Lurer du på hva brannalarmanlegg for bolig koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for brannalarmanlegg og røykvarslere, inkludert abonnementstjenester, hvilke alternativer du har, og hvilke krav som gjelder. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Med utgangspunkt i en toetasjes leilighet med to soverom kan vi si at et brannalarmanlegg med fire seriekoblede røykvarslere vil koste mellom 1.000 og 3.000 kroner. Det varierer om kostnadene for profesjonell installasjon er inkludert eller ikke. Det vanligste er likevel at dette er inkludert, eller relativt billig, når du oppretter abonnement hos en alarmspesialist. Større brannvarslingsanlegg for større eneboliger, rekkehus og borettslag koster naturlig nok mye mer, både fordi det krever flere komponenter samt mer omfattende arbeid ved installasjonen. Under “Viktig og nyttig” skal vi gå gjennom kravene til brannalarmanlegget ved slike bygg.
Abonnement hos et vaktselskap koster gjerne et sted mellom 200 og 700 kroner i måneden. Da vil alarmsystemet ditt være tilknyttet en alarmsentral, som står parat og sender nødvendig hjelp umiddelbart hvis alarmen går hjemme hos deg. Alarmselskapet vil også passe på at anlegget ditt fungerer som det skal.
Med brannalarmanlegg mener vi mer omfattende alarmsystemer med sammenkoblede røykvarslere. Brannalarmen skal være tilkoblet strømnettet og være tilknyttet en profesjonell alarmsentral. Konkrete priser for slike anlegg får du først ved å ta kontakt med alarmselskapene direkte. På generelt grunnlag kan vi si at et mer avansert brannalarmanlegg for bolig kan koste 10.000 kroner, mer eller mindre. Dette vil altså variere med størrelsen på boligen og med valg av leverandør. Månedspriser for et eventuelt abonnement hos et alarmselskap vil komme i tillegg.
Røykvarslere selges ofte i pakker på mellom to og åtte røykvarslere, eventuelt et større antall. Eksempelvis kan en pakke med tre enheter koste rundt 1.800 kroner, mens åtte stykker koster omtrent 4.800 kroner. Ganske ofte er frakt inkludert i prisen.
Når du bestiller brannalarm fra en alarmspesialist, som Verisure, Sector Alarm eller andre, vil du få en skreddersydd løsning som oppfyller kravene til brannsikring. Spesialisten gir anbefalinger knyttet til antall alarmer og plassering. Inkludert i pakkeløsningen er ellers komponentene, installasjon og abonnement. Også batterier, ladekabler og nødvendig festemateriell er som regel inkludert.
Den endelige prisen beregnes ut fra det totale antallet alarmkomponenter, størrelsen på boligen og antall rom. Oppkobling til smarthjemsystemer kan gi tillegg i prisen da dette pleier å kreve en egen hovedenhet til en verdi på mellom 1.500 og 3.000 kroner. Betjening av anlegget kan gjøres via smarttelefon eller ved hjelp av et eget veggpanel eller med fjernkontroll. Veggpanel og fjernkontroll selges iblant separat.
Nedbetalingen av alarmkomponentene og installasjonen foregår ofte ved faste månedsavdrag. Beløpet de første årene vil da inkludere både produktprisen og abonnementsprisen, og etter hvert kun abonnementsprisen.
Det er lurt å sette seg godt inn i hva som faktisk inngår i hvert pristilbud. Spør gjerne leverandøren om produktenes forventede levetid, garantitid, servicetilbud og kostnader for eventuelle ekstrautgifter i forbindelse med montering.
Forskjellen mellom begrepet brannalarm og en enkel røykvarsler er som nevnt at brannalarmer er koblet opp til en tredjepart. Under skal vi ta for oss viktige begreper tilknyttet ulike typer alarm:
Seriekobling: Når røykvarslerne er seriekoblede, betyr det at apparatene er sammenkoblede for felles varsling; om én av dem oppdager fare på ett sted, vil alle enhetene i serien varsle. Det gir ekstra trygghet i tilfeller hvor brannen oppstår i rom hvor en vanligvis ikke oppholder seg lenge av gangen, som i en kjeller. Når alarmene går samtidig, får du mer tid til å komme deg ut, ringe brannvesenet og/eller ta i bruk et brannslukningsapparat.
Optiske røykvarslere: Optiske røykvarslerne oppdager brann på et tidligere enn de ioniske ved at de er bedre til å oppdage ulmebrann og røykutvikling. Ulmebrann starter typisk i materialer som madrasser, puter og tepper, eller i elektriske anlegg og er skumle fordi de er uten flammer, utvikler seg over tid og fyller rommene med giftig gass. En annen fordel med optiske røykvarslere er at de er i bedre stand til å takle ufarlig damp, fuktighet og stekeos og egner seg derfor i nærheten av bad og kjøkken. Optiske apparater vil dessuten ikke tape effekt over tid. De koster riktignok noe mer enn de ioniske brannvarslerne.
Ioniske røykvarslere: Ioniske røykvarslere er basert på en eldre teknologi og var vanligere før. De er dårligere til å oppdage ulmebrann og reagerer først og fremst på åpne flammer, på brann som utvikler seg raskt. De bør derfor plasseres på steder hvor det er større sannsynlighet for flammebrann, det vil si der det befinner seg mest brennbart materiale, typisk på loftet eller i kjelleren. Fordi de takler røyk og partikler fra stekeos og fukt dårligere enn de optiske variantene, gir de oftere feilalarmer. De må også byttes ut relativt ofte; det radioaktive materialet i denne typen røykvarslere brytes ned over tid. Når de skal kastes, må de deponeres som farlig avfall. Mengden radioaktivt stoff er for øvrig liten og apparatene utgjør ingen helsefare. Ioniske røykvarslere er rimeligere enn de optiske, men på grunn av ulempene ved dem, bør de anses som et supplement til det øvrige brannalarmsystemet.
Overvåkningskameraer: Visse typer overvåkningskameraer fungerer som brannalarm ved at de reagerer på røyk i bevegelse. Ved hjelp av bilder av rommene i boligen kan kameraet ved hjelp av en talefunksjon fortelle deg hvor brannen er, hva du bør gjøre og hvordan du kommer deg ut av bygget. Noen har også løsninger som lar deg snakke direkte med alarmsentralen. Kameraene kan riktignok ikke detektere røykutvikling og skal kun anses som et tillegg til et øvrig brannalarmanlegg.
Integrerte systemer: Et komplett sikkerhetssystem består typisk av enheter for å oppdage både innbrudd, brann og lekkasjer. Det består av sensorer som reagerer på bevegelse og/eller magnetsensorer som reagerer hvis dører eller vinduer åpnes, overvåkningskameraer og røykvarslere. Også smarte, digitale dørlåser kan kommunisere med dette systemet slik at alarmene skrus av og på ettersom du kommer og går, eller starter kameraopptak ved inngangspartiet hvis låsen tukles med. Med elektronisk dørlås tilknyttet alarmsystemet kan alarmstasjonen dessuten låse opp døren for brannvesenet via fjernstyring. Slike omfattende systemer samordnes ved hjelp av en egen hovedenhet som da også tillater betjening av alle anleggets deler via ett betjeningssystem, for eksempel via app. Hovedenheten er drevet fra strømnettet og overvåker kontinuerlig hver enkelt røykvarsler i systemet.
Alarmsentral: Brannalarmanlegg kan være koblet opp mot en alarmsentral som da vil ha oversikt over at komponentene i sikkerhetssystemet fungerer som det skal. Du vil typisk få beskjed dersom det må byttes batterier, og service hvis en enhet er defekt. Viktigst er likevel den automatiske varslingen: Ved brann eller innbrudd eller andre uønskede hendelser vil en vektertjeneste eller nødetatene tilkalles automatisk og rykke ut umiddelbar ved behov. Det gir trygghet, også når du ikke er hjemme.
Elotec Ajax: Dette er et system for brannsikring av eneboliger, rekkehus, hytter og næringsbygg. Her får du komplette sikkerhetssystem som inkluderer innbruddsalarm og varsling ved vannlekkasjer i tillegg til røykvarslere. Elotec leverer også egne smarthjemsystem som lar alle systemene kommunisere med hverandre. Det gir deg oversikt og enkel betjening via app. Systemet er trådløst og har et elegant design. Elotec Ajax gjør det godt i tester på verdensbasis, både når det gjelder kvalitet, design og brukervennlighet. Anlegget deres tilfredsstiller kravene for brannalarmanlegg i eneboliger, to- til firemannsboliger og rekkehus. Dette ved at sentralapparatet, hovedenheten, er drevet fra strømnettet og overvåker hver enkelt røykvarsler. Elotec-systemet fås kjøpt hos lokale elektroinstallatører i hele landet.
Det er store forskjeller i pris mellom de ulike tilbydernes brannalarmanlegg, og det er verdt å bruke litt tid på å sammenligne tilbudene der ute. Otiske, seriekoblede røykvarslere med fokus på design tilknyttet en alarmsentral gjennom abonnement hos en sikkerhetsspesialist vil være den dyreste måten å sikre boligen din på.
Det er gjerne slik at økt pris på røykvarsleren betyr lavere reaksjonstid. Mellom de billigste og de dyreste røykvarslerne skiller det omtrent to-tre minutter på tiden de bruker for å sette i gang alarmen når noe er i ferd med å ta fyr. Men røykvarslere som selges hos seriøse aktører, vil alle være i stand til å varsle deg i tide slik at du kommer deg ut før nivåene av gass i rommene blir dødelig.
Lavpriskjeder og elektronikkbutikker som Jula, Biltema og Kjell & Company selger blant annet smarte, enkeltstående brannvarslere til rundt 1.000 kroner. Flere enkeltstående varianter har mulighet for oppkobling mot Wi-fi og betjening via app uten at det trengs en egen hovedenhet. Prisene for de enklere variantene varierer gjerne fra 250 kroner til 1.400. Videre selger Biltema optiske røykvarslere for trådløs seriekobling, opptil 30 stykker. Også Jula kan tilby optiske brannvarslere som kan kobles sammen trådløst i et system med opptil 24 enheter.
Den største besparelsen når det kommer til brannalarm gjør du ved å unngå abonnementstjenester og heller lene deg på mobilvarsling og sirene. Med det sagt, det foreligger krav til brannalarmanlegg for de ulike typene boliger. Ofte må enkeltstående røykvarslere anses som et tillegg til hovedanlegget. Blant kravene er seriekobling, tilkobling til strømnettet og bestemmelser som går på antall komponenter samt plassering.
Verisure: Alarmspesialisten Verisure er en kjent aktør på det norske markedet. De har lang erfaring og mange fornøyde kunder ifølge anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Her får du optiske, seriekoblede røykvarslere som varsler raskt og høres i hele boligen. Gjennom deres abonnementstjenester vil brannalarmanlegget være overvåket hele døgnet. Prismessig ligger de i det øvre sjiktet, men til gjengjeld får du profesjonelle tjenester fra en anerkjent aktør.
Noby: Noby får jevnt over positive tilbakemeldinger fra kundene sine. Det viser anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier. De leverer moderne brannalarmanlegg for bolig og rekkehus som er godkjente etter norske forskrifter. Enhetene kobles sammen via en egen hovedenhet.
Homely: Homely rangerer jevnt over høyt blant sine kunder, i følge nøytrale nettplattformer som Google. De reklamerer med påstand om et av markedets rimeligste abonnement og understreker at det ikke går på bekostning av sikkerhet og kvalitet. Også her får du seriekoblede og optiske apparater.
Norsk brannvern: Firmaet Norsk brannvern får jevnt over gode anmeldelser. Du kan selv lese tilbakemeldinger fra deres kunder ved å søke dem opp på Google. Norsk Brannvern monterer moderne og stabile brannalarmanlegg i rekkehus, blokker, næringsbygg og private boliger. Dette er en totalleverandør innen brannsikring som prosjekterer, designer og installerer brannalarmanlegg, samt gjennomfører årlig service.
Anbudstjenester: Avgjørende for å oppnå prisgunstige avtaler er å sammenligne tilbud fra flere aktører. Vi anbefaler gjerne at du undersøker prisene hos minst to-tre. Noen leverandører har egne nettskjemaer hvor du fyller inn dine behov og får generert en omtrentlig pris. De fleste alarmekspertene tilbyr dessuten gratis befaring hvor du får et pristilbud i etterkant. Du kan selvfølgelig også får pristilbud over telefon eller via e-post. Bruk eventuelt den prisinformasjonen du tilegner deg, til å forhandle frem en gunstig avtale. Ved å bruke vår digitale anbudstjeneste Boligsmart får du tilgang til hundrevis av kvalitetssikrede tilbydere og kan raskt og effektiv sammenligne priser! Boligsmart-tjenesten er gratis og uforpliktende.
Kampanjer og tilbud: Det lønner seg å slå til under kampanjer, som er ganske hyppige i denne bransjen. Eksempelvis kan et “høsttilbud” innebære at du ved kjøp av innbrudds- og brannalarm vil få gratis installasjon eller digital dørlås med på kjøpet.
Lojalitetsrabatter og pakketilbud: Dersom du for eksempel velger å kjøpe både bolig- og brannalarm fra samme leverandør, vil du kunne oppnå samlerabatt.
Gjør det selv: Enklere brannalarmer kan du montere selv, mens mer omfattende alarmsystemer må installeres av kvalifiserte fagfolk. Ofte vil brannalarmanlegg kreve håndtering av det elektriske, noe som alltid skal utføres av en elektriker.
De fleste brannene i Norge oppstår på kjøkkenet. Branner som oppstår her, oppdages heldigvis oftest raskt fordi dette er et rom hvor vi oppholder oss mye. De farligste brannene er derimot de som oppstår i løpet av natten. Brann som ulmer lenge uten å bli oppdaget, skaper større mengder giftig røyk. Og oftere enn flammene er det nettopp røyken som utgjør en livstruende trussel. Det er også grunnen til anbefalingen om å velge optiske røykvarslere.
Ekstra trygghet får du ved å ha seriekoblede varslere i tillegg til å være tilknyttet en alarmsentral med operatører som sørger for at systemet ditt fungerer som det skal, og som varsles automatisk og sender nødvendig hjelp så raskt som mulig. Et effektivt brannalarmanlegg er ikke bare verdt pengene - særlig om du benytter deg av våre sparetips - det er nødvendig.
Byggteknisk forskrift stiller krav til at alle boliger skal ha utstyr for å oppdage brann. Kravene til brannvarsling i bolig er definert av forskrifter forvaltet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Sirenens lydstyrke: Apparater med sirene må plasseres slik at alarmstyrken er minst 60 desibel i oppholdsrom og soverom når dørene inn til rommene er lukket. Det innebærer at selve varsleren skal ha et lydnivå på minst 85 desibel.
Generelle krav: Detektorer og sirener må installeres i trapperom, kjellere og på loft. Det skal også plasseres røykvarslere i sonen utenfor tekniske rom, utenfor hvert soverom og i stuen. Minstekrav et én varsler i hver etasje. For ekstra sikkerhet bør det være en ekstra røykvarsler inne på alle soverom.
I mindre boliger: For mindre boliger hvor rømningsveiene er lett tilgjengelige, er det mulig å bruke apparater som ikke er tilkoblet noen alarmsentral, altså vanlige røykvarslere. Disse røykvarslerne må være tilknyttet strømforsyningen og ha batteri som reserveløsning slik at varslerne virker også under et strømbrudd. Trådløs alarm forbundet med en hovedenhet koblet til strømnettet kan også godkjennes.
I enebolig og rekkehus: I eneboliger av vanlig størrelse, to- til firemannsboliger og rekkehus skal røykvarslerne være tilkoblet strømnettet og være sammenkoblede for felles varsling.
I blokk: Boliger i blokkbebyggelse hører til under en særegen risikoklasse med tilhørende krav. To-etasjers boliger, eller boliger med flere enn to etasjer, skal ha heldekkende brannalarmanlegg, det vil si optiske røykdetektorer i alle områder. Det skal legges til rette for at røykvarslerne i leilighetene og i fellesarealene reagerer dersom en alarm utløses i en av leilighetene (med mindre de deaktiveres i løpet av to minutter), og dersom en alarm går av i fellesarealet. Videre må røykvarslere i leiligheter i boligblokker dekke kjøkkenet, stuen og sonen utenfor soverommet. Det må videre være minst én detektor per etasje. I hver blokk skal det installeres en manuell varsler i trapperommet ved hovedinngangen.
I brannceller: En branncelle er et rom som er bygget etter visse krav, hvor brann i løpet av en fastsatt tid vil kunne utvikle seg fritt uten å spre seg til andre deler av bygget. Dersom branncellen har egenskaper som gjør at det har behov for flere røykvarslere, skal disse være seriekoblede.
FG-godkjenning: Velg et alarmanlegg som er FG-godkjent. FG står for “forsikringsgodkjent” og betyr at produktene og systemet oppfyller de bestemte kvalitetskravene. Det vil dessuten kunne påvirke forsikringen din positivt ved å gi rabatt på forsikringspremien og eventuelt lavere egenandel dersom det oppstår en skadesak.
Årlig kontroll: Alle brannalarmanlegg skal ha en årlig kontroll. Denne kontrollen skal utføres av et sertifisert firma.
Bonusråd 1: Montér røykvarslerne på det høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
Bonusråd 2: Plasser røykvarslere i nærheten av trappene slik at lyden fra alarmen lettere bærer ut i hele boligen.
Gjør smarte boligvalg