Lurer du på hva en husalarm koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på husalarm, inkludert hva som påvirker prisen, hvor det er penger å spare, hva som vanligvis er inkludert i en alarmpakke, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Er du klar for å installere alarm og ønsker å få tilbud fra alarmselskaper? Da kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du kontaktet av opptil tre alarmselskaper med deres beste tilbud.
Stadig flere nordmenn installerer husalarm i boligen sin. Det kan være flere grunner til dette: For det første er alarm en god sikring som kan sørge for tidlig varsling ved brann. For det andre viser tester at nær alle innbruddstyver heller går til naboen hvis et skilt på døra eller merker på vinduene viser at en innbruddsalarm er installert.
Alarmer får dessuten stadig flere tilleggsfunksjoner som gjør at man via en app på mobilen ikke bare kan sjekke hvem som befinner seg hjemme, men også for eksempel om alle vinduer er lukket eller om man har husket å skru av strykejernet.
I denne artikkelen tar vi for oss hva ulike typer alarm koster, hva som er inkludert i prisen og hvordan utgiftene kan holdes nede hvis man velger å skaffe en alarm. Vi går også kort gjennom de ulike aktørene på markedet for husalarmer i Norge. Til slutt ser vi på det kanskje viktigste spørsmålet: Er en boligalarm verdt pengene?
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Hvis du skal skaffe deg alarm, er det en rekke ting som sammen eller hver for seg kan bidra til å heve eller senke prisen.
Viktige prisfaktorer er:
Generelt sett er husalarm med få sensorer billigere enn anlegg med mange sensorer. Sensorer er alarmens “øyne” og “ører” og kan fange opp faretruende hendelser som røykutvikling, ruteknusing, fukt eller store temperaturendringer. Det finnes mange ulike typer sensorer, og store hus krever flere sensorer enn små hus, noe som driver prisen på anlegget opp.
Noe annet som kan drive prisen opp, er om du ønsker å bruke alarmen til mer enn bare å varsle fare. Ønsker du for eksempel strømstyring, kameraovervåking eller adgangskontroll integrert i alarmanlegget, må du som regel ut med mer penger. I Norge er det mulig å kjøpe husalarm som man selv overvåker i form av standard alarmpakker. Her ligger prisen fra rundt 2.000 kroner og opp mot 10.000 kroner. Pakkene inneholder imidlertid ganske få sensorer, og det kan fort være nødvendig å bygge dem ut, noe som øker utgiften.
Det finnes også en annen måte å skaffe seg alarm på, nemlig å tegne abonnement hos et alarmselskap. Det kan være gratis å få alarmen i hus, men så må man betale en fast pris hver måned. For denne prisen passer alarmselskapet på at alarmen alltid virker. De kobler også alarmen til en alarmsentral som følger opp dersom alarmen hjemme hos deg løses ut. Alarm med abonnement er imidlertid over tid klart dyrere enn alarm som du selv kjøper inn og overvåker på egenhånd.
Hva som er inkludert når du kjøper en alarm, varierer sterkt ut fra om du velger alarm med eller uten abonnement.
Når du kjøper alarm uten abonnement, er det bare selve alarmanlegget du betaler for. Inkludert i en medium stor standardpakke til rundt 6.000 kroner er ofte sentralenhet, sirene, magnetkontakt og sensor for å fange opp røyk, varme og bevegelse. Du får også klistremerke og skilt til å sette på vinduer og dører. Det finnes også større pakker å få kjøpt, eller man kan bygge ut alarmen med flere sensorer og andre komponenter.
Det som ikke er inkludert ved kjøp av slike pakker, er simkort for husalarmen, noe som må til for å sikre kommunikasjonen når internett er nede. Det er heller ikke inkludert tilkobling til alarmsentral og vekterutrykning.
Alarm med abonnement kan i Norge koste rundt 500 kroner i måneden for en normal rekkehusleilighet. For den månedlige prisen får du installert et anlegg som passer for din bolig, og du blir koblet til en døgnåpen alarmsentral drevet av alarmselskapet. Alarmselskapets systemer overvåker husalarmen og sjekker med korte mellomrom at den fungerer. Hvis alarmen går, sørger operatørene på sentralen for å varsle deg.
Hvis du ikke svarer, går de videre for raskt å finne ut hva som har skjedd, for eksempel ved å gå inn på et overvåkingskamera i boligen eller ved å lytte via mikrofon. De kan også rykke ut med vekter for å sjekke ute og inne, og de varsler brann eller politi når dette er nødvendig. Denne oppfølgingen er noe av det viktigste du betaler for med abonnementsavgiften din.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Det er flere veier til lavere utgifter når man kjøper husalarm. Noen gode sparetips kan være å:
Å ikke kjøpe et anlegg som er for stort kan ofte være en utfordring i møte med pågående alarmselgere. Sørg derfor å tenke gjennom på forhånd hvilken form for sikring du er ute etter, og still kritiske spørsmål til alarmselskapet.
Ta også alltid kontakt med flere alarmselskaper, og vær åpen om dette. Alarmselskapene kan ofte ha en del å gå på når det gjelder pris, og kan derfor være villige til å presse prisen ned for å slå kloa i deg som kunde. Benytt gjerne et anbudsfirma til å hente inn flere pristilbud - du kan for eksempel benytte deg av vår gratis og uforpliktende anbudstjeneste her på Boligsmart.
En fordel med å kjøpe husalarm, er at det som regel fører til lavere forsikringspremie og redusert egenandel ved innbrudd og brann. Men for å oppnå dette må utstyret du kjøper være FG-godkjent. FG-godkjenning er den norske forsikringsbransjens felles sertifiseringsordning, og sertifiseringen omfatter både alarmutstyr, alarmsentraler og montører.
Et siste tiltak som over tid kan spare deg for mye penger, er å droppe tilkoblingen til en alarmsentral. Dette gjør du ved å kjøpe en husalarm uten abonnement. Da slipper du store månedlige utbetalinger, men du står også alene når alarmen går.
Det norske alarmmarkedet er ganske oversiktlig ved at det her i Norge blir dominert av to store selskaper: Verisure og Sector Alarm.
Verisure, som tidligere var kjent som Securitas Direct, kaller seg selv Norges ledende alarmselskap med over 240.000 kunder bare i Norge. Sector Alarm ligger ikke langt etter, med rundt 180.000 kunder i Norge, og begge har fått priser for god kundebehandling.
Verisure har mange år på råd toppet Norsk Kundebarometer i klassen for sikkerhet med høy kundelojalitet og kundetilfredshet, men i 2021 og 2022 var det Sector Alarm som toppet denne listen. Sector Alarm har også flere ganger blitt kåret til det beste alarmselskapet i analysebyrået SeeYous årlige test av norske kundesentre.
Både Verisure og Sector Alarm tilbyr et stort utvalg av funksjoner og deler til sine alarmer, og er kjent for å levere god kvalitet. Prismessig er det imidlertid vanskelig å få nøyaktig oversikt over hvordan de forholder seg til hverandre. Mye tyder på at de ligger ganske likt, og de har også blitt beskyldt av konkurransemyndighetene for å samarbeide, noe begge selskaper nekter for.
I tillegg til de to store alarmselskapene, finnes det en del lokale vaktselskaper som tilbyr alarm, og i 2019 kom aktøren Homely på banen som en ny nasjonal utfordrer. Homely utmerker seg ved å tilby standardabonnement til en lav pris, valgfri vektertjeneste og standard alarmpakker som kan kjøpes i butikk.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Legger man sammen prisen over flere år, kan det å kjøpe en husalarm virke som en dyr affære. Månedsavgifter til et alarmselskap kan i løpet av bare 5-6 år komme opp i flere titalls tusen kroner. Det kan få noen og enhver til å stusse. Så høy er kanskje ikke faren for innbrudd i Norge i dag at det forsvarer en slik pris?
Det er riktig at Norge for tiden ikke har galopperende innbruddstall og at det er mye man kan gjøre for å forhindre tyverier før man går til det skrittet å installere tyverialarm. Mange har for eksempel gode erfaringer med å samarbeide med naboer om huspass i ferier.
Like fullt er det hevet over enhver tvil at et alarmskilt på døra har en svært kraftig forebyggende effekt. Tester har vist at tyver i nær hundre prosent av tilfellene da går til et annet hus. Det som ikke er like klart, er om man må være koblet til et alarmselskap for å oppnå denne effekten. Selv om de store alarmselskapenes navn sikkert inngir frykt, kan kanskje et egenkjøpt og egendrevet alarmanlegg gjøre samme nytten?
I møte med faren for brann, er alarm et kanskje mindre diskutabelt tiltak. Det tar ikke lang tid før et hus er overtent, og enkeltstående røykvarslere kan i slike situasjoner være for dårlig varsling.
Til syvende og sist er spørsmålet om husalarm eller ikke husalarm et individuelt spørsmål. Man må selv holde opplevd nytte opp mot totalkostnadene, og finne ut hvilken vei vekten tipper.
Gjør smarte boligvalg