Lurer du på hva alarmsystem koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for sensorer, overvåkningskameraer og røykvarslere, inkludert hvilke alternativer som finnes der ute, samt hvorvidt det er verdt det. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Når vi snakker om alarmsystemer for bolig, snakker vi om både brannalarm, innbruddsalarm og i noen tilfeller også varsling ved vannlekkasjer. En alarmpakke kan gjelde alle tre systemer, eller kun boligalarm med for eksempel overvåkning og sensorer.
Hvor omfattende du ønsker at alarmsystemet skal være, er opp til deg. Et komplett system kan eksempelvis inneholde røykvarslere, overvåkningskameraer, digital dørlås, ulike typer sensorer, en hovedsentral og app-styring på mobilen. I tillegg kommer eventuelt prisen for abonnement hos et alarmselskap. Hovedfordelen med abonnementstjenestene er den direkte oppkoblingen mot en døgnåpen vaktsentral.
Under finner du et omtrentlig prisoverslag for de ulike komponentene:
Røykvarsler: Stykkprisene i det laveste prissjiktet ligger på fra 250 til 400 kroner. Dyrere varianter selges til over 1.400 kroner.
Kamera: Enkeltstående overvåkningskameraer kan fås kjøpt til rundt 500 kroner, men mer avanserte typer koster nærmere 2.000.
Digital dørlås: Smarte digitale dørlåser lar deg låse opp og igjen døren med mobilen, i tillegg til å kunne bruke nummertastaturet med personlige koder. Låsene kan videre kobles opp mot det øvrige alarmsystemet. Det betyr at når døren låses, vil alarmen aktiveres - og deaktiveres idet du låser opp. De mest avanserte dørlåsene har gjerne en verdi på opp mot 3.000-5.000 kroner. Men du får også tar i varianter ned mot tusenlappen.
Sensor: Bevegelsessensorer og magnetsensorer har som regel en stykkpris på mellom 200 og 500 kroner.
Hovedenhet: Sentralen som tillater kommunikasjon mellom alarmsystemets komponenter, har oftest en prislapp på mellom 1.500 og 3.000 kroner.
Abonnement: Alt fra 200 til 700 kroner er vanlig månedspris for abonnement hos et alarmselskap.
Totalpris, ekskludert abonnement: En alarmpakke med det grunnleggende inkludert (hovedenhet, betjeningspanel, sirene, sensor som oppdager varme og røyk, bevegelsessensor og magnetkontakter) havner ofte på rundt 12.000-14.000 kroner. Men du får også tak i enklere systemer, da uten brannalarm, til ned mot 2.000 kroner.
Systemene kan styres via fjernkontroll, veggpanel og/eller via app på mobilen. Enhetene kommuniserer via Wifi og Bluetooth. Noen apparater har innebygde kommunikasjonssystemer, andre krever tilrettelegging i form av en egen hovedenhet.
Det er vanlig at røykvarslere selges i pakker med alt fra to-tre til tjue enheter inkludert. Overvåkningskameraer selges også i pakker, ofte på mellom to og åtte enheter. Hos noen aktører vil du få gratis profesjonell installasjon, andre steder må du betale ekstra for dette. Flere systemer, typisk systemer som fås kjøpt i elektronikkbutikker og på nettet, er utviklet for enkel installasjon som du kan utføre selv.
I pakkeløsninger er det vanlig at produkter, installasjon og abonnement inngår, samt batterier, ladekabler og nødvendig festemateriell. Den endelige prisen beregnes ut fra det totale antallet alarmkomponenter. Oppkobling til smarthjemsystemer kan gi tillegg i prisen. Også eventuelle veggpanel eller fjernkontroll for betjening av systemet kan iblant komme til egne priser.
Om du bestiller brannalarm fra en alarmspesialist, som Verisure eller Sector Alarm, vil du få en skreddersydd løsning. Det inkluderer råd om antall alarmer og plassering. Ofte vil installasjon være inkludert i prisen, men undersøk dette.
Betaling hos slike sikkerhetsselskap foregår ofte ved faste månedsavdrag. Beløpet de første årene vil da inkludere både produktprisen og abonnementsprisen. Når summen for røykvarslerne og installasjonen er nedbetalt, senkes beløpet.
Hent gjerne inn pristilbud fra flere aktør - vi anbefaler minst to-tre stykker - og brukt eventuelt informasjonen du tilegner deg i prisforhandlinger. Husk å undersøke hele tilbudet - ikke se deg blind på totalsummen: Hva inngår i avtalen? Hva er de ulike produktenes forventede levetid? Hva med garantitid, servicetilbud og eventuelle ekstrautgifter i forbindelse med montering?
Ioniske: Ioniske røykvarslere er basert på en eldre type teknologi, og i dag er det hovedsakelig de optiske variantene som gjelder. Ioniske varslere bør med andre ord kun vurderes som et supplement til de optiske. Ioniske røykvarslere reagerer først og fremst på åpne flammer og på brann som utvikler seg raskt, og er dermed dårligere til å oppdage ulmebrann.
Optiske: Optiske røykvarslere oppdager brann på et tidligere stadium; de er bedre til å oppdage ulmebrann og røykutvikling enn ioniske apparater. De er også i bedre stand til å takle ufarlig damp, fuktighet og stekeos fra bad og kjøkken.
Seriekobling: Seriekoblede røykvarslere er koblet sammen; alle sirenene varsler dersom én av dem oppdager fare. Det øker sikkerheten: Dersom en brann oppstår nede i en lukket kjeller for eksempel, vil alarmen i hele boligen gå med en gang.
Noen populære røykvarslere: Nest Protect, Google Nest Protect Smoke og Fost S7.
Typer: Innendørs overvåkningskamera, utendørs overvåkningskamera, ringeklokke med kamera, lite innendørs 180°-kamera og overvåkningskamera med brannalarm. Sistnevnte varsler dersom den “ser” flammende bevegelser.
Noen populære kameraer: Arlo Pro 3, Netgear Arlo Pro og Nest Cam Outdoor.
Bevegelsessensor: Dette er et lite apparat som reagerer på bevegelse i rommet. Noen typer kan stilles inn slik at de kun reagerer på visse bevegelser. Det kan være kjekt om en har firbente samboere.
Magnetsensor: Magnetsensorer plasseres på utsatte dører og vinduer. De vil da reagere hvis disse åpnes når de ikke skal.
Produsentene og leverandørene av alarmsystemer leverer gjerne produkter med tilhørende app. Eksempelvis kan Ring Always Home, Sector Alarm App og Verisure App lastes ned på mobilen gratis. Andre alarmsystemer kan integreres med kjente smarthjemsystemer som Google Home. Flere alarmer kan også brukes sammen med digitale taleassistenter som Alexa og Siri. Oppkoblingen mellom komponentene skjer via Wifi og/eller Bluetooth. Husk å undersøke hvilke apparater som er kompatible med hvilke smarthjemsystemer før du gjør innkjøpene dine.
Du kan velge komplette systemer med både brann- og boligalarm, eller å kjøpe alarmsystemene hver for seg. Det er en fordel å velge systemer som er kompatible med hverandre, som kan integreres og styres på samme app eller eventuelt via ett og samme smarthjemsystem. Du vil som regel kunne starte med en grunnpakke og eventuelt utvide alarmsystemet ved å legge til flere komponenter etter hvert.
Verisure Boligalarm med brann-og innbruddssikring: Boligalarm fra alarmselskapet Verisure inkluderer seriekoblede, ioniske røykvarslere, overvåkningskameraer, app-styring og abonnementstjenester med månedspris og eventuelt delbetaling av enhetene hvor disse kostnadene bakes inn i de månedlige avdragene.
Ring Alarm Security Kit: Alarm Security Kit er en grunnpakke med innbruddsalarm. Systemet inneholder sensorer, kontrollenhet og nummertastatur. Enhetene kobles opp mot Wifi.
Netatmo Smart Alarm System: Dette er et gjør-det-selv-system som leveres med kamera, sirene, magnet- og bevegelsessensorer, sirene, taleassistent og bevegelsessensor. Du velger selv om du vil kjøpe abonnement i tillegg eller ikke. Sensorene kobles direkte til innendørskameraet via Bluetooth, og via internett kan du holde oppsyn med hjemmet ditt ved hjelp av mobilen.
Ajax Alarm: Ajax Alarmsystem inneholder en hovedenhet, bevegelsessensor og magnetsensor. De mest avanserte modellene har innebygd Wifi. Ellers trenger du en hovedenhet. Basen har et innebygd batteri som fortsetter å fungere i tilfelle strømbrudd. Muligheten for mobilforbindelse betyr at du er koblet til alarmen selv om internettet er nede. Om du ønsker, kan du kjøpe og integrere et overvåkningskamera i tillegg. Husk da å forsikre deg om at kameraet er kompatibelt med Ajax systemer. Ajax Alarm kan du montere selv.
Prisen for et alarmsystem kommer helt an på hvor mange apparater du ønsker deg, i tillegg til hvor mange og hvor smarte funksjoner du har har lyst på. I tillegg er det store prisforskjeller blant de ulike tilbyderne. Alarmsystemene kan leveres både som trådløse eller kablede løsninger og også dette vil kunne spille inn på prisen.
Elkjøp, Kjell & Company og Jula er eksempler på lavprisbutikker som selger alarmsystemer og -enheter billig - da uten abonnement, med gjerne med mulighet for app-styring.
Den største prisforskjellen ligger i valget mellom alarmsystem med eller uten abonnementstjenester. Dette må så klart veies opp mot den sikkerheten som ligger i å velge oppkobling mot en slik sentral, samt det behagelige ved å ha fagfolk som står parat til å hjelpe deg dersom det oppstår feil på anlegget ditt. Et rimeligere alternativ er å kjøpe en enkeltstående røykvarsler og/eller et overvåkningskamera med enkel betjening via panel eller app.
Videre er optiske røykvarslere dyrere enn de ioniske variantene, og seriekoblede varianter dyrere enn enkeltstående røykvarslere. Men, økt pris på apparatene samtidig betyr lavere reaksjonstid ved brann- og røykutvikling, og mange vil nok synes at det er verdt de ekstra kronene.
Homely: Homely rangerer jevnt over høyt blant sine kunder, ifølge nøytrale nettplattformer som Google. De reklamerer med påstand om et av markedets rimeligste abonnement, rundt 200 kroner i måneden, uten at det skal gå på bekostning av sikkerhet og kvalitet. De selger blant annet seriekoblede optiske røykvarslere og moderne overvåkningskameraer.
Caverion: Caverions er en totalleverandør av smarte og moderne tekniske systemer blant annet for private hjem. Her får du overvåkningskameraer, brannalarmer og systemer for adgangskontroll - det du trenger for å trygge hjemmet ditt. Deres ekspertise ligger i effektive løsninger for integrerte systemer hvor alle alarmkomponentene virker sammen for å øke sikkerheten; alle enhetene samkjøres slik at du kun får ett styring- og varslingssystem å forholde deg til. Deres løsninger sørger også for overvåking av eventuelle feil ved alarmene og varsler alarmsentralen direkte dersom noe skulle oppstå. Videre hjelper de deg med installasjon og vedlikehold av systemet ditt. Caverion får jevnt over gode tilbakemeldinger fra kundene sine. Det viser anmeldelser tilgjengelig på blant annet Google.
Verisure: Dette alarmselskapet har lang fartstid i det norske markedet. Og Verisures kunder har jevnt over gode erfaringer med deres alarmsystemer, noe du kan lese mer om ved å søke dem opp på kjente nettplattformer. De tilbyr brannalarmanlegg tilkoblet døgnåpen alarmstasjon, inkludert seriekoblede og optiske røykvarslere. Deres brannalarmer har sirene samt en stemme som forteller deg hvor det brenner. De selger også moderne overvåkningskameraer og smart digital dørlås.
Dette er noen av de mest kjente leverandørene av alarmsystemer, men det er ikke nødvendigvis slik at de største aktørene er de som vil være de beste for deg. Ved å registrere dine ønsker og behov hos oss i Boligsmart, kan du bli kontaktet av alarmforhandlere i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren - det ordner vi for deg, helt gratis og uten forpliktelser!
Anbudstjenester: Noe av det viktigste du kan gjøre for å oppnå gode priser på alarmsystemer, er å gjøre prissammenligninger. Det kan du gjøre effektivt ved å bruke Boligsmart. Dette er en gratis digital tjeneste som gir deg tilgang på en rekke kvalitetssikrede aktører. Slik kan du hente inn flere pristilbud og eventuelt bruke dette til å forhandle frem en god avtale.
Kampanjer og tilbud: Kampanjer dukker opp med jevne mellomrom i denne bransjen. Et typisk tilbud er at du ved kjøp av både innbrudds- og brannalarm får installasjon eller digital dørlås med på kjøpet.
Lojalitetsrabatter: Om du allerede er kunde hos et alarmselskap, vil du som regel få samlerabatt dersom du utvider systemet med flere funksjoner.
Gjøre noe selv: Enklere boligalarmer kan du montere selv, mens mer omfattende alarmsystemer ofte må installeres av sertifiserte fagfolk. Alt arbeid med det elektriske, installasjon av faste systemer, skal utføres av en elektriker.
Lavpriskjeder og butikker: Flere lavpriskjeder og elektronikkbutikker selger utvalgte produkter innen alarmer og overvåkningskameraer. Les gjerne produktanmeldelser på nett, og gå gjennom spesifikasjonene for å kunne sammenligne de ulike produktenes kvalitet og funksjoner. Du må sjekke at komponentene er kompatible med det alarmsystemet du eventuelt har, om dersom du ønsker å integrere dem i smarthjemsystemet ditt.
Spare penger på innboforsikring: Se gjerne etter kvalitetsstempelet FG-godkjent når du skal velge deg alarmer. FG står for “forsikringsgodkjent”, og dersom produktene er godkjente, vil det kunne gi rabatt på relevante forsikringer.
Brannalarmer er vi alle lovpålagt å ha hjemme og på hytta. Ut over det er det ikke nødvendigvis så mye som skal til for å heve sikkerheten. Et overvåkningskamera og noen sensorer, og oversikt på mobilen, hjelper langt på vei. Med kamera og appstyring vil du kunne se video i sanntid og finne ut hvem som befinner seg i hjemmet ditt, samt opprette talekommunikasjon med dem. Du får tilgang til bilder og video av viktige hendelser, og materialet kan sky-lagres på en sikker, kryptert måte. Wifi-tilkobling, med sikker bredbåndstilkobling, gjør dessuten at du kan unngå sjenerende ledninger.
Mobilvarsling gir deg muligheten til å ringe en nabo for å sjekke om alt er i orden, eller kontakte politiet ved brannutvikling eller innbrudd. Nødetatene vil rykke ut raskt, der vektere fra et alarmselskap vil bruke lenger tid. I tillegg kan du potensielt spare rundt 5.000 kroner i året på å droppe abonnement.
Installasjon av alarmsystemet er gjerne billig eller gratis om du velger å bli abonnementskunde. Hos visse alarmselskaper vil også service inngå i abonnementsprisen.
Blant andre fordeler at automatisk varsling når det er på tide å bytte batterier. Hvor ofte det må gjøres, avhenger av bruken og modell. Noen overvåkningskameraer har eksempelvis oppladbare batterier som holder kameraet i gang i to måneder per lading.
Å være tilknyttet en alarmsentral sørger for at de nødvendige instansene varsles automatisk ved brann, innbrudd eller lekkasjer - noe som vil kunne redusere skadeomfanget. På denne måten er hjemmet og/eller fritidsboligen din sikret også når du ikke er tilstede.
Det er vanlig at alarmselskapene gir deg et klistremerke med logoen sin på. Det har vist seg som en effektiv avskrekkende advarsel når det henges synlig på utsiden av boligen.
Røykvarslere gir iblant feilalarmer. Det kan skyldes støv, damp, gass fra maling eller lakk, at den er for gammel eller trenger nye batterier. Løsningen kan da være å støvsuge apparatet forsiktig, flytte røykvarsleren litt bort fra steder hvor det oppstår damp, ufarlig gass eller er større temperaturforandringer, eller å skaffe nye varslere.
Hele ti prosent av Norges innbyggere har røykvarslere som ikke fungerer. Det utgjør en sikkerhetsrisiko i seg selv. Samtidig kan du få avkortning på forsikring din etter en brann dersom det viser seg at batteriene i varsleren ikke virket og skulle være byttet ut. Det er også viktig å skifte ut apparatene når produktets levetid nærmer seg slutten. En røykvarsler varer gjerne i cirka ti år.
For at et alarmsystem skal være verdt pengene, bør du altså sørge for at apparatene fungerer som de skal. Eventuelt kan du, ved å betale en viss sum hver måned, overlate mye av denne jobben til en alarmekspert.
Gjør smarte boligvalg