Vil du vite mer om solcellepanel til hytta? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan du får solceller på hytta, inkludert hvilke ulike typer som finnes, hvilke priser du kan regne med, hvor gunstige solforholdene i Norge er for solcellepanel, og mye mer. Solcellepanel på hytta gir deg gratis og fornybar strøm uten at du må koble deg til strømnettet. Vil du skaffe strøm til en hytte som ligger “der ingen skulle tro at noen kunne bo”? Hvordan kan du sikre deg billige strømtilbud utenfor kraftnettet, eller bare lavere strømutgifter generelt? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Det stilles stadig høyere krav til komfort på hytta, og det er dermed stadig flere som forventer at hytta de skaffer seg, har strøm. Ettersom rundt 25 % av hyttene i Norge ligger utenfor strømnettets rekkevidde, og ettersom strømnettet i hytteområder ikke er dimensjonert for strømbruk tilsvarende primærboliger, er det behov for andre strømkilder. Enten du vil skaffe strøm til din avsidesliggende hytte eller kun ønsker mer miljøvennlig eller billig strøm, så forteller denne guiden deg alt du trenger å vite.
Solceller forsyner hytta med strøm ved å konvertere sollys til energi. Denne energiforsyningen er ren og fornybar så vel som gratis. Installering av solcelleanlegg er derimot ikke gratis. Solceller er likevel en investering som kan betale seg. Helårsboliger vil tjene tilbake investeringen over tid, rundt 17 år, men hvorvidt solceller på hytta vil betale seg er mer usikkert. Selv om man er koblet til strømnettet, og da får lavere strømutgifter samt muligheten til å selge overskuddsstrøm, vil det fortsatt ta en god stund før solcellene har betalt seg. Er man ikke tilkoblet strømnettet, tjener man lite på å anskaffe solceller rent økonomisk. Man får imidlertid ren energi på hytta, og den velferd det medfører, vil for mange være godt verdt investeringen.
Hvor stort, og hvor dyrt, anlegg man trenger, vil avhenge av strømbehov og ønsker. Vil man bo tilnærmet likt som man gjør hjemme, er det behov for et stort anlegg. Ønsker man kun å sette på kaffetrakteren og kjøre vaskemaskinen i ny og ne, trenger man kun et mindre anlegg.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Et solcelleanlegg med solcellepaneler kan koste alt fra 10.000 kroner til 250.000 kroner. Prisen avhenger av hvor stort anlegg du ønsker. Hvor stort anlegg du burde kjøpe, avhenger av ditt strømbehov og hva slags hytteliv du foretrekker. Et spartansk hytteliv trenger ikke så stort anlegg, noe som kan være veldig rimelig, mens et moderne hytteliv er mer strømkrevende og vil kreve et mer kostbart anlegg. Er du koblet til strømnettet, trenger du ikke et anlegg som dekker hele behovet. Du vil da kunne veksle automatisk mellom egenprodusert strøm og kjøpt strøm ved behov. Du må i så fall vurdere hvor stor andel av strømforbruket ditt du ønsker at anlegget skal dekke.
Du kan for øvrig tjene penger på strømmen du produserer dersom hytten er koblet til strømnettet. Ved å opprette en plusskundeavtale med strømleverandør, kan du selge overskuddsstrøm på strømnettet. Om sommeren er det sannsynlig at du kommer til å produsere mer strøm enn du trenger, og du kan da tjene noen kroner.
Hvis du ikke er koblet til strømnettet, men vil være det, må du være forberedt på å betale for dette. Du må betale et anleggsbidrag som skal dekke kostnaden for å koble deg til strømnettet. Hvor dyrt dette blir, vil blant annet avhenge av hvor hytten ligger og fremkommeligheten.
Det finnes hovedsakelig tp måter å installere solceller - man kan installere dem som panel som enten plasseres over eksisterende taktekke eller integrert i det, eller som solcelletakstein. Sistnevnte er solceller som er integrert i selve taksteinen, også kalt solcelletakstein. Både integrerte panel og solcelletakstein fungerer som et eget, strømproduserende taktekke, men det krever derfor at man må rive og legge nytt tak. Solcelletakstein ser ut som sort takstein, og taket ditt vil derfor skiller seg lite ut fra andre typer tak. Integrerte panel ligger fordypet i taket, blant vanlig takstein, og er også mer diskré enn de klassiske solcellepanelene, men både solcelletakstein og integrerte panel er en del dyrere enn å montere paneler over eksisterende tak.
Å dekke et standard hustak med utenpåliggende solcellepanel koster gjerne rundt 150.000 kroner. Solcelletakstein koster omtrent 4.000 kroner per kvadratmeter, noe som tilsvarere en økning på rundt 2.000 kroner fra vanlig takstein. Disse prisene vil kunne variere. Merk at solcelletakstein har dårligere effekt enn både solcellepaneler, og det er effekten som gjelder dersom investeringen skal lønne seg.
Dersom du skaffer solceller til en hytte utenfor strømnettet, slipper du å betale nettleie. Ettersom du er selvforsynt med strøm, og ikke benytter deg av strømnettet, trenger du heller ikke å betale for det.
Installering av solcellepanel går forholdsvis raskt. Det tar vanligvis 1-2 dager. Det finnes for øvrig rammer man kan benytte dersom man skal legge solcellepaneler over torvtak. Hvis du ønsker å tjene penger på overskuddsstrøm gjennom en plusskundeavtale, er en av kravene at el-installasjonen utføres av profesjonelle. Dette er altså ikke noe du kan gjøre selv. Enova stiller videre krav til at installasjonen utføres av en registrert virksomhet dersom man vil motta støtte.
Det er gjerne enklest å anskaffe solcelleanlegg gjennom strømleverandør, dersom du har mulighet til dette. De vil velge ut erfarne og gode håndverkere til å utføre monteringen samt stille med rådgivning hele veien. Hvorvidt strømleverandøren tilby dette, vil for øvrig variere fra leverandør til leverandør. Du kan også kontakte en solcelleleverandør direkte. Pass i så fall på at du får tilbud fra flere slik at du kan sammenligne pris og tjeneste. Det er mulig billigere solceller har dårligere effekt enn de dyrere, og du må da vurdere hvor mye du er villig til å investere for å få bedre solceller. Bedre solceller betyr bedre strømavkastning.
Før du skaffer deg solceller, burde du undersøke hvor effektivt og lønnsomt anlegget vil være. Dette gjør du ved å sjekke solforhold der du har hytte, og hvor du kan plassere solcellepaneler. Dersom hytten er bortgjemt i trær eller omringet av høye fjell, kan det være at solceller ikke er den beste ideen for deg. Solcellepanel kan monteres på vegger så vel som tak, og det gjelder å evaluere hvor solforholdene er best. Skråtak fungerer fint selv om nordvendte tak ikke er optimale. Vinkel har også en del å si, men flate tak kan produsere godt med strøm de også.
Komfortkrav til hytte kan være veldig forskjellige fra person til person. Noen ønsker godt med varmtvann, oppvaskmaskin og vaskemaskin, tv og alt man er vant til hjemme. Andre foretrekker at hytten har hverken vann eller elektrisitet slik at man kan nyte et tradisjonelt og begrenset hytteliv. I tillegg finnes det en rekke mennesker som ligger mellom disse to ytterpunktene. Når man utreder mulighet for å skaffe solcellepanel, burde man finne ut hvor man befinner seg på denne skalaen. Har du kun behov et lite behov for elektrisitet, trenger du kanskje bare et lite anlegg. Har du et større behov, trenger du et større anlegg. Dersom behovet for strøm er stort, burde man nok også vurdere å velge en hytte som er tilknyttet kraftnettet i stedet.
Ved å regne på hvor mye strøm man bruker, kan man finne ut hvor stort solcelleanlegg man trenger. Et solcellepanel produserer vanligvis mellom 700-1.000 kWh per kWp per år. Til sammenligning er det vanlig med 16 til 32 solcellepaneler for eneboliger i Norge. En hytte har ikke samme energibehov og trenger derfor ikke fullt så stort anlegg. Igjen, dette avhenger av strømforbruk og hvilket komfortnivå man ønsker på hytta.
Husk at dersom du velger et mindre anlegg, må du være bevisst på hva du bruker av strøm. Du må passe på å ikke bruke unødvendig strøm og tenke deg om to ganger før du plugger noe i stikkontakten.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er ikke så lenge siden at hytteeiere ikke fikk støtte fra Enova for installering av solcelleanlegg. Før var støtten forbeholdt helårsboliger ettersom det var der Enova mente tiltaket fikk størst effekt, men i 2018 ombestemte de seg. Nordmenn forventer stadig mer av hytta, og mange setter krav til komfort som er på et nivå til det de er vant med til hjemme. Dette skaper naturligvis et større strømbehov, og strømnettet i hytteområder belastes i større grad. Det er gjerne behov for mye strøm samtidig, mange reiser til sine respektive hytter samtidig for ferier eller helger. Dette kan medføre strømbrudd. For å kompensere for dette og tilby støtte til flere, kan hytteeiere få støtte til anskaffelse av solceller samt en rekke andre miljøvennlige tiltak.
Med støtte nå tilgjengelig for fritidsboliger, kan du få inntil 32.500 kroner dekket av Enova ved installering av solcelleanlegg. Du kan få 7.500 kroner for selve anlegget og deretter 1.250 kroner per kW installert effekt opp til 20 kW. Dersom du velger å installere solfangere fremfor solceller, kan du få inntil 10.000 kroner i støtte.
Hvis du ønsker å søke om statsstøtte fra Enova, kan du benytte søknadsskjemaet på deres hjemmesider.
Dersom du installerer solcelleanlegg for en fritidsbolig som ikke er koblet til strømnettet, får du dessverre ikke støtte av Enova. For å få støtte må du være en plusskunde, og da må du være tilkoblet strømnettet. Dette er fordi Enova vil forsørge at all energien som produseres benyttes og ikke går til spille, noe som vil kunne skje om sommeren. Med en plusskundeavtale og tilkobling til strømnettet ville denne strømmen blitt solgt videre og brukt av andre.
Enova mener at uten et plusskunde forhold vil for mye strømproduksjon være bortkastet, og har derfor valgt å ikke støtte fritidsboliger utenfor strømnettet. Dersom solenergi er din eneste energikilde, og du ikke kobler deg til strømnettet, får du ikke støtte fra Enova. Det betyr dessverre at installering av solceller blir dyrere. Man burde derfor være enda nøyere med hvor mye strøm og hvor stort anlegg man egentlig ønsker.
Det kan også være en idé å vurdere å koble seg til strømnettet, men dette vil naturligvis medføre en større kostnad. Ikke bare må man begynne å betale nettleie, men man må også betale for at nettselskapet skal koble hytten til strømnettet. Hvor dyrt det blir, vil avhenge av hvor hytta ligger samt fremkommelighet.
Norge er et kaldt land, men kalde temperaturer er faktisk ypperlige for å få best mulig effekt fra solcellene. Solforholdene til Norge er mer enn gode nok for solceller til tross for hva mange kanskje tror. Mørketiden er naturligvis ikke helt optimal, men en kald og klar påskedag i Norge utgjør perfekte forhold for strømproduksjon.
Mesteparten av strømproduksjonen i året vil foregå mellom februar og november. Mellom mai og juli produseres mest, og man vil mest sannsynligvis produsere mer enn man trenger da. Om vinteren, mellom november og februar, produseres det derimot lite strøm.
Når solen kommer seg tilbake høyt opp på himmelen i mars, er imidlertid strømforholdene ypperlige. Dette er fordi effekten til solceller faktisk øker desto kaldere det er, og snøen reflekterer sollys som gjør at man får enda mer ut av solen. Dette gjelder for øvrig ikke snøen som legger seg på panelene - disse svekker helt klart effekten. Likevel, ettersom det er så liten energiproduksjon mens det er mest snø, er ikke måking noe man trenger å styre så mye med. Det finnes for øvrig solceller som har en snøsmeltende funksjon.
Selv om solen skinner bra i vårt kalde land, er fortsatt lokale forhold viktig for energiproduksjon. Det er med andre ord viktig å forsikre at hytten egner seg for strømproduksjon og at solforholdene er tilstrekkelige der hytta ligger.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Solenergi er et felt i rask vekst og teknologien utvikles stadig. Per i dag konverterer solceller som nordmenn har tilgang til kun 15-20 % av sollys til energi. Jo bedre solceller, desto større strømproduksjon, hvilket vil si at solceller kun kommer til å bli mer lønnsomme med tid. I dag er batterier som kan lagre tilstrekkelig med strøm helt til vinteren svært dyre. Disse vil bli både bedre og rimeligere med tid, og dermed også et realistisk alternativ for privatpersoner.
Dette vil være særlig gunstig for hytter som ikke er koblet til strømnettet. Batteriene lades mens man er borte, slik fungerer det i dag også, men det er begrenset med kapasitet på tilgjengelige batterier. I dag anbefales det ikke å bruke strøm fra solceller til oppvarming, selv om det er det som krever mest strøm. Dette er fordi det produseres lite strøm på den tiden av året man trenger det mest. Med gode batterier kan dette forandre seg. Det er likevel noen år frem i tid.
Gjør smarte boligvalg