Lurer du på hva en boligalarm koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på boligalarm, inkludert hva du får for pengene, hvordan du kan spare penger, hvordan du kan vurdere om boligalarm er aktuelt for deg, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Er du klar for å installere alarm og ønsker å få tilbud fra alarmselskaper? Da kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du kontaktet av opptil tre alarmselskaper med deres beste tilbud.
Andelen nordmenn som vurderer å installere boligalarm hjemme er økende. Dette skyldes blant annet den teknologiske utviklingen som gjør et alarmanlegg stadig mer praktisk å ha, press fra forsikringsselskaper samt økt fokus på sikkerhet i hjemmet.
Hva slike anlegg koster, kan imidlertid være ganske vanskelig å finne ut av. De store alarmtilbyderne som Sector Alarm og Verisure tilbyr ingen standardpriser. Begrunnelsen er nok dels konkurransehensyn og at ingen alarmanlegg er like, men styrt av hva hver enkelt bolig har behov for. Resultatet er at man selv må gå runden for å få vite hva en boligalarm kan tenkes å koste for eget hus. Men hva skal man spørre etter da? Og hva er dyrt eller billig for en alarm?
I denne artikkelen kan du lese mer om ulike former for betalingsløsninger for boligalarm. Du får tips om en ny aktør som har en mer oversiktlig prismodell. Du får også vite en god del om hva som kan gjøre en alarm dyrere og hva som kan gjøre den billigere, samt fem konkrete tips til hvordan du kan holde prisen lavest mulig. Til slutt går vi inn i det ganske vanskelige spørsmålet om hva som gjør en boligalarm nødvendig eller ei, og i hvilken grad en alarm er verdt det ofte ganske høye beløpet man ender med å bruke.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
En rekke faktorer kan være med å bestemme hva du til slutt ender opp med å betale gjennom år med husalarm koblet til boligen din. Blant disse er:
Til spørsmålet om størrelse og sammensetning finnes det i dag en rekke pakkeløsninger å få kjøpt fra aktører som tilbyr brannalarm og tyverialarm uten abonnement. Slike standardpakker kan variere fra de helt enkle til rundt 2.000 kroner og oppover til mer avanserte anlegg til rundt 10.000 kroner. Disse må i noen tilfeller bygges ut med tilleggskomponenter som koster ekstra.
Også hos de store alarmselskapene vil størrelsen på anlegget virke inn på pris per måned. Hvor stort anlegg du trenger, avhenger av størrelsen på huset og hva du trenger beskyttelse mot. Det er dyrere å sikre en stor enebolig med mange rom mot alt fra innbrudd til skadedyr enn det er å utstyre en liten leilighet med brannalarm. Prisen på anlegget øker også hvis du ønsker å inkludere smarthus-funksjoner som elektronisk dørlås eller strømstyring via smartplugger.
Når det gjelder montering og etablering, kan prisen variere fra ingenting og opp mot rundt 3.000 kroner. I den store sammenhengen er ikke montering en stor prisfaktor, men kampanjer og gjør det selv-montering kan bringe prisen ned.
Den virkelige store prisfaktoren er abonnement eller ikke. Alarm med abonnement innebærer at man betaler en månedlig avgift til et alarmselskap. Denne avgiften har for en vanlig rekkehusleilighet til nå ligget på oppunder 500 kroner. Betalingene løper i hele alarmens levetid og kan derfor komme opp i flere titusen kroner. Til gjengjeld garanterer alarmselskapet at boligalarmen til enhver tid virker. Og går alarmen, sørger selskapets døgnåpne alarmsentral for å følge opp ved å finne ut hva som har skjedd og om nødvendig varsle politi eller brannvesen.
Som et alternativ til abonnement kan man velge å selv kjøpe inn og installere husalarm. Dette er billigere. Etter den store, innledende engangsutgiften til selve brann- og tyverialarmen, holder det å bruke noen hundrelapper i året på mobilabonnementet som er alarmens backup om nettet skulle svikte. Men man må selv sørge for at boligalarmen til enhver tid virker. Og skulle alarmen gå, har man selv jobben med å følge opp, avklare hva som har skjedd og eventuelt skaffe hjelp.
Husalarm selges i Norge etter to betalingsmodeller, abonnementsbasert og ikke-abonnementsbasert. Det er store forskjeller på hva som er inkludert i prisen fra den ene modellen til den andre.
Dette er den salgsmodellen det er lettest å holde orden på. Her står du selv for valg og innkjøp av alarmanlegg. Slike anlegg selges ofte som pakker til en gitt pris og med et fast utvalg av komponenter.
For rundt 6.000 kr kan du dermed få et enkelt alarmanlegg med en sentralenhet, en sirene, en fjernkontroll, en magnetkontakt og en sensor som fanger opp røyk, varme og bevegelse. Inkludert er også de viktige klistremerkene og skiltet som forteller tyven av alarm er installert. Har man et større hus, finnes det mer omfattende pakker, eller man kan bygge ut grunnpakken med komponenter kjøpt enkeltvis. Disse koster ofte fra 1.000 kroner og oppover.
Det som da ikke er inkludert i prisen, er montering av anlegget som man ofte kan gjøre selv. Utgifter til sim-kort og mobiltrafikk kommer også i tillegg som en lav månedlig utgift, og — kanskje viktigst — man har ingen støtte fra alarmsentral til å overvåke systemet og følge opp alarmer.
Kjøper man alarm med abonnement betaler man gjerne først et etableringsgebyr som siden suppleres med et fast månedlig beløp i hele alarmens levetid. Størrelsen på anlegget er med på påvirke månedsavgiften, men her finnes i liten grad standardpakker og standardpriser. Unntaket er nykommeren Homely som kom inn på markedet i 2019, og som tilbyr begge deler. De store selskapene satser på skreddersøm og tilbyr stadig flere typer komponenter som kan legges til.
Det man i hovedsak betaler for når man abonnerer på en alarmtjenester, er hjelp til å følge opp alarmanlegget. Når man har boligalarmen koblet til alarmselskapets systemer blir boligalarmen sjekket automatisk mange ganger i døgnet. Skulle noe være galt, tar selskapet straks affære. Det samme skjer hvis anlegget melder om innbrudd, brann eller andre uønskede hendelser. Alarmselskapene har døgnåpne alarmsentraler som umiddelbart begynner å undersøke hva som har skjedd. Dette kan skje ved at de går inn på kameraovervåkningen i boligen din, bruker alarmens tale- eller lytteanlegg til å snakke med dem som er i huset, eller at de sender en vekter for å undersøke nærmere både utenfor og inne i boligen.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
Har du bestemt deg for å anskaffe boligalarm, er det en rekke ting du kan gjøre for å holde prisen lavest mulig:
Det første du bør gjøre er altså å sørge for at du holder anlegget på det nivået du trenger. I dag er det svært mange funksjoner som kan inkluderes, fra skadedyralarm til smartplugger som kan styre el-artikler, og dørlåser som kan fjernstyres fra mobilen. I tillegg er mange alarmselgere gode salgsfolk, så det er lett å kanskje ende opp med mer enn først tenkt. Medisinen mot dette er å tenke nøye gjennom hvorfor du ønsker alarm og hva du skal ha den til, og å tenke nøye gjennom om du virkelig trenger alt du blir tilbudt.
Når du er i gang med undersøkelsene bør du også sørge for å hente inn tilbud fra flere tilbydere. Avansen til mange tilbydere blir regnet for å være ganske stor, og det kan være mye å tjene på å presse prisen ved å sette ulike alarmselskaper opp mot hverandre. Unngå å si ja til det første og beste tilbudet du får.
Et godt argument for å skaffe alarm er at du da ofte sparer penger på forsikringen. Mange selskaper belønner anskaffelsen med både lavere premie og lavere egenandel. Forutsetningen er at det monterte utstyret er FG-godkjent. FG er forsikringsbransjens egen sertifiseringsordning og omfatter også alarmsentraler og alarmmontører.
Når du så har bestemt deg for boligalarm, bør du undersøke om du kan montere den selv. Det trenger ikke være vanskelig. De fleste alarmer er i dag trådløse. Det vil si at det ikke er nødvendig å trekke ledninger mellom de ulike delene og heller ikke ut av huset. Du kan også få alarmen forprogrammert fra leverandøren slik at du bare trenger å plassere enhetene der de skal være.
Et siste sparetips som virkelig monner, er å nøye seg med en alarm uten abonnement. Her kan det over noen år være titusener å spare. I stedet for å betale for at en alarmsentral følger med, får du da varsler rett inn på din egen mobil, og du kan selv ta affære, for eksempel i samarbeid med naboer eller slekt. Dette kan være krevende, men koster altså langt mindre.
Svært mange norske hus med alarm er i dag tilknyttet et alarmselskap. I Norge dominerer i dag to selskaper dette markedet. Det ene er Verisure, som med rundt 240.000 kunder regnes som det største. Det andre er Sector Alarm som også er veldig stort.
Begge selskapene har gjennom årene fått godt omdømme i ulike kundetilfredshetsundersøkelser, men er også beskyldt av myndighetene for ulovlig prissamarbeid, noe de selv avviser. Mye tyder imidlertid på at de ligger ganske likt i pris, og tilbyr mange av de samme tjenestene og funksjonene. Alarmanleggene de tilbyr blir også regnet for å ha god kvalitet.
I 2019 kom en ny aktør inn på markedet. Schibsted-eide Homely tilbyr alarmabonnement og alarmanlegg til standardpriser, og abonnementsprisen synes å ligge godt under nivået til de to store. Spesielt for Homely er at vekterutrykning ikke er standard, men tilbys som en ekstratjeneste til en relativt lav månedlig pris. En annen særegenhet er at alarmpakkene ikke kjøpes gjennom selskapet, men i stedet hos utvalgte elektrokjeder.
Ønsker du tilbud på boligalarm? Bli kontaktet av opptil 3 alarmselskaper her.
En form for vakthold har alltid vært vanlig i norske hjem. I tidligere tider var det hunden som varlset om fremmede nærmet seg. Også i dag har menneskets beste venn denne funksjonen, men stadig flere velger også å skaffe seg elektronisk alarm, og andelen boliger med slik sikring er høyere i Norge enn i mange andre land.
Men er dette nødvendig? En innvending kan være at det mye annet man kan gjøre for å forebygge tyveri og brann enn å installere alarm. Man kan for eksempel ha gode rutiner for å sjekke huset mot tente stearinlys og påslåtte kokeplater hver kveld. Man kan også sørge for å holde tyvene vekk ved å la lys stå på når man ikke er hjemme og samarbeide med naboer slik at huset ikke ser ubebodd ut i ferier.
Når mange likevel velger å kjøpe innbruddsalarm, er det nok følelsen av trygghet mange betaler for. Det er på det rene at bare alarmskiltet på døra er nok til å at nær alle tyver snur og går et annet sted, og vissheten om at en alarmsentral overvåker huset, kan gi ekstra hvile.
I møte med brannfare er alarm en udiskutabel hjelp, så udiskutabel at den enkle formen for brannalarm, røykvarsleren, er påbudt i norske hjem. Et alarmanlegg kan hjelpe til med å seriekoble varslerne og sørge for ekstern overvåking slik at branner kan avverges også når man selv ikke er hjemme. Å bli spart for en askehaug ved hjemkomst vil mange mene er verdt ganske mange penger. Å slippe å våkne til knitringen av flammer, kanskje enda mer.
I tillegg kommer alle de nye funksjonene som i dag kan kobles til et alarmanlegg: smartplugger, fjernstyrte dørlåser og fuktsensorer. Alt dette gjør spørsmålet om alarm til et komplisert og ganske individuelt spørsmål. Hver enkelt må rett og slett selv veie nytte opp mot kostnad og finne svaret for egen del.
Gjør smarte boligvalg