Vil du vite mer om solcellepanel til campingvogn? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om solcellepanel til campingvogner, hvilke typer og varianter som finnes der ute, hvor mye det koster, hvordan solcellepanel fungerer under norske værforhold og mye mer. Solcellepanel kan være perfekt for deg som ønsker å dra på campingtur om sommeren og produsere din egen strøm underveis, til alt fra lading av mobilen til hjemmekontor-laptopen. Men vet du hva slags utstyr du trenger? Og hvilke solcellepanel produserer mest strøm? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Pleier du å reise på campingtur hver sommer, eller går du i tanker om å investere i en campingvogn? I så fall har du kanskje også vurdert å skaffe et solcellepanel til campingvognen for å produsere din egen strøm? På den måten slipper du å tenke på lading av campingvognen i forkant eller å finne en egnet plass for å lade batteriene underveis på turen. Det er mange gode grunner til å installer solcellepanel på campingvognen din. For det første sparer du penger ved å produsere din egen strøm fremfor å kjøpe strøm gjennom campingplassens strømnett. Du er også friere og mindre avhengig av ladeplasser når du produserer din egen strøm. Du slipper derfor å bekymre deg for å gå tom for strøm uansett om du er på camping i naturen eller i nærheten av en campingplass. Dessuten er det svært miljøvennlig å bruke naturlig energi fra solen fremfor å kjøpe vanlig strøm.
Et solcellepanel fungerer ved at det samler energi fra naturlig sollys og omdanner denne energien til strøm. Strømmen går så til en laderegulator. Laderegulatorens oppgave er å tilpasse spenningen på en slik måte at den kan lade et bilbatteri (12V-batteri). Strømmen som produseres, blir lagret i batteriet, slik at du kan bruke oppspart strøm på kvelden eller når det ikke er sol ute. I en campingvogn er man altså avhengig av å ha et solcellepanel, en laderegulator og et bilbatteri for å kunne produsere egen strøm. Dette til forskjell fra vanlige solcelleanlegg til hus, som gjerne er koblet til det faste strømnettet.
Solcellepaneler beregnet for campingvogn kommer i forskjellige størrelser med ulike mengder watt. Hvis du bare har behov for et lite system som kan gi litt avlastning, er det tilstrekkelig med 100 W solceller. Med et mellomstort system på 150 - 200 W solceller, kan du produsere brorparten av strømmen du trenger ved camping. Større system med opp mot 400 W kan produsere all strømmen du trenger ved camping og er også tilstrekkelig for å produsere egen strøm til hytta. Merk at du kan ha behov for større eller flere batterier hvis du skal bygge større solcellesystemer. Som regel bør man ha minst to batterier med 95 Ah.
Det er begrenset med plass på taket til en campingvogn sammenlignet med et hus. Dessuten kan det være vanskelig å utnytte plassen på taket på en god måte. Et alternativ er å kjøpe flere små solcellepaneler som kan kobles sammen. Solcellepaneler med 160 til 260 watt er de mest populære for campingvogner, da disse er passende for gjenstander som TV, radio, lading av telefon, et lite kjøleskap og belysning.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen for solcellepanel til campingvogn kan variere mellom alt fra 2.000 kroner til over 7.000 kroner. Flere faktorer er med på å avgjøre solcellepanelenes pris. Størrelsen på panelet, antall watt, teknologi og effektivitet er blant de viktigste faktorene som er av betydning for prisen. Som tommelfingerregel kan du regne omkring 2.500 til 3.000 kroner per kvadratmeter med solcellepanel, men prisen kan bli både høyere og lavere avhengig av hvilken teknologi som brukes og hvor mange watt det er snakk om.
Du bør først og fremst finne ut hvor mye strøm du trenger til campingvognen din. Dersom du bare har behov for litt støtteelektrisitet og avlastning, kan du velge et lite system som er rimeligere. Skal du produsere mesteparten av strømmen du bruker selv, trenger du sannsynligvis et mellomstort system med i underkant av 200 watt solceller og to batterier. Når du har funnet ut hva slags system du trenger, kan du kontakte aktuelle leverandører der du bor for å sjekke utvalget deres. Slik kan du også sammenligne priser og unngå å velge de aller dyreste leverandørene. Det er likevel viktig at du velger et solcellesystem av tilstrekkelig høy kvalitet med lang levetid. Derfor kan et dyrere alternativ ofte være en bedre investering på lang sikt, forutsatt at den høye prisen skyldes bedre kvalitet, noe som vanligvis er tilfellet.
Når du sammenligner produkter og priser, er det viktig at du finner ut hva som er inkludert i prisen. Du bør for eksempel sjekke om prisen bare inkluderer selve solcellepanelet eller om regulatoren også følger med. For større systemer kan det dessuten være behov for flere batterier. Batterikapasiteten bør være omkring 95 Ah for hvert batteri hvis du skal kjøpe et mellomstort eller stort solcellesystem. Ah står for amperetimer og brukes for å angi batteriets kapasitet. Prisen for slike batterier varierer normalt mellom 1.500 og 4.000 kroner. Siden arbeidet med å montere solcellepanel på campingvogn ikke involverer fast elektrisk installasjon til strømnettet, trenger du ikke å bruke en sertifisert elektroinstallatør. Noen foretrekker likevel å få hjelp til monteringen, noe som ofte kan være lurt, og da må man ta kostnaden for dette også med i beregningen.
Når man gjennomfører miljøvennlige energitiltak i hjemmet, er det gode muligheter for å få støtte fra staten. Det statlige foretaket Enova gir tilskudd til en rekke slike prosjekter, og mange har sikkert hørt at man kan få støtte fra Enova ved å installere solcellepanel på boligen. I utgangspunktet har man kun rett på slike tilskudd for tiltak i egen bolig. I 2018 ble støtteordningen utvidet til også å gjelde fritidsbolig, eller såkalt sekundærbolig. Dette inkluderer for eksempel hytta, men ikke campingvogn. Solcellepanel på campingvogn kobles ikke til et bestemt strømnett og omfattes derfor ikke av Enovas støtteordning for sekundærbolig.
Hvis du derimot planlegger å gå til anskaffelse av solcellepanel på boligen din eller på hytta, kan du benytte deg av Enovas støtteordning. Når det gjelder solcellepanel som går under kategorien "El-produksjon", kan man få opptil 32.500 kroner i tilskudd. Dette inkluderer 7.500 kroner til installasjonen av anlegget og 1.250 kroner per kW installert effekt inntil 20 kW. Det vil si at du kan få 25.000 + 7.500 kroner (32.500 kr) hvis du installerer solcellepanel med 20 kW effekt i hjemmet ditt. Merk at støtten likevel ikke kan overstige 35% av de totale kostnadene. Du kan lese mer om Enovas tilskudd til el-produksjon Enovas hjemmesider. For å få tilgang til støtten, må du først installere solcellepanelet på boligen din og ta vare på fakturaer. Deretter registrerer du prosjektet ditt hos Enova og sender inn all nødvendig dokumentasjon.
Mange kommuner og fylker har også ulike støtteordninger for miljøvennlige tiltak, og det kan derfor lønne seg å finne ut om disse lokale støtteordningene er bedre enn den som tilbys av Enova. Imidlertid er det slik at denne typen støtteordninger som regel bare omfatter tiltak som gjennomføres i hjemmet eller i fritidsboliger og ikke på campingvogner.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Norge er et land med lange og kalde vintre. Mange tenker derfor at solcellepanel ikke egner seg særlig godt for slike værforhold. Men i utgangspunktet er ikke kulden et problem. Solceller fungerer faktisk svært godt i kaldt vær, da omgivelsestemperaturen regulerer spenningen, som øker ved kalde temperaturer. Lav driftstemperatur kan dessuten motvirke slitasje og varmetap. Tilgangen til sol er viktigere enn selve temperaturen. Solcellepanel fungerer svært godt i kalde temperaturer forutsatt at panelet utsettes for nok sollys.
Snø trenger heller ikke være et problem, da denne smelter raskt eller enkelt kan fjernes ved behov. For de fleste er campingturer uansett mest aktuelt om sommeren, slik at snø sjelden vil by på utfordringer. Om sommeren har vi også mange soltimer og forholdene er derfor ideelle for solcellepanel på denne tiden av året. Siden batteriet samler opp elektrisiteten du produserer, kan du også bruke elektrisitet når solen går ned, men hvis det er dårlig vær i lengre perioder, må du regne med at strømproduksjonen blir nokså lav. Tilgangen til nok sollys er en faktor du bør ha i bakhodet hvis du vurderer å kjøpe solcellepanel til campingvognen. Du bør for eksempel vurdere om det er nok sol der du bor eller der du pleier å feriere når du er på campingtur.
Du kan til en viss grad kompensere for manglende sol ved å kjøpe et solcellepanel som er særlig effektivt og som kan gjøre bedre nytte av sollyset som treffer solcellene og dermed produsere mer strøm. De mest effektive solcellepanelene koster gjerne mer, men gir deg samtidig økt strømproduksjon. Generelt koster bærbare solcellepanel til campingvogn relativt lite sammenlignet med solcellepanelene man kjøper til boligen. Det skal derfor ikke så mye til for å tjene tilbake kostnaden for solcellepanelet med egen strømproduksjon.
Solcellepanel kommer i forskjellige typer og varianter. Noen er mer effektive og produserer mer strøm enn andre. Samtidig varierer de ulike typene solcellepanel i pris og utseende. De vanligste variantene er laget av silisium og har gjerne en aluminiumsramme. Disse kan vi dele inn i polykrystallinske solceller og monokrystallinske solceller. Førstnevnte består av flere silisiumkrystaller og er kjent for en spraglete blåfarge. Monokrystallinske solceller består bare av én silisiumkrystall-struktur og har gjerne svart farge. Dette øker solcellenes absorberingsevne. Solcellepanel med monokrystallinske solceller er mer effektive (18 til 23 prosent) enn polykrystallinske solceller (15 til 17 prosent) og koster som regel mer. Prosentene her viser til hvor mye sollys cellene er i stand til å utnytte.
Et rimeligere alternativ er tynnfilmsolceller. Disse deles inn i CdTe og CIGS, og kategoriene er basert på stoffene som brukes for å lage tynnfilmen. CdTe inneholder nokså store mengder av det miljøfarlige stoffer kadmium og er noe mindre effektive. De er derfor ikke så veldig utbredte i Norge. Effektiviteten på tynnfilmsolceller er som regel begrenset til 10 - 17 prosent, noe som gjør det vanskeligere å produsere nok strøm. Solceller fremstilt av silisium (polykrystallinske og monokrystallinske) er derfor mer populære alternativer.
Du finner også forskjellige typer laderegulatorer. I hovedsak kan du velge mellom MPPT og PWN. MPPT er mer effektive og koster derfor mer. Det anbefales likevel å kjøpe MPPT til campingvogn fordi man har begrenset plass på taket og derfor er effektiviteten enda viktigere. En MPPT laderegulator klarer å få 20 - 30 prosent mer strøm ut av solcellepanelene. Når det gjelder batteri kan du velge mellom flytende (våtcelle), AGM, gel eller litium. Disse har alle forskjellige egenskaper som gjør at den bør lades annerledes. Forhør deg med leverandøren for å finne ut hvilket batteri som er best egnet til solcellepanelet du ønsker.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvis du ikke har erfaring med bruk av solcellepanel i andre sammenhenger, kan det hele virke noe komplisert. Her skal vi se nærmere på ting som er viktig å huske på i forbindelse med kjøp av solcellepanel til campingvogn.
Det er begrenset med plass på taket til en campingvogn, og dette vil reflekteres i strømproduksjonen. Det er viktig at du setter deg inn i og får litt forståelse for teknologien som benyttes, for å kunne få mest mulig ut av solcellepanelene. Hvis du har nok penger å investere, anbefales det at du velger effektive solcellepanel med høy strømproduksjon for å kompensere for manglende plass på taket. Det samme gjelder ved kjøp av laderegulator. Batteriet ditt bør aller helst har nok kapasitet til en ukes forbruk, og gjerne litt mer i reservekapasitet. Hvis du for eksempel bruker 10 Ah om dagen, bør du helst ha en batterikapasitet på minst 105 Ah.
Husk at campingvognen skal bevege seg ved høye hastigheter i ulike værforhold og kanskje på dårlige veier som fører til at campingvognen rister. Derfor må du sørge for at solcellepanelet er tilstrekkelig godt festet til campingvognen. Samtidig vil man helst ikke ha skruehull i taket. En vanlig løsning er å skru fast solcellepanelet til spoilere, som igjen limes fast til taket. Da unngår du skruehull, og solcellepanelet blir godt festet. Husk å følge monteringsanvisningen nøye, og kontroller festet når du er ferdig med monteringen.
Noen ganger kan det være nyttig å kjøpe med diverse typer tilleggsutstyr til solcellepanel. Du kan for eksempel kjøpe en temperatursensor som måler temperaturen i batteriet og regulerer ladespenning. Dette er nyttig dersom batteriet skal fungere i kalde omgivelser. Du kan også vurdere om du trenger en inverter. Da får du muligheten til å bruke apparater med 230V. Det forutsetter imidlertid at du har en stor batteribank og tykke kabler. For gi batteriene lengre levetid kan du vurdere å skaffe deg en desulfator. Denne bidrar til å fjerne sulfatbelegg og sende inn høyfrekvente pulser. Desulfator bør brukes sammen med en batterilader. Denne typen tilleggsutstyr er ikke alltid nødvendig, men kan i noen tilfeller være nyttig.
Gjør smarte boligvalg