Lurer du på hva bergvarmepumpe koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på bergvarmepumpe, inkludert hva som påvirker prisen, prisen for montering og boring, om bergvarmepumpe er lønnsomt, om det er verdt utgiftene og om det er noe som passer for deg. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Bergvarme brukes ofte som en samlebetegnelse på væske-til-vann-varmepumper som benytter solenergi lagret i jorden, i havet eller i fjellet. I løpet av våren og sommeren samles det opp solenergi på disse stedene, og med en bergvarmepumpe utnyttes denne solenergien til oppvarming av bolig og varmtvann. Siden Norge har svært mye berg og fjell, er det mest vanlig å benytte seg av fjell eller berg når man skal hente energi til dette formålet.
Selv om sommeren har vært kjølig, vil det ligge masse solenergi lagret i berget, som kan hentes ut for å varme boligen din i løpet av vinteren. Selv på svært kalde vintre vil temperaturen i berget være relativt stabil, og det er dermed en mer eller mindre ubegrenset kilde til energi. Ved hjelp av kollektorer, eller væskefylte rør, hentes varmen opp fra dypet, via en energibrønn. Varmepumpen konsentrerer varmen, slik at den kan brukes til å varme opp boligen via et vannbårent varmesystem. Dette gir en jevn temperatur i hele boligen, hele vinteren.
Jordvarme fungerer i stor grad på samme måte, men her graves kollektorene ned i et større område under jorden, og det bores ikke en energibrønn. Dette krever at du har en relativt stor eiendom tilgjengelig, siden du ikke kan bygge uthus eller anlegge en skyggefull hage over anlegget. Hvis jordstykket får for mye skygge vil dette nemlig påvirke energimengden som lagres i løpet av våren og sommeren.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er et relativt stort prisspenn mellom ulike bergvarmepumper, og dette skyldes først og fremst at de kommer i ulike størrelser med ulike spesifikasjoner. Rent teknisk er det ikke så mye som skiller de ulike modellene, da alle har lang levetid og omtrent de samme tekniske spesifikasjonene innenfor samme prisklasse. Levetiden på selve varmepumpen er 20-30 år, mens energibrønnen (selve borehullet hvor alle rørene/kollektorene er) faktisk kan holde i opptil 100 år.
Det er ikke alle de store leverandørene i Norge som leverer bergvarmepumper, så utvalget er dermed litt mer begrenset enn det ville vært dersom valget falt på luft-til-luft- eller luft-til-vann-varmepumpe. Daikin og Mitsubishi er eksempler på merker som i dag fører væske-til-vann-varmepumper (og altså bergvarmepumper), i tillegg har NIBE, CTC og Bosch gjort det godt i flere tester av væske-til-vann-varmepumper.
For boring av energibrønn må du regne med omtrent 350 kroner per meter. I tillegg til dette kommer prisen på føringsrør, som ligger på rundt 650 kroner per meter. Totalt for varmepumpe, bergvarmeanlegg, installasjon og montering vil prisen i de fleste tilfeller havne på mellom 200.000 og 300.000 kroner. Varmepumpen i seg selv vil koste fra rundt 120.000 kroner og oppover.
Dersom valget faller på jordvarme, må du regne med en totalpris på mellom 170.000 og 250.000 kroner. Selv om det er billigere å grave ned plastslangene i bakken enn det er å bore en energibrønn, er det snakk om et areal på 250 til 600 kvadratmeter som må graves opp, og mellom 200 og 400 meter med plastslange. Du kan imidlertid spare litt på å gjøre gravejobben selv, dersom du er praktisk anlagt.
Det er viktig at du tar vare på alt av dokumentasjon, kvitteringer og fakturaer du får i forbindelse med kjøp og installasjon av varmepumpen. Alle har nemlig rett til å få tilbake penger for et utvalg av energitiltak i boligen gjennom Enovatilskuddet. Enova er et statsforetak som arbeider for omlegging av både energibruk og energiproduksjon, der formålet er å redusere klimagassutslipp. For private boligeiere innebærer det at man kan motta økonomisk kompensasjon når man gjør boligen mer klimavennlig.
For bergvarme eller jordvarme er tilskuddet per 2022 på inntil 10.000 kroner, litt avhengig av arbeidet som blir gjort. Dette utbetales etterskuddsvis, og krever at:
Prisen for å montere inkluderer for eksempel demontering av varmekilden du pleide å bruke, i tillegg til at mange leverandører også tar betalt for transport til og fra eiendommen dersom du ikke bor innenfor en viss radius. Installering av bergvarmepumpe tar vanligvis en til tre dager, og prisen for arbeidskraften kan dermed ende opp med å bli høy.
Boring og materiale er en egen kostnadspost der prisen vil variere ut ifra de geologiske forholdene og dybden som er nødvendig for å bore energibrønn. Minimumsdybden er 6 meter, men du må regne med å måtte bore dypere enn dette. Det er ikke uvanlig at denne posten alene havner over 100.000 kroner.
For jordvarme vil det avhenge av hvor stort areal som skal graves opp og hvor mange meter med slange du trenger. Men materialet og utstyret som kreves for å installere jordvarme er uansett noe billigere enn bergvarme.
System for vannbåren varme i boligen kan også bli en stor utgift. Hvis boligen ikke er tilpasset et slikt varmesystem, krever det er relativt stort inngrep, da du må legge opp et rørsystem for gulvvarme, eventuelt radiator, i store deler av boligen. I gjennomsnitt koster det mellom 1.300 og 2.500 per kvadratmeter med gulvvarme.
Prisen for varmepumpen er først og fremst avhengig av boligens varmebehov. Det vil si at jo større boligen er, jo større varmepumpe må du ha, og jo høyere blir prisen. Her er det viktig å understreke at du først og fremst betaler for spesifikasjoner i form av teknologi og ytelse. Les tester og gjør egne undersøkelser, slik at du ikke ender opp med å betale mer bare for en bestemt merkevare.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Bergvarmepumpe vil være lønnsomt for deg som har et energiforbruk på 20.000 kWh per år, eller mer. Har du et lavere energibehov enn dette, vil de høye kostnadene knyttet til installasjon gjøre at det rett og slett ikke lønner seg.
Det er avgjørende at montering og installasjon gjøres korrekt for å sikre høyest mulig energisparing. Dersom pumpen ikke er korrekt dimensjonert og driftes på riktig måte, vil også lønnsomheten reduseres betraktelig. Vær derfor nøye med valg av installatør, slik at du er sikker på at du benytter deg av sertifisert arbeidskraft med lang erfaring på området. Dersom jobben gjøres riktig kan du spare over 75% av strømforbruket ditt, noe som kan utgjøre en betydelig årlig sum for noen med høyt energibehov.
Selv om bergvarme er en energiløsning med mange fordeler, følger det også med noen ulemper, der den høye prisen kanskje er en av de største. Om fordelene veier opp for ulempene er en personlig vurdering du må gjøre ut ifra ditt eget budsjett. Det er imidlertid liten tvil om at det finnes veldig mange gode grunner til å velge bergvarme, selv om det er en dyr investering.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Den høye prisen på bergvarmepumper er nok til å få de fleste til å tenke seg om to ganger, og ved første øyekast kan prisen fremstå som vanskelig å forsvare. De faktiske kostnadene er også vanskelig å beregne, så vi anbefaler at du ber om detaljerte prisoverslag fra flere leverandører i ditt nærområde, slik at du får et sammenligningsgrunnlag og kan velge det tilbudet som passer deg best. Når du har fått tilbud fra flere ulike leverandører, har du også muligheten til å i større grad forhandle om pris, siden du kan legge litt press på leverandøren ved å si at du har andre tilbud.
Som tidligere nevnt i denne guiden, kan du spare en god del penger på sikt ved å installere bergvarme, men det er likevel snakk om en dyr investering med relativt lang nedbetalingstid. Det er derfor viktig å ta høyde for at dette må passe inn i budsjettet ditt.
Gjør smarte boligvalg