostnad for montering (det kan du ikke gjøre selv), og mange velger å legge til pris for vedlikehold og eventuell service. Det er lurt å sette seg godt inn i serviceavtalen du får fra montøren din så du har oversikt over hvilke kostnader som kan komme i fremtiden. Som regel ender totalprisen for å få installert jordvarme opp mellom 170.000 og 250.000 kr.
Dersom du går for bergvarme er det som nevnt en større investering, men det kan allikevel være en god investering for deg som har større varmebehov enn en vanlig bolig. Bergvarme koster fra ca 230.000 kroner og oppover å installere, men det er også en varmepumpe som fungerer utmerket selv under -20 grader. Det er derfor en varmepumpe som fungerer godt i hele landet, men aller best er det for hushold som har et energibehov fra 20 000kWh og oppover i året.
Hvor mye det vil koste å installere jordvarme avhenger av en rekke ting. Hvis du allerede har et vannbårent system i huset vil du slippe å installere dette, mens om du ikke har det vil det bli en ekstra utgift. Hvor mye du trenger å grave, om du skal leie noen til å grave for deg, hvor stort varmebehov boligen din har og hvilken varmepumpe du velger til slutt vil alle påvirke totalprisen. Vann til vann varmepumper er blant de dyreste på markedet og det kan virke som en stor investering å betale over 200 000 kroner for en varmepumpe, men til gjengjeld har de lang forventet levetid og krever relativt lite vedlikehold. Det er forventet at en vann til vann varmepumpe holder i 20 år, men erfaringsmessig viser det seg at de holder enda lenger enn dette. I tillegg kan kollektorslangen under bakken holde i alt fra 50 til 100 år, så du slipper å grave ned den flere enn en gang. I all hovedsak regner man med at å få installert jordvarme i huset kommer på et sted mellom 100.000 og 250.000 kroner.
Hvis du allerede har vannbåren varme i huset slipper du å få installert dette og prisen vil falle for installasjonen. I tillegg kan du kan spare inn noe penger på å legge plastslangene i hagen selv, som nevnt, men samtidig kan det lønne seg å bestille hele jobben fra èn montør. Hvis akkurat din varmepumpe eller slangene i bakken er defekt og må byttes er det lettere å måtte forholde seg til et firma istedenfor flere, samtidig som det aldri vil være noe tvil om hvem som faktisk er ansvarlig og må utføre service.
Til slutt er det mulig å søke om økonomisk støtte fra enova for å få installert en varmepumpe. Siden det anses som et positiv miljøtiltak vil de dekke opptil 10.000 kroner av prisen det koster å installere det. Det er også relativt enkelt å søke om, og kan gjøres her.
Jordvarme og varmepumper generelt har blitt veldig populære i Norge de siste årene. Ikke bare er det bra for miljøet, men det er også mer eller mindre garantert at man sparer penger på å installere det. Med mindre man har subsidiert strøm, som for eksempel enkelte steder i nord-Norge, så er jordvarme en god økonomisk investering. Det er viktig å merke seg at boligen bør ha en viss størrelse og ha et visst energiforbruk for at de skal lønne seg dog. Det sier seg kanskje selv, men for å spare inn 250.000 kroner så må man bruke en god del energi til vanlig, og det vil ikke være tilfellet hvis boligen din er av den mindre typen, eller du har en liten familie. Hvis du derimot har en familie på 5 eller flere personer så vil du mest sannsynlig innen 10 år spare inn både pengene du har investert og 60-75% av energiforbruket fremover. Det er altså en investering som krever en langsiktig plan for innsparing.
Den beste måten å finne ut av om det lønner seg for deg og din bolig er å se på energiforbruket til boligen i løpet av forrige år. Hvis du regner ut den årlige kostnaden totalt og trekker fra 60 % så får du svaret på hva du vil spare per år på å installere en jordvarmepumpe. Etter det kan du dele kostnaden av hele installasjonen, varmepumpen, og plastslangene på det ovennevnte tallet og finne ut av hvor lang tid det tar å innhente kostnaden i antall år. Alle år etter det vil spare deg totalt 60% til 75% i utgifter til oppvarming, og hvis du da regner inn at en jordvarmepumpe gjerne lever i opptil 20 år, så er besparelsene store.
Dersom du har penger til det kan det høres fristende ut å installere jordvarme når besparelsene kan være såpass store. Det er allikevel ikke alle det passer for, og for noen kan for eksempel en luft til luft varmepumpe være en bedre investering, spesielt om du bor i et tettbebygd nabolag, rekkehus eller har en leilighet i byen. For å bygge ut et jordvarmeanlegg trenger du faktisk mellom 250 og 600 m² i areal, da plastslangene skal graves ned mellom 200 til 400 meter i bakken og mellom halvannen og 1 meter ned. Dette betyr at du må ha både en hage og villighet til å grave i den, samtidig som det viser hvordan en jordvarmepumpe kan være et større inngrep enn å få for eksempel en luft til vann varmepumpe som kun behøver å bli montert på veggen. Fordelen med jordvarme er at den er mer stabil og lever lenger, samtidig som den vil spare deg for mer penger.
Hvis du har bestemt deg for at dette kan passe for deg kan det være greit å vite hvor og hvordan monteringen og gravingen vil foregå. Det viktigste ved graving i hagen er å tenke på hvor man får mest solenergi fra jorda, og montøren vil derfor grave opp den mest solrike delen av hagen din, lengst unna skygger og trær. Det er nemlig viktig at solen får konstant fyllt på med solenergi i bakken sånn at jordvarmen holdes intakt og kan fortsette å forsyne boligen din med varme. Dette betyr at du ikke kan plante busker og trær over slangene også etter at de har blitt gravd ned for å ikke skygge over de. Dette er det lurt å tenke gjennom før du bestemmer deg for jordvarmepumpe eller ikke da du vil bli noe begrenset i hvor du kan plante og bygge i fremtiden, samtidig som eventuelle kjøpere i fremtiden også må få informasjon om dette. Men, selvfølgelig skal ikke hele hagen din skal graves opp, og resten kan fortsatt brukes til andre aktiviteter.
Dersom du har bestemt deg for å investere i jordvarme så finner du her et par gode tips du kan ta med deg på veien. Husk å alltid be om forpliktende tilbud fra minst to leverandører. På denne måten kan du velge den som er billigst og passer deg best, pluss at du kan bruke tilbudene på å forsøke å få ned prisen enda mer. Pass også på at tilbudene du innhenter inneholder informasjon om boligens effekt- og energibehov til oppvarming sammen med en anbefaling av den varmepumpetypen som er mest aktuell for deg. I tillegg bør du be om et oppvarmingssystem for å dekke eventuelt behov for tilleggsvarme på vinteren som panelovner, elekrisk kassett, vedovn eller annet.
Samtidig bør du be om å få informasjon om hvilke drifts- og vedlikeholdskostnader du kan regne med til anlegget sammen med totalprisen for varmepumpeanlegget inkludert installasjon (rør og elektrisk m.m.). Du kan også be om å få en beregning som viser varmepumpens ytelse, varmefaktor, forventet energibesparelse [kWh/år] og prosentvis energidekning, årskostnad og inntjeningstid. Til slutt er det anbefalt å velge en leverandør som er sertifisert i Varmepumpeordningen eller har eventuell annen sertifisering.
Gjør smarte boligvalg