Lurer du på hva bergvarme koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen bergvarme, inkludert prisfaktorer som montering og boring, om bergvarme er lønnsomt, om det passer for deg, og om det er verdt utgiftene. Vi vil også redegjøre for jordvarme som et alternativ.Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Bergvarmepumpen benytter solenergi som er lagret inne i fjellet for å varme opp både boligen og tappevannet. Tilgangen til denne energien er så godt som ubegrenset, siden temperatur inne i fjellet holder seg stabil selv på kalde vintere. Vekslingene mellom årstider vil dermed ikke påvirke varmepumpens ytelse.
Et annet og litt billigere alternativ er jordvarme, som benytter seg av de samme prinsippene. Hvis det er veldig langt ned til fjellgrunnen, si over 40 meter, kan det være at jordvarme er et bedre alternativ. Dette krever imidlertid en viss størrelse på tomten, i tillegg til at det medfører et større inngrep på eiendommen.
Begge bruker energien til å varme opp vann som fraktes inn i boligen og gjennom et vannbårent system.
Når vi undersøker noen av de vanligste produsentene av varmepumper som leverer i Norge, starter prisen på rundt 85.000 kroner, og helt opp til 150.000. Da har vi sett på blant annet NIBE, Daikin og Mitsubishi. De store prisforskjellene skyldes først og fremst størrelsen og ytelsen til varmepumpen, da det ikke er spesielt stor forskjell mellom modeller som ligner på hverandre rent teknisk.
Prisen for boring er omtrent 350 kr per meter, i tillegg til prisen på føringsrør som gjerne koster rundt 650 kr per meter. Totalprisen for en bergvarmepumpe vil i det fleste tilfeller være i overkant av 250.000 kr. Mens levetiden på selve varmepumpen er på 20 til 30 år, kan energibrønnen holde i opptil 100 år.
Som nevnt innledningsvis vil jordvarme i mange tilfeller være et litt billigere alternativ, men fortsatt en stor investering. Siden de samme varmepumpene benyttes ligger prisforskjellen i selve installasjonen. Det vil som regel være billigere å legge kollektorslanger under jorden enn å grave energibrønn. Prisen for væske-til-vann-varmepumpen inkludert installasjon er mellom 170.000 og 250.00 kr. Levetiden på kollektorslangen som er lagt under bakken er fra 50 til 100 år.
Prisen avhenger av hvor mye og dypt du må grave, og de geologiske forholdene som kan påvirke hvor enkel gravingen blir. Du kan også vurdere å gjøre oppgravingen selv for å spare penger, men husk å la fagfolk ta seg av den tekniske biten slik at du ikke risikerer å at garantien på varmepumpesystemet ikke blir gjeldende.
Gjennom Enovatilskuddet kan du søke om tilskudd på mellom 10.000 og 20.000 kr for husholdninger som installerer bergvarme eller jordvarme. Dette krever at:
Husk å ta vare på alt av kvitteringer og fakturaer slik at du kan dokumentere kostnadene.
For å finne ut hva det vil koste å installere bergvarme i boligen er det fire viktige ting du må ta med i betraktningen
Som vist er bergvarmepumper relativt dyre i innkjøp, med en pris på mellom 80.000 og 120.000 kr for selve varmepumpen. For nyere eller store modeller kan prisen fort komme opp i 150.000 kr. Prisen mellom de ulike merkene er imidlertid ikke spesielt stor, så her betaler du ikke for merkevaren, men for ytelse og avansert teknologi.
Det vil vanligvis ta en til tre dager å installere varmepumpen, og prisen for selve arbeidet kan dermed ende opp med å bli ganske høy. Både boring, sveising, montering og programmering kan ta en del tid. Noen leverandører tar også betalt for transport til og fra eiendommen, spesielt hvis du ikke bor innenfor en viss radius.
Pris for boring av brønn og kostnadene for materialet vil variere mye med de geologiske forholdene og dybden på hullet. Dybden avhenger både av hvor stor varmepumpe du skal ha, og av mineralsammensetningen i fjellet. Kalkstein leder for eksempel varme langsommere enn granitt.
Hos flere leverandører er 6 meter inkludert i den faste prisen, og er også et minimumskrav for å få pumpen installert. Du må imidlertid regne med å måtte bore dypere enn dette, og totalprisen kan for klatre over 100.000 kroner.
Dersom boligen ikke er tilpasset et vannbårent varmesystem må du legge opp et rørsystem for gulvvarme og eventuelt radiatorer. Også valg av materiale, om det er fliser, parkett eller annet gulvbelegg, ha innvirkning på prisen. I snitt kan vi si at det koster mellom 1.300 og 2.500 kr per kvadratmeter med gulvvarme som legges inn.
Dersom du leier inn en entreprenør til denne jobben vil du kunne få et tilbud som inkluderer alt arbeidet som må gjøres for å legge inn gulvvarme. Som regel må du kjøpe inn materialer selv, men du kan godt spørre entreprenøren om muligheten for å få rabatt hos leverandører av denne typen materialer.
Bergvarmepumpe egner seg i husholdninger med et energibehov på 20.000 kWh eller mer per år. Dersom energibehovet ditt er lavere enn dette vil det ikke lønne seg å installere bergvarme på grunn av de høye kostnadene med å installere varmepumpesystemet.
Korrekt dimensjonering, montering og drift er avgjørende for lønnsomheten. Det er derfor viktig at du benytter deg av en leverandør og installatører som er sertifisert og har lang erfaring med denne typen arbeid. Selv om kostnadene for installeringen er høy, kan du ende opp med å spare over 75% av strømforbruket ditt. For deg med et høyt strømforbruk er dette snakk om en betydelig sum penger.
Før du setter i gang prosessen med å installere bergvarme er du pliktig å melde fra til kommunen din. Både fristen for å melde inn og kravene fra kommunen vil variere, så du burde forhøre deg med din kommune i god tid før den planlagte installasjonen.
Bergvarme har både fordeler og ulemper, og hvorvidt fordelene veier opp for ulempene er noe du selv må vurdere. Det er kanskje først og fremst budsjettet som er den viktigste faktoren for folk flest, men til tross for at det er en dyr investering finnes det flere gode grunner til å benytte seg av bergvarme.
Hvis det er veldig langt ned til fjellgrunnen, si over 40 meter, kan det være at jordvarme er et bedre alternativ. Fordelen her er at du ikke trenger mer enn en til to meter under bakken for å hente opp energien.
Dette krever imidlertid en viss størrelse på tomten, i tillegg til at det medfører et større inngrep på eiendommen. Dessuten må du passe på at området som ligger over slangene i jorden ikke mister solenergi, så du må unngå å plante busker eller bygge noe på det aktuelle området. Prismessig vil kjøpt og installasjon av jordvarme som oftest være billigere enn å bore energibrønn.
Det er mange som steiler når de ser kostnadene for bergvarme, men her er det viktig å huske at bergvarme har både lengre levetid og er mer avansert teknologisk enn billigere alternativer, som luft-til-luft- eller luft-til-vann-varmepumpe. I tillegg sparer du mer energi, og vil dermed få en større avkastning i det lange løp.
Siden det er vanskelig å beregne de faktiske kostnadene vil vi anbefale at du legger oppdraget ut på anbud, og ber om detaljerte prisoverslag som du kan studere og sammenligne i ro og mak. Selv om du som vist kan spare mye på sikt, er det fortsatt en stor utgift som må passe inn i budsjettet ditt.
Gjør smarte boligvalg