Lurer du på hva boligalarm med kamera koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for innbruddsalarm og overvåkningskamera, hvilke valg du har og hvorvidt det er verdt pengene dine. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Det du betaler for når du kjøper boligalarm er som regel sensorer som oppdager bevegelser, overvåkningskameraer, sirene og eventuelt en hovedenhet som samordner komponentene og tilrettelegger for appstyring. Eventuelt betaler du også for tilknytning til en alarmsentral, slik at nødvendig hjelp vil bli tilkalt umiddelbart ved behov.
Når et kamera er tilknyttet alarmsystemet, innebærer det at den setter i gang opptak eller tar bilder dersom bevegelsessensoren reagerer på noe mistenkelig. Boligalarmkomponentene og installasjon kan samlet sett få en pris på alt fra 1.000 kroner og opp til 10.000 kroner.
Videre kan vi røpe at du får kjøpt enklere overvåkningskameraer til rundt 500 kroner per stykk og mer avanserte typer til nærmere 2.000 kroner. Hvis de har innebygd sirene, kan denne varsle både deg og familiemedlemmer, naboer eller forbipasserende. Dersom alarmsystemet er koblet opp til et smarthjemsystem, lar den tilhørende appen deg følge med på boligen, også når du ikke er hjemme.
Betaling for pakkeløsninger for boligalarm med flere kameraer, sensorer og abonnementstjeneste som gjør at du vil være tilknyttet en alarmsentral, ordnes ofte ved månedlige avdrag. De første årene er prisen høyere fordi den inkluderer både produktene og prisen for installasjonen, i tillegg til abonnementstjenestene som ligger til grunn. De tre første årene kan du derfor se for deg priser på mellom 300 og 400 kroner per måned.
Når selve alarmsystemet er nedbetalt, vil abonnementstjenesten - overvåking og tilknytning til alarmsentral - koste ned mot 200 kroner per måned. Dette er riktignok et priseksempel, og prisene vil altså variere. Du vil helt klart også finne både produkter og abonnement som koster mer enn dette. Generelt kan vi si at abonnementsprisene varierer med valg av tjenester, produkter og leverandør - fra 30 kroner i måneden opp til 500 kroner. Vi kan også nevne at smarthjemsystemer vanligvis krever en egen hovedenhet. Disse har oftest en prislapp på mellom 1.500 og 3.000 kroner.
Det er ikke lett å finne konkrete priser for boligalarm på nett. De kjente aktørene unnlater nok å ha all sin prisinformasjon tilgjengelig av konkurransehensyn. Samtidig vil prisene variere stort ut fra hver enkelts behov og ønsker. Størrelse, typen alarm, funksjoner, antall - alt dette vil i stor grad påvirke prisen, og det er vanlig at du får skreddersydd en alarmløsning for nettopp din bolig. Det er vanlig at du starter en prisforespørsel ved å skrive inn informasjonen din på den aktuelle aktørens nettside. Deretter vil du bli kontaktet på telefon eller e-post, og få et uforpliktende pristilbud.
Du kan velger å kjøpe pakkeløsninger som inkluderer kamera, abonnement, installasjon og komponenter for smarthjemsløsninger og appstyring. Eventuelt kan dette også kombineres med røykvarslere eller andre sikkerhetsløsninger.
Du får også tak i pakkeløsninger fra elektronikkbutikker og lignende, hvor basestasjon/hovedenhet, vindussensorer og bevegelsessensorer, fjernkontroll og flere kameraer inngår - uten abonnements- og installasjonskostnader. Her vil du ikke få oppfølging, men motta nødvendige varslinger på telefon og ved hjelp av sirene.
Som en hovedregel vil nødvendige komponenter som batterier, eventuelle ladekabler og festematerielle være inkludert. Noen oppgir priser inkludert installasjon - som kan ha en verdi på så mye som 3.000 kroner, andre har egen kampanjer hvor du får installasjon med på kjøpet. Noen tilbyr gratis frakt, andre ikke. Det er vanlig å få med klistrelapper med alarmselskapets logo som kan festes på utsiden av boligen for å skremmer bort de med lumske planer.
Det er ikke uvanlig at aktørene tilbyr gratis og uforpliktende befaring. Dette er en anledning til å samle inn pristilbud og forhøre seg om hva som faktisk inngår i hvert tilbud. Du kan bruke denne informasjonen til å forhandle om prisen, noe tilbyderne av boligalarm er vant med. Generelt vil vi få anbefale at du samler inn pristilbud fra minst tre tilbydere. Noen gir også pristilbud over telefon eller på e-post ved at du fyller ut og sender inn nettskjema på aktørenes nettsider.
Du får kameraer som har toveis lydoverføring som lar deg kommunisere med de som er i boligen gjennom appen. De fleste boligalarmer har kameraer med mørkesyn og varsling med sirene. Det finnes også kameraer som “ser” brann. Under finner du en oversikt over de ulike typene:
Homely: Om du er abonnent hos Homely, vil du ha tilgang til deres døgnåpne alarmsentral. Homely har en løsning som kalles Flex. Her betaler du en grunnpris, en månedspris på cirka 200 kroner - noe som er i det lavere sjiktet, og kan velge hvilke produkter og tjenester du ønsker å legge til. Dette er også et firma som får over gode anmeldelser jevnt over. Disse anmeldelsene kan du lese ved å gjøre søk på nøytrale plattformer, som Google.
Verisure: Her får du alarm tilkoblet en profesjonell alarmstasjon. Verisure, grunnlagt i 1988, kaller seg Norges største alarmselskap. De samarbeider med Securitas, og vektertjenesten gjør at du får nødvendig og rask hjelp ved behov; Verisures privatkunder har vekterutrykning inkludert i abonnementsprisen. Alarmsensorene til tilbyr, oppdager innbrudd og røyk på et tidlig stadium. Du får dessuten nye batterier uten ekstra kostnader.
Sector Alarm: Sector Alarm har lang tid på sikkerhetsmarkedet, som de entret i 1995, og dessuten mange fornøyde kunder, ifølge anmeldelser og rangeringer tilgjengelig på kjente nettplattformer. De tilbyr gratis utrykning, gratis teknisk support og service, samt livstidsgaranti og erstatning hvis utstyret ditt blir ødelagt. De har relativt ofte kampanjer hvor du får gratis installasjon av en grunnpakke med både innbrudds- og brannalarm, inkludert overvåkning. Dette kan du spare rundt 2.000 kroner på. Månedsprisen for abonnement vil komme i tillegg.
Sikkerheten Selv og Ajax: Blant de boligalarmene som regnes som best i test finner vi Ajax Alarm, som selges hos blant andre Sikkerheten Selv. Boligalarmen fra produsenten Ajax er uten abonnement og faste kostnader. Produktene har et elegant sort design. På hjemmesiden til leverandøren kan du skrive inn informasjonen din og få et pristilbud som inkluderer installasjonskostnadene.
Du kan få tak i enkeltstående, enkle boligalarmer i form av noen få sensorer og overvåkningskamera, eller du kan gå for flere typer sensorer, magnetsensorer og bevegelsessensorer, alarmselskap-abonnement med vektertjenester, og samordning av alle husets smartfunksjoner som dørlås, kamera, belysning og brannalarm. De fleste overvåkningskameraene på markedet i dag har høydefinisjonsoppløsning og nattesyn.
Rimeligst: Du kan kjøpe boligalarmkomponenter, som overvåkningskamera, separat i lavprisbutikker eller på nett, fra leverandører som Elkjøp, Hyttetorget og Clas Ohlson. Systemene kan styres med fjernkontroll eller med mobilen, og inneholder gjerne noen sensorer, kamera og sirene. Prisene finner du flere alarmpakker til alt fra 500 til 4.000 kroner. Eller hva med en enkelt reise-alarm, en kombinert brannvarsler med innbruddsalarm til mellom 200 og 300 kroner? Her er det særlig lurt å lese produktbeskrivelser nøye samt brukeranmeldelser.
Prismessig midt-i-mellom: Noen tilbydere, som Sikkerheten Selv, selger boligalarmpakker uten abonnement - som du kan montere selv. Systemet koster altså ingenting å montere eller å bruke. Her kan du likevel få en smart alarm som kobles opp til wifi og styres med mobilen. Systemet har dessuten overvåkningskamera, med mulighet for live video via app, slik at du kan se hva som har utløst alarmen - en innbruddstyv, flammer, en vaskebjørn, en uheldig kattepasser som ikke fikk til å skru av alarmen? De trådløse sensorene gir deg oversikt over boligen din slik at uvedkommende blir oppdaget og kan skremmer bort med sirene eller ved at du tilkaller hjelp. Sensorene plasseres i tilknytning til vinduer, dører og steder der du oppbevarer verdisaker. Med denne løsningen vil du måtte kontakte nødetatene selv om noe skulle oppstå. Men du vil ha god kontroll over boligen på mobilen, og du slipper å betale for vektertjenester og tilknytning til en sentral - som jo vil drive prisen opp.
Dyrest: Dyrest blir det om du velger optiske, seriekoblede brannvarslere, med appstyring og tilknyting til alarmsentralen via abonnement.
Kombi-løsninger: Det er vanlig å kjøpe produkter og tjenester fra én og samme leverandør, og da gjerne også kombinasjonsløsninger for både innbrudd- og brannsikring, hvor du ikke bare har kameraer som kan oppdage brann, men også røykvarslere som kan oppdage brannutviklingen på et tidligere stadium. Du velger selv hvor omfattende du ønsker at alarmsystemet skal være, hvor mange alarmer du ønsker og hvilke funksjoner. Kanskje ønsker du:
Pakketilbud med komborabatt: Ved kjøp av både bolig- og brannalarm fra samme leverandør, eventuelt i sammenheng med en digital dørlås og/eller overvåkningskamera, vil du gjerne kunne oppnå samlerabatter.
Kampanjer og tilbud: Du kan spare mellom 1.000 og 2.000 kroner, eventuelt mer, på å slå til når tilbyderne har kampanjer. Og kampanjer dukker opp med jevne mellomrom i denne bransjen. Et sommertilbud kan for eksempel innebære at kjøp av innbrudds- og brannalarm, vil gi gratis installasjon eller digital dørlås.
Anbudstjenester: Benytt deg av anbudstjenester, som Boligsmart. Her får du tilgang til en rekke kvalitetssikrede aktører, på en lettvint og effektiv måte. Noe av det viktigste du kan gjøre for å oppnå gode priser for boligalarm, er å hente inn flere tilbud, sammenlign dem og forhandle frem en god avtale.
Lojalitetsrabatter: Om du allerede er kunde hos et alarmselskap, vil du som regel få tilbud om du ønsker å utvidet sikkerheten med flere komponenter.
Gjøre noe selv: Enklere boligalarmer kan du montere selv, mens mer omfattende alarmsystemer ofte må installeres av sertifiserte fagfolk. Alt arbeid med det elektriske, installasjon av faste systemer, skal utføres av en elektriker.
Lavpriskjeder og butikker: Flere lavpriskjeder selger utvalgte produkter innen alarmer og overvåkningskameraer. Les gjerne produktanmeldelser på nett før du gjør innkjøp, og gå gjennom spesifikasjonene for å kunne sammenligne kvaliteten på de ulike produktene. Du må sjekke at komponentene er kompatible med det alarmsystemet du eventuelt har, om du ønsker å integrere dem i et smarthjemsystem.
Spare penger på innboforsikring: Dersom boligalarmen er det som kalles FG-godkjent, vil du kunne få rabatt på forsikringene dine. FG står for “forsikringsgodkjent”.
Boligalarm med overvåkningskamera kan sikre deg mot både brann og innbrudd. Med kamera og appstyring vil du kunne se video i sanntid og finne ut hvem som befinner seg i hjemmet ditt, samt opprette talekommunikasjon med dem. Du får tilgang til bilder og video av viktige hendelser, og materialet kan sky-lagres på en sikker, kryptert måte. Wifi-tilkobling, med sikker bredbåndstilkobling, gjør dessuten at du kan unngå sjenerende ledninger.
For at boligalarmen skal kunne holde deg trygg, er det viktig at du husker å bytte batterier i kameraene når det trengs. Om du har alarmabonnement, vil som regel alarmselskapet sørge for å varsle deg når batteritiden er i ferd med å gå ut. Hvor ofte det må gjøres, avhenger av bruken og modell. Noen kameraer har oppladbare batterier som holder kameraet i gang i to måneder per lading.
Det kan være lurt å gå gjennom noen regler for alarmsystemet dersom du har barn i hus: Alle vet jo at det er spennende å trykke på knapper og sette i gang alarmer, særlig om du er liten. Derfor kan det være lurt å forklare barna hva falske alarmer innebærer. Ta gjerne også en gjennomgang: Hvordan fungerer alarmen, igjen? Hva gjør jeg? Det kan være beroligende for deg som er voksen, å huske på at alarmoperatørene har håndtert situasjoner forårsaket av nysgjerrige småtasser før, samtidig som det er greit for dem å være klar over at det bor barn på den adressen boligalarmen er installert; informer gjerne alarmselskapet om dette.
Boligalarm og overvåking behøver ikke koste skjorta. Du kan velge omfattende sikring i det dyreste sjiktet, eller øke sikkerheten betraktelig bare ved å gå til innkjøp av noen sensorer og et par kameraer. Følg våre spareråd, og husk at produkter med kvalitetsstempelet FG-godkjenning, vil kunne gi svært gode priser for innboforsikring.
Gjør smarte boligvalg