Vil du vite mer om solcelletak? I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite om solcelletak og hvorfor det er gunstig, inkludert priser og viktige prisfaktorer, hvordan du går frem for å kjøpe et slikt tak, hvordan norske solforhold påvirker effektiviteten og mye mer. Solcelletak er et miljøvennlig alternativ som gir huset ditt et stilig ytre og lar deg produsere din egen strøm. Vet du hvordan du kan få statsstøtte til kjøp av solcelletak? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene når du skal kjøpe solcelletak.
Solenergi er en fornybar energikilde som verken produserer klimagasser eller forurenser vannkilder. Installering av solcelletak bidrar til å redusere karbonutslipp og strømkostnader. Hvis du ønsker å spare miljøet ved å produsere din egen strøm, har du kanskje vurdert å skaffe deg solcelletak. I tillegg til å spare miljøet, kan du på lang sikt spare penger på lavere strømutgifter, og moderne løsninger gjør at taket dessuten får et pent ytre. Et solcelletak fanger opp solstråler og omgjør energien til elektrisitet. Mengden strøm du kan produsere avhenger derfor at hvor stor del av taket du dekker med solceller, hvordan værforholdene er der du bor og om store deler av taket ditt utsettes for solskinn.
De som ønsker å benytte seg av solenergi, kan velge mellom vanlig solcellepanel eller solcelletakstein. Fordi disse er miljøvennlige alternativer som på sikt kan gi økonomiske fordeler, blir solcellepanel og solcelletakstein stadig mer populært på norske hus. De fleste har hørt om solcellepanel, mens solcelletakstein ikke er like utbredt enda. Solcelletakstein ser ut som vanlig takstein, men de har integrerte solceller som lar taket utnytte solenergi på samme måte som et solcellepanel, samtidig som taket bevarer sitt pene utseende.
Solcellepanel og solcelletak fås i ulik kvalitet og mengden strøm de er i stand til å produsere vil variere mellom ulike typer og produsenter, samt hvor gode solforhold det er der du bor. Likevel vil de mest effektive solcellepanelene kunne gi noe mer strøm enn solcelletakstein. I følge produsentene er det imidlertid mulig å utnytte plassen på taket bedre dersom du installerer solcelletakstein, slik at du dermed får plass til flere solceller enn du ville fått med vanlig solcellepanel. På den måten kan den totale produksjonen av strøm bli høyere med solcelletakstein, selv om et solcellepanel gir noe høyere watt peak per kvadratmeter. Både solcelletak og solcellepanel har en forventet levetid på rundt 40 år og skal yte minst 80% etter 25 års levetid.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen for et solcelletak vil avhenge av flere ulike faktorer. Likevel ser vi at prisen vanligvis ender et sted mellom 2.500 og 4.000 kroner per kvadratmeter. Dette prisestimatet inkluderer alt du betaler for, inkludert merverdiavgift, el-installasjon og ferdig montering. I tillegg er det trukket fra et støttebeløp som du kan få fra det statlige organet Enova ved installering av solcelletak.
Siden prisen varierer i forhold til antall kvadratmeter, vil størrelsen på taket ha stor betydning for hvor mye du til slutt ender opp med å betale. I tillegg ser vi at det er vesentlige prisforskjeller mellom ulike leverandører av solcelletak. For å oppnå en god pris, vil det altså lønne seg å sjekke prisene hos flere leverandører før du gjør ditt endelige valg.
Når en skal installere et solcelletak, er det naturligvis også viktig å vurdere prisen opp mot effekten på solcelletaket og potensielle innsparinger i strømutgiftene. For eksempel ser vi at solcelletak fra leverandøren Otovos koster omtrent 1.500 kroner mer per kvadratmeter sammenlignet med solcelletaket fra Sun-Net. Samtidig skal Otovos' solcelletak være i stand til å gi omkring 30% mer strøm enn det fra Sun-Net. Dermed er det sannsynlig at de reelle prisforskjellene mellom de to leverandørene i realiteten er mye mindre.
Hvis vi sammenligner prisene for solcelletak med prisene for vanlig solcellepanel, ser vi at solcellepanel er 20 til 30% rimeligere ved sammenlignbart effektnivå. Men hvis du har planer om å legge et helt nytt tak på huset ditt og i den forbindelse vurderer å gå over til solenergi, må du også ta kostnadene for vanlig takstein i betraktning. Med solcellepanel trenger du også vanlig takstein til huset ditt. Legger vi sammen prisen for både solcellepanel og takstein, vil den totale prisen ende opp rundt 4.500 kroner per kvadratmeter. Legger du solcelletak med solcelletakstein i stedet, trenger du ikke vanlig takstein i tillegg, og prisen vil derfor være lavere enn prisen for både solcellepanel og vanlig takstein. Derfor kan vi si at det lønner seg å velge solcelletakstein dersom du skal erstatte et vanlig tak, men at det sannsynligvis er noe rimeligere å installere solcellepanel dersom du bare skal installere dette på et eksisterende tak.
Enten du skal kjøpe solcellepanel eller solcelletakstein, er det viktig at du finner en seriøs leverandør. Aller helst bør leverandøren ha en viss mengde erfaring på markedet. For å finne en god leverandør, kan det lønne seg å søke etter referanser på nettet eller spørre venner og bekjente som har kjøpt solcellepanel eller solcelletakstein. Ved å kontakte aktuelle leverandører, vil du få informasjon om hvilke muligheter som finnes der du bor, hvilke produkter som kan være aktuelle for deg, og dere kan utvikle en fremdriftsplan sammen.
På noen tak er det enkelt å legge solcelletakstein, mens på andre kan det være nødvendig med en befaring i forkant. Skal du finne en leverandør av solcellepanel, bør du sjekke hvor lang garanti som gis hos de ulike leverandørene. Det er vanlig å garantere en levetid på 25 år. I kontakt med leverandøren bør du dessuten finne ut nøyaktig hva som inkluderes i tilbudet du får, slik at du unngår ubehagelige overraskelser i etterkant.
Mange lurer på om det er mulig å spare penger ved å installere et solcellepanel selv. Dette er mulig dersom du skal installere et lite solcellepanel som ikke skal kobles til strømnettet, men hvis du skal koble deg på strømnettet, kreves det at må anlegget installeres av en godkjent elektroinstallatør dersom du skal få statsstøtte fra Enova. I tillegg vil du kunne føle deg trygg på at alt er gjort riktig hvis du overlater jobben til profesjonelle.
Når det gjelder solcelletakstein, er det foreløpig nokså få leverandører i Norge.
Nedenfor kan du lese om aktuelle aktører som leverer solcelletakstein:
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Når du installerer solcellepanel eller solcelletak, kan du få statsstøtte fra Enova. Enova er et statlig organ som gir økonomisk støtte til miljøvennlige tiltak. Installering av solcelletak går under kategorien for el-produksjon og støttes per i dag med 7.500 kroner i fast støttesats, og i tillegg 1.250 kroner per installerte effekt opp til 20 kW. Satsen på 7.500 kroner lå tidligere på 10.000 kroner, men ble redusert fra 1. juli 2021.
For å få støtten fra Enova må installasjonen utføres av et registrert firma og anlegget må være kjøpt i løpet av de siste 12 månedene. I tillegg må du kunne dokumentere kostnadene knyttet til installasjonen i henhold til norsk lov. Det maksimale beløpet du kan få i støtte kommer da på 32.500 kroner hvis du installerer 20 kW eller mer. Dette er en markant økning fra tidligere. Det er også mulig å få enda mer i støtte fra Enova dersom du kombinerer tiltaket med installasjon av andre miljøvennlige tiltak, for eksempel solfangere.
Hvis du ønsker å søke om støtte fra Enova, kan du benytte søknadsskjemaet på deres hjemmeside.
Mange tror at solforholdene i Norge er for dårlige til å ha solcelletak, men det er faktisk mer enn nok sol her til lands. Siden Norge er et langstrakt land med store variasjoner i værforhold, vil det naturlig nok være noen forskjeller mellom de ulike landsdelene. Mest sol finner man på Sør- og Østlandet, men det er fullt mulig å få mye ut av et solcelletak dersom man bor på i vest eller i nord. Det skal også sies at solcellene er mer effektive i Norge enn i mange Sør-Europeiske land fordi solcellene får mer effekt i kaldt vær. Mesteparten av strømproduksjonen (omkring 90%) skjer i månedene mellom februar og november, mens solen står for lavt på himmelen i desember og januar til å kunne forvente mye produksjon.
I Norge har vi også mer snø, vind og regn enn mange andre land, men siden solcelletak og solcellepaneler er robuste og motstandsdyktige, vil de tøffe værforholdene sjeldent være noe problem. Solcelletak som selges på det norske markedet har blitt grundig testet for nordiske forhold og de fleste har en garanti på 25 år. I løpet av de første 12 til 13 årene, vil cellene vaske seg selv. Derfor er det sjeldent behov for vedlikehold. Unntaket er hvis det har vært nedbør i lange perioder og større mengder skitt og støv samles opp. Da kan det være nødvendig å spyle dem litt. Når det gjelder snø, vil denne stort sett skli av.
Når du vurderer værforhold og konsekvensene, dette har for effektiviteten av et solcelletak, må du også ta i betraktning husets omgivelser. Dette gjelder særlig dersom det er fjell, trær eller høye bygninger som skyggelegger hele eller deler av taket ditt. Når en legger solcelletak, vil solcellene plasseres på områder som er godt egnet for strømproduksjon, mens inaktive solcelletakstein kan legges på skyggesiden. For å få vite mer om solforholdene der du bor, kan du skrive inn adressen din i en av de mange solkartene som finnes på nettet. Da kan du blant annet finne ut hvor godt egnet solceller er for akkurat ditt tak.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Til slutt har vi samlet noen gode råd til deg som vurderer å skaffe soltak:
For at du skal gjøre et godt kjøp, er det viktig at du vurderer de ulike mulighetene opp mot hverandre. Her er det mange faktorer som spiller inn. Hvis du allerede har et tak du er fornøyd med, er det sannsynligvis billigere å kjøpe solpanel. Skal du derimot legge et helt nytt tak eller legge solcelletak i forbindelse med bygging av et nytt hus, vil det lønne seg å kjøpe et tak med solcelletakstein. Er annet viktig moment er solforholdene i det området der du bor. Hvis taket eksponeres for store mengder sol over lengre perioder, vil du kunne få mer ut av solcelletaket ditt og investeringen kan være enda mer lønnsom. Husk at pris ikke er alt. Mange foretrekker også å betale litt ekstra for et tak med solcelletakstein fordi det gir et penere ytre sammenlignet med solcellepanel.
Før du bestemmer deg for å bruke en leverandør, er det lurt å sjekke alle mulighetene som finnes på markedet. Hent inn pristilbud fra flere aktører og finn ut hvem som har den beste kombinasjonen av pris og kvalitet. Husk å få en oversikt over alt som inkluderes i pristilbudet slik at du sammenligner pris på riktig grunnlag. Det er også lurt å søke opp referanser på nett eller å spørre bekjente som tidligere har kjøpt solcelletak, slik at du øker sjansene dine for å finne et godt solcelletak som du kan være fornøyd med i mange år fremover.
Hvis du produserer mer strøm enn du har bruk for selv, kan du selge den overflødige strømmen til en strømleverandør knyttet til nettet ditt. Slik kan du tjene penger på overskudd og du kan kjøpe strøm av leverandøren i tider hvor produksjonen ikke er tilstrekkelig.
Gjør smarte boligvalg