Lurer du på hva brannalarm koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å installere en ny brannalarm, inkludert hvilke type brannalarmer du kan velge mellom, hvilke aktører som selger brannalarmer, hva som er viktig å tenke på ved valg av brannalarm, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Det koster gjerne omtrent 300 - 400 kroner i måneden de tre første årene du har en brannalarm. Dette innebærer da nedbetaling av installasjonsgebyret og de nødvendige komponentene, samtidig som du i tillegg betaler abonnementsprisen som gir tilknytning til en alarmsentral. Etter tre år vil produktene være nedbetalt og månedsprisen reduseres til ned mot 200 kroner. Om det er snakk om mer omfattende alarmsystemer, eksempelvis innbruddsalarm, røykvarslere og overvåkningskamera med bevegelsesdetektor, vil månedsprisen for abonnement krype opp mot 400 - 500 kroner i måneden de tre første årene, i noen tilfeller mer - før månedsprisen synker til ned mot 200 kroner. Samtidig finnes det mange pakkeløsninger til høyere priser enn dette, avhengig av funksjonsnivå og valg av leverandør.
I utgangspunktet varsler en røykvarsler lokalt i bygget den er installert i. En mer avansert brannalarm med abonnementstjenester er i tillegg koblet opp til det aktuelle alarmselskapets sentral, eventuelt direkte til 110-sentralen. Om alarmen går, kan brannvesenet da rykke ut umiddelbart. Før brannbilen kommer kan du få hjelp via telefon eller en egen talefunksjon i alarm-apparatene, råd om hva du bør gjøre, og eventuelt om hvordan du skal komme deg trygt ut.
En enkelt brannalarm, én røykvarsler, har gjerne en stykkpris på mellom 200 og 1.500 kroner. I det dyreste sjiktet finner du variantene som kan kobles opp til visse smarthussystemer. Videre koster pakker med seriekoblet brannalarm, inkludert fire røykvarslere, anslagsvis mellom 1.500 kroner og 6.000 kroner. At varslerne er seriekoblede, betyr at om én av dem utløses, vil alle apparatene i serien varsle. Når alarmene er kjøpt separat og ikke er tilkoblet noen sentral, har du selv ansvaret for at de fungerer som de skal. Du vil selv måtte ringe brannvesenet om det brenner.
Hvis du ønsker deg en smart brannalarm, en som er koblet sammen med et smarthjemsystem, krever dette vanligvis en egen sentral. Denne hovedenheten har en produktpris på mellom 1.500 kroner og 3.000 kroner. Den vil gjøre at de ulike komponentene samordnes, og gir deg oversikt over funksjoner og innstillinger i en egen app.
De store alarmselskapene har som hovedregel ikke prisene sine tilgjengelige på nett. Begrunnelsen er nok dels konkurransehensyn, samtidig som ingen alarmanlegg er like. Den faktiske prisen vil blant annet avhenge av størrelsen på boligen, antall komponenter, hvor lenge du har brukt det samme selskapet, hvilken pris du får forhandlet deg til, eventuelle tilbud, hvor avanserte produkter du ønsker deg. Du vil altså få et personlig pristilbud når du tar kontakt med firmaene direkte.
Om du bestiller brannalarm fra en alarmspesialist, som Verisure, Sector Alarm eller andre, vil du kunne få skreddersydd en løsning som passer for din bolig. Tilpasningene går hovedsakelig på plassering av varslerne og hvor mange du vil trenge for å være tilstrekkelig dekket - eventuelt oppkobling med andre sikkerhetssystemer og tilleggstjenester.
I pakkeløsninger er det vanlig at produkter, installasjon og abonnement inngår. Det gjelder også slikt som batterier, ladekabler og nødvendig festemateriell. Den endelige prisen beregnes ut fra det totale antallet alarmkomponenter.
Den vanlige praksisen er at en betaler en startpris når en inngår avtale med en leverandør, for deretter å betale en fast månedsavgift. Denne månedsprisen er avhengig av hvilke tjenester du ønsker å inkludere i avtalen.
Det er også vanlig å hente inn pristilbud fra flere, og forhandle om prisen. Det koster ingenting og er uforpliktende. Når du snakker med de ulike tilbyderne, bør du ikke bare forhøre deg om pris, men også om produktets forventede levetid, garantitid, servicetilbud og kostnader for eventuelle ekstrautgifter i forbindelse med montering. Du kan godt spørre om leverandørens produkter er FG-godkjente. FG står for “forsikringsgodkjent” og fungerer som et kvalitetsstempel. Dette vil kunne påvirke forsikringen din positivt om uhellet skulle være ute, ved at du får lavere egenandel og rabatt på forsikringspremien.
De dyreste alternativene gir deg best dekning og kontroll, og vi snakker da gjerne om seriekoblede, optiske røykvarslere, med kameraer, mobilvarsling, sirene og stemme - et flerfunksjonelt alarmsystem som er tilknyttet en døgnåpen alarmsentral, inkludert oppfølging i etterkant av brann, overvåking av komponentenes funksjonalitet og serviceavtale. Men, du kan også gå for rimeligere løsninger, en enklere brannalarm som dekker kravet til brannvarslingssystemer, verken mer eller mindre:
Brannvarslere som kun varsler lokalt: Brannalarm uten abonnement koster mindre, men krever at du selv passer på at apparatene fungerer. De gir deg ikke kontroll over utvikling av brann når du ikke er hjemme, og ved brann vil du måtte ringe nødnummeret selv. Du får kjøpt enkeltstående og seriekoblet røykvarsler på nett i og butikker som Elkjøp, Biltema og Power, blant andre.
Brannvarslingsanlegg tilknyttet alarmsentral: Om du velger å betale for at varslingssystemet ditt skal være tilkoblet en alarmsentral, vil det bety at boligen er beskyttet også når du ikke er hjemme. Med direktelinje til sentralen via en taleenhet tilknyttet alarmen kan du snakke rett ut i rommet (om du er hjemme) og få hjelp med slukningsarbeid og evakuering. Det er også kjekt hvis du trenger avklare at det dreier seg om en falsk alarm. Da slipper du å lete etter telefoner som selvfølgelig ikke ligger der de skal når du er stresset.
Ionisk røykvarsler: De ioniske varslerne er en eldre type brannalarm og den vanligste i norske hjem. De reagerer på åpne flammer og på brann som utvikler seg raskt. Inne i en ionisk røykvarsler finnes en radioaktiv kilde. Apparatet sender radioaktiv stråling ut i rommet, og når den treffer gass, blir den positivt ladet. Strøm vil da sendes gjennom brannvarsleren - og alarmen går. Mengden stråling som er tillatt i slike apparater er regulert og ikke helseskadelig. Men radioaktivt materiale brytes ned over tid, og gjør at brannalarmene må byttes ut relativt ofte. Denne typen brannalarm bør plasseres på steder hvor det er større sannsynlighet for flammebrann, det vil si der det befinner seg mye brennbart materiale, typisk på loftet eller i kjelleren. Denne typen er billigere enn en optisk varsler, samtidig som den er spesielt god til å oppdage flammebrann. Ulempene består i at den er dårligere til å plukke opp ulmebrann, at den må deponeres som farlig avfall på grunn av det radioaktive stoffet, samt at den oftere enn andre typer gir falsk alarm.
Optiske røykvarslere: En optisk røykvarsler er spesielt god på å oppdage ulmebranner. De reagerer også på sort røyk, olje og fett, kunststoffer og åpne flammer. Ordet optisk betyr for øvrig at det har noe med syn å gjøre. Her er det en lysstråle som sendes ut i rommet. Når denne strålen blir brutt, går alarmen. Optiske varslere bør plasseres der det er sannsynlig at en ulmebrann kan oppstå. Det gjelder særlig kjøkken, soverom og vaskerom. Fordelene med de optiske varslerne er at de er gode på å oppdage ulmebrann, at de oppdager brann på et tidligere stadium og at de ikke taper effekt over tid. De koster riktignok noe mer enn de tradisjonelle ioniske brannvarslerne.
Brannvarsler med kamera: Med video med skarpt bilde kan alarmstasjonen raskt se om det er røyk i bevegelse i boligen, og om noen er hjemme. Ved verifisert røykutvikling, kommer brannvesenet raskt. Kameraene kan også hjelpe alarmstasjonen å veilede deg til den tryggeste veien ut.
Hvilket prisnivå du havner på, kommer an hvor omfattende du ønsker at brannalarmen skal være:
Grunnleggende alarmsystem: Du kan velge å montere røykvarslere separat, uten seriekobling, som kun varsler lokalt. Du bør ha minst én røykvarsler i hver etasje, og sirenene skal ha en lydstyrke på minst 85 desibel.
Komplett pakke: Installer optiske, seriekoblede røykvarslere, tilknyttet det aktuelle alarmselskapets alarmsentral.
Komplett pakke med kombinasjonsløsninger: Det er ganske vanlig å kjøpe både innbrudds- og brannsikring som en kombinasjonsløsning fra én og samme leverandør, og da som regel oppnå samlerabatt. Boligalarm består ofte av bevegelsessensorer og kameraer som er stilt inn slik at de reagerer på visse bevegelser. Det betyr at noen typer overvåkingskameraer også fungerer som brannvarsler ved at de kan “se” flammer. De vil da ta bilder av området hvor det er fare på ferde, og varsle alarmsentralen.
Sector Alarm: Som firma scorer Sector Alarm høyt på kundetilfredshet. Les gjerne anmeldelser tilgjengelig på nøytrale nettplattformer eller i sosiale medier. Pristilbud får du ved å kontakte firmaet direkte, noe som jevnt over gjelder for de fleste aktørene på dette markedet. Dette er et firma med lang fartstid og solid erfaring. Her har du alarmsentral og kan velge blant en rekke produkter og tjenester.
Verisure: Verisure får jevnt over gode anmeldelser og rangeringer fra brukerne, noe du kan lese mer om ved å søke dem opp på kjente nettplattformer. De tilbyr brannalarmanlegg tilkoblet døgnåpen alarmstasjon, inkludert seriekoblede og optiske røykvarslere. Deres brannalarmer har både sirene og et sikkerhetselement i form av en stemme som forteller deg hvor det brenner. De gir deg også muligheten til å bli varslet på mobilen om noe skulle oppstå. Verisure har vektertjeneste som en del av sine abonnementstjenester. Vekterne vil hjelpe deg å gjenopprette sikkerheten i boligen etter en uønsket hendelse, bistå brannvesenet og eventuelt tilkalle låsesmed eller glassmester ved behov.
Homely: Homely rangerer jevnt over høyt blant sine kunder, i følge nøytrale nettplattformer som Google. De sier om seg selv at de har et av markedets rimeligste abonnement, uten at det går på bekostning av sikkerheten. Her har du også muligheten for rente- og gebyrfri delbetaling.
Dette er noen av de mest kjente aktørene på markedet for brannalarmer. Men det er ikke nødvendigvis slik at de største eller mest kjente er de eneste som har gode løsninger som kan passe for deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tilbydere av brannalarm i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete selv - gjør det enkelt og la oss finne gode alternativer for deg.
Anbudstjenester: Det er naturlig å hente inn og sammenligne pristilbud fra ulike tilbydere, gjerne minst tre. La gjerne Boligsmart hjelpe deg med å hente inn flere tilbud - helt gratis. Å hanke inn flere tilbud er ofte helt avgjørende for å oppnå gode priser. Ikke bare får du sammenlignet ulike tjenester og priser, du lar også alarmselskapene konkurrere om deg - noe som kan bidra til at prisene presses ned.
Lojalitetsrabatter: Om du allerede er kunde hos et alarmselskap, vil du som regel få tilbud i de tilfellene du ønsker å utvidet sikkerheten med flere komponenter.
Pakketilbud med komborabatt: Ved kjøp av både bolig- og brannalarm fra samme leverandør, eventuelt i sammenheng med en digital dørlås og/eller overvåkningskamera, vil du gjerne kunne oppnå samlerabatter.
Kampanjer og tilbud: Et godt tips er å holde øynene åpne for kampanjer og tilbud, som er svært vanlige, og hyppige, i denne bransjen. Det er ikke uvanlig å kunne spare mellom 1.000 og 2.000 kroner her.
Gjøre noe selv: Enklere brannalarmer kan du montere selv, mens mer omfattende alarmsystemer ofte må installeres av sertifiserte fagfolk. Alt arbeid med det elektriske, installasjon av faste systemer, skal utføres av en elektriker.
Lavpriskjeder og butikker: Flere lavpriskjeder selger utvalgte produkter innen brannalarmer og overvåkningskameraer. Les gjerne produktanmeldelser på nett før du gjør innkjøp, og gå gjennom spesifikasjonene for å kunne sammenligne kvaliteten på de ulike produktene. Du må sjekke at komponentene er kompatible med det alarmsystemet du eventuelt har, om du ønsker å integrere dem i smarthuset ditt.
Det er ikke alltid så lett å vite hvilken type brannalarm en skal velge. Men det kan være greit å være klar over at brann i norske hjem oftest starter som ulmebrann. Ulmebrann karakteriseres ved lav intensitet på brannutviklingen, ved at partiklene som oppstår, brannfragmentene, er store, og ved at det produseres giftig røyk som kan ta liv. Oftere enn flammene, er det røyken som tar liv. Det er dette som gjør at de optiske røykvarslerne er i ferd med å ta over for de ioniske. Verisure, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og Forbrukerrådet anbefaler optiske røykvarslere.
Hver dag starter omtrent 90 branner i hjem rundt om i Norge - og oftest er det på kjøkkenet brannen oppstår. Ofte blir disse oppdaget og slukket i tide. De farligste brannene, er de som starter om natten når ingen følger med. Husk i alle fall å sørge for at du har slukkeutstyr tilgjengelig og rutiner på plass: Ikke vask klær eller lad mobilen om natten, monter brannstige der det er aktuelt og sørg for at du vet hvordan et slukningsapparat fungerer og plasser dem så de er lett tilgjengelige.
Å være tilknyttet alarmsentral vil kunne spare deg for dyrebar tid, ved at nødetatene varsles automatisk. Du kan alltids avbryte utrykningen om det viser seg å være falsk alarm. Ved å betale for abonnementstjenester, vil alarmselskapene dessuten ha kontroll på varslerne som er montert hjemme hos deg. Du vil for eksempel få beskjed dersom det er på tide å skifte batteri. De vil ofte fortsette å minne deg på det, helt til du har byttet dem ut - det høres litt ut som en trussel, men er nok heller ment å holde deg trygg.
Du kan komme til å få problemer med forsikringsselskapet ditt dersom det viser seg at batteriene i røykvarsleren(e) din(e) ikke virket. Mange lar også apparatene henge lenge etter at produktets levetid har gått ut. Vanlig levetid er på rundt 10 år. Rådet er altså at du merker deg når varsleren er produsert, og at du bytter den ut når det ikke kan loves at den fungerer optimalt lenger. Et annet råd er å ta en test av alarmsystemet hvert år.
Gjør smarte boligvalg