Lurer du på hva en avtrekksvarmepumpe koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for selve pumpen, hvordan den kan monteres, hvor mye den koster og hvilke faktorer som spiller inn på prisen. I tillegg gir vi deg en liste med fordeler og ulemper så du til slutt kan finne ut av om dette er den rette varmepumpen for deg. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
En avtrekksvarmepumpe er en type ventilasjonsvarmepumpe som gjenvinner energi fra brukt luft i boliger. Energien kan brukes til å varme opp friskluft, rom og varmtvann. Brukt luft i boliger har jevn og ganske høy temperatur hele året, vanligvis mellom 18 og 25 °C, og dette gir gode betingelser for høy energisparing.
Teknologien i avtrekksvarmepumper baserer seg altså på først å ventilere huset ditt, for så å resirkulere denne luftens varmeenergi for å varme opp varmtvann og bolig. En vifte suger ventilasjonsluften ut av samtlige våtrom i huset ditt som gjør at det dannes et svakt undertrykk som gjør at luften fra andre rom søker seg til våtrommet. Deretter dras ny uteluft inn gjennom ventiler i ytterveggene, og på denne måten blir alle rom i huset ventilert. Den oppvarmede romluften ledes så til varmepumpen, hvor energien i luften gjenvinnes og kan forsørge hele huset med varmtvann og varme til radiatorsystemet.
En avtrekksvarmepumpe er en spesialisert luft-til-vann-varmepumpe, noe som betyr at den henter luft inn og sender luft ut. Det er annerledes fra varmepumper som for eksempel benytter seg av energi fra bakken eller vann og sender det inn i boligen gjennom for eksempel vannbårne systemer.
En avtrekksvarmepumpe har en forventet levetid på 15 år, men kan holde lenger om den blir godt vedlikeholdt. Hvor lang tid det tar å tjene inn pengene man har betalt for en slik varmepumpe avhenger både av type varmepumpe og om det er et nytt anlegg i et nybygg, eller en rehabilitering.
Akkurat som andre typer varmepumper, så drives avtrekksvarmepumpen av elektrisitet, noe som gjør systemet sårbart ved for eksempel lengre avbrudd. De mest effektive pumpene er de med turtallsregulert kompressor som har en årsvarmefaktor (også kalt Coefficient of Performance) på opptil 3. Det vil si at det gir tre ganger så mye energi som de forbruker.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Som alle andre varmepumper så varierer også prisen for avtrekksvarmepumper på merke, modell og leverandør. Du kan få tak i en avtrekksvarmepumpe for så lite som 25.000 kroner, men dette vil da kun være de enkleste modellene. Hvis du er ute etter en større og mer moderne pumpe som kan varme tappevann og annen vannbåren varme, vil det koste deg mellom 40.000 til 45.000 kroner. Samtidig vil denne prisen som regel ikke inkludere installasjon, og kan derfor bli dobbelt så dyr.
En avtrekksvarmepumpe fra for eksempel Nibe koster mellom 70.000 og 130.000 kroner uten montering, og ligger sånn sett litt høyere enn noen andre merker. Uansett hvilket merke du bestemmer deg for så husk alltid å sjekke prisen for montering, da dette ikke er noe du kan gjøre selv. Varmepumper er veldig strengt lovregulert, og du må bruke en godkjent montør og leverandør for å installere de.
Prisen for installasjon vil variere ut fra husets forutsetninger, som nåværende oppvarmingsløsning eller nybyggkonstruksjon, ventilasjon, husets størrelse og boligens varme- og tappevannsbehov. Det er viktig å innhente tilbud fra flere leverandører for å få en så riktig pris som mulig, og selv om det kan virke som en stor investering, kan du regne med å gjøre store energibesparinger fremover.
Valg av leverandør: Ved siden av hvilket merke du velger og hva som er inkludert i prisen, vil også hvilken leverandør du velger være med og påvirke prisen. Det er lurt å innhente tilbud fra flere leverandører samtidig, sånn at du kan velge det som passer best for deg. Varmepumpeteknikk er et spesialfelt med krav til høy kompetanse, og installatører må kjenne produktet godt for at det skal fungere optimalt og så lenge som mulig. Det er viktig at varmepumpen kobles til en jordet kurs med jordfeilbryter, og seriøse varmepumpeleverandører samarbeider med elektroinstallatører som kan få dette installert om det ikke finnes.
F-gass-sertifikat: Det kan være en god ide å sjekke referansene på din installatør. Husk at det ikke er lov å montere egen varmepumpe, og at montøren din er nå lovpålagt å ha F-gass-sertifikat for å kunne utføre alt av arbeid på selve kulde- eller varmekretsen i pumpa. Arbeid i strid med dette regelverket er ulovlig, og kan medføre sanksjoner. Hos Norsk varmepumpeforening (NOVAP) finner du oversikt over godkjente varmepumpe-forhandlere, og dersom du skulle bli misfornøyd med installering eller service i etterkant av å ha valgt en godkjent forhandler, kan du klage til NOVAP. De anbefaler at alle som skal kjøpe og installere varmepumpe, bør be om å få se bevis på at installatøren er sertifisert via enten NOVAP eller andre som kan gi en slik sertifisering. Installatører skal også kunne fremvise et personlig F-gass sertifikat.
Økonomisk støtte fjernet: Hvis du har bestemt deg for å installere avtrekksvarmepumpe, kan det være greit å vite at du ikke lenger kan søke om økonomisk støtte fra Enova, slik man kunne før. Enovatilskuddet er en statlig støtteordning som skal bidra til at oppvarming av hus i Norge blir mer miljøvennlige. Tidligere kunne man få noe økonomisk støtte for dette, men fra 1. juli 2021 ble støtten til avtrekksvarmepumpe fjernet.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Langsiktig investering: En varmepumpe er en langsiktig investering som både kan redusere oppvarmingskostnader og øke verdien på boligen din. Det kan virke som at kostnadene ved investering er relativ høye, men en varmepumpe vil uansett lønne seg siden energikostnadene er lave. En god varmepumpe kan redusere energibehovet i boligen din med 40 til 80 prosent i forhold til et oppvarmingssystem som er basert på elektrisitet, gass, bioenergi eller fjernvarme. Med en avtrekksvarmepumpe kan du regne med å spare rundt 50% av varmebehovet i boligen din. Når det gjelder oppvarming av varmtvann, kan en vanlig villa med fire familiemedlemmer som forbruker ca. 5000 kWh per år spare mellom 2000 og 3000 kWh med en avtrekksvarmepumpe.
God løsning i nybygg: Det er likevel lurt å sette seg ned og regne på hvor mye akkurat du kan spare på på å installere en varmepumpe. Først må du finne ut om en avtrekksvarmepumpe er noe for deg i det hele tatt, og for nybygg opptil ca. 300 m2 er dette for eksempel en god løsning.
Billigere strømregning med høy effektfaktor: Noe av det som er med på å bestemme prisen på en varmepumpe er effektfaktoren. Effektfaktoren kan fortelle deg noe om hvor mye varme en varmepumpe produserer kontra strømforbruket, og rangeres på en skala fra 2 til 7, der 7 betyr at den produserer maksimalt med varme kontra strømforbruket. Dette målet er viktig for å se hvor mye penger du eventuelt kan spare på strømregningen, men samtidig vil du også oppdage at jo høyere effektfaktoren er, jo høyere er også prisen på varmepumpen. Du må derfor veie disse faktorene opp mot hverandre og finne ut av om du har mest behov for en høy effektfaktor eller en billigere varmepumpe.
Minimumseffekt: Du bør også finne ut hva minimumseffekten ligger på. Minimumseffekten kan gjøre innetemperaturen ubehagelig høy om den fungerer på fullt på en varm dag hvor det egentlig bare er behov for litt ekstra varme i boligen. Hvis varmepumpen har en minimumseffekt på 1000 watt kan det føre til et tilnærmet overopphetet hjem, fordi det egentlig kun er behov for en varmepumpe som yter rundt 500 watt.
Fordeler: Det er mange fordeler med å installere en varmepumpe, og en avtrekksvarmepumpe har mange fordeler i forhold til andre varmepumper. Avtrekksvarmepumper er for eksempel et godt alternativ for boliger som mangler mekanisk ventilasjon og/eller har en gammel elektrisk varmtvannsbereder. Da kan det være gunstig å installere avtrekksvarmepumpe for å få en mekanisk ventilasjonsløsning på kjøpet.
En avtrekksvarmepumpe har også stabile driftsforhold i og med at brukt luft i boliger har relativt stabil og høy temperatur hele året, og kan derfor ha lenger levetid enn pumper som er driftet på mer usikre forhold. De fleste avtrekksvarmepumpene er også enkle og stillegående, renser luften og gir et sunt inneklima, samtidig som de kan halvere energikostnadene i de fleste boliger. Det er også verdt å nevne at varmtvannsbehovet er stabilt gjennom året for de fleste, og dermed kan avtrekksvarmepumpen gjøre nytte for seg hele året, og ikke bare på vinterhalvåret.
Ulemper: På den andre siden er det viktig å merke seg at det også finnes enkelte ulemper med avtrekksvarmepumper. For eksempel er luftmengden i en bolig er begrenset, og dermed blir det også begrenset hvor mye varme en slik pumpe kan levere. Det betyr at du med denne, som med mange pumper, trenger ekstra varmekilder på vinteren, og dette kan være greit å regne inn i prisoverslaget. Samtidig skal også varmepumpen levere varmt tappevann med høy temperatur i tillegg til varme, noe som gir lavere ytelse (årsvarmefaktor), pluss at avtrekksvarmepumper er lettest å installere ved bygging eller rehabilitering av hus. Dette betyr at det kan hende du må finne en annen pumpe som passer bedre hos deg, men dette er det lurt å høre med en montør om.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Senk energikostnadene: Selv om det kan virke som en relativt høy investering, vil de fleste si at å installere en varmepumpe er en god investering. Man kan senke energikostnadene sine med opptil 50% (altså selve strømregningen, da ikke iberegnet investeringskostnaden i seg selv).
Plassering av avtrekksvarmepumpe: Det som kan være vanskelig med avtrekksvarmepumpe er at de ofte er på størrelse med et høyt kjøleskap, og må plasseres i et rom med sluk. Når varmen trekkes ut av den brukte luften så oppstår det kondens, og det er viktig at denne ledes til spillkopp og sluk. Samtidig må den også plasseres sånn at den er lett tilgjengelig for rengjøring, og det lønner seg å rengjøre filteret regelmessig for å få høyest mulig energiutbytte. Men hvis du har plass og mulighet til å ta vare på varmepumpen, så er det generelt anbefalt.
Miljøvennlig: En avtrekksvarmepumpe er også en investering for miljøet, og ved å bytte fra fossilt brennstoff til varmepumpe kan du faktisk spare miljøet for tilsvarende opptil 6 biler hvert eneste år.
Populært i Sverige: I Sverige har avtrekksvarmepumpe vært for standard å regne i mange år allerede, og Norge kommer nå litt etter med å installere de som standardløsning i mange nye hus. Avtrekksvarmepumper er forholdsvis billige og tar ikke så mye plass. De er for eksempel populære å installere i hus som ikke har mekanisk avtrekksventilasjon. Ettersom eldre hus ofte har naturlig ventilasjon, eller kanskje ikke noe ventilasjonssystem i det hele tatt, er det dessverre verre å installere i denne type hus. Det kommer an på om varmepumpen er avhengig av at huset er tett, mens naturlig ventilasjonssystem fungerer ved at kald luft passerer gjennom huset. Derfor passer avtrekksvarmepumpebest i hus med enkel planløsning eller med loft.
Gjør smarte boligvalg