Vil du vite mer om takstein med solceller? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om takstein med solceller, inkludert priser, muligheter for å få statsstøtte ved kjøp av solcelletakstein, hvordan norske solforhold spiller inn, og mye mer. Solcelletakstein fungerer på samme måte som vanlige solcellepanel, men utgjør en naturlig del av taket ditt. Vet du hvilke alternativer som finnes for deg som ønsker å benytte deg av solenergi? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Takstein med solceller fungerer på samme måte som de mer kjente solcellepanelene. Den største forskjellen mellom solcelletakstein og solcellepanel er knyttet til selve monteringen. Et solcellepanel er festet til et eksisterende tak, mens solcelletakstein er en del av takets konstruksjon og erstatter funksjonen til vanlig takstein. Solcelletakstein består av solceller som skaper et elektrisk felt når de utsettes for sollys, og dette gir elektrisk energi som kan brukes til boligen.
For at solcelletaksteinen skal fungere, må det installeres en inverter som omgjør energien i solcellene til elektrisitet. Hvor mye energi som kan utvinnes ved bruk av solcelletakstein kommer an på hvor mye sollys taksteinen utsettes for. Dette er naturlig nok knyttet til klimaet og geografien i området der du bor. Det innebærer at solfylte dager er mer energieffektive enn dager med skyer. Selv om de beste solcellepanelene gir litt mer strøm enn de mest effektive solcelletaksteinene, trenger ikke forskjellen å være betydelig. Med solcelletakstein kan man ifølge produsentene utnytte plassen på taket enda mer effektivt, slik at du får plass til enda flere solceller sammenlignet med hva du hadde fått med solcellepanel.
Solcelletakstein er nokså nytt på markedet og derfor er de foreløpig dyrere enn vanlig solcellepanel. Siden takstein må ligge i en bestemt vinkel som passer til takkonstruksjonen, kan det noen ganger være vanskelig å optimalisere effektiviteten med solcelletakstein. Dette i motsetning til solcellepanel som en kan justere på en slik måte at de fanger opp mest mulig sollys. Likevel er solcelletakstein en god kilde til fornybar energi, særlig i de deler av landet der en finner mest sol. I tillegg er solcelletakstein et mer visuelt attraktivt alternativ til solcellepanel. Det skyldes at solcelletakstein er en del av takets design og ikke installeres på toppen av vanlige takstein. Det finnes mange pene solcelletakstein å velge mellom og noen typer er veldig like på skifer. Merk imidlertid at solcelletakstein har dårligere effekt enn solcellepanel, men er også dyrere. Det er som sådan et solcellealternativ som passer de som er særlig opptatt av estetikk best.
Takstein med solceller har en forventet levetid på omtrent 40 år, og etter 25 års levetid skal de kunne yte minst 80%.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen for takstein med solceller er høyere enn for solcellepanel. Det er flere grunner til det. Takstein med solceller er av nyere teknologi og det er mindre konkurranse på markedet. I tillegg er arbeidet med montering av solcelletakstein mer omfattende enn det er for montering av solcellepanel. Vanligvis legges takstein med solceller når en skal erstatte et eksisterende tak eller når en skal bygge et nytt hus.
Det er vanskelig å beregne hvor mye det vil koste å legge et nytt tak med solcelletakstein fordi tak er forskjellige. Størrelsen på taket ditt vil være en av de aller viktigste prisfaktorene. Jo større tak, desto mer takstein trenger du. Det er prisforskjeller mellom ulike leverandører og ulike typer solcelletakstein, men som regel vil det koste mellom 4.000 og 5.000 kroner per kvadratmeter når en legger sammen alle kostnader. Det vil si selve taksteinen, montering, el-installasjon og mva. Dette prisestimatet tar også høyde for at du innvilges statsstøtte fra Enova.
Prisen for solcelletakstein må også sees i sammenheng med potensielle innsparinger knyttet til lavere strømutgifter. Solcelletakstein hos de ulike leverandørene gir ulike mengder strøm og derfor kan det fort bli lønnsomt i det lange løp å betale litt mer for solcelletakstein som er i stand til å produsere mer strøm. Hvor mye strøm som kan produseres avhenger solcelletaksteinen og solforholdene der du bor. Det er lurt å ta i bruk leverandørenes tilbud om befaring slik at du kan få gode tips om hvilke alternativer som egner seg best på ditt tak spesifikt. Selv om det også vil være umulig for leverandørene å gi 100% presis informasjon om fremtidig strømproduksjon og lønnsomhet, vil du kunne rådføre deg med fagfolk som jobber med solcelletakstein hver dag.
Det lønner seg alltid å sjekke prisene og hente inn tilbud hos flere enn en leverandør. På den måten kan du sammenligne alternativene dine både hva gjelder pris og kvalitet. Har du venner eller bekjente som har takstein med solceller, kan det lønne seg å spørre dem om anbefalinger.
Det mest åpenbare alternativet til takstein med solceller er solcellepanel. Solcellepanel er et noe rimeligere alternativ som kan være mer attraktivt hvis du ikke ønsker å investere alt for mye i prosjektet. Ved et sammenlignbart effektnivå, vil solcellepanel koste rundt 20 - 30% mindre enn solcelletakstein. Hvis du skal installere solcellepanel, vil panelet festes på toppen av et eksisterende tak. Om du planlegger å bytte ut hele taket eller hvis du holder på å bygge et nytt hus, så vil det faktisk være billigere å velge solcelletakstein fordi solcelletakstein integrerer funksjonen til vanlig takstein og utvinning av solenergi i ett. Skal du erstatte hele taket og deretter legge på solcellepanel, må du regne med kostnaden både for vanlig takstein og selve solcellepanelet. Hvis du derimot vil beholde det eksisterende taket, og bare installere et solcellepanel på toppen, så vil dette være rimeligere enn å legge nytt tak med solcelletakstein.
Selv om det blir stadig mer vanlig å ha solcellepanel på taket, er det enda mange som ikke liker måten det forandrer husets utseende på. Dette er en av grunnene til at takstein med solceller er bedre egnet alternativ for mange. Både solcellepanel og solcelletakstein er designet for å tåle kraftig uvær i form av vind, regn, snø og hagl, og begge har en forventet levetid på over 25 år. Selv om vi ikke har hatt solcelletakstein lenge nok til å vite nøyaktig hvor lenge de er i stand til å produsere strøm, antas det at solcelletakstein kan gjøre dette minst like lenge som solcellepanel.
Solcellepaneler har vært på markedet mye lengre, og derfor finnes det mange flere produsenter som tilbyr et variert utvalg. Dette er en av grunnene til at solcelletakstein fortsatt koster litt mer enn solcellepanel, men forskjellene er i ferd med å jevne seg ut. Det samme kan sies om ytelse. De beste solcellepanelene er i stand til å produsere noe mer strøm enn solcelletakstein, men teknologien er i stadig utvikling og forskjellene er ikke så veldig store lengre.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Ved anskaffelse av takstein med solceller, kan du ha rett på støtte fra Enova. Enova gir støtte til privatpersoner som iverksetter klimavennlige energitiltak i hjemmet, inkludert installering av solceller for strømproduksjon. I dag gir Enova en grunnsats på 7.500 kroner for anskaffelse av solcelletak, i tillegg til en sats på 1.250 kroner for hver installerte effekt (opptil maksimalt 20 kW). Det innebærer at du kan få så mye som 32.500 kroner dersom du installerer solcelletak med en effekt på 20 kW eller mer. Grunnsatsen på 7.500 kroner ble endret 1. juli 2021. Før det lå grunnsatsen på 10.000 kroner.
Enova har lagt opp til at det skal være enkelt å søke støtte til klimavennlige tiltak. Derfor trenger du bare å registrere solcelleanlegget ditt på Enova så fort anlegget er ferdig montert og du har mottatt faktura fra leverandøren. Pengene betales vanligvis ut i løpet av en uke.
Vilkårene for å få innvilget støtte fra Enova, er at solcelleanlegget har blitt montert av fagfolk i løpet av de siste 12 månedene, at det er installert på en helårsbolig eller fritidsbolig i Norge som du eier, at anlegget produserer elektrisitet ved å bruke en fornybar energikilde og at anlegget kobles til strømnettet.
Solforholdene der du bor, vil avgjøre hvor mye strøm som kan produseres av solcellene. Selv om vi ikke har like mye sol i Norge som i mange andre europeiske land, er likevel solforholdene gode nok til å kunne bruke solcelletak. Faktisk er solceller enda mer effektive i strømproduksjonen når solcellene er kalde. Mesteparten av strømproduksjonen foregår på årstidene med mest sol. Derfor vil solcelletaksteinen produsere mye strøm om våren og sommeren, men nokså lite i januar og februar. Det skyldes at solen ikke står høyt nok på himmelen i disse månedene.
Solforholdene varierer også innad i Norge. Mest sol vil man få på Sør- og Østlandet. Selv om du ikke kan forvente like mye sol om du bor vest eller nord i landet, er likevel solforholdene gode nok. Det er minst like viktig å se på husets omgivelser når du vurderer solforholdene der du bor. Høye bygninger, fjell eller trær kan skyggelegge deler av taket, enten hele dagen eller på enkelte tidspunkter. Dersom noen områder av taket er skyggelagt, vil det bli lagt takstein med inaktive solceller på det området. For å finne ut hvordan solforholdene er der du bor, kan du søke opp adressen din på et digitalt solkart på nettet. Flere aktører har solkart på nettsidene sine, og her kan du se hvor godt solceller egner seg for akkurat ditt tak.
I tillegg til at vi har mindre sol i Norge sammenlignet med mange andre land, har vi også mer uvær. Vintrene er lange og man må regne med store mengder snø, regn og hagl. Det er imidlertid ingen grunn til å bekymre seg for det. Takstein med solceller er testet for nordisk klima og er svært motstandsdyktige. Snø vil for det meste skli rett av og solcellene vil vaske seg selv i løpet av de første 12-13 årene. Du trenger altså ikke bruke mye tid og krefter på vedlikehold, selv om det kan være nødvendig å spyle av støv eller skitt som samler seg opp over lengre perioder.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det å gå til innkjøp av solcelletak er en kostbar investering som du bør tenke nøye gjennom på forhånd. Du må vurdere hva som det beste alternativet for akkurat din bolig og hva du selv ønsker. For å gjøre valget enklere, bør du tenke over følgende:
Når en skal legge nytt tak: Takstein med solceller er sjeldent det beste alternativet dersom du allerede har et vanlig tak du er fornøyd med. Takstein med solceller kan ikke installeres på toppen av vanlig takstein. Hvis du ønsker å beholde det eksisterende taket, bør du installere solcellepanel. Takstein med solceller er imidlertid et godt alternativ dersom du skal bytte hele taket eller hvis du skal legge tak i forbindelse med bygging av ny bolig. Solcelletakstein er nesten usynlige og dette er den viktigste fordelen med denne teknologien. Man slipper å dekke til taket med store solcellepaneler, da solcellene er integrert i pene takstein. Derfor er solcelletakstein valget for deg som er særlig opptatt av estetikk.
Tenk langsiktig: Når en går til anskaffelse av takstein med solceller, må en ut med en stor sum i det man kjøper solcelletaket. De økonomiske besparelsene kommer først etter at taket er installert, når solcellene begynner å produsere strøm. Derfor er solenergi vanligvis et godt valg som en langsiktig investering. Hvis du vurderer å flytte snart eller i løpet av de neste årene, er det sannsynligvis ikke lønnsomt for deg å kjøpe solcelletak. Riktignok vil et solcelletak bidra til at prisen på boligen øker, men prosjektet blir enda mer lønnsomt dersom du skal bo i huset på lang sikt, slik at du med tiden kan dra nytte av reduserte strømutgifter.
Undersøk markedet: Siden takstein med solceller er relativt nytt på markedet, er det foreløpig få leverandører og konkurransen er nokså beskjeden. Hvis du bestemmer deg for å kjøpe, er det likevel viktig at du gjør grundige undersøkelser av alternativene. Da kan du sammenligne ulike takstein med solceller hos forskjellige leverandører, og du unngår å betale mer enn nødvendig.
Gjør smarte boligvalg